Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2009

Πάρτε τώρα που έχει κρίση...


Οι κινητοποιήσεις των αγροτών μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε πως ενεργεί αυτή η κυβέρνηση και καταφέρνει να επιδεινώνει τις καταστάσεις. Ο αγροτικός κόσμος λέει η Γιούροστατ έχασε το 25% του εισοδήματός του κατά την οκταετία 2000-2008. Κατά την πρώτη τετραετία οι αγρότες το κατάλαβαν και βέβαια γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση Σημίτη και προτίμησαν τον Καραμανλή που υποσχόταν όλα τα λεφτά και όλα τα κιλά. Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους το έχασαν τη δεύτερη τετραετία αν και ορισμένες κατηγορίες κατά την προηγούμενη χρονιά είχαν καλό εισόδημα. Λάδι και δημητριακά κυρίως. Παρά το γεγονός αυτό, έχασαν στα υπόλοιπα προϊόντα και στα υπόλοιπα χρόνια τόσα πολλά που συνολικά είχαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

Το εισόδημά τους όμως οι αγρότες το χάνουν κυρίως από τη δράση των καρτέλ και εξαιτίας του στρεβλωμένου τρόπου λειτουργίας της αγοράς. Το γάλα το πουλούν πολύ φτηνά, αλλά οι καταναλωτές το πίνουν πολύ ακριβά. Το τυρί το ίδιο. Το ελληνικό τυρί είναι πανάκριβο, αν και οι παραγωγοί πουλάνε φτηνά και πολλές φορές φτηνότερα από την προηγούμενη χρονιά. Το ελληνικό στάρι είναι λίγο, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας φούρνος στη Θεσσαλία που να μπορεί να σε βεβαιώσει ότι φτιάχνει ψωμί από στάρι Θεσσαλίας. Το στάρι και κυρίως τα δημητριακά υποβαθμίζονται κυρίως από τον τρόπο αποθήκευσης. Αν λοιπόν το στάρι πήγε κατευθείαν από το χωράφι στον αλευρόμυλο κι από κει στο φούρνο, είναι πολύ καλής ποιότητας. Ενώ οι ποσότητες που πάνε σε μεγάλα σιλό κατά χιλιάδες τόνους ή μπαίνει στα αμπάρια των καραβιών και σωρεύεται πάλι σε μεγάλα σιλό, υποβαθμίζονται. Άλλο ψωμί ή μακαρόνια φτιάχνεις με το ένα στάρι, άλλο με το άλλο. Ο καταναλωτής δεν θα είχε αντίρρηση να πληρώσει το ψωμί από στάρι που βγήκε λίγα χιλιόμετρα από κεί που έγινε το ψωμί 15 λεπτά ακριβότερα. Αλλά δεν το βρίσκει γιατί δεν υπάρχει τρόπος να αγοράσει κατευθείαν από τον παραγωγό ή από τον συνεταιρισμό το ντόπιο προϊόν. Τα καρτέλ ελέγχουν την αγορά και ο ίδιος που φέρνει ένα καράβι στάρι από τη Ρωσία, ο ίδιος αγοράζει και το στάρι της Θεσσαλίας, το ανακατεύει και εκβιάζει για την τιμή συγκρίνοντάς την με το εισαγόμενο. Εγώ δεν έχω αντίρρηση να φάω φτηνό ψωμί με στάρι από τη Ρωσία, αλλά θέλω να φάω και μια πίττα με αλεύρι από στάρι που έγινε στην Ευρυτανία. Βίτσιο μου. Ε! αν υπάρχει πάνω στα βουνά της Ευρυτανίας ένας αγρότης που φτιάχνει σκληρό στάρι στις πλαγιές των βουνών, πρέπει να το πουλήσει στην ίδια τιμή με το στάρι που παράγεται στις πεδιάδες της Ρουμανίας ή της Ουκρανίας. Το ίδιο ισχύει και με τις πατάτες. Πρέπει να πουληθούν στην ίδια τιμή με τις πατάτες Θήβας Βοιωτίας και Θήβας Αιγύπτου.

Η κυβέρνηση λοιπόν με την αγροτική της πολιτική τι κάνει; Ευνοεί τους μεσάζοντες εις βάρος και των αγροτών και των καταναλωτών. Αυξάνεται το κόστος παραγωγής, δεν έχουν κανένα μαξιλάρι για να προμηθεύονται συγκριτικά φτηνότερα οι οργανωμένοι αγρότες και όπως φέτος δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν 300 ευρώ που χρωστάνε στον μπακάλη, αλλά μέσα στις αποθήκες τους έχουν αγροτικά προϊόντα που κάνουν 100.000 ευρώ. Αν μπορούσαν να τα πουλήσουν θα ξοφλούσαν και τα χρέη τους, θα κινούσαν και την τοπική οικονομία θα είχαν και χρήματα για την επόμενη παραγωγή.

Τώρα τι γίνεται; Έχουν τις αποθήκες γεμάτες και βγήκαν στα μπλόκα διεκδικώντας ένεση για το εισόδημά τους. Όχι να εξασφαλιστούν τρόποι, αγορές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά επίδομα για να ζήσουν. Τα προϊόντα τους τους αφήνει η κυβέρνηση να τα πουλήσουν μισοτιμής, τα καρτέλ τα αφήνει ελεύθερα να διαμορφώνουν πολύ χαμηλές τιμές, κα9ι απλώς θα δανειστεί 500.000.000 ευρώ για να τους πείσει να φύγουν από τα μπλόκα γιατί θέλει να ανακάμψει στις μετρήσεις της κοινής γνώμης που θα γίνουν στο τέλος Ιανουαρίου. Δεν τους νοιάζει που την επόμενη χρονιά θα έχουν το ίδιο πρόβλημα, οι τιμές τους θα είναι πάλι εξευτελιστικές και δεν θα μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Αρκεί φέτος να πάρουν μια ενίσχυση στο εισόδημά τους, και η κυβέρνηση να βγάλει τις μετρήσεις του Ιανουαρίου και να δείξει ότι η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ παραμένει μειωμένη. Την ίδια στιγμή και για τους ίδιους λόγους, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη γιατί η κυβέρνηση αντί να τρίξει τα δόντια στους τραπεζίτες να κόψουν την εκμετάλλευση με την άδεια του κράτους εις βάρος των πελατών τους, προτιμά να τους βάζει να αγοράζουν τα ομόλογα πενταετίας του ελληνικού δημοσίου, και να τους αφήσει ελεύθερους να γδέρνουν τους Έλληνες πελάτες τους. Βρε δώστε τα 28 δισεκατομμύρια τουλάχιστον που δανείσθηκαν για λογαριασμό σας οι Έλληνες φορολογούμενοι… Όχι δεν τα δίνουμε. Θα τα κρατήσουμε για μας. Εντάξει τότε δανείστε την κυβέρνηση για να μπορέσει να πληρώσει τα λεφτά που χρωστάει στα νοσοκομεία ή στους δανειστές της… εντάξει, αλλά με 5,5% και αφορολόγητο, όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 2% και μέσα στο 2009 θα πάει στο 1%. Δηλαδή μιλάμε για κέρδη πολλά και εισόδημα μεγάλο και αφορολόγητο για τις τράπεζες. Αφήστε την οικονομία να πεθάνει από ασφυξία, αρκεί να βγάλουμε εμείς στις μετρήσεις του Ιανουαρίου ότι μειώσαμε την ψαλίδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: