Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2009

Φάτε πιείτε... κουκουλώστε!


Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι όταν το μυρμήγκι θέλει να χαθεί, βγάζει φτερά και χάνεται. Το ίδιο και η ΝΔ. Είναι που είναι σε δύσκολη θέση, υιοθετεί και στο ζήτημα του Βατοπεδίου μια στάση όπου αφού προηγουμένως υποτίθεται ότι δήλωσε μέα κούλπα, για όσα έκανε επί τέσσερις μήνες προσπαθώντας να κουκουλώσει το σκάνδαλο, τώρα συνεχίζει το κουκούλωμα σπρώχνοντας τα πράγματα σε παραγραφή για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Λένε καθαρά δηλαδή στους πολίτες ότι τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ασυλία, ενώ όλοι οι άλλοι είναι στο έλεος των δικαστών. Ιδίως αν είναι φτωχοί και ανυπεράσπιστοι. Τότε μπορούν να γίνουν και διακριτικά μέτρα εις βάρος τους. Όπως έγινε με την Τσέκου. Οι δικοί μας τρώνε και πίνουν και όσοι διανοηθούν να αποκαλύψουν το φαγοπότι, θα διώκονται από τη Δικαιοσύνη.

Το έχουν καταλάβει το μήνυμα οι πολίτες και όταν θα δούν την ετυμηγορία τους στην κάλπη θα τρίβουν τα μάτια τους.

Δεν μπορεί πάντως αυτή η κυβέρνηση να βελτιωθεί στον τομέα της διαφθοράς γιατί δεν αποφασίζει να το θεωρήσει πολιτικό της πρόβλημα και να βάλει μπροστά ένα τολμηρό πρόγραμμα, που να παρακολουθεί ο πρωθυπουργός, ώστε να χτυπηθεί. Το αφήνει στη συνείδηση των νεοδημοκρατών. Λέει μια κουβέντα … μην κλέβεται για παράδειγμα… κι όποιος τον ακούσει τον άκουσε. Οι άλλοι βέβαια θα τον πουν κορόιδο για το λόγο ότι η ασυλία για τα πολιτικά πρόσωπα υπάρχει και είναι δεδομένη. Δείτε τον Παυλίδη και δείτε και το Βατοπέδι.

Άρπαξε να φας και κλέψε νάχεις είναι το σύνθημα, όσο προλαβαίνεις ακόμα. Γιατί η κυβέρνηση προφανώς δεν προκρίνει να δώσει μάχη για την οικονομία επί δυόμισι χρόνια που είναι η συνταγματική της θητεία, αλλά να καταθέσει τα όπλα και να περάσει στην αντιπολίτευση διατηρώντας τις δυνάμεις της και ελπίζοντας ότι οι πολίτες ξεχνάνε γρήγορα και ότι όποιος την διαδεχθεί δεν θα έχει εύκολο πρόγραμμα. Θα έχει αυτό που τρόμαξε τον πρωθυπουργό και αποφάσισε να αποχωρήσει.

Δεν νομίζω ότι θα καταφέρει τόσο εύκολα να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός και να φορτώσει την κρίση στον διάδοχό του. Μάλλον θα την πάθει όπως επέβαλε στον Αβραμόπουλο. Δεν τον μετακίνησε μόνο και μόνο για να τον υποχρεώσει να υποστεί τη φθορά της μη χρηματοδότησης του συστήματος το οποίο πλέον πνέει τα λοίσθια. Τίποτα δεν δουλεύει όπως πρέπει. Και όπως είναι το σύστημα υγείας ΄’έτσι είναι και η οικονομία γενικότερα.

Όταν συζητιόταν ο προϋπολογισμός και η επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα μιλούσε για ανάπτυξη της τάξης του 2,7% ήμασταν οι μόνοι που λέγαμε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία, όταν μιλάμε για χώρας σαν την Ελλάδα, όταν η ανάπτυξη πέφτει κάτω από 2,5% τότε μιλάμε για ύφεση. Δεν είναι το ίδιο για αναπτυγμένες οικονομίες όπως η Γερμανία ή η Ιαπωνία οι οποίες δεν παθαίνουν τίποτα με μηδενική ανάπτυξη. Στην Ελλάδα μόνον η νοθεία των στοιχείων δικαιολογεί τα στατιστικά όπου η ανάπτυξη μειώνεται κατά 2,5 μονάδες και η ανεργία μειώνεται. Προφανώς η ανεργία ξεπερνάει πανελλαδικά το 10% κι ας μιλάει η κυβέρνηση για 7,5%. Τώρα που οι προβλέψεις είναι γύρω στο μηδέν, σημαίνει ότι έχουμε βαθιά ύφεση και η κατάσταση θα αρχίσει να γίνεται αλληλοτροφοδοτούμενη και η ανάπτυξη σύντομα θα πέσει σε αρνητικά νούμερα και η ανεργία θα εκτοξευθεί.

Αν δεν αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, κι αν δεν χρηματοδοτηθούν προγράμματα επενδύσεων και επέκτασης, δεν μπορεί να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση. Δεν έχει όμως καμιά τέτοια σκέψη η κυβέρνηση. Από τις δηλώσεις που κάνει ο υπουργός Οικονομίας μετά τις συσκέψεις με τον πρωθυπουργό, προκύπτει η διάθεσή τους να δουν επιδερμικά την κατάσταση και να ελπίζουν ότι κρυολόγημα είναι και θα περάσει μόνο του. Αλλιώτικα θα έπρεπε να έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ανάλογο με τη διάσωση του τραπεζικού τομέα, δηλαδή περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ που να πέσουν στην πραγματική οικονομία να τονώσουν τη ζήτηση και να ανοίξουν δουλειές.

Και φυσικά δεν αρκεί να μοιράζεις λεφτά που δεν έχεις, κυρίως πρέπει να κόψεις τα κομματικά ρουσφέτια να μειώσεις το κόστος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, να τερματίσεις την αντιαναπτυξιακή γραφειοκρατία και να μειώσεις τη διαφθορά. Τα αντίθετα δηλαδή από όσα γίνονται στο ανώτατο επίπεδο, όπου η κυβέρνηση με τη στάση της στο Βατοπέδι και στα άλλα σκάνδαλα που παίρνουν σειρά, δίνει το σύνθημα του φάτε τώρα που προλαβαίνετε και μπορούμε να το κουκουλώσουμε…

2 σχόλια:

kostis είπε...

Και μετά έχεις τον Μητσοτάκη να μιλάει για πολιτική ηθική!(ναι τον έχω στο στόχαστρο!)

Γι' αυτό και ο Αλμούνια μας έστειλε χαιρετίσματα!

Unknown είπε...

Μα πού τον θυμήθηκες πάλι τον οξαποδώ; Σημασία έχει οτι ο Καραμανλής θα δώσει έστω και δανεικά λεφτά στους αγρότες, γιατί το μυαλό του το έχει στις δημοσκοπήσεις. Ενώ ο Σημίτης δεν έδωσε ούτε το 2002, ούτε το 2003, ούτε το 2004. Γύρισαν την πλάτη τους οι αγρότες στο ΠΑΣΟΚ και ακόμα δεν το έχουν μετανιώσει αρκετά. Ο καραμανλής δεν τους έδωσε το 2005, το 2006, αλλά έδωσε το 2007 και θα δώσει και φέτος.