Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2009

Οι άνθρωποι έβγαλαν φτερά...


Όταν λέγαμε πριν από λίγες εβδομάδες δηλαδή πριν από τον ανασχηματισμό, ότι ο Καραμανλής είχε μια ευκαιρία να αλλάξει πολιτική και κυρίως οικονομική πολιτική για να μπορέσει να βγάλει κουτσά στραβά την τετραετία, υποθέταμε ότι ο Καραμανλής θέλει πραγματικά να κυβερνήσει. Αν κρίνουμε όμως από τη δραστηριότητα που ανέπτυξε την περασμένη εβδομάδα (γιατί μετά από πολύ καιρό επισημάνθηκε ότι το ωράριο εργασίας 9 με 2, έγινε επιτέλους ωράριο εργασίας Έλληνα πρωθυπουργού 8 με 8) πάει να πει ότι δεν θέλει.

Αντί την κρίσιμη αυτή εβδομάδα να ασχοληθεί με την οικονομία (και να στρώσει δουλειά για το νέο και αμήχανο και πανευτυχές επί τη ανάληψη των καθηκόντων του οικονομικό επιτελείο Παπαθανασίου και Μπέζα) προτίμησε να ασχοληθεί με τις δημοσκοπήσεις που παρήγγειλε και με τα σενάρια πρόωρων εκλογών που μπορεί να υιοθετήσει. Δηλαδή πραγματικά αποφάσισε να σημάνει στρατηγική υποχώρηση, όχι όμως αλλάζοντας πολιτική, αλλά ψάχνοντας διέξοδο για να εγκαταλείψει με καλούς εκλογικούς όρους τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όλα τα σενάρια που μπήκαν στο μυαλό των νεοδημοκρατών δεν ήταν για το πώς θα δουλέψουν, αλλά για το πώς δεν θα δουλέψουν για τη χώρα αλλά ο καθένας για τον εαυτό του. Μπροστά στις επιπτώσεις της κρίσης που έρχονται μέσα στο 2009, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν εργάζεται για το ξεπέρασμά της, αλλά για το πώς ο καθένας βλέπει το ατομικό του συμφέρον. Υπουργοί που έχουν το μυαλό τους στην καριέρα τους, δηλαδή το πώς θα διαδεχθούν τον Καραμανλή, σκέφτηκαν ότι έτσι όπως είμαστε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τη χώρα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μάλλον να χάσουμε τις εκλογές με μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν θα είναι αυτοδύναμο και η χώρα θα μπει σε μια δύσκολη περίοδο ακυβερνησίας, μπροστά στην οποία η δική μας περίοδος διακυβέρνησης θα φαίνεται καλύτερη.

Αν λοιπόν κάνουμε εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2009, δεν θα εισπράξουμε τη φθορά της οικονομικής κρίσης. Καλά την έχουμε φορτώσει τώρα στη διεθνή κρίση, θα χάσουμε μεν, αλλά δεν θα αυτοδιαλυθούμε. Αντιθέτως θα μπορέσουμε με αξιώσεις να διεκδικήσουμε πάλι την πρώτη θέση πολύ σύντομα. Κι αφού η στρατηγική μας είναι μόνον να κυβερνούμε, θα θυσιάσουμε μεν δυόμισι χρόνια της κερδισμένης θητείας μας, αλλά θα επιστρέψουμε συντομότερα στην εξουσία με πλήρη τετραετία κι αφού προηγουμένως θα έχουμε σπρώξει τους αντιπάλους μας σε φθοροποιό διαδικασία.

Δηλαδή οι άνθρωποι είναι η πλήρης απογοήτευση. Γιατί οι πολίτες δεν είναι τόσο ανόητοι και δεν ενδιαφέρονται πρωτίστως για το μέλλον και για την καριέρα οποιουδήποτε, αλλά για το μέλλον το δικό τους και για το μέλλον της χώρας. Επίσης αυτοί οι σεναριογράφοι, παραγνωρίζουν την επίπτωση που θα έχει στο εκλογικό σώμα, η πλήρης παραίτηση της ΝΔ από το δικαίωμά της αλλά και τη συνταγματική της υποχρέωση να εξαντλήσει τη θητεία της. Δεν ξανακούστηκε κυβέρνηση να τα παρατάει μόνη της ενάμιση χρόνο μετά την επανεκλογή της και ασφαλώς και οι Έλληνες πολίτες, ακόμα και οι νεοδημοκράτες δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν σε μεγάλα ποσοστά μια κυβέρνηση που αυτοκαταργείται γιατί δεν θέλει να δουλέψει και να κάνει τα απαραίτητα. Μόνο για να ευνοεί σκανδαλωδώς κολλητούς, κουμπάρους, ξαδέρφια και παρέες εκ Λονδίνου ενδιαφέρεται. Με το που θα το ανακοινώσουν θα δουν την επιρροή τους να κάθεται και η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ να φτάνει στις δέκα μονάδες. Δηλαδή αυτή είναι η μοναδική ελπίδα του ΠΑΣΟΚ για να πάρει αυτοδυναμία. Κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη, το ΠΑΣΟΚ θα δει να φουσκώνουν τα ποσοστά του, με απογοητευμένους της ΝΔ.

Από την άποψη αυτή, φαίνεται ότι η κίνηση τακτικής του Πάγκαλου κυρίως, να θέσουν θέμα εκλογών, και να συντηρούν την εκλογολογία, λειτούργησε παραπλανητικά για τη ΝΔ. Την έκανε εσωστρεφή και να ψάχνει πανικόβλητη, ημερομηνία εκλογών για να φύγει. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει το λάθος να ανακατέψει και το ανεξάρτητο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και άφηνε τη ΝΔ να επωμιστεί το βάρος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο καθαρά.

Αυτή την εβδομάδα ο κόσμος όλος θα καταλάβει ότι οι αδύναμες προσπάθειες της κυβέρνησης να ρίξει στο φιλότιμο τις τράπεζες, έπεσαν στο κενό. Οι μάγκες τσεπώνουν τα 28 δισεκατομμύρια χωρίς να ενδιαφέρονται για την πραγματική οικονομία. Το ίδιο είχαν κάνει άλλωστε και το 2000 μετά την πτώση του χρηματιστηρίου από τις 6.500 στις 1.600 μονάδες. Η κυβέρνηση όμως εκείνης της εποχής, είχε τη διέξοδο των επενδύσεων ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων κι έτσι η κρίση ξεπεράστηκε σχετικά γρήγορα και οι άνθρωποι που έχασαν τα λεφτά τους ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει, αλλά επιβίωσαν. Κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ που επιτεύχθηκε μέσω των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων. Καλό κλίμα και δημόσιες επενδύσεις. Ξεπεράστηκε η κρίση η οποία επανήλθε μετά από επτά χρόνια.

Τώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει ώθηση στην οικονομία με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Δεν υπάρχει όμως άλλη δοκιμασμένη συνταγή. Αυτή η κυβέρνηση πέφτει στην ύφεση, παράγει την ύφεση και χαρακτηριστικό της έχει την αδράνεια.

4 σχόλια:

kostis είπε...

Να κάνουμε άλλη μια Ολυμπιάδα λοιπόν!Τι να χρωστάμε 5 τι να χρωστάμε 10.Εκεί θα τα χαλάσουμε...!!!Έλα γιατί έχουμε και ευρωεκλογές!

a.c. είπε...

Χρονιά πολλά Αντώνη για την ονομαστική σου εορτή
(λίγο καθυστερημένα άλλα σε θυμήθηκα).

kostis είπε...

Πω πω,αδικαιολόγητος!!!Αντώνη πολύχρονος να είσαι,εύχομαι τα καλύτερα και πάνω απ' όλα να έχεις την υγειά σου να μπορείς να ασχολείσαι με αυτούς εκεί πάνω!

Unknown είπε...

Σαε ευχαριστώ πολύ αδέρφια...
να είστε καλά και να έχετε όλα όσα επιθυμείτε...