Παρασκευή, Ιανουαρίου 16, 2009

Κόψτε τον κώλο των Τραπεζών...


Αυτός ο χειμώνας έκρυβε πολλές αποκαλύψεις, αλλά οι χειρότερες είναι για την ελληνική οικονομία και κυρίως για το τραπεζικό σύστημα. Τα ψέματα των προηγούμενων πέντε ετών, δεν μπόρεσαν να κρυφτούν και βγήκαν στη φόρα. Οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν έχουν προλάβει να έρθουν στη χώρα, αλλά η κυβέρνηση από τώρα λέει χωρίς να το ομολογεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία θα έρθουν το 2009 με τις μικρότερες εισροές από τη ναυτιλία και τον τουρισμό κυρίως, και συνακόλουθα και από τους άλλους τομείς.

Η οικονομική κατάσταση και η ύφεση που βιώνουμε οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική πολιτική των προηγούμενων πέντε ετών. Για την κρίση το μόνο που έκανε η κυβέρνηση κι αυτό βέβαια ωθούμενη από την ΕΕ ήταν για τις τράπεζες. Μέχρι τώρα που μιλάμε φυσικά κανένας Έλληνας πελάτης τράπεζας δεν κατάλαβε καμιά διαφορά μετά από τα 28 δισεκατομμύρια. Αντιθέτως μαθαίνουμε κάθε μέρα ότι οι τράπεζες πήραν τα 28 δισεκατομμύρια μόνο για να διευκολυνθεί η διατραπεζική αγορά και οι πελάτες θα πάρουν το μερίδιό τους, μόνο όσον αφορά την πτώση του Γιούριμπορ. Όχι ότι θα συνεχιστούν οι δανειοδοτήσεις με ρυθμούς π.χ. του 2008 ή του 2007. θα κοπούν. Και επίσης ότι οι τράπεζες που σχεδόν ‘όλες έχουν ανοιχτεί στα Βαλκάνια, θα τα χρησιμοποιήσουν για να λύσουν τα προβλήματά τους εκεί, όπου αναμένεται να χτυπηθούν πολύ άσχημα.

Για τους Έλληνες που αύξησαν τον δανεισμό τους κατά 28 δισεκατομμύρια δεν προκύπτει καμιά διευκόλυνση. Θα πληρώσουν το κόστος χωρίς μαξιλάρι.

Ήδη το επιτόκιο της ΕΚΤ έχει μειωθεί από 4,75% σε 2%, αλλά κανένα δάνειο δεν χορηγείται με ανάλογα επιτόκια. Μειωμένα κατά 2,75%, όση και η μείωση της ΕΚΤ. Οι τράπεζες έχουν αυξήσει το περιθώριο κέρδους και καρπώθηκαν τη διαφορά. Μονά ζυγά μόνον εκείνες κερδίζουν…



Δεν υπάρχουν σχόλια: