Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2009

Αγρότες, γερά, πάρτε τα λεφτά...


Αυτά συμβαίνουν όταν μια κυβέρνηση δεν έχει μπούσουλα. Δεν έχει δηλαδή στρατηγική, δεν έχει στόχους αλλά άγεται και φέρεται από τις περιστάσεις. Έχει μόνον επικοινωνιακούς στόχους, έχει μοναδικό στόχο να βγαίνει μπροστά ή αν είναι δεύτερη να μειώνει τη διαφορά από τον πρώτο. Για να το πετύχει λοιπόν κάνει διάφορες κινήσεις υλοποιεί διάφορες προτάσεις, όπως ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ή δώστε 500. εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες για να φύγουν από τα μπλόκα, ή ξεκινήστε διάλογο για την παιδεία. Τι δουλειά έχουν να ξεκινήσουν διάλογο για την παιδεία οι πολιτικοί αρχηγοί, Συγκυβερνάνε; Γιατί δεν ξεκινούν διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και ασχέτως κομμάτων;

Φυσικό ήταν λοιπόν να κάνουν και τον διάλογο νευρικά και να τον διανθίζουν με απειλές, όπως αν δεν τα πάρετε, ξεχάστε τα θα τα πάρουμε εμείς. Σαν να προσφέρει λύτρα για να ανοίξουν οι δρόμοι και όχι σαν να κάνει αγροτική πολιτική μια κυβέρνηση που κυβερνά. Πάρτε 500 εκατομμύρια επειδή κλείσατε την εθνική οδό, και θέλουμε να μειώσουμε την ψαλίδα στις μετρήσεις. Γι αυτό σας τα δίνουμε. Αν πρόκειται να κρατήσετε την εθνική οδό κλειστή, και να μας χαντακώσετε τις εντυπώσεις, τότε δεν έχουμε λόγο να σας δώσουμε τα λύτρα. Ανήκετε στην αρμοδιότητα άλλου υπουργείου.

Οι διαπραγματεύσεις δηλαδή δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Όσο μπορούν να το εκφράσουν αυτό οι αγρότες τα εκφράζουν. Μας φώναξε ο υπουργός, λένε, όχι για να ακούσει τι ακριβώς ζητάμε, που εμείς καθόμασταν και τα γράφαμε αναλυτικά, σελίδες ολόκληρες, αλλά για να μας ανακοινώσει αυτά που είπε και μέσω τηλεοράσεως μισή ώρα μετά γιατί είχε φτάσει η ώρα οκτώ και άρχιζαν τα δελτία ειδήσεων. Η πρεμούρα του υπουργού δηλαδή της κυβέρνησης ήταν πως θα εμφανιστεί στα δελτία ειδήσεων των οκτώ. Τι θα πει. Και βέβαια το αποτέλεσμα της επικοινωνιακής του τακτικής φαίνεται σήμερα που οι εφημερίδες προβάλουν αυτά που είπε. Πάρτε αυτά που σας δίνουμε και φύγετε από τα μπλόκα. Όχι δεν φεύγουμε γιατί μας δίνετε μόνον τα μισά από όσα ζητάμε. Τότε δεν θα πάρετε ούτε ένα ευρώ και είστε πλέον αρμοδιότητα άλλου υπουργείου.

Αυτό κάνει φανερό σε όλους τους πολίτες άρα και στους αγρότες πόσο αδύναμη είναι η κυβέρνηση. Δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει. Δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση. Λογικό λοιπόν είναι να προσπαθήσουν να επιβάλουν τη δική τους βούληση στην κυβέρνηση. Κι αφού έχουν καταλάβει ποιο είναι το μαλακό τους υπογάστριο, θα κερδίσουν κιόλας. Η κυβέρνηση είναι σε τέτοια θέση που δεν μπορεί να ρισκάρει να χάσει οριστικά και αμετάκλητα τους γαλάζιους αγρότες που βρίσκονται σε όλα τα μπλόκα και συνήθως είναι και σε ηγετικές θέσεις. Είναι έξω από τις στρατηγικές της αναζητήσεις. Οι αγρότες είναι ενάμιση εκατομμύριο. Το 20% του εκλογικού σώματος. Οι μισοί ως τώρα ψήφιζαν τη ΝΔ. Το 10% της εκλογικής της δύναμης. Δεν μπορεί να το χάσει και κυρίως δεν αντέχει να τους στείλει σούμπιτους στο ΠΑΣΟΚ. Άρα ούτε τα ΜΑΤ μπορεί να στείλει εναντίον τους, ούτε να τους ξεφουσκώσει τα λάστιχα μπορεί. Ο Σημίτης που το έκανε, τους έχασε οριστικά.

Άρα δεν υπάρχει άλλη πιθανότητα για την κυβέρνηση, αλλά να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και να βάλει κάτω το κεφάλι και να υποκριθεί ότι εντάξει υποχωρεί και θα τους δώσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που ζητούν. Δεν υπάρχει τρόπος δηλαδή να φανεί στα μισά τους δρόμου, είτε αυταρχική επειδή δεν έχει λεφτά, ενώ ως τώρα το έπαιζε διαλλακτική, ούτε έχει κανέναν κομματικό μηχανισμό να κινητοποιήσει εναντίον τους. Κανείς δεν θα κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι. Όπως βρήκε τα 500 εκατ. Θα βρει και τα άλλα 500. Άλλο είναι ότι μετά θα τους ρίξει στους ρυθμούς πληρωμής, θα τους τα δώσει σε δύο χρόνια και θα τους ρίξει στη γραφειοκρατία. Τους μεγάλους γαλάζιους συνδικαλιστές θα τους προσέξει, θα τους δώσει γρήγορα τα λεφτά γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Για τους υπόλοιπους θα κάνει ότι κάνει παντού. Ακόμα και στα καμένα της Ηλείας.

Τις εναλλακτικές λύσεις όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν τις διαθέτει. Φαντάζεστε να στείλει τα ΜΑΤ ο Χατζηγάκης ο οποίος έκανε αντιπολίτευση από το τρακτέρ του Νασίκα και του Κοκκινούλη; Και μόνο που είπε ότι ανήκετε στην αρμοδιότητα άλλου υπουργείου, είναι απρέπεια. Ούτε ο πρωθυπουργός μπορεί να στραφεί εναντίον τους κι ας έχει πέντε χρόνια να περάσει από τα χωριά τους κι ας έχει πέντε χρόνια και δεν πήγε ποτέ στις Βρυξέλλες να υπερασπιστεί τα αιτήματά τους. Και τη μία που πήγε, ήταν η μέρα που έβαλαν ταφόπλακα στις κοινοτικές επιδοτήσεις και αποφάσισαν σταδιακά ως το 2013 να τις καταργήσουν. Η μόνη λύση είναι λοιπόν η κυβέρνηση να δανειστεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ, να το μοιράσει όπως απαιτούν οι αγρότες και φυσικά όλοι θα ξέρουμε ότι κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε. Του χρόνου, πάλι στα μπλόκα θα είναι οι αγρότες…

Σκεφθείτε σε πόσο δύσκολη θέση είναι ο πρωθυπουργός ώστε είπε χθες εκεί που μιλούσε στις γυναίκες ότι εκτός από τη διεθνή κρίση, για την κατάσταση της οικονομίας φταίει το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς αν είχε κάτι καλύτερο να πει θα το είχε πει.

Αυτά τα δένδρα ήταν λέει υπεραιωνόβια… άρα το 1961 είχαν ψηφίσει Καραμανλή… καλά να πάθουν λοιπόν… γι αυτό τα έκοψε ο Κακλαμάνης…
Δημοσίευση σχολίου