Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2009

Το ξύλο πέφτει στο λιμάνι...


Δύο εβδομάδες με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ήδη δύο μέρες με τις κινητοποιήσεις των Κρητικών, κοντεύουμε να ξεχάσουμε τα χάλια μας με την οικονομία, αλλά δυστυχώς δεν μας αφήνουν να τα ξεχάσουμε η πραγματικότητα και οι τράπεζες. Η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε βδομάδα για όλους τους οικογενειάρχες όταν επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ για τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Έβλεπα και χθες μια εκπομπή που έλεγε ένα ρεπορτάζ από τη Γερμανία, ότι μια τετραμελής οικογένεια, γονείς με δύο παιδιά θέλουν 450 ευρώ το μήνα όταν στην Ελλάδα θέλουμε 800 ευρώ την εβδομάδα. Με τους μισθούς στη Γερμανία περίπου διπλάσιους από την Ελλάδα, τα μηνιαία έξοδα είναι περίπου τα μισά. Η διαφορά είναι 4 προς 1.

Με αυτή την κατάσταση, είναι φανερό ότι η ζωή στην Ελλάδα είναι όλο και δυσκολότερη και η λύση είναι η μετανάστευση. Δηλαδή έχουμε ως χώρα απομακρυνθεί τόσο πολύ από το στόχο που είχαμε ως πριν από πέντε χρόνια, να πλησιάσουμε τον μέσο όρο της ΕΕ που αρχίζουμε εμείς να συζητάμε να ξαναγίνουμε χώρα μεταναστών από χώρα υποδοχής μεταναστών και οι ξένοι σκέφτονται μήπως είναι καλύτερα να μας πετάξουν έξω από το ευρώ, αντί να μας υποστηρίξουν και να μας πληρώνουν για να μας κρατάνε μέσα στη ζώνη του ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι τους συμφέρει να μας κρατήσουν, αλλά αυτό θέλουν να το κάνουν πληρώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα.

Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας και να κυβερνήσει στοιχειωδώς. Το στοιχειωδώς χρόνο με το χρόνο αυξάνεται δηλαδή οι πολίτες έχουν την απαίτηση να εφαρμόζονται οι νόμοι, να γίνονται έλεγχοι, να μην είναι ανεξέλεγκτοι οι βιομήχανοι και οι μεσάζοντες, οι τιμές και η νοθεία, αλλά επίσης ούτε η κυβέρνηση. Στον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση επίσης είναι πλέον εκτός νόμων μιάς ευνομούμενης πολιτείας. Κατ’ αρχήν ο προϋπολογισμός. Έχει υποχρέωση να συντάσσει κάθε χρόνο και να καταθέτει στη Βουλή για έγκριση ή για απόρριψη τον κρατικό προϋπολογισμό. Εδώ έχουμε καθαρή παραπλάνηση. Ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός που έπρεπε να αναθεωρηθεί πριν να ψηφιστεί. Και η κυβέρνηση έχει τώρα έναν προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί μόνον από την κυβερνητική επιτροπή, δεν έχει έρθει στη Βουλή, αλλά έχει πάει στις Βρυξέλλες για να εγκριθεί.

Οι Έλληνες είτε βουλευτές είτε πολίτες δεν γνωρίζουν τι προϋπολογισμό εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση είναι επίσης αδύναμη, σε ανάλογη αδυναμία με την κυβέρνηση και από κεί προκύπτει η αίσθηση του αδιεξόδου. Από την έλλειψη εναλλακτικής λύσης.

Γι αυτό και βλέπουμε ότι και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, γίνονται απέναντι σε μια αδύναμη κυβέρνηση και οι διαπραγματεύσεις είναι ωμές και σαφείς. Είμαστε γαλάζιοι και πρέπει να μας δώσετε όλα τα λεφτά που θέλουμε αλλιώς θα κρατάμε κλειστές τις εθνικές οδούς κι έτσι θα σας χαλάσουμε την ψεύτικη εικόνα που θέλετε να δημιουργήσετε. Ακόμα και οι κρητικοί αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποίηση στον Πειραιά και στις πρωτεύουσες των νομών στην Κρήτη, κάνουν αυτή την αντίθεση. Ενώ απέναντι στους γαλάζιους αγρότες η κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ, αλλά τους έδωσε τα 500 εκατομμύρια για να αποσυρθούν, απέναντι στους Κρητικούς αγρότες ούτε που σκέφτηκαν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ΜΑΤ. Και χθες και σήμερα χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ, τους απαγόρευσαν να κάνουν πορεία προς το υπουργείο Γεωργίας και φυσικά δεν γίνεται καμία μνεία όπως θα έπρεπε από μια ευνομούμενη πολιτεία, να πάρουν δηλαδή και οι ανοργάνωτοι αγρότες που δεν κατέλαβαν εθνικές οδούς όσα ακριβώς παίρνουν και οι τσαμπουκάδες αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: