Δευτέρα, Ιανουαρίου 12, 2009

Τί έχεις Γιώργο; Τί είχα πάντα...!!!


Οι συνήθεις μετρήσεις της κοινής γνώμης κατά Κυριακή, παρατήρησα ότι έτυχαν διαφορετικής υποδοχής αυτή τη φορά από τα μέσα ενημέρωσης, αν και δεν έδωσαν κανένα νέο εύρημα, αλλά συνεχίζουν να δείχνουν τα βασικά στοιχεία που έδειχναν και οι προηγούμενες. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, η συσπείρωση των οπαδών του είναι μεγαλύτερη της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πτωτική του πορεία. Θεωρήθηκε όμως νέο εύρημα, το γεγονός ότι η ΝΔ αύξησε τη συσπείρωση των οπαδών της και μειώθηκε έτσι η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ στις τρεις μονάδες. Ενώ ήταν στις πέντε μονάδες σχεδόν έναν μήνα πριν.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μετρήσεις με την επιστράτευση των μέσων ενημέρωσης, χρησιμοποιούνται για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, ενώ κανονικά το μόνο που κάνουν είναι να μετράνε τις ήδη διαμορφωμένες τάσεις. Και μάλιστα υπολογίζω ότι μετράνε με καθυστέρηση ενός έως δύο μηνών τις τάσεις που εμφανίζονται στην κοινή γνώμη. Ένα πολιτικό κόμμα δηλαδή με τη δράση του διαμορφώνει τις τάσεις της κοινής γνώμης περίπου ένα με δύο μήνες πριν αυτές καταγραφούν στις μετρήσεις. Συνήθως η κυβέρνηση Καραμανλή μας έχει συνηθίσει να περιμένει τις μετρήσεις για να αποφασίσει με καθυστέρηση τι να κάνει.

Το ίδιο έκανε και τώρα, ο πρωθυπουργός. Δεν έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και δεν απομάκρυνε τον υπουργό Οικονομίας ένα με δύο μήνες νωρίτερα, αλλά περίμενε πρώτα να δει αν με ασπιρίνες δηλαδή με ομιλίες στα κομματικά όργανα και στην νεολαία και στην κοινοβουλευτική ομάδα θα μπορούσε να συγκρατήσει την κατρακύλα. Δεν είχε μείνει σχολιαστής που να μην τα αναλύσει αυτά.

Σημειώνουμε επίσης ότι εδώ και πάνω από έναν μήνα έχουμε επισημάνει ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να απολαμβάνει τις μετρήσεις και τη διαφορά των πέντε μονάδων, ενώ είναι γνωστό ότι δεν έχει κερδίσει και μάλιστα οριστικά νέους οπαδούς, αλλά απλώς σταμάτησε να χάνει ψηφοφόρους με ρυθμό μεγαλύτερο της ΝΔ και εμφανίζει καλύτερη συσπείρωση. Από τότε κρούουμε το καμπανάκι στο ΠΑΣΟΚ ότι χωρίς να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη τη δική του συνεκτική πολιτική την οποία να προτείνει άφοβα στο λαό και ως όπλο κριτικής για σύγκριση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Έχουμε επισημάνει δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ ενώ θα μπορούσε γιατί έχει και την εμπειρία και τα στελέχη, καθυστερεί να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένη κυβερνητικό πρόγραμμα και κάθε μέρα να επισείει και ένα μέτρο ή ένα κεφάλαιο, που όλα μαζί όμως δεν θα είναι αντιφατικά, αλλά θα συναποτελούν ένα συνεκτικό πρόγραμμα μέτρων. Όχι στόχων. Μέτρων. Από στόχους έχουμε πήξει.

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει, τώρα μόλις, την περασμένη εβδομάδα, άρχισε μια τέτοια αναζήτηση. Συνοπτικά δηλαδή θα λέγαμε ότι η ΝΔ ενεργεί με καθυστέρηση 2-3 χρόνων και έτσι όπως πάει δεν πρόκειται να ανατρέψει την εικόνα ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ ενεργεί με καθυστέρηση 1-2 χρόνων και δεν μπορεί έτσι να δημιουργήσει ένα ρεύμα υπέρ του, το οποίο να φέρει κοντά του ψηφοφόρους που έχασε όχι μόνον το 2007, όχι μόνον το 2004, αλλά και ψηφοφόρους που έχασε το 2000. Υπενθυμίζουμε ότι στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ παίρνει σταθερά όλο και μικρότερο ποσοστό, πράγμα που έχει επιτρέψει στη ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα και σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο, μπορεί να κυβερνά.

Έχει όμως την ευκαιρία, αλλά και το δυναμικό, αλλά όχι την ηγεσία και την πολιτική θέληση, να δημιουργήσει ρεύμα που θα αποσπάσει ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα και θα κερδίσει στις κάλπες ένα ποσοστό πάνω από 45% και συνολικά η Αριστερά με ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 62%, δηλαδή θα ρίξει το ποσοστό της ΝΔ αθροιστικά με του ΛΑΟΣ κάτω από 40% που είναι και η πραγματική δύναμη της δεξιάς στην Ελλάδα. Οι περιστάσεις είναι τέτοιες που απαιτούν αυτές τις επιδόσεις από το ΠΑΣΟΚ, τις έχει ανάγκη η χώρα και κυρίως δεν υπάρχει αντίπαλος να το εμποδίσει. Μόνον η ανικανότητα και η απάθεια του ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες σε λύσεις απελπισίας, όπως το να ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να ξυπνήσουν το ΠΑΣΟΚ.

2 σχόλια:

kostis είπε...

Εμένα οι μετρήσεις ποτέ δε με συγκινούσαν.Ποτέ δεν τους έδινα ιδιαίτερη σημασία.Όχι ότι λένε ψέματα ή ότι είναι λάθος,απλά δεν θεωρώ ότι είναι σημαντικές.

Η αλήθεια είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ ενεργούν,αλλά καθυστερημένα και όχι έντονα.

Unknown είπε...

Νομίζω οτι αυτή την εβδομάδα θα διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα καταγραφούν στις μετρήσεις στο τέλος του μήνα. και η ψαλίδα, η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα ξαναφτάσει στις πέντε μονάδες. Αλλά πιό το όφελος; Το ΠΑΣΟΚ πρέπει με τις προτάσεις του να ξεφύγει και με τις θετικές γνώμες που θα αποσπάσει να πάει την ψαλίδα σε όλο και μεγαλύτερα νούμερα, και να τη φτάσει στις ευρωεκλογές, στην κάλπη πλέον και όχι στις μετρήσεις στο 10%. Είναι εφικτό...Φιλοδοξίες δεν έχουν...