Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2008

Ο Αλογοσκούφης είναι ακόμα υπουργός;

(η αλφαβήτα του να εισαι σέξυ)
Δεν μπορώ να μην σχολιάσω τις αστειότητες που κάνει ο φίλος μου ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης αλλά και τα στελέχη της ΝΔ με αυτή την ιστορία του βίντεο το οποίο εμφανίστηκε μόνο του αν και το είχε στην κατοχή του ο επιχειρηματίας συνέταιρος της μονής Βατοπεδίου ο Πατίστας. Συνήθως οι επιχειρηματίες είναι σοβαροί άνθρωποι αλλιώς δεν θα έκαναν λεφτά. Αλλά επίσης οι κατασκευαστές έχουν συνηθίσει στις αγοραπωλησίες ακινήτων που δεν έχουν καθαρούς τίτλους και στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι γιατί τις κάνουν κάθε μέρα. Δεν ξέρω αν αγόρασε φορολογική ασυλία με το βίντεο που έδωσε στην πλευρά της μονής Βατοπεδίου, αλλά καλό είναι να κάνει γρήγορα μια τέτοια συμφωνία…

Σημαντικότερο όμως θεωρώ το θέμα της πραγματικής οικονομίας, γιατί δυστυχώς μας αφορά περισσότερο και αφορά περισσότερους από μας. Οι αριθμοί που ακούμε σήμερα οι περισσότεροι, ότι τον μήνα Οκτώβριο είχαμε αύξηση ακάλυπτων επιταγών κατά 95% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, είναι πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Αλλά δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση έχει στελέχη που να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ούτε η αντιπολίτευση καθώς έχουν μόνον επαγγελματίες πολιτικούς κι όχι ανθρώπους της πιάτσας.

Κατ’ αρχήν αυτό σημαίνει ότι και τον μήνα Νοέμβριο το ίδιο θα γίνει. Γιατί; Γιατί συνήθως οι πιστώσεις που κάνουν οι προμηθευτές είναι για 2 –3 –4 μήνες. Δηλαδή ο κάθε επιχειρηματίας έχει εκδώσει σειρά επιταγών που η κάθε μία λήγει τον επόμενο μήνα από τον προηγούμενο. Άρα όποιος άφησε ακάλυπτη επιταγή τον Οκτώβριο, σίγουρα δεν θα πληρώσει και την ακάλυπτη επιταγή του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι σε αδυναμία να πληρώσει και η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος. Μπορεί και πέντε χρόνια. Μπορεί να μην ανακάμψει και ποτέ. Να αλλάξει επάγγελμα για να μπορέσει να ζήσει. Η κάθε περίπτωση είναι χειρότερη από την άλλη.

Η καλύτερη περίπτωση είναι αυτή που σε έναν χρόνο θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά. Για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι αν είναι έμπορος που είναι η πιο απλή περίπτωση, θα συνεννοηθεί με τους προμηθευτές του να πάρουν πίσω το εμπόρευμα που δεν μπόρεσε να ξοφλήσει, θα απολύσει τυχόν υπαλλήλους που είχε, θα ξενοικιάσει τα μαγαζί που νοίκιαζε, θα είναι μαύρος στον Τειρεσία, δεν θα μπορεί να ξαναβγάλει μπλόκ επιταγών τουλάχιστον έναν χρόνο και με τα χρήματα που είχε στην πάντα, θα μπορέσει να πληρώσει λογιστές μεταφορές αποθήκες κλπ και να τερματίσει τη δραστηριότητά του. Αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζει αυτός και η οικογένειά του από τα έτοιμα. Αν είχε και αν τον φτάνουν έχει καλώς.

Γιατί η τεχνογνωσία του εμπορίου και της αγοράς είναι πάνω του και δεν χάνεται. Με υπομονή και με κάποια ένεση οικονομική με δανεικά ή με πώληση κάποιου ακινήτου μπορεί να ξαναρχίσει από την αρχή. Να ιδρύσει παρά τη γραφειοκρατία κάποια εταιρία μη προσωπική για να αποφύγει το μαύρισμα στον Τειρεσία (που δεν το αποφεύγει αν είναι ο ίδιος εκπρόσωπος) με την επιστράτευση ενός συγγενικού του προσώπου, με το να ξαναρχίσει συνεργασία με τους προμηθευτές του και με την προϋπόθεση ότι δεν τους άφησε φέσι την προηγούμενη φορά, να νοικιάσει νέο κατάστημα και να ξεκινήσει νέα δραστηριότητα από την αρχή. Στον τρίτο χρόνο, αν όλα πάνε καλά θα είναι πάλι εκεί που ήταν τον Οκτώβριο όταν έσκασε η πρώτη του επιταγή.

Όλα αυτά μπορεί να έγιναν χωρίς ο ίδιος να έχει κάνει κάποιο λάθος, χωρίς η αγορά να τον έβγαλε και χωρίς να έχει ο ίδιος ρισκάρει υπέρμετρα. Απλώς η τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν, του έκοψε την πίστωση, ή του την μείωσε απότομα στο μισό χωρίς να το κάνει αυτό σταδιακά και αργά. Το κλείσιμο της στρόφιγγας των χρηματοδοτήσεων φέρνει αυτό το αποτέλεσμα ακαριαία γιατί κανένας έμπορος δεν μπορεί να πουλήσει με κέρδος όλα τα εμπορεύματα που έχει συγκεντρώσει με πίστωση στο μαγαζί του ώστε να πληρώσει τις επιταγές. Αυτά είναι κύκλος σαν το ποδήλατο. Αν δεν κάνεις πετάλι, πέφτεις.

Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι σήμερα που ο υπουργός Οικονομικών δηλαδή ο Αντώνης ο Μπέζας που είναι και παντελώς άσχετος με το αντικείμενο, μόλις άκουσε την ίδια είδηση που άκουσα κι εγώ, ότι αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές κατά 95%, δεν έκανε τίποτα. Γιατί δεν σκέφτεται ότι μπορεί να κάνει τίποτα. Νομίζει ότι δεν έχει αρμοδιότητα και δεν είναι δικιά του δουλειά. Για τον Αλογοσκούφη δεν το συζητάω γιατί εδώ και καιρό δεν έχει μυαλό για δουλειά αλλά μόνον να αποφύγει να μείνει απλός βουλευτής τώρα που θα χάσει το υπουργείο Οικονομίας. Το ίδιο και ο Φώλιας. Κανένας υπουργός δεν πρόκειται σήμερα να καλέσει έστω και μία σύσκεψη για να δει τι μπορεί να κάνει ώστε να διευκολύνει τους ανθρώπους που άφησαν ακάλυπτες επιταγές, να ενταχθούν πάλι στην πραγματική οικονομία όσο το δυνατόν συντομότερα. Δεν ξέρει καν τι μπορεί να κάνει.

Το ίδιο και η αντιπολίτευση. Δεν ξέρουν τι να κάνουν και τι να υποδείξουν στην κυβέρνηση να κάνει. Έχουν βγάλει κάποια πανεπιστήμια αλλά δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην πραγματική οικονομία. Αλλιώς δεν θα ήταν στελέχη σ’ αυτά τα κόμματα.

Το φέσι λοιπόν στην αγορά είναι το χειρότερο. Γιατί επιδρά στους γύρω μας…
Πάμε τώρα να δούμε και το βίντεο, από το οποίο πιάστηκαν στελέχη της ΝΔ για να ανακουφιστούν χωρίς να σκέφτονται ότι σκάβουν το λάκκο τους.

Κατ’ αρχήν ήταν ενοχλητικός ο τρόπος που το αντιμετώπιζε ο Ζαγορίτης, σαν να είχε πιάσει τον Πάπα από τις κοχόνες του. Προφανώς ανακουφίστηκε περισσότερο από άλλους, γιατί σε κάποια συμβόλαια φέρεται να είναι η συντάξασα η σύζυγός του, άρα εμπλέκεται εμμέσως και ο ίδιος όσο ή ανάλογα με την εμπλοκή του Βουλγαράκη μέσω της συζύγου του. Δεν περίμενα να είναι τόσο επιπόλαιος ο φίλος μου ο Παυλόπουλος αλλά φαίνεται ότι παρασύρθηκε ως υπουργός Τύπου σε άστοχα σχόλια, όπως ότι η μάρτυρας Σωτηροπούλου είναι αναξιόπιστη, άρα και το Βατοπέδι είναι ανάξια λόγου υπόθεση.

Δεν είναι έτσι φυσικά. Απλώς έχουμε άλλο ένα νεοδημοκρατικό σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Δηλαδή κάποια στελέχη ή μέλη της ΝΔ κατάλαβαν ότι κάποιοι άλλοι είχαν βάλει το χέρι στο μέλι και ήθελαν να πάρουν κι αυτοί μερίδιο. Κι επειδή τους έριξαν, το γύρισαν στις απειλές, στις καταγγελίες, στις μηνύσεις, στις βιντεοσκοπήσεις, και στις μαγνητοφωνήσεις αλλήλων.

Για τους απλούς νεοδημοκράτες που τσακώνονταν να πιάσουν τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του Εφραίμ και των πρωτοκλασάτων της κυβέρνησης που εμπλέκονται γιατί είναι πολιτικά πρόσωπα, αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη. Το ρεπορτάζ τι λέει; Ότι ο Εφραίμ και ο Αρσένιος είχαν ολοκληρωμένα σχέδια αξιοποίησης των ακινήτων φιλέτων που έβαλαν στο χέρι με παράνομο τρόπο. Συνεταιρίστηκαν με έναν επιχειρηματία που κατά σύμπτωση έχει βαφτίσει το παιδί του Εφραίμ, και με τον οικονομικό σύμβουλο της Μονής Βατοπεδίου και έφτιαξαν μια εταιρία δική τους την Ανθεμιάς όπου και ο δικηγόρος της Μονής είναι μέλος του ΔΣ για να ξέρουν τι γίνεται. Εκεί εμφανίστηκαν όμως και κάποιοι άλλοι απέξω που τους έλεγαν ότι είναι κομπίνα αυτή που στήσατε και θέλουμε μερίδιο 4 οικόπεδα. Τους δώσανε όμως μόνο 18.000 ευρώ γιατί δεν είχαν να φοβηθούν τόσο πολύ ώστε να τους δώσουν 4 οικόπεδα. Έτσι κι αυτοί άρχισαν να φωνάζουν κι άλλοι ΄’άρχισαν να τους γράφουν σε βίντεο για να μπορέσουν να τους εμποδίσουν. Δεν πήγαν όμως και στον εισαγγελέα γιατί ήξεραν ότι η δημοσιότητα δεν τους ευνοούσε καθόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: