Παρασκευή, Νοεμβρίου 14, 2008

Εγκλωβισμένη κυβέρνηση


Μέσα στις ειδήσεις που έχουμε, είναι παρωνυχίδα το ότι στην τελευταία μέτρηση της πάμπλικ ίσιου… η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξέφυγε στο 3,5%. Είναι απολύτως φυσιολογικό και πρόκειται να παγιωθεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε όσα πιστεύει ότι είναι η πραγματικότητα και η πολιτική της. Με κυβέρνηση εικονικής πραγματικότητας δεν μπορεί να γίνει δουλειά. Και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση πριν περάσουν τρία χρόνια. Στο τέλος της τετραετίας θα γίνουν οι εκλογές γιατί αυτή η κυβέρνηση, όσο συνεχίζει αυτά που κάνει, δεν πρόκειται να ανακάμψει…

Είναι απορίας άξιον όμως το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαλλαγεί με τολμηρές αποφάσεις, ούτε από την υπόθεση Βατοπεδίου. Σήμερα ο Τύπος προσφέρει νέα στοιχεία που δείχνουν πόσο στραβά αρμενίζει η ΝΔ στο θέμα αυτό. Το ΈΘΝΟΣ επιστολή του νομικού συμβούλου της ΚΕΔ προς τον πρόεδρο της ΚΕΔ όπου του λέει πάλι ότι εμείς είχαμε άνωθεν εντολές σε ότι κάναμε. Μη μας ζητάτε τα ρέστα. Και η Ελευθεροτυπία σήμερα επίσης έχει ένα ρεπορτάζ ότι το μέγαρο Μαξίμου έχει ερευνήσει μέσω του ΣΔΟΕ, τους λογαριασμούς της Μονής και ξέρει περισσότερα. Ασφαλώς και ξέρει περισσότερα.

Αλλά δυστυχώς χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που έχει όχι για να πέσει πέλεκυς, αλλά για να κουκουλώσει την υπόθεση. Αυτό είναι το απαράδεκτο. Προφανώς δεν έχουν βρει κανένα πολιτικό πρόσωπο που να έχει πάρει λεφτά από τους λογαριασμούς. Γιατί λοιπόν διστάζουν να βγάλουν στη σέντρα τους πάντες όποιοι κι αν είναι; Απάντηση: Γιατί έτσι θα ανοίξουν το στόμα τους αν νιώσουν ότι απειλούνται και θα τους κάνουν εχθρούς και θα πληρώσουν μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. Δεν αντιλαμβάνονται δηλαδή ότι το πολιτικό κόστος για τον αρχηγό του κόμματος είναι μεγαλύτερο αν συγκαλύπτει λαμογιές παρά αν αρχίσουν διάφορα λαμόγια να τον βρίζουν.

Η μάχη όμως θα παιχτεί περί την οικονομία, όπου κανείς δεν μπορεί να παίζει, γιατί κανείς δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει όταν βλέπουμε την τσέπη μας να αδειάζει. Στα σούπερ μάρκετ μας κλέβουν κάθε βδομάδα και το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει τον τροχονόμο. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα τα σούπερ μάρκετ αυξάνουν κάθε βδομάδα τις τιμές, από το ράφι ως το ταμείο. Ενώ δηλαδή οι τιμές στο ράφι παραμένουν ίδιες, κόβουν την έκπτωση στο ταμείο με αποτέλεσμα να ακριβαίνουν οι τιμές. Απλώς δηλαδή άλλαξαν μέθοδο κοροϊδίας. Δεν τιμούν τη γραπτή συμφωνία που έκαναν πριν από το καλοκαίρι και το υπουργείο το ανέχεται. Σε πολλά είδη., έχουμε αυξήσεις περίπου πέντε τοις εκατό μέσα σε δύο μήνες.

Η αδυναμία της κυβέρνησης ακόμα και να παρακολουθήσει την αγορά, είναι ολοφάνερη. Πόσο μάλλον να παρέμβει για να σταματήσει την ακρίβεια. Ο ίδιος κ. Φώλιας που παριστάνει ότι παίρνει μέτρα κατά τις ακρίβειας, ο ίδιος βάζει φωτιά στις τιμές με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ για παράδειγμα που επιβαρύνει όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος αύξησε τα τιμολόγια πριν από 6 μήνες γιατί δήθεν ακρίβυνε το πετρέλαιο και ο ίδιος αρνείται να τα μειώσει τώρα, αλλά παίζει θέατρο με τον Αθανασόπουλο τον οποίο κρατάει στη θέση του. Θέλει και το κάνει. Δεν τον υποχρεώνει κανείς. Και συζητάει και νέες αυξήσεις. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και ο Σκλαβενίτης και ο Βερόπουλος και ο Βασιλόπουλος και οι άλλες γνωστές αλυσίδες; Το κάνουν λοιπόν και ο κ. Φώλιας είναι σαν κι αυτούς. Ο πρωθυπουργός επίσης δεν μπορεί πια να παριστάνει τη Βασιλοπούλα που είναι κλεισμένη στο κάστρο της και δεν μαθαίνει τίποτα.

Διαβάζει εφημερίδες και αν θέλει μπορεί να παρέμβει. Αλλά διαλέγει να μην παρέμβει. Είναι επιλογή του. Δεν χρειάζεται να κάνει δραματικές παρεμβάσεις για το θεαθήναι. Αρκεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να τους πει να τσακιστούν να κάνουν αυτό που παραλείπουν. Δεν είναι δυνατόν να τους ανεχόμαστε επί τρία χρόνια έτσι άπραγους. Αυτή είναι η μοναδική πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και να παραιτηθεί.

1 σχόλιο:

kostis είπε...

Τα στελέχη της Ν.Δ. ξυπνούν το πρωί και αναρωτιούνται τι άλλο θα ''σκάσει'' σήμερα.Κοιμούνται και βλέπουν εφιάλτες.Δεν νομίζω ότι το ποτάμι μπορεί να γυρίσει πίσω.Από την άλλη όμως δεν είναι και τόσο καλό για το ΠΑΣΟΚ να καθησυχάζεται στα γκάλοπ,γιατί προβλέπω να κάνει ακριβώς τα ίδια με το πρόσφατο παρελθόν...

Ερώτηση:Τον κακομοίρη τον Αντώναρο τι τον έχουν αφήσει εκεί να παλεύει.Αφού δεν μπορεί αν απαντήσει σε τίποτα....