Παρασκευή, Μαΐου 30, 2008

Ο τιμάριθμος στο έξι κόμμα δύο %, τον Απρίλιο 2008


Σήμερα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μιλήσει στη Βουλή στην ώρα του πρωθυπουργού για ένα σοβαρό μεν θέμα, αλλά που δεν αγγίζει όλο τον πληθυσμό. Και η υγεία είναι σοβαρό θέμα ιδιαίτερα για όσους εξ ημών έχουμε την ατυχία να ερχόμαστε σε επαφή με το σημερινό ΕΣΥ που μετά από σειρά ετών με υποχρηματοδότηση κοντεύει να διαλυθεί εντελώς. Η ακρίβεια όμως είναι σημαντικότερη με δημοσιογραφικά κριτήρια γιατί αφορά όλους τους Έλληνες στην μεγάλη τους πλειοψηφία γιατί οι πλούσιοι είναι λίγοι.

Η μέτρηση που έκαναν λοιπόν δύο καθηγητές, έδειξε ότι ο πληθωρισμός των φτωχών Ελλήνων είναι τουλάχιστον κατά 50% υψηλότερος και αυτό με βάση τις μετρήσεις της ΕΣΥΕ. Και η ΕΣΥΕ θα μπορούσε να κάνει την ίδια μέτρηση, αλλά δεν την κάνει γιατί δεν συμφέρει πολιτικά.

Οι ανατιμήσεις λοιπόν σε 6 βασικά είδη πρώτης ανάγκης, μόνον σε έξι, απορροφούν το 25% του εισοδήματος των φτωχών οικογενειών ενώ είναι μόνον το 11% των πιο πλούσιων οικογενειών. Ο πληθωρισμός, ο επίσημος είναι 6,2% για τους φτωχούς όταν είναι 4,4% για το σύνολο. Με κάθε μικρή αύξηση σ’ αυτά τα έξι βασικά είδη πρώτης ανάγκης το εισόδημα των πιο φτωχών από μας το εισόδημά τους παθαίνει μια δεινή ήττα. Μειώνεται το επίπεδο ζωής τους ακόμα και το επίπεδο της διατροφής τους. Τα 10 αγαθά που διαμορφώνουν το 70% του πληθωρισμού είναι τα βασικά τρόφιμα (ψωμί, τυριά, φρούτα, λαχανικά πουλερικά και γάλα) και το πετρέλαιο, η βενζίνη, το ηλεκτρικό και το ενοίκιο.
Γι αυτό διάλεξε να μην μιλήσει για το θέμα της ακρίβειας.

2 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Γιά σου Αντώνη,,,σε είδα στην Αδαμαντία και δεν άντεξα τον πειρασμό να έρθω να σου πω καλό καλοκαίρι τώρα που ξεφορτώθηκες την ξινή.Πω. πω,βαραία έπρεπε να σας κολλάνε !!
καληνύχτα

Unknown είπε...

Ax! Μπράβο βρε Σοφία καλά έκανες... βάλσαμο στην καρδιά μου είσαι... καλό καλοκαίρι...νάχουμε.