Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2007

Φόβος της φτώχειας


Πέντε πρόεδροι τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων τάχθηκαν χθες με το μέρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου δηλαδή των σύνολο της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Αλλά δεν φάνηκε να το χάρηκε ούτε ο Παπανδρέου, ούτε οι συνδικαλιστές οι οποίοι το έκαναν χωρίς να δώσουν και μεγάλη σημασία, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από την ως τώρα επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας για παράδειγμα ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει, δηλαδή καταφερόμενοι ρητορικά εναντίον της πολιτικής που αντιπροσωπεύει το ΠΑΣΟΚ επίσημα τα τελευταία 12 χρόνια και υποστηρίζουν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Και οι τρεις.

Επικοινωνιακά ο Βενιζέλος κατάφερε με τη δήλωση που έκανε στον Φλας για όσα παρασκηνιακά είπε στη Φώτη Γεννηματά την ημέρα που ανακοινώθηκε άδοξα ότι θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, να αποσπάσει μεγαλύτερο τηλεοπτικό χρόνο, από όσα είπαν οι πέντε μαζί πρόεδροι των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Και σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία όχι μόνον 2.000.000 Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας με νούμερα του 2006 (του 2007 ασφαλώς θα είναι περισσότεροι) αλλά και το 60% των Ελλήνων και των Ελληνίδων φοβούνται ότι θα γίνουν φτωχοί αύριο το πρωί. Φοβούνται ότι θα ξυπνήσουν φτωχοί. Είναι τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό θέμα και κανονικά θα έπρεπε τα κόμματα της Αριστεράς όχι να το πληροφορούνται και να το αφήνουν ασχολίαστο, αλλά κυρίως το κόμμα της κεντροαριστεράς που θέλει και να κυβερνά, να έχει ανοιχτό διάλογο με αυτή την κοινωνική πλειοψηφία.

Αν δεν καταφέρει να αποκτήσει προνομιακές σχέσεις με αυτό το 60% των Ελλήνων, δηλαδή με όλους εμάς γιατί όλοι μας είμαστε σ’ αυτό το 60% στην κοινωνία των δύο τρίτων. Αλλά δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό που υποτίθεται ότι εκφράζει αυτά τα δύο τρίτα, ασχολείται ακόμα με τη συγκέντρωση που έχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου στο Σπόρτιγκ και ο Βαγγέλης Βενιζέλος στα Πευκάκια. Και θα πουν πάλι κάτι δήθεν άκρως ενδιαφέρον αλλά το οποίο είμαι βέβαιος γιατί το βλέπω κάθε μέρα, θα αφήνει παγερά αδιάφορους όλους αυτούς τους Έλληνες των δύο τρίτων που φοβούνται ότι αύριο το πρωί θα ξυπνήσουν φτωχοί.

Απλό είναι. Οι Έλληνες φοβούνται ότι ακόμα κι αν έχουν δουλειά και παίρνουν 1000-1500 ευρώ, ότι αν αύριο τη χάσουν δεν θα μπορέσουν να την αντικαταστήσουν και θα βρεθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και όμως αυτοί περί άλλα τυρβάζουν και αναρωτιούνται: Με ήλιο τα βάζω, με ήλιο τα βγάζω… τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
Δημοσίευση σχολίου