Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007

Θυμόσαστε για που ξεκινήσατε;

Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά ήδη έχει περάσει ένας μήνας από τις εκλογές και απομένει λιγότερο από ένας μήνας ως την εκλογή του επόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά κανένας δεν έχει ασχοληθεί για να πείσει έστω και έναν πολίτη από αυτούς που ψήφισαν τη ΝΔ και μάλιστα κατά την ομόφωνη γνώμη τους, τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Κατά τη γνώμη μου βέβαια αυτά είναι ρητορικές υπερβολές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αχτύπητη, είναι μακράν η χειρότερη. Ρωτήστε και τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο ή τον Στέφανο Μάνο, ή τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

Και αυτό το Σαββατοκύριακο πάντως όργωσαν την Ελλάδα υποτίθεται οι δύο εκ των τριών αλλά προσπαθούσαν να πείσουν όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ότι είναι προτιμότεροι από τον Παπανδρέου ο οποίος έμεινε εντός λεκανοπεδίου Αττικής με τη δικαιολογία ότι τους είδε πρόσφατα και δεν έχει τώρα μούτρα να τους αντικρίσει, ή ότι δεν χρειάζεται κλπ.

Δε λέω εμφανίζονται επαρκώς σε όλα τα κανάλια, αλλά η φροντίδα τους δεν είναι να πείσουν έστω και έναν πολίτη που ψήφισε ΝΔ να προτιμήσει το ΠΑΣΟΚ, με τη δική του αρχηγία. Κανονικά και ο Παπανδρέου με όσα αυτοκριτικά λέει, σ’ αυτούς θα έπρεπε να απευθύνεται ώστε με την ευκαιρία της εκλογής του νέου αρχηγού, να τον προμιμήσουν αφού δεν τον προτίμησαν έναν μήνα πριν. Αλλά και ο Βενιζέλος με τον Σκανδαλίδη, αυτόν τον κόσμο θα έπρεπε να έχουν στο νού τους, ώστε αν πείσουν τώρα έστω και το μισό τοις εκατό του εκλογικού σώματος, να γίνει αυτό φανερό και σε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και να πουν μέσα τους… «ναι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αποσπάσει το 5% σε μια τετραετία από τη ΝΔ και τη Δεξιά γενικότερα και να τους προσθέσει στο ΠΑΣΟΚ και στη δημοκρατική παράταξη γενικότερα, ώστε να φτάσει πάλι στο 61% που ήταν το 1981 (η δεξιά συνολικά κάτω από 40%) ώστε να δοθεί μια νέα ώθηση στη χώρα που χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε δημοκρατική κατεύθυνση και θα μας πάνε ως κοινωνία στην κορυφή αντί για τον πάτο της Ευρώπης, που θα μας κάνουν παράδειγμα προς μίμησιν στην ΕΕ και στα Βαλκάνια πολύ περισσότερο, που αντί να είμαστε ο περίγελως της Γιούροστατ και των άλλων υπηρεσιών, θα μας θεωρούν πρότυπο προς παραδειγματισμόν.

Έχουμε κι άλλο κίνητρο εκτός από το ότι έτσι θα είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά μας, ότι έχουν και εθνικά θέματα ανοιχτά που μόνο μια τέτοια σοβαρή χώρα μπορεί να τα λύσει προς όφελός της, όπως είναι το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά κλπ. Αλλιώτικα αν είμαστε μια χώρα μίζερη που είναι υπό απαγόρευση και υπό επιτροπία των Βρυξελλών δεν πρόκειται να μας υπολογίσει κανείς στα σοβαρά. Αντί λοιπόν να σκέφτονται πως θα πείσουν οπτι ο αντίπαλος θα συρρικνώσει, ή ότι ο αντίπαλος θα τους διαγράψει, ή ότι ο αντίπαλος είναι δεξιός ή ότι πλούτισε αλλά τον έχουν ακόμα ανάμεσά τους, απλώς δουλεύουν για λογαριασμό του Καραμανλή αν δεν κάνω λάθος. Βέβαια και ο Καραμανλής δούλεψε όλο αυτό τον καιρό εναντίον του, αλλά στο ΠΑΣΟΚ τα κατάφεραν καλύτερα.

3 σχόλια:

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

κανείς δεν μας παίρνει στα σοβαρά, Αντώνιο...

Γιωργος Σακελλιων είπε...

Αγαπητέ Αντώνη,
ρίξε μια ματια αν έχεις χρόνο σε ένα κείμενο που "κρέμασα" στο blog μου. Είναι μια προσπάθεια μαζί με μερικούς παλιούς φίλους για μια παρουσία στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Unknown είπε...

Το είδα και το διάβασα ρε συ Γιώργο. Αλλά πάλι πολύ γενικό είναι. Τέτοια γράφει και Βενιζέλος με τον Σκανδαλίδη και δεν μπορεί κανένας να δεί τη διαφορά από τον Παπανδρέου. Και όταν διαβάζεις τα κείμενα που φτιάχνει ο Παπανδρέου με τη βοήθεια της Διαμαντοπούλου, του Μητσού και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων, δεν μπορείς να καταλάβεις που διαφέρουν από του Καραμανλή του Σουφλιά κλπ.
Σκέψου όμως οτι τέτοια παρεξήγηση ανάμεσα σε κείμενο του ΠΑΣΟΚ 1974-1981 και σε κείμενο της ΝΔ, της ίδιας περιόδου,δεν μπορούσε να συμβεί. Ο ένας ήταν Αριστερά και ο άλλος Δεξιά. Η μέρα με τη νύχτα. και το πρόβλημα δεν είναι φυσικά συγγραφικό, αλλά πολιτικό.