Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2007

Νίκο... άραξε!



Δεν θέλω να σχολιάσω όσα είπε χθες το βράδυ στον ΑΝΤ-1 και στον Ν. Ευαγγελάτο ο Νίκος Παπανδρέου, γιατί αφού ρωτήθηκε απάντησε με τον αυτονόητο τρόπο. Αδερφός του Γιώργου είναι λεπτή είναι η θέση του, θα μπορούσε να πεί περισσότερα. Τι διαπιστώνω όμως; Ότι δεν έχει καμία αίσθηση του πολιτικού χρόνου. Κυριολεκτικά ο αδερφός του καίγεται κι εκείνος έπρεπε να πλασσάρει την ταινία της Όλγας Μαλέα όπου έγραψε ή ενέπνευσε το σενάριο. Δεν νομίζω ότι δεν είναι αρκετός ο καφετζόπουλος ώστε να πουλήσει την ταινία. Περισσεύει. Αλλά αν δεν έχεις συναίσθηση του πώς θα βοηθήσεις δια της σιωπής τον αδερφό σου, από μόνος σου, κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει.

Δεν αναφέρομαι στα όσα είπε. Λογικά ήταν όπως για παράδειγμα ότι ο Σημίτης δεν θέλησε από μόνος του να βοηθήσει σε θέματα που είναι της αρμοδιότητάς του όπως το θέμα του Νεονάκη. Θα μπορούσε αν ήθελε να πεί ότι εμένα αφορά, επί των ημερών μου κόπηκε για πολιτικούς λόγους από όλα τα αξιώματα που κατείχε επομένως εγώ παίρνω την ευθύνη και προτείνω να μην είναι πάλι υποψήφιος ή ότι θεωρώ ότι αφού δικαιώθηκε δικαστικά, δείξαμε την ευαισθησία μας πολιτικά κόβοντάς τον το 2004, αλλά τώρα παίρνω την ευθύνη να τον προτείνω και εγώ για υποψήφιο βουλευτή. Δεν το έκανε. Δεν ξέρω αν του το ζήτησε ο Παπανδρέου, ή αν περίμενε να φιλοτιμηθεί από μόνος του. Αυτά και ελπίζω ο Νίκος και τα άλλα μέλη της οικογένειας να μην ξαναεμφανιστούν δημοσίως να μας πούν τη γνώμη του για τον καλύτερο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως τις 11 Νοεμβρίου. Δεν βοηθάνε. Ζημιά κάνουν και ελπίζω να μην ντρέπεται ο Γιώργος Παπανδρέου να τους το πεί. Δε φαντάζομαι να ντρέπεται τον αδερφό του όπως μάλλον ντρεπόταν τον Σημίτη.

Είπε κάτι πολύ σωστό ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ότι αν οι δύο στρατοί είχαν ασχοληθεί με τις εθνικές εκλογές όσο ασχολούνται τώρα με την εκλογή προέδρου, θα είχε νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Γνωρίζω ότι το μέγεθος της οργανωτικής προσπάθειας που καταβάλουν και οι δύο πλευρές και κυρίως η πλευρά του Βενιζέλου, είναι σημαντική έως γιγάντια. Τα ίδια άτομα ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε υπεύθυνες θέσεις και ως πριν από δύο εβδομάδες. Τώρα τους έχει πιάσει οίστρος. Ως πριν από δύο εβδομάδες γκρίνιαζαν. Αν το χειριστούν με σωφροσύνη, θα τους μείνει κάτι θετικό, αρκεί να μην πάνε στα σπίτια τους οι μισοί αν απογοητευθούν από το αποτέλεσμα. Γιατί δεν μπορούν να νικήσουν δύο. Ένας θα νικήσει.

Πάμε και στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η επιτροπή αφού δεν είχε εξουσιοδότηση να κάνει πολιτική εκτίμηση του αποτελέσματος, έκανε ανάλυση των γκάλλοπ που είχαν γίνει ως την ημέρα των εκλογών, αλλά δεν ομολογούσαν δημοσίως τα ευρήματα. Γι αυτόι είναι ενδιαφέροντα. Για να τους κατανεμηθούν ευθύνες γιατί ενώ έβλεπαν αυτά τα ευρήματα των ερευνών, δεν πήραν εγκαίρως τα μέτρα τους, ώστε να αντρέψουν την εικόνα. Είναι η απόδειξη της ανικανότητας. Και όσοι είχαν τέτοια ευθύνη ως τώρα, αποδείχθηκαν ανίκανοι, επομένως το μόνο που μπορούν να πουν είναι ότι αποτύχαμε και στείλετε μας να κάνουμε άλλη δουλειά, να κολλάμε αφίσσες αντί να κάνουμε τους πολιτικούς ινστρούχτορες που αναλύουν μετρήσεις και προτείνουν πολιτικές αποφάσεις. Τα αποτελέσματα:
n Το ΠΑΣΟΚ είχε την ίδια εικόνα από το 2004, επομένως και οι ψηφοφόροι ψήφισαν περίπου με τα ίδια κριτήρια
n Ως το 2007 το ΠΑΣΟΚ θεωρούνταν συνυπεύθυνο για τα προβλήματα που δεν αντιμετώπιζε επιτυχώς η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδιαίτερα στην οικονομία και στη διαφθορά
n Οι φυσικές καταστροφές και οι πυρκαϊές ενώ αρχικά αντιμετωπίστηκαν ανεπιτυχώς από την κυβέρνηση, στη συνέχεια θεωρήθηκε ότι ενισχύθηκαν επιτυχώς οι πυρόπληκτοι ενώ ακόμα και οι δηλώσεις περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών, μπορεί να μην έπεισε το σύνολο, αλλά συσπείρωσε τουλάχιστον τους οπαδούς της ΝΔ οι οποίοι ένιωσαν ότι απειλούνται.
n Το ΠΑΣΟΚ είχε ασαφές πολιτικό στίγμα καθώς δεν υπήρχαν σταθερές θέσεις αλλά πολυφωνία. (Εδώ δεν θίγεται η συμβολή των μέσων ενημέρωσης στη δημιουργία του Αλαλούμ με την προβολή του κάθε στελέχους χωριστά με βάση την προσωπική του στρατηγική)
n Η λογική της δεξιάς παρένθεσης αντί να αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους της ΝΔ έκανε το ΠΑΣΟΚ να εφησυχάσει
n Η κριτική στο παρελθόν δεν έγινε με την τόλμη που έπρεπε με αποτέλεσμα να θεωρεί ο κόσμος ότι δεν μετάνιωσε για τίποτα
n Στη Β’ Αθηνών, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκφράσει τα κοινωνική στρώματα που ήταν οι παραδοσιακοί του σύμμαχοι και τα εκλογικά αποτελέσματα διαβάστηκαν ανάποδα
n Η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ανεπαρκέστατη να λειτουργήσει έστω και ως εκλογικός μηχανισμός, αν κριθεί από την αποτυχία του να εξασφαλίσει ακόμα και τη μετακίνηση των ετεροδημοτών
n Τέλος το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και οι χειρισμοί που έγιναν ήταν καταστροφικοί και επηρέασαν την τελευταία στιγμή αρνητικά. Η τελευταία εκτίμηση ανήκει στον Πάρι Κουκουλόπουλο, ο οποίος θα προτιμούσε υποθέτω μετά τις αποκαλύψεις του Δημήτρη Τσοβόλα, να είχε καταπιεί τη γλώσσα του.

3 σχόλια:

Γιωργος Σακελλιων είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιωργος Σακελλιων είπε...

Το μόνο που μπορώ να πω είναι η ατάκα που λέει ο Καφετζόπουλος στη ραδιοφωνική διαφήμιση του "Νονού":
"Παναζία μου, Παναζία μου, πάνε τα τα ψηφαλάτσια μας, πάνε". Είναι το moto του ΠΑΣΟΚ, αυτήν την περίοδο.
Και κάτι ακόμα ρε Αντώνη. Τώρα είσαι στο Jennifer και σε ευχαριστούμε πολύ. Μεχρι το Selma (Hayek), θα πας αλφαβητικά? Να περιμένω γύρω στον Ιούλιο?

Unknown είπε...

Η Σάλμα Χάγιεκ είναι μπροστόβαρη γκόμενα. Εγώ έχω αδυναμία στις οπισθόβαρες...