Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2007

Πολιτικοποιηθείτε γιατί χανόμαστε!

Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι επίτευγμα να συμφωνούν επί της διαδικασίας στο ανώτερο πολιτικό όργανο του ΠΑΣΟΚ, αλλά νομίζω ότι είναι κατάντια. Βλέποντας από απόσταση και από την πλευρά του απλού πολίτη, τα πράγματα θα περίμενα ως αυτονόητο ότι δεν έπρεπε να γίνει καθόλου συζήτηση για τη διαδικασία αφού υπάρχει καταστατικό που την περιγράφει.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου ως σήμερα θα περίμενα να συζητούν για τα αίτια της ήττας και μάλιστα να συναγωνίζονται σε αυτοκριτική ποιος θα είναι πιο τολμηρός σ’ αυτά που τον αφορούν και προσωπικά και λιγότερο σ’ αυτά που αφορούν τους άλλους. Για παράδειγμα θα περίμενα από τον Παπανδρέου να επωμίζεται οικειοθελώς το συντριπτικά μεγαλύτερο μέγεθος της ατομικής του πολιτικής ευθύνης για τις επιλογές που έκανε και για ότι παρέλειψε να κάνει από το 2004 ως σήμερα και ο Σημίτης να τον συναγωνίζεται σε αυτοκριτική και να λέει ότι δεν είναι σωστό να επωμίζεται το κύριο μέρος της ευθύνης για την εκλογική ήττα του 2004. Αυτό βέβαια ο Σημίτης έπρεπε να το έχει κάνει από το 2004, αλλά ποτέ δεν είναι αργά και για κείνον.

Δεν είναι άλλοθι αυτό, γιατί αν δεν εντοπιστούν τα λάθη με ειλικρίνεια και τόλμη, δεν υπάρχει και ελπίδα να διορθωθούν. Αν ο Παπανδρέου θεωρεί ότι όλα έγιναν καλά ως το 2004, τότε δεν πρόκειται να διορθώσει τίποτα. Αυτό ήταν σοβαρό λάθος και το έκανε. Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν είναι αρκετό για να τον πείσει ότι είναι εντελώς ανίκανος για αρχηγός και ζητά αφού του καταλογιστεί αυτό το λάθος να του δώσουν άλλη μια τετραετία να αποδείξει ότι μπορεί να πολιτευθεί και καλύτερα και νικηφόρα για την παράταξη.

Αντίθετα ο Βενιζέλος δείχνει ότι ασφαλώς και έγιναν λάθη ως το 2004, αλλά πως ήταν δυνατόν και τότε να ανατραπεί το αποτέλεσμα, με άλλον ηγέτη δηλαδή με τον ίδιο. Το ίδιο πιστεύει και ο Σημίτης, αλλά με αρχηγό τον Παπανδρέου. Τώρα όμως λέει ο Βενιζέλος δεν έχει νόημα να συζητάμε για το 2004, αλλά μόνον για τα λάθη του Παπανδρέου ως το 2007 γιατί μόνον αυτά φταίνε που είμαστε στην αντιπολίτευση. Όχι για το ΠΑΣΟΚ που είμαστε, καλό είναι το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη του, καλό και το πρόγραμμα, αλλά η ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου δεν είναι η καταλληλότερη, είναι άνευρη, είναι αδύναμη, δεν είναι πειστική και αν αλλάξει ο αρχηγός τότε το ΠΑΣΟΚ υπό τη δική του ηγεσία θα νικήσει στις επόμενες εκλογές.

Δηλαδή μιλάμε για μια πλήρως αποπολιτικοποιημένη διαδικασία, η οποία πιστοποιείται από το γεγονός ότι οι υποστηρικτές των απόψεων του Γιώργου Παπανδρέου, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών του Σημίτη, υποστηρίζουν τώρα τον Βενιζέλο και όσοι διαφωνούσαν μαζί του και με την πολιτική του τον στηρίζουν για επανεκλογή στην προεδρεία του ΠΑΣΟΚ. Όπως όμως οι οπαδοί των δύο κύριων διεκδικητών πρέπει να πολιτικοποιήσουν τους οπαδούς τους έτσι πρέπει και οι ίδιοι να επιμορφωθούν σε θέματα δημοκρατίας. Αντί να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις απόψεις των ανθρώπων που εκλιπαρούν να τους ψηφίσουν, να μάθουν να πειθαρχούν. Για παράδειγμα να βάλουν σε ψηφοφορία το άρθρο 16 και τη στάση του ΠΑΣΟΚ και να πειθαρχήσουν στη γνώμη της πλειοψηφίας ακόμα κι αν διαφωνούν. Να βάλουν σε ψηφοφορία τις απόψεις τους για όλα τα θέματα και να πειθαρχήσουν στη γνώμη της πλειοψηφίας. Για παράδειγμα Παπανδρέου και Βενιζέλος συμφωνούν με το σχέδιο Ανάν. Να πειθαρχήσουν στην άποψη της πλειοψηφίας ακόμα κι αν είναι διαφορετική…
(Οι φωτογραφίες είναι παραγγελιά του Γ। Σακελλίωνα
Δημοσίευση σχολίου