Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007

Η σιωπή των συνενόχων


Βουβές αυτές οι εκλογές, θα δούμε αν είναι και κουφές. Και με τις δύο έννοιες της λέξης στη νεοελληνική. Είτε να μην ακούν τίποτα οι πολίτες, είτε να μας κουφάνουν με την τελική τους επιλογή. Γιατί μπορεί να μην συζητήθηκε ως τώρα σχεδόν τίποτα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αλλά τουλάχιστον όλοι κατάλαβαν τον μεγάλο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για όλους μας η καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι πυρκαϊές στα δάση είναι μία μόνο μορφή της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά για μας και με τους 66 νεκρούς της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας, συνειδητοποιήσαμε ότι κινδυνεύει η ζωή μας. Και η ζωή των παιδιών μας.

Αν δεν επέβαλαν τα κόμματα έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες, είμαι βέβαιος ότι όλοι οι δημοσιογράφοι θα περιορίζονταν σε ερωτήσεις για το περιβάλλον και μόνο. Θα ξεκινούσαν δηλαδή φυσιολογικά με ερωτήσεις για το πώς σκέφτονται να ανασυγκροτήσουν τις καμένες περιοχές στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια και κατ΄επέκταση σε όλη την Ελλάδα, γιατί όλη η Ελλάδα πάσχει από την ίδια νόσο. Κι αυτό φυσικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία θέλει σκληρή δουλειά. Δεν είναι τα άμεσα βοηθήματα που θα λύσουν αυτό το πρόβλημα, όσο γενναιόδωρα και αν είναι, που πρέπει να είναι.

Η ανασυγκρότηση των περιοχών της οικονομίας και η σχεδιασμένη ανάπτυξη είναι πολύ δαπανηρότερη και πολύ δυσκολότερη. Γιατί πρέπει να σπάσουν και αυγά, πρέπει να θιχτούν και συμφέροντα και μικροσυμφέροντα και πελατειακές σχέσεις και παρανομίες και αυθαιρεσίες. Και αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει από τους ίδιους ανθρώπους που είναι οι αυτουργοί της σημερινής κατάστασης. Από τον ίδιο ανάξιο κρατικό μηχανισμό που πρέπει να μεταμορφωθεί. Με τους ίδιους πολίτες που τώρα εκπαιδεύονται στην κυνικότητα και στην ατομικότητα, από τους πολιτικούς και από το κράτος. Είναι όμως ο μόνος δρόμος.Δυστυχώς και σήμερα, αλλά και κάθε μέρα τα κόμματα αρέσκονται να συζητούν περί όνου σκιάς. Όπως για παράδειγμα αν πρέπει να γίνει ή όχι ντημπέϊτ, ή αν θα είναι υποψήφια η Φώφη Γεννηματά και αν φταίει που δεν είναι, η δεξιά ο Άρειος πάγος ή ήταν γκάφα των συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου.

Η προστασία του περιβάλλοντος θα έπρεπε να είναι το σημαντικότερο θέμα αυτής της προεκλογικής περιόδου. Έκανε μια παρέμβαση στις εκλογές η Γκρήνπής. Ζήτησε κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα κόμματα για το περιβάλλον. Είδατε πουθενά μια απάντηση; Είδατε τα κόμματα να σπεύδουν να δώσουν τις απαντήσεις τους; Και όμως έπρεπε όλα τα κόμματα, να σπεύσουν να πουν ότι υιοθετούν στο σύνολό τους αυτές τις προτάσεις οι οποίες είναι και ρεαλιστές και ουσιαστικές και εφικτές και απαραίτητες. Κυρίως όμως θα κάλυπταν ένα μεγάλο κενό που έχουν στα προγράμματά τους. Ο Ασωπός είναι η περιβαλλοντική βόμβα που καταστρέφει την Αττική, το εξασθενές χρώμιο είναι το δηλητήριο στη φλέβα μας. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές με τις τοξίνες που παράγουν δηλητηριάζουν τα πνευμόνια και το αίμα μας. Το νέφος μας πνίγει και μας δολοφονεί και το πιστοποιούν δεκάδες πτώματα κάθε μέρα. Η σιωπή είναι συνενοχή.Σήμερα πάντως θα δούμε τους 6 πολιτικούς αρχηγούς και θα κρίνουμε τη στρατηγική του καθενός. Θέλει να επιτεθεί στους άλλους ή θέλει να δείξει θετικό προφίλ; Η ΝΔ πάντως έδειξε από χθες ότι θέλει να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Καρατζαφέρη. Δεν ξέρω αν θα γείρει δεξιά για να το πετύχει ή αν θα προσπαθήσει να φιλοτιμήσει τους ψηφοφόρους με κεντρώα επιχειρήματα. Αν κάνει το δεύτερο θα είναι θετικό νομίζω και για την ίδια γιατί θα αυξήσει έστω και μισό τοις εκατό τη δύναμή της. Αν γείρει προς τα δεξιά θα είναι καταστροφικό και για κείνην γιατί σίγουρα θα χάσει από την άλλη μεριά ότι κερδίσει. Αλλά και για την πολιτική σκηνή θα είναι κέρδος. Αντί να εκφραζόμαστε με ακρότητα, να συνεννοούμαστε.
(η συνέχεια της φωτογράφισης Kick ass art, στο αυριανό σημείωμα)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μαζεύω στοιχεία..
Σύντομα θα σας παρουσιάσω το ντημπέιτ των οπαδών..

Unknown είπε...

Αντώνη καλημέρα.
Σου γράφω για κάτι άσχετο με όλα αυτά, αλλά ήθελα να το κάνω καιρό τώρα...
Με τα ΤΕΙ τι γίνεται ; Κάποτε ήσουν ο μόνος που τα έλεγε, τώρα τα ξέχασες κι εσύ...
Για παράδειγμα, το ξέρεις ότι ο ΔΟΑΤΑΠ (το παλιο ΔΙΚΑΤΣΑ, ξέρεις...) δεν αναγνωρίζει μεταπτυχιακά που διοργανώνουν τα ΤΕΙ σε συνεργασία με ξένα ιδρύματα, παρόλο που τα master αυτά έχουν αναγνωριστεί επίσημα και με ΦΕΚ; Είχε κάποιο σχετικό άρθρο ο Επενδυτής πριν μερικές βδομάδες.
Καταλαβαίνω ότι τώρα προέχουν άλλα ζητήματα, αλλά πες κάτι σχετικό και ρώτα κάποιον απ' αυτούς που καλείς με την πρώτη ευκαιρία.

Ευχαριστώ

a.c. είπε...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:
Παρακαλείτε όποιος βρει το καινούργιο πρόγραμμα της Ν.Δ., να με ειδοποιήσει για να το ανεβάσω στο blog μου,όπως έχω κάνει και με τα άλλα κόμματα.