Δευτέρα, Αυγούστου 20, 2007

Δοκιμασία της βεβαιότητας

Να μαστε και επίσημα στην προεκλογική εκστρατεία από σήμερα, και τραβάνε τα μαλλιά τους οι δημόσιοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι που πρέπει να επιστρέψουν από τις άδειές τους και φυσικά η άδεια για τους εργαζόμενους είναι ιερή. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φυσικά θεωρητικά μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους, αλλά μόνον θεωρητικά. Γιατί υπάρχουν και δουλειές που σχετίζονται με τις εκλογές, ή οικογένειες από τους οποίους ένας εργάζεται στο δημόσιο και θα παρασύρει και τον άλλον.

Και δεν τσαντίζονται με αυτή την εσπευσμένη κίνηση των πρόωρων εκλογών μόνον οι εργαζόμενοι στον τουρισμό οι οποίοι θα χάσουν πελάτες από τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά κι όσοι είχαν κανονίσει να παντρευτούν με την ησυχία τους και μετά να κάνουν το μήνα του μέλιτος και μετά να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Βέβαια τέτοιοι προγραμματισμοί δεν ανατρέπονται επειδή ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τα κάνει όλα εξπρές για να πάρει και στις κάλπες όσα του έδιναν οι μετρήσεις τον Ιούλιο πρακτικά.

Δεν ξέρω πόσο καλό θα τους κάνει, αλλά πάντως είναι η εκλογική αναμέτρηση στην οποία δοκιμάζονται κάποιες βεβαιότητες. Η πρώτη βεβαιότητα που δοκιμάζεται είναι ότι οι μετρήσεις ήταν σωστές. Κι αυτό γιατί το ποσοστό των αναποφάσιστων εμφανιζόταν μεγάλο αφού δεν είχαμε μπεί στην τελική ευθεία. Αυτοί οι αναποφάσιστοι όμως, έχουν τη συνήθη σύνθεση, και θα τους μοιραστούν κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα, άρα δεν θα ανατρέψουν τις δυό μονάδες διαφορά που έδειχναν οι μετρήσεις των προηγούμενων μηνών.

Η άλλη βεβαιότητα είναι ότι το εκάστοτε κυβερνών κόμμα ευνοείται από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το σύντομο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας. Θα ισχύσει σ’ αυτή την περίπτωση; Λέγαμε και στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας ότι ο Καραμανλής θέλει να αποφύγει είτε μια μεγάλη φωτιά όπου θα φανεί ότι το κράτος είναι διαλυμένο από τη νέα διακυβέρνηση αντί θα γίνει καλύτερο. Αλλά η φωτιά στην Πεντέλη εκδικήθηκε και κάηκε η πρωτεύουσα την ίδια εκείνη μέρα που ο πρωθυπουργός ασχολούνταν με το στήσιμο της κάλπης.

Δηλαδή αυτά τα φτηνά και αυτονόητα κόλπα που όλοι καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητά τους, τελικά δεν προσφέρουν τίποτα. Και η φωτιά κατέστρεψε την Πεντέλη και κανείς δεν εγγυάται στον Καραμανλή ότι αυτές τις 4 εβδομάδες, δεν θα γίνει ένας καλός καύσωνας και η ΔΕΗ δεν θα καταρρεύσει χειρότερα από ότι την προηγούμενη φορά. Ή ότι δεν θα πιάσει μια καλή μπόρα και πλημμύρα την 16η Σεπτεμβρίου πάνω από την κάλπη.

Το σίγουρο είναι ότι το σκάνδαλο των ομολόγων, για το οποίο ήθελε πάσει θυσία η κυβέρνηση να αποφύγει τη συζήτηση και τις αποκαλύψεις, θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης, θέλουν δεν θέλουν. Τι είναι καλύτερο τελικά; Να γίνει η συζήτηση χωρίς αποκαλύψεις οπότε ο καθένας μπορεί να υποθέτει ότι θέλει, ή να υπάρχουν τα στοιχεία ώστε και τα στελέχη της ΝΔ που δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο να μην έχουν το βραχνά; Φαίνεται εκτίμησαν ότι καλύτερα είναι να προστατεύσουν τους λίγους, κι ας χρεωθούν όλοι τη ρετσινιά, γιατί έτσι κι αλλιώς η ρετσινιά στον έναν δεν απαλλάσσει τους άλλους.

Πάντως η κατάσταση είναι δράμα γι αυτό και ο πρωθυπουργός όπως είδατε ξεκίνησε από τη Δράμα την προεκλογική εκστρατεία. Εγκαινίασε κάτι που θα αρχίσει να λειτουργεί λέει τον Δεκέμβριο του 2008. Μα αυτά δεν λέγονται εγκαίνια. Βρείτε μια άλλη λέξη.

2 σχόλια:

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

H χώρα αυτή, καταδικασμένη από την ιστορική ιδιαιτερότητά της, ζει το μεγαλείο της ανάμεσα σε δύο εναλλασσόμενες έκτακτες επικαιρότητες. Φωτιές-πλημμύρες, καμένα δέντρα-χείμαρροι.
Έκτακτες επικαιρότητες στα κανάλια. Πυρετωδώς αλλάζουν τα τρέιλερ. Bγάζουν τις εικόνες με τις φωτιές, βάζουν τις εικόνες με τις πλημμύρες.

Και τώρα, Αντώνη, έχουμε να ασχοληθούμε και με τις εκλογές.
Καλά μας κουράγια!

Unknown είπε...

KΚουράγιο Σπύρο και θα το ζήσουμε κι αυτό...
Νάσαι καλά!