Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2007

Αν δεν γίνουν τη μιά Κυριακή θα γίνουν την άλλη!


Μην ανησυχείτε σήμερα δεν έχω σκοπό να σας πήξω με πολιτικά, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχει και κανείς από σας όρεξη σήμερα που είναι της Παναγίας να ακούει πολιτικά. Άλλωστε σας διαβεβαιώ επειδή τα παρακολουθώ επαγγελματικά, δηλαδή επειδή με πληρώνουν γι αυτό, ότι και σήμερα είμαστε περίπου εκεί που είμασταν και πριν από έξι μήνες.

Και τότε λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο και μάλλον τον Οκτώβριο και τώρα λέμε ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, αλλά ίσως τον Σεπτέμβριο. Και τότε λέγαμε ότι ο λόγος είναι ότι δεν βγαίνει προεκλογική χρονιά ως τον Μάρτιο του 2008, δεν αντέχει η οικονομία και θα έχει παραλύσει η κρατική μηχανή και τώρα διαπιστώνουμε ότι τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα και η οικονομία δεν αντέχει και η κρατική μηχανή πνέει τα λοίσθια.

Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες και κατά συνθήκιν ψεύδη. Ακόμα και σήμερα όποιον και όσο έγκυρο και να ρωτήσεις θα σου πεί ότι οι εκλογές θα γίνουν ή στις 23 ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου. Έπαιξε βέβαια και παίζει χθες κυρίως το 16 Σεπτεμβρίου αλλά επειδή ο Καραμανλής είναι σιγουράτζας και το κράξιμο που φρόντισε ο Λαλιώτης να ενορχηστρώσει μόνος του και χωρίς να ρωτήσει κανέναν εναντίον αυτής της ημερομηνίας, έπιασε τόπο και εγκαταλήφθηκε η ιδέα, αν υποθέσουμε ότι το είχε κατά νού ο Καραμανλής. Γιατί αν εγκαταλείφθηκε δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αν το είχε κατά νού, τότε θα το κάνει γιατί το πιο ισχυρό επιχείρημα που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι ότι δείχνει μια πρεμούρα, έναν πανικό, έναν φόβο ότι από στιγμή σε στιγμή θα καταρρεύσει το σύμπαν της κρατικής μηχανής είτε από φωτιά, είτε από βροχή, είτε στα σχολεία είτε στα νοσοκομεία είτε κάπου αλλού και επομένως όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα.

Αν μάλιστα κάνει και η Παναγιά της Τήνου το θαύμα της και ο καιρός είναι καλός, καλοκαιρινός χωρίς καύσωνες, μπορεί να σωθεί και η εντύπωση ότι κάπως λειτουργεί έστω και με διακοπές ο κρατικός μηχανισμός. Ιδίως λειτουργεί καλύτερα, χωρίς προβλήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις ανήμερα της παναγιάς που λείπουν όλοι και είναι όλα κλειστά. Αν ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου η εφορία, υπάρχει περίπτωση να μην μπινελικώσεις τον υπουργό Οικονομίας; Αλλά και ο ΣΔΟΕ που υποτίθεται κάνει ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε τουριστικές περιοχές, όπως έχετε δεί έχει σιγήσει. Παρατηρήσεις κυρίως και χαλαρά για να τηρούνται τα προσχήματα. Ούτε ανακοινώσεις ούτε τίποτα.

Από την άλλη αν κάνει το θαύμα της η Παναγία Σουμελά, όπου θα προσκυνήσει ο Παπανδρέου, μπορεί να έρθουν όλα καπάκι. Τα πάνω κάτω και η διαφορά ανάμεσα στα δυό μεγάλα κόμματα είναι εύθραυστη αρκεί το 1% να φύγει από το ένα κόμμα και να πάει στο άλλο για να δούμε τούμπα θεαματική τη βραδιά των εκλογών την οποία δεν θα μπορούν να ανιχνεύσουν οι μετρήσεις εγκαίρως. Μόνο αν η διαφορά είναι πάνω από 2,5 μονάδες έχουν κάποια αξίωση οι τηλεφωνικές μετρήσεις να πέσουν μέσα.

Χώρια που όλες κι όλες οι μετρήσεις που προλαβαίνουν να γίνουν από την ώρα που θα προκηρυχθούν εκλογές, είναι μία. Άρα ακυρώνονται ως όργανα διόρθωσης της προεκλογικής εκστρατείας και προσέγγισης των ανθρώπων που δεν έχουν πεισθεί ως την τελευταία στιγμή.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι θα κάνουμε εκλογές ή στις 23 ή στις 30 ή στις 7 και η υπόσχεση της κυβέρνησης είναι ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις, από αυτές που είναι άφαντες και κανείς δεν μιλάει γι αυτές. Όσο και να ψάξεις ποιες είναι αυτές οι ρημάδες οι μεταρρυθμίσεις, δεν θα ανακαλύψεις τίποτα. Κανείς δεν ξέρει ή μάλλον κάτι ξέρει αλλά δεν μιλάει γιατί γνωρίζει ότι θα χάσει ψήφους. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να το ονομάζει κρυφή ατζέντα, αλλά ανάθεμα κι αν ένας νεοδημοκράτης, έχει ολοκληρωμένη εικόνα. Ευχές και ευχολόγια έχουν. Αλλά αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις και κυρίως δεν είναι πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που να είναι μελετημένες και μετρημένες στην γενικότητά τους και στη λεπτομέρειά τους. Δεν υπάρχει ούτε ένα νομοσχέδιο στο συρτάρι, ούτε καν για το ασφαλιστικό. Ποιος να το φτιάξει άλλωστε; Ο Τσιτουρίδης που δεν στεριώνει σε υπουργείο πάνω από μήνα, ή ο Μαγγίνας που άνοιξε η τύχη του τώρα στο τέλος και ούτε ήθελε, ούτε προλάβαινε;

Μεγάλη πλάκα είχανε όμως χθες στην ορκωμοσία των αγροφυλάκων. Και μάλιστα αντί να έχουν ένστικτο αυτοσυντήρησης, φώναξε ο Πολύδωρας και τις κάμερες να δουν όλοι ότι ήρθαν να ορκιστούν οι άνθρωποι χωρίς να έχει φροντίσει ο Πολύδωρας να έχουν έστω και τις στολές τους. Τόσο έτοιμο είναι αυτό το κράτος για να υλοποιήσει έστω μία του προεκλογική υπόσχεση. Ούτε που τους πέρναγε από το μυαλό ότι μέσα στην τετραετία θα διόριζαν έστω κι αυτούς τους 1.000 αγροφύλαξ!
Αλλά πάνω στην πρεμούρα τους δεν είχαν ούτε ευαγγέλιο να ορκιστούν και το έφερε από το σπίτι του ο νέος αρχηγός, ο οποίος τους έγραψε κι ένα κείμενο με τα καθήκοντά τους για να μάθουν κι αυτοί τι πρέπει να κάνουν. Όλοι δε είχαν συνείδηση του πράγματος γι αυτό και το μόνο που έλεγαν είναι ότι περίμεναν 14 χρόνια να διοριστούν και ως τώρα δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα. Έκαναν υπομονή δηλαδή και δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι να πιάσουν δουλειά στο δημόσιο και να βολευτούν και να ξεχάσουν τι θα πεί δουλειά στον ιδιωτικό τομέα που είναι τέτοιος εφιάλτης ώστε θέλουν να τον ξεχάσουν.

Δεν κατηγορώ φυσικά τους ανθρώπους. Κι εγώ αν είχα μια κόρη ή ένα γιό που στα 35 του ή στα 55 του δεν κατάφερε να σταδιοδρομήσει στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να πεί ότι δεν ενδιαφέρομαι για αγροφύλαξ, θα του έλεγα ότι η μόνη σου ελπίδα αγόρι μου ή θυγατέρα μου είναι το δημόσιο. Καταλαβαίνω απολύτως την αγωνία τους να βολευτούν, πόσο μάλλον αφού κάποια κυβέρνηση τους είχε υποσχεθεί ότι θα διοριστούν.

Γιάννης Ραγκούσης
Άλλο θέμα. Δεν ξέρω βέβαια αν θα κατασταλάξει ο Παπανδρέου στην επιλογή του Γιάννη του Ραγκούση του δήμαρχου της Πάρου ως εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για την προεκλογική περίοδο, αλλά με εξέπληξε ευχάριστα γιατί ως τώρα η επιλογή συνεργατών του ήταν πάρε τη μια και χτύπα την άλλη. Ο Γιάννης ο Ραγκούσης δεν είναι τέτοια περίπτωση και είμαι βέβαιος ότι θα του βγεί του Παπανδρέου. Ο Ραγκούσης κατ’ αρχήν δεν είναι περιπλανώμενος. Ήταν ΠΑΣΟΚ από τα γεννοφάσκια του και ήταν ικανός. Γι αυτό και δεν έκανε καρριέρα στους μηχανισμούς, αλλά τους παράτησε και πήγε στην Πάρο όπου έκανε τον μικροξενοδόχο. Μετά βγήκε και δήμαρχος γιατί ήταν ικανός και ξαναβγήκε πάλι επειδή ήταν ικανός. Έχει εμπειρία των ευρωπαϊκών θεσμών και έχει δουλέψει χρόνια στην ΕΕ όταν ήταν ο Παπουτσής επίτροπος στην ΕΕ και αυτή την εμπειρία δεν την ξέχασε ούτε ως δήμαρχος Πάρου. Δεν θέλω να του πλέξω τώρα το εγκώμιο, αλλά ήταν τέτοια η έκπληξή μου για τον Παπανδρέου που δεν με έχει συνηθίσει σε καλές επιλογές. Γι αυτό το σχολιάζω.

Θα τον δείτε αν τελικά τον επιλέξουν, ότι είναι ένα καθαρό πρόσωπο, που σε κοιτάει στα μάτια και δεν σου λέει ψέματα. Έχει και τα προσόντα και την εμπειρία γι αυτό και ως τώρα δεν συμμετείχε στο ΠΑΣΟΚ στους μηχανισμούς του και στις οργανώσεις του. Παρά από μακριά. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια για να παραμείνεις ΠΑΣΟΚ πρέπει να είσαι από μακριά. Αν τους δείς από κοντά θέλεις να τους δείρεις. Είναι λοιπόν μεγάλη επιτυχία του Παπανδρέου η επιλογή του Ραγκούση. Γι αυτό και δεν είναι σίγουρη ακόμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΝΤΩς ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
H ΠΑΡΟΣ ήταν το πιο καθαρό Κυκλαδονήσι που επισκέφτηκα φέτος
(ΑΠΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ, ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ, ΜΥΚΟΝΟ )και αυτό που έκανε με το νοσοκομειακό αεροπλανάκι πρέπει να το μιμηθούνε κι αλλοι..

Unknown είπε...

Κι εμένα μου έκανε εντύπωση ο Παπανδρέου, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Δεν διάλεξε έναν από το σωρό, αλλά κάποιον που είχε αντικειμενικά αυτόνομη υπόσταση. Πρώτη φορά του συμβαίνει. Ενώ π.χ. με το ευρωψηφοδέλτιο, ήταν όλοι, πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον. Το αεροπλανάκι δέ, ήταν μιά καλή ιδέα την οποία απορώ γιατί δεν έχουν μιμηθεί και μικρότερα νησιά. Ή δυό τρία μικρά, από κοινού. και μάλιστα υδροπλάνο για τα νησιά που δεν έχουν αεροδρόμιο...