Τρίτη, Αυγούστου 21, 2007

Τρεις στο γύρο…


Μετρήστε σήμερα τα θέματα που βγήκαν στην επικαιρότητα. Το σκάνδαλο των ομολόγων, το οποίο αποτελεί σκάνδαλο από την αρχή της έκδοσης των ομολόγων εν κρυπτώ, με αυξημένο ρίσκο, τα οποία κατευθύνθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία από όποιους είχαν πληροφόρηση και αυτή η σκοτεινή διαδρομή επέτρεψε να υπάρξουν τεράστιες μίζες της τάξης των 20 εκατ. Ευρώ από τα λαμόγια συνομιλητές των υπουργών που τα εξέδωσαν.

Ως εκ των γεγονότων το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, αν και ο πρωθυπουργός που μίλησε στη Βουλή δεν κατονόμασε τα κατά τη γνώμη του μελανά σημεία, ως εκ του αποτελέσματος. Και εκδόθηκαν και αγοράστηκαν και μίζες έπεσαν. Η δικαστική διερεύνηση αποφάνθηκε ο κ. Κολιοκώστας δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα κι έτσι δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή το πόρισμα Ζορμπά. Φυσικά η Δικαιοσύνη δεν διερευνά πολιτικές ευθύνες, αλλά η απόφαση για το κουκούλωμα ήταν δεδομένη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει στη Βουλή και είχε θεωρήσει ότι το θέμα των πολιτικών ευθυνών έκλεισε με την παραίτηση Τσιτουρίδη. Η οποία έγινε για άλλο λόγο άσχετο αλλά μας έκλεισε το μάτι ο Καραμανλής, ότι και καλά για άλλο λόγο έγινε…

Ο αστάθμητος παράγων
Βρωμάει μπαρούτι το σκάνδαλο των ομολόγων για τη ΝΔ και δεν υπάρχει υπουργός της ΝΔ που να μην εξομολογείται ιδιωτικά ότι τρέμει το πολιτικό κόστος αυτής της ιστορίας καθώς και οι χειρισμοί που ακόμα γίνονται στο θέμα αυτό, προδίδουν ενοχή και ανασφάλεια για περισσότερες αποκαλύψεις. Κανένας υπουργός δεν θέλει να συζητήσει δημοσίως το θέμα αυτό από τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα. Σήμερα βρήκαν ως δικαιολογία τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου για τις υποψηφιότητες ώστε να το αποφύγουν. Έφτασαν στο σημείο να διαπραγματεύονται την εμφάνισή τους σε κανάλι, με τον όρο ότι δεν θα συζητήσουν για τα ομόλογα. Μερικοί ζητούν και τον «κατάλληλο» συνομιλητή. Όπως ο κ. Αλογοσκούφης που επιλέγει τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη. Ως τώρα μόνον το Μέγκα δείχνει ότι δίνει δημοσιογραφική βαρύτητα στο θέμα, υποβάλει ερωτήσεις και ζητάει απαντήσεις…

Το δεύτερο προέκυψε από τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι ο εν ενεργεία αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χηνοφώτης θα είναι υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση και μάλιστα ότι προορίζεται στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές – για το οποίο δεν έχουν καμία αμφιβολία – για υπουργική καρέκλα. Δηλαδή απλά εξέλιπε κάθε πρόσχημα μη κομματικής ηγεσίας στο στράτευμα. Κομματικούς έβαζαν ως τώρα στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, κομματικά ενεργούσαν και ως εκ τούτου είναι συγκοινωνούντα δοχεία η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Δεν είναι ανάγκη να τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Μπορεί να μην ψηφίσαμε τις αυξήσεις που υποσχεθήκαμε στους στρατιωτικούς, αλλά θα σας βάλουμε τον Χηνοφώτη αρμόδιο υφυπουργό άμυνας για να ψηφίσετε τουλάχιστον αυτόν αν δεν πιστεύετε εμάς.

Κάτι τέτοιο πάντως έχει να γίνει από την εποχή του αρχιστράτηγου Παπάγου, όπως εύστοχα σχολίασε χθες ο Παύλος Τσίμας, γιατί ακόμα και την εποχή που ο στρατός ελεγχόταν από το παλάτι και από τους αμερικανούς, τηρούνταν κάποια προσχήματα. Ή τηρούνταν τα προσχήματα επειδή τότε ήταν όλοι του ιδίου φυράματος. Οι διαφορετικοί ήταν στα ξερονήσια. Εξορία στη Μακρόνησο ή σε άλλα νησιά της άγονης γραμμής…

Ένα τρίτο θέμα σήμερα είναι διάφορες μετρήσεις της κοινής γνώμης, τις οποίες όπως κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ, διοχετεύει η ΝΔ και δημοσιεύονται αντιδεοντολογικά γιατί δήθεν εμφανίζουν προβάδισμα της ΝΔ. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι την περίοδο Ιουλίου Αυγούστου, δεν γίνονται μετρήσεις γιατί είναι αναξιόπιστες λόγω διακοπών. Ούτε μετρήσεις ακροαματικότητας του ραδιοφώνου δεν γίνονται για να καταλάβετε. Η στοιχειώδης δεοντολογία και της δημοσιογραφίας και των μετρήσεων επιβάλει όταν επικαλείσαι το αποτέλεσμα μιας μέτρησης, να κατονομάζεις και τον φορέα που έκανε τη μέτρηση, και το δείγμα και τη μέθοδο. Όταν δεν τα επικαλείσαι αυτά, δεν μπορείς και να αναφέρεις τα δήθεν αποτελέσματα μιας μέτρησης φάντασμα.

Αυτά λέει και η κοινή λογική. Αλλά που να βρεις κοινή λογική, μετά από όλα αυτά; Και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Και μάλιστα όταν το κυβερνών κόμμα που εμφανίζεται κατά τα άλλα και πιο άνετο στην πορεία για τις κάλπες, επιστρατεύει ακόμα και τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ. Και γιατί όχι και τον αρχηγό της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του Λιμενικού σώματος και της Αγροφυλακής για να μην ξεχνιόμαστε. Κι αυτοί κομματικοί είναι…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κοίταξε, σίγουρα δεν είναι σωστό αυτό με τον Χηνοφώτη,αλλά μήπως είναι πολύ για να γίνεται ντόρος, Δεν το είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ με τον Λυμπέρη και τον Κουρή πιο παλιά, κάπως διαφορετικά αλλά ωστόσο στην ουσία το ίδιο.
Πρέπει να δωθεί αλλού έμφαση από την αξιωματική αντιπολίτευση αν θέλει να κερδίσει στο ντέρμπι.
Τα προβλήματα του Εραγζόμενου Λαού. Απτές και πιστευτές λύσεις.
Απέναντι σε μια Ν.Δ, που όλοι υποψιάζονται ότι έχει κρυφή ατζέντα, αν δεν ανοίξει το ΠΑΣΟΚ κάποια χαρτιά με πάταγο και όντας γνωστή η "εκσυγχρονιστική" προϊστορία του, ο κόσμος θα λέει "κι αυτοί τα ίδια θα κάνουν.."
Αλήθεια γιατί ο Αλογοσκούφης θέλει τον Χριστοδουλάκη; Γιατί δεν μπορεί να του βγει από αριστερά.

Unknown είπε...

Ούτε ο Κουρής ούτε ο Λυμπέρης, πέρασαν απευθείας από εν ενεργεία στρατιωτικοί, σε λίστες πολιτικές. πρώτα αποστρατεύθηκαν, δηλαδή έγιναν πολίτες και μετά πολιτεύτηκαν όπως και χιλιάδες άλλοι. Ο Λυμπέρης αποστρατεύθηκε, εξελέγη στην ΚΕ και το ΠΑΣΟΚ τον επανέφερε στην ενέργεια. Στη συνέχεια δεν επανήλθε στις εκλογικές ή κομματικές λίστες του ΠΑΣΟΚ. Πάντως είναι το πιό κοντινό παράδειγμα από την πρακτική του ΠΑΣΟΚ. Το ορθό θα ήταν, αντί να "επανορθώσουν" την αποστραστεία του η οποία έγινε με κομματικά κριτήρια, με επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία, να θεωρήσουν οτι από τη στιγμή που ως πολίτης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξαναγίνει ο "ανεξάρτητος" που πρέπει. Είχε χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Φυσικά η ΝΔ δεν θα μπορούσε να το επικαλεστεί αυτό γιατί ο Σπηλιωτόπουλος επανέφερε στην υπηρεσία όχι κάποιον για να τον κάνει αρχηγό, αλλά μερικές εκατοντάδες για να τους βολέψει σε μή μάχημες θέσεις. Μόνο για να παίρνουν τα λεφτά, τους βαθμούς και στη συνέχεια τις μεγαλύτερες συντάξεις.
Η περίπτωση του Χηνοφώτη πραγματικά είναι διαφορετική.

όσο για το ΠΑΣΟΚ, δεν βλέπω οτι μπορεί πιά να κάνει πάταγο. Αν μπορούσε θα το είχε κάνει και τα προηγούμενα 3,5 χρόνια. Πάνε για να χάσουν. Μόνο ο καραμανλής προσπαθεί φιλότιμα να κάνει τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό.