Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007

Όταν λέμε άμεσα, εννοούμε του χρόνου


Ίσως φταίνε και οι επικείμενες εκλογές, αλλά έχουμε πλέον πρόβλημα συνεννόησης και σε απλά ελληνικά. Η κυβέρνηση σε όσους επλήγησαν από τις φωτιές κι έχασαν περιουσίες, δενδροκαλλιέργειες, ζώα, ποιμνιοστάσια, σπίτια (εξοχικά ή πρώτες κατοικίες) υπόσχεται αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ. Ισχυρίζεται ότι «όταν λέμε άμεσα εννοούμε άμεσα» και αυτό ο κ. Μπασιάκος το προσδιορίζει στα Χριστούγεννα. Ως τότε πρέπει να βρουν τρόπο να πορευτούν μόνοι τους σε ότι αφορά την ηρτημένη παραγωγή και το φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο αλλά και τις πάγιες εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν. Τις ίδιες λέξεις είχε χρησιμοποιήσει και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πέρυσι μιλώντας στην έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις φωτιές του 2006 της Χαλκιδικής: «Οι ζημιές στους αγρότες θα αποζημιωθούν άμεσα και όταν λέμε άμεσα εννοούμε άμεσα». Έντεκα μήνες και έντεκα μέρες μετά ούτε ένας αγρότης δεν έχει εισπράξει έστω και ένα ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο περισσότερο απέχει από τις κυβερνητικές δηλώσεις, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Η προπαγάνδα προηγείται, έστω κι αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε απλά ελληνικά.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, είχαμε αναφέρει από την εκπομπή και με αφορμή τις φωτιές στα δάση, ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε εκτός από κριτική στην κυβέρνηση να καταθέτει και προτάσεις, όχι μόνον για το τι εκείνο θα κάνει αν εκλεγεί, αλλά και τι θα έπρεπε η ΝΔ σήμερα να κάνει στην κάθε περίπτωση. Οι πολίτες έχουν αυξημένες απαιτήσεις από ένα κόμμα που κυβέρνησε 20 χρόνια τη χώρα.

Δεν ξέρω αν κάποιος άκουσε αυτή την κριτική και τη βρήκε δημιουργική ή αν από μόνοι τους έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα που έφτασε και ένας δημοσιογράφος, αλλά πάντως χθες κατέθεσαν προτάσεις τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει αμέσως η κυβέρνηση Καραμανλή αν τις βρίσκει σωστές. Και πάντως οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Οι εφημερίδες επίσης δίνουν ευρύτατη δημοσιότητα στις προτάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι διψάνε να φιλοξενήσουν τέτοιες ιδέες δημιουργικής αντιπολίτευσης. Αν ενεργούσαν με τέτοιο στοιχειώδη και απλούστατο και αυτονόητο προγραμματισμό στο ΠΑΣΟΚ εδώ και τρία χρόνια, ασφαλώς και θα είχαν ανακτήσει το χαμένο πλεονέκτημα απέναντι σε μια κυβέρνηση που συνήθως δεν έχει προσανατολισμό και στοιχειώδη αποτελεσματικότητα.

Ας κάνουμε λίγη κριτική για να μην πάει χαμένη μια προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν τα μέτρα Παυλόπουλου και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Κάπου συναντώνται. Ο Προκόπης Παυλόπουλος συστήνει ένα κοινό ταμείο που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της περιοχής που επλήγη με πρώτη εισφορά 10 εκατομμύρια ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης για την κάθε περιοχή που αποτελεί ομοιόμορφη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική οντότητα. Η διαφορά είναι ότι η πρόταση Παυλόπουλου είναι μόνον για την Αιγιαλεία ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ γενικής λήψης για όλη τη χώρα που έχει πληγεί με ανάλογο τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ δεν προσδιορίζει κόστος, αλλά είναι γνωστό ότι ένα ειδικό αναπτυξιακό θα συγκεντρώνει δράσεις με κόστος που θα ξεπερνά τα 100 εκατ, ευρώ κάθε φορά.

Θεωρητικά το μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο και αποτελεσματικότερο αλλά και με μεγαλύτερο κόστος. Είναι κάτι που μονίμως προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση όταν το ζητά η κάθε περιφέρεια ακριβώς γιατί έχει κόστος. Είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό και συνήθως το κόστος και την ευθύνη υλοποίησης αναλαμβάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί περιλαμβάνει δράσεις και άλλων υπουργείων αλλά και κάποια δημόσια έργα που πρέπει να γίνουν. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει επίσης σημαντικό λόγο σ’ αυτό το ειδικό αναπτυξιακό το οποίο έχει συνήθως πενταετή διάρκεια.

Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παυλόπουλος αφορούν κυρίως τις αποζημιώσεις για τις άμεσες καταστροφές από τη φωτιά και μεταξύ άλλων για τα σπίτια και για τις οικοσκευές. Δίνει 3.000 ευρώ για κάθε σπίτι και 6.000 ευρώ για κάθε οικοσκευή. Είναι φανερό ότι με 3.000 ευρώ δεν ξαναφτιάχνεις σπίτι, ούτε με 6.000 ευρώ την οικοσκευή. Άρα χρειάζονται κι άλλα μέτρα ανάλογα με τους σεισμοπαθείς όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ, όπως απαλλαγή από το έξοδο για άδεια οικοδομής και επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων πέρα από κάποια οικονομική βοήθεια.

Γενικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους της Αχαΐας, αποβλέπουν στην αστική αποκατάσταση των ζημιών, ενώ τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχουν στόχο και να συνεχίσουν τη ζωή τους στον ίδιο τόπο οι αγρότες και να αποκαταστήσουν το εισόδημά τους σε βάθος χρόνου και να μην αναγκαστούν να γίνουν μετανάστες. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μάλλον τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε ο Βαγγέλης Αργύρης, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Μπασιάκος είναι μονίμως απών και αυτή τη φορά ήταν παρών μάλλον χάρη στην επιμονή του κ. Παυλόπουλου που θα του έβαλε χέρι, αλλά μόνον το σώμα του ήταν παρών στη σύσκεψη το πνεύμα του έλειπε αν κρίνουμε από την απουσία οποιασδήποτε ιδέας και δράσης του υπουργείου του ενώ θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί. Από την εμπειρία του 2006 και τη φωτιά της Χαλκιδικής πάντως, γνωρίζουμε ότι όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει (στην έκθεση Θεσσαλονίκης) ότι «οι ζημιές από τη φωτιά στη Χαλκιδική θα αποζημιωθούν άμεσα και όταν λέμε άμεσα εννοούμε άμεσα», εννοεί μετά από έναν χρόνο. Πάντως μέχρι σήμερα, έντεκα μήνες και έντεκα μέρες μετά τις δηλώσεις του δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους αγρότες της Χαλκιδικής.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ λένε ότι πρέπει να προκαταβληθεί το 50% της αποζημίωσης στην ηρτημένη παραγωγή και στο ζωϊκό κεφάλαιο και το 50% της οικονομικής ενίσχυσης για το έγγειο και για το πάγιο κεφάλαιο των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Προβλέπει να τροφοδοτηθούν με ζωοτροφές μέσω των συνεταιρισμών και με έξοδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που θα ενισχυθεί από το κράτος, οι αγρότες που επλήγησαν για να ζήσουν τα ζώα τους. Και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος μέσω των ΠΣΕΑ. Ταυτόχρονα να παγώσουν και να ρυθμιστούν τα δάνεια, να παραταθούν τα σχέδια βελτίωσης. Το σημαντικότερο όμως είναι το ειδικό αναπτυξιακό το οποίο θα λύσει το συνολικό πρόβλημα.

2 σχόλια:

rvagos είπε...

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον νυν πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ν. Κατσαρό τέως βουλευτή,τέως εισαγγελέα του ειδικού δικαστηρίου να αναπτύσσει τις ταχύτητες που απαιτεις .Για φαντάσου ακόμα ο Κατσαρός στο προσκήνιο;
Έτσι σε 30 με 40 χρονιά θα είμαστε Ευρώπη!!!!!!!!!

Unknown είπε...

Κατσαρός ζει και βασιλεύει και ασκεί εξουσία όπως κανένας εκλεγμένος βουλευτής. Μόνο οι υπουργοί είναι πιό πάνω απ' αυτόν. Έχασε ή κέρδισε που δεν εξελέγη βουλευτής;