Δευτέρα, Ιουλίου 02, 2007

Είμαστε για γέλια


Αν δεν ήταν τραγικά τα θέματα στα οποία θα αναφερθούμε, θα ήμασταν για γέλια. Για πολύ γέλια όμως. (Τα σχόλια της εκπομπής στο www.antoniskokorikos.blogspot.com)

Αρχίζω από το πιο ανώδυνο που όμως δείχνει ότι και οποιοδήποτε άλλο σοβαρό θέμα να έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, πάλι θα ήμασταν επικίνδυνοι σε βαθμό κακουργήματος. Βγάζει ανακοίνωση ένα υπουργείο και γράφει ότι «ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη την Αγία Σοφία και παρακολούθησε τη θεία λειτουργία». Δηλαδή μιλάμε ότι οι άνθρωποι που το έγραψαν και το κυκλοφόρησαν, είναι τόσο αγράμματοι που δεν ξέρουν ότι στην Αγιά Σοφιά έχει να γίνει λειτουργία από το 1453. Αλλά έτσι πρόχειρα και από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ούτε την «άλφα βήτα», είτε είναι νέοι και δεν πέρασαν από σχολείο, αλλά διορίστηκαν στο υπουργείο, είτε είναι κάποιας ηλικίας και η ανοησία τους είναι ανίκητη.

Βέβαια ο Ορφανός από μόνος του έχει τόσο μεγάλο πολιτικό βάρος που είμαι σίγουρος ότι ακόμα και Τούρκος αν το διάβαζε, θα γέλαγε. Δεν θα ήταν το ίδιο αν το έγραφε κάποιος π.χ. από το υπουργείο Εξωτερικών. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν διορθώνονται. Δηλαδή και ο Ορφανός το διάβασε, θα είπε χα χα χα ποιος αστείος το έγραψε και τέλος. Γιατί αλλιώς θα είχε δώσει εντολή, ο υπεύθυνος να απολυθεί ως ηλίθιος και επικίνδυνος και ο προϊστάμενός του που δεν το είδε και δημοσιεύθηκε, να τεθεί σε αργία για ανικανότητα. Και ο ίδιος φυσικά να αναλάβει την ευθύνη και να πει πράγματι είμαστε για γέλια και υπεύθυνος είμαι εγώ. Πολιτικά. Αλλά τίποτα από αυτά δεν θα κάνει. Γιατί δεν καταλαβαίνει ούτε αυτός το μέγεθος της παρακμής που τον περιβάλει.


Πάμε τώρα σε πιο σοβαρά θέματα, όπως για παράδειγμα για τη φωτιά στην Πάρνηθα, με την οποία εγώ δεν ασχολήθηκα γιατί έλειπα την Παρασκευή σε κάποια υποχρέωση. Και στο νοσοκομείο που ήμουνα όμως, έπεφταν από τον ουρανό οι στάχτες κι ας απείχαμε 25 χιλιόμετρα σε ευθεία από τον τόπο της πυρκαϊάς. Σ’ αυτή λοιπόν τη χώρα, και αφού έχουν προηγηθεί τα καραγκιοζιλίκια του Πολύδωρα που θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και ο ίδιος μπορεί απερίσπαστος να ασκεί τα ψηφοθηρικά του καθήκοντα, ο πρωθυπουργός καλεί σύσκεψη υπουργών για την καταστροφή, με καθυστέρηση βέβαια 24 ωρών, αλλά στις 6:30 το πρωί για να δείξει ότι δεν κοιμάται αλλά είναι ξύπνιος.

Δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος. Απλώς για να ξέρουμε ότι 6-7 υπουργοί υφυπουργοί και αξιωματούχοι είναι ξύπνιοι και κάνουν δημόσιες σχέσεις. Γιατί ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ήθελαν να κάνουν τη δουλειά του πυροσβέστη και να συντονίσουν τις προσπάθειες με το πρώτο φως της ημέρας, θα έπρεπε να κάνουν τη σύσκεψη στις 4:00 το αργότερο, ώστε στις 5:00 να είναι όλοι στα πόστα του. Στις 6:30 έπρεπε να έχουν ήδη μιάμιση ώρα στη δουλειά. Δεν θα υπήρχε λόγος όμως για σύσκεψη αν όλη τη νύχτα έτρεχαν και κάτι έκτακτο έκαναν. Αλλά όπως υπεύθυνα ενημέρωναν τους δημοσιογράφους, δεν μπορούσαν τίποτα να κάνουν τη νύχτα και θα επενέβαιναν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας.

Εκ του αποτελέσματος γνωρίζουμε ότι τίποτα έκτακτο δεν αποφάσισαν. Απλώς εφάρμοσαν τα συνήθη, αυτά που έπρεπε να είχαν εφαρμόσει 48 ώρες πριν και παρέλειψαν να εφαρμόσουν. ¨όπως είπε προηγουμένως ο Χρυσοχοίδης, υπάρχει ειδικό σχέδιο για να μην καεί η Πάρνηθα, το οποίο απλώς δεν εφαρμόστηκε. Γιατί το υπουργείο δημόσιας Τάξης είναι ρεμπέτ ασκέρ. Διαλυμένο σωματείο που η μόνη δουλειά που κάνει είναι να εκπαιδεύει μπάτσους. Και ο πολιτικός προϊστάμενος των μπάτσων μπορεί να είναι υπερήφανος για τα κατορθώματά τους, αλλά είναι κι αυτός επικίνδυνος.

Δεν γίνεται μια κυβέρνηση να κάνει μόνον δημόσιες σχέσεις. Εδώ και τρία χρόνια είναι προφανές ότι μόνον ο τομέας δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης λειτουργεί. Και υπάρχει σαφής αναντιστοιχία ανάμεσα στην ικανότητα δημοσίων σχέσεων και στην ανικανότητα διαχείρισης του κράτους. Έτσι και με τη φωτιά στην Πάρνηθα. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν πήρε κανένα μέτρο ή έστω κανένα κεφάλι. Όλα λειτούργησαν άψογα, ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν έγινε και θα τους δώσει και παράσημο για τα κατορθώματά τους. Κι όχι μόνο αυτό αλλά του δίνουν και λαθεμένες οδηγίες για το τι θα δηλώσει, το οποίο φυσικά και δεν θα υλοποιήσει. Έτσι είπε με βεβαιότητα ότι και το δάσος της Πάρνηθας θα ξαναγίνει δάσος. Εδώ αναγκάστηκε να διαψευστεί στους 250.000 συμβασιούχους στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα μονιμοποιηθούν, στους τρίτεκνους ότι θα εξομοιωθούν με τους πολύτεκνους και στους αγρότες ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στο 8%. Στο δάσος της Πάρνηθας θα κωλώσει που δεν έχει και φωνή;

Και πράγματι την είπε. Θα το αναδασώσουμε λέει. ¨όπως είχε πει και για τη φωτιά που κατέκαψε την Πεντέλη κι έφτασε μέχρι Ραφήνα. Ας ρωτήσει τον φίλο μου τον περιφερειάρχη Αττικής τον Μπάμπη το μανιάτη, να του πει πόσες εκατοντάδες στρέμματα εξαιρέθηκαν και παρά το Σύνταγμα και την κενή περιεχομένου δήλωση του πρωθυπουργού εξαιρέθηκαν του χαρακτηρισμού ως αναδασωτέων. Θα του πει επίσης ότι άλλο πράγμα είναι να βγάλει ο περιφερειάρχης και ο Νομάρχης μια απόφαση και να λέει ότι αυτές οι εκτάσεις είναι αναδασωτέες, που είναι ένας νομικός χαρακτηρισμός και άλλο πράγμα να λέμε ότι θα κάνουμε αναδάσωση. Εθελοντική ή πληρωμένη. Αναδάσωση απλώς δεν γίνεται.

Αυτό που γίνεται είναι να γεμίσουμε βίλες, να επεκταθούν οι υπάρχουσες, να αποκτήσουν και πισίνες και να τσιμεντωθούν γύρω-γύρω, μην τυχόν και πάρουν καμιά φωτιά στο μέλλον και καούν. Γιατί τα πεύκα θα βγάλουν μικρά δένδρα, η περιοχή σε 2-3 χρόνια θα γίνει αδιάβατη και επικίνδυνη για νέα φωτιά, αν δεν εφαρμοστεί κάποιο πρόγραμμα που να διευκολύνει την φυσική αναγέννηση και τη προστασία του χώματος από τη διάβρωση, εξαιτίας των βροχών που θα ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: