Τρίτη, Ιουλίου 03, 2007

Άκου να δεις Κώστα!


Δεν ξέρω αν αυτά που θα πω, θα ακουστούν καλά ή άσχημα για την κυβέρνηση, αλλά εγώ θα τα πω με καλή προαίρεση. Δηλαδή αν ήμουνα σύμβουλος ή φίλος του Καραμανλή, θα του τα έλεγα για να πάει καλύτερα. Έτσι και εκείνον θα ωφελούσα και στη χώρα θα τον έκανα χρήσιμο.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα η δημόσια διοίκηση, περιλαμβανομένων των σωμάτων ασφαλείας ακόμα και των ενόπλων δυνάμεων, δεν δουλεύει. Παριστάνει ότι δουλεύει, παίρνει καλά λεφτά για τη δουλειά που κάνει, αλλά αν περιμένεις να δουλέψει χωρίς σκούντημα, απέτυχες. Είτε είσαι πολίτης και θέλεις να σε εξυπηρετήσει, πρέπει να την σκουντήσεις με μπινελίκια, είτε είσαι επιχειρηματίας και θέλεις να κάνεις τη δουλειά σου πρέπει να τη σκουντήσεις με λάδωμα είτε είσαι πολιτικός και θέλεις να κυβερνήσεις πρέπει να τη σκουντήσεις με πολιτικά μέσα και πολιτικό προσωπικό. Αλλιώς θα σε πλακώσει το παχύδερμο και δεν σε σώνει τίποτα.

Εάν το ΠΑΣΟΚ περίμενε από τους δημόσιους υπάλληλους να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, θα είχε θαφτεί. Γι αυτό έβαλε δικά του στελέχη επικεφαλής και το θετικό ήταν ότι την κούνησε. Το αρνητικό ήταν ότι ταυτίστηκαν οι πράσινοι με το κράτος και χρεώθηκαν όλες τις αδυναμίες του κράτους. Το ίδιο έκανε και η ΝΔ. Έβαλε παντού γαλάζιους και ξέχασε την επανίδρυση του κράτους. Τώρα χρεώνεται όλες τις αδυναμίες του κράτους. Τα ομόλογα είναι καθαρά σκάνδαλο στελεχών που διόρισε η ΝΔ. Οι φωτιές όμως και οι ολιγωρίες στις προσπάθειες κατάσβεσης, είναι δουλειά πολλών υπηρεσιών με επικεφαλής την πυροσβεστική. Δεν πρόκειται όμως αυτός ο μηχανισμός να κινηθεί αν δεν τον σκουντήσουν τα γαλάζια στελέχη της ΝΔ που έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις θέσεις κλειδιά.

Γι αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση. Γιατί ο υπουργός έχει πάει για βρούβες στην Άμφισσα με τους αγροφύλακες, και όλοι οι συνεργάτες του το ίδιο το έχουν ρίξει στην προεκλογική δραστηριότητα. Τίποτα άλλο δεν κάνουν στο γραφείο του παρά να διεκπεραιώνουν ρουσφέτια γιατί είναι τα μόνα που δεν θέλουν λεφτά. Μεταθέσεις, τοποθετήσεις αποσπάσεις, χαμός στο ίσιωμα. Κανείς δεν ασχολείται με αυταπάρνηση για να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό. Αλλά και στο επίπεδο του πρωθυπουργικού γραφείου, με εξαίρεση τον τομέα ενημέρωσης δηλαδή τον τομέα του Ρουσόπουλου, δεν ασχολούνται με τη διακυβέρνηση, αλλά με την επικοινωνιακή διαχείριση του συστήματος της κυβέρνησης.

Είτε πρόκειται για τα ομόλογα, είτε πρόκειται για τη δικαιοσύνη, είτε πρόκειται για τις διαδηλώσεις για την παιδεία, είτε πρόκειται για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Πολύδωρα με τους κουκουλοφόρους, είτε πρόκειται για τις πυρκαϊές, δεν ασχολούνται με την ουσία του προβλήματος ως πολιτικοί προϊστάμενοι της διοίκησης, αλλά ως υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων. Δηλαδή κάνουν σύσκεψη για να διαχειριστούν την κρίση, αλλά η κρίση δεν είναι ότι θα καεί η Πάρνηθα, ή το Πήλιο, ή η Σάμος ή η Κέρκυρα, αλλά ότι θα μας σκίσουν τα κανάλια και πρέπει να δείξουμε κινητικότητα για να πούμε μετά ότι έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν.

Απόδειξη ότι η φωτιά στα Δερβενοχώρια ξεκίνησε την νύχτα τετάρτης προς Πέμπτη, και σήμερα, τώρα που μιλάμε, έξι μέρες μετά, έξι 24ωρα μετά συνεχίζουν κάποιες εστίες να καίνε, άρα αν υπήρχε δυνατός άνεμος μπορούσε να έχει αναζωπυρωθεί. Και τώρα αν φυσήξει μπορεί να ξαναφουντώσει. Μόνο τα καμένα δεν μπορούν πλέον να καούν. Η σύσκεψη στο Μαξίμου στις 6:30 το πρωί, έγινε μετά την καταστροφή, απλώς για να πούμε ότι είμαστε ξύπνιοι και δεν κοιμόμαστε.

Μάλιστα τους φάνηκε καλή ιδέα να μιλήσει για τις φωτιές στο περιβαλλοντικό συνέδριο της ΝΔ. Δηλαδή όλα για το θεαθήναι. Στις δημόσιες σχέσεις είναι πρώτοι. Αν έρθει ο Γκόρ ας πούμε τρέχουμε πρώτοι. Όπου γάμος και χαρά, η βασίλω πρώτη…Αν είναι όμως εκλογές βάζουμε ή επιτρέπουμε στον Μπασιάκο να καταθέσει τροπολογία ότι αναστέλλεται η εφαρμογή των νόμων. Τέτοια αποφασιστικότητα. Αλλά μόλις τσαντιστεί ο Σουφλιάς την αποσύρουμε με την ίδια ελαφρότητα.

Αν είναι να βγούμε στην τηλεόραση και να πούμε ότι φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινάει η επιφυλακή για τη δασοπυρόσβεση, είμαστε πρώτοι. Μόλις την πατήσουνε γιατί κοιμόντουσαν και δεν εφάρμοσαν το σχέδιο που υπήρχε και είχε καταρτιστεί από τους επικεφαλείς του 2ου και του 6ου πυροσβεστικού σταθμού ενόψει του 2004, δεν ξέρουν τίποτα και αφήνουν τον Πολύδωρα να φάει τη μπούφλα. Όχι ότι δεν την αξίζει κι αυτός, αλλά δεν είναι και μόνος του. Πήγε στη φωτιά μόνον ο Πολύδωρας και ο Δούκας ως βουλευτής του υπολοίπου Αττικής. Ο φίλος μου ο Ρουσόπουλος που είναι υποψήφιος βουλευτής στην ίδια εκλογική περιφέρεια δεν πήγε. Πήγε ο Μιλτιάδης ο Βαρβιτσιώτης, που δεν τον έκραξαν γιατί δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση και καμιά δεκαριά βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Αν δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο, ούτε οι βουλευτές της Β’ Αθηνών δεν θα έβγαιναν να μιλήσουν και να πουν μια κουβέντα ή ένα υπονοούμενο εις βάρος του Πολύδωρα. Ούτε ο Παπαθανασίου, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Βαρβιτσιώτης, ούτε ο Κωστής ο Χατζηδάκης. Κι εν πάσει περιπτώσει επειδή προηγείται να είναι συμπαθείς στους ψηφοφόρους τους και μετά στον Πολύδωρα, παραδέχτηκαν και ότι δεν έγιναν όλα τέλεια… μα δεν είναι αυτός ο καυγάς. Είναι ότι δεν έκαναν τη δουλειά με τον τρόπο που μπορούσαν όχι γιατί τους έλειπαν άνθρωποι, ή αυτοκίνητα ή ελικόπτερα, αλλά επειδή έχουν διαλύσει την υπηρεσία και τους ειδικευμένους ανθρώπους που είναι γνωστοί για την ικανότητά τους στην υπηρεσία, τους μεταθέτουν σε άλλες θέσεις για να βολέψουν γαλάζιους παραμερίζοντας άλλους γαλάζιους ενδεχομένως, αλλά που δεν είναι της κλαδικής που λέγαμε παλιά.

Γι αυτό και έχουν πολιτικό κόστος και από τις φωτιές και από τις πλημμύρες που θα έρθουν, αλλά και από τα καράβια της ακτοπλοΐας τώρα το καλοκαίρι. Υπάρχει περίπτωση να μην έχουν καθυστερήσεις, ή υπάρχει περίπτωση να πούμε ότι δεν ευθύνεται ο Μανώλης για την κατάσταση; Δεν θα τα λέμε πρώτη φορά εκείνη τη μέρα, απλώς θα τα επαναλάβουμε εκείνη τη μέρα. Τα λέμε σε ανύποπτο χρόνο, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί του.

Μπορούμε να λέμε ότι για τις διακοπές του ρεύματος φταίει ο καύσωνας; Όταν έχει εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα επενδύσεων από τη ΔΕΗ και από ιδιώτες με πολιτική απόφαση του κ. Σιούφα;

Το συμπέρασμα ημών των πολιτών είναι ότι και ο Παπανδρέου έχει δίκιο για όσα λέει για την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και ο Καραμανλής έχει δίκιο για όσα λέει για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Γιατί όμως δεν κάνουν όσα υπόσχονται για την επανίδρυση του κράτους, αλλά τα αντίθετα; Για συμβασιούχους, αγρότες, τρίτεκνους; Αυτό είναι το πρόβλημα…

Δεν μπορεί όλα τα προβλήματα να τα βλέπει η κυβέρνηση ως επικοινωνιακά και οι λύσεις που δίνει να είναι μόνον επικοινωνιακές. Δεν φταίει ο καύσωνας για τις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ, ούτε ο καιρός για τις καταστροφές από τις φωτιές. Αν ήθελε επίσης να μην έχει πολιτικό κόστος η κυβέρνηση από την ελλιπή κινητοποίηση των υπηρεσιών θα έπρεπε να μην έχει διορίσει επικεφαλής τα κομματικά της στελέχη, με κριτήρια ιδιοτελή και ρουσφετολογικά, αλλά να έχει κάνει πράξη τις προεκλογικές της εξαγγελίες περί επανίδρυσης του κράτους.
Τώρα που να αποδώσουμε την ανικανότητα, όταν οι ίδιοι άνθρωποι, με τα ίδια αυτοκίνητα ή ελικόπτερα ή εξοπλισμό, έκαναν άριστη δουλειά ως το 2004; Δεν μπορούμε σήμερα να κάνουμε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για να εκτιμήσουμε τις συνέπειες της καταστροφής, εκτός αν πρόκειται να κόψουμε κεφάλια των πολιτικών προϊστάμενων. Αν είναι για να τους δώσουμε συγχαρητήρια, τότε δικαίως θα χαρακτηριστούν συνένοχοι. Αν σε τρεισήμισι χρόνια δεν πήραν κανένα μέτρο, θα μας κοροϊδέψουν ότι θα το λάβουν σήμερα; Αν είχαν πάρει έστω και ένα μέτρο, δεν θα το ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή; Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι και οι πολίτες που το βλέπουν δεν πρέπει να εκνευρίζονται γιατί πλησιάζουν εκλογές και μπορεί να ψηφίσει έτσι ώστε να αλλάξει κεφάλι…

1 σχόλιο:

rvagos είπε...

Τα μαθήματα που φιλοδοξείς να δώσεις στα παιδιά δεν πιανουν τοπο .
Αυτα τα μαθηματα τα κανεις στα Ελληνικα και τα παιδια ,Κωστας , Κυριάκος, Μιλτιάδης, Γιώργος Α.,Κώστας Χ. και πολλά άλλα , δεν τα καταλαβαινουν .
Εχουν σπουδάσει όλα στο Αμερικα . Εκει αποκτούν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι ημών των εντοπίων. Αυτό θαυμάζουμε και τους ψηφίζουμε .
ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΛΑ .