Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2007

Όλα καλά, όλα ανθηρά!


Να εκεί την έχουμε καταντήσει την πολιτική επικαιρότητα. Να ψάχνουμε να βρούμε εάν έστειλε η Ρηγίλλης πρόσκληση στον Μαντούβαλο να παρευρεθεί στην κομματική εκδήλωση για τους μικρομεσαίους την οποία οργάνωσε στον Πειραιά. Δηλαδή ένα θέμα παρωνυχίδα, αλλά όπως θα δείτε σε όλες τις εφημερίδες, δεν μπορείτε να μάθετε τι είπε για τους μικρομεσαίους πέρα από τα γνωστά ότι είναι οι βασικοί στυλοβάτες της εκλογικής νίκης και ότι η ΝΔ τους θεωρεί πολύ σημαντικούς και κατέχουν σημαντική θέση στην πολιτική της. Δηλαδή πράγματα άνευ περιεχομένου.


Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα μέσα ενημέρωσης, είναι η πολιτική επικαιρότητα της εβδομάδας. Μετά υπάρχουν τα μπάνια του λαού. Και μετά έρχονται οι εκλογές. Είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο παρατάθηκε η λειτουργία της Βουλής ως τον Ιούλιο. Σε όλους είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των σημερινών επιχειρηματιών των μέσων ενημέρωσης. Και μάλιστα έχει ισορροπήσει θαυμαστά τα διαφορετικά συμφέροντα όλων των επιχειρηματιών, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι γιατί ουσιαστικά θεσμοθετείται η ισορροπία την οποία έχουν πετύχει από μόνοι τους στην αγορά.
Αποκτώντας όμως την ισχύ του νόμου, το σημερινό στάτους της αγοράς, απλώς εμποδίζει στο μέλλον άλλους φιλόδοξους επιχειρηματίες να ανατρέψουν την κατάσταση με τη δύναμη των χρημάτων τους. Δηλαδή όποιοι ήδη βρίσκονται στο χώρο, βλέπουν τα συμφέροντά τους να κατοχυρώνονται ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι εναντίον του καθαρόαιμου καπιταλισμού που ευνοεί τον ανταγωνισμό, αλλά μόνον η Αριστερά και κυρίως η κομμουνιστική Αριστερά υπερασπίστηκαν τον καθαρό καπιταλισμό, χωρίς στρεβλώσεις.

Είναι πραγματικά μια επικράτηση του κεφαλαίου επί της εργασίας. Όπως θα δείτε οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο ούτε καμιά δυνατότητα να παρεμβαίνουν, ούτε από μόνοι τους, ούτε μέσα από τους συλλογικούς φορείς τους, ούτε μέσα από τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων της χώρας όπως π.χ. ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ κλπ.

Είναι ένας θρίαμβος των μέσων ενημέρωσης γιατί όπως θα είδατε ούτε από το ΠΑΣΟΚ υπήρξε κάποια αντίδραση, ή διαφορετική πρόταση από τα μέλη της επιτροπής, τα οποία είναι τακτικοί πελάτες των τηλεοπτικών παραθύρων. Ο Χυτήρης και ο Παπαδόπουλος μόνον είπαν δυο κουβέντες αντιπολιτευτικές χαρακτηριστικά ίδιες με όσες είπαν ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ και του ΚΚΕ. Δηλαδή κριτική σε γενικό επίπεδο, ότι ο υπουργός κρατάει για λογαριασμό του τις ρυθμίσεις μετά τις εκλογές, με προεδρικά διατάγματα, ή ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε ολοκληρωτικά τη ρητορεία περί νταβατζήδων και προσχώρησε στα συμφέροντά τους περνώντας από το ένα άκρο στο άλλο. Φτιάχνει με το νόμο καρτέλ των μεγάλων επιχειρηματιών του χώρου για να τους προστατεύσει από μελλοντικούς ανταγωνιστές.

Όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει τα κανάλια έχουν προσχωρήσει στην υποστήριξη της κυβέρνησης, διακριτικά βέβαια να μην τους πάρει χαμπάρι και το πόπολο που είναι οι πελάτες τους. Ευνοούνται και από το γεγονός ότι λόγω καλοκαιριού έφυγαν για διακοπές λίγο πιο νωρίς από το σύνηθες και θα επιστρέψουν κανονικά για να κάνουμε τις εκλογές μέσα σε 40 μέρες. Δηλαδή Οκτώβριο. Ο Σεπτέμβρης δεν βγαίνει. Αυτά τα κάνει μόνον ο Σημίτης. Ο Καραμανλής είναι πιο χαλαρός, δεν πρόκειται να δυσκολέψει τη ζωή του και τη δική μας.

Το ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι σωστά βλέπει ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που ήθελε οπωσδήποτε η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα και τώρα πια μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Τα υπόλοιπα που λένε οι παρατρεχάμενοι μπορείτε να τα αγνοείτε εντελώς και καθολικώς. Άλλωστε και ο κάθε υπουργός που σέβεται τον εαυτό του, δεν λέει τέτοια πράγματα. Είναι ολοφάνερο ότι τώρα πια μπορεί να πάει σε εκλογές ο Καραμανλής και να είναι σίγουρος ότι κανένα θέμα ομολόγων δεν θα του καταστρέψει την προκάτ προεκλογική καμπάνια.

Γιατί πραγματικά τους αγρότες τους συνταξιούχους, τους τρίτεκνους, ίσως και τους συμβασιούχους, μπορεί να τους παραμυθιάσει ότι θα πάρουν στο μέλλον κάποια αύξηση ή ότι εντάξει πάλι καλά περνάτε με τη σύνταξη του ΟΓΑ κι ας είναι λίγα, γιατί δεν έχετε πληρώσει καθόλου εισφορές. Τους μετρημένους στα δάχτυλα ενός χεριού επιχειρηματίες των ΜΜΕ δεν μπορεί να τους παραμυθιάσει. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν, όπως το γράφει πετυχημένα σήμερα η Ντόρα Νταϊλιάνα.

Τώρα τα υπόλοιπα όλα, είναι όπως καταλαβαίνετε, σωστά μεν αλλά επιχειρήματα που δεν τα λαμβάνει κανείς υπόψιν του. Ίσχυαν και τα προηγούμενα τρία χρόνια. Όπως π.χ. να μπει ένα τέλος στην αναρχία, να μπει τάξη στην αγορά κλπ. Τάξη δεν έμπαινε γιατί δεν ήθελαν και γιατί δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι. Και τώρα όπως θα είδατε μπαίνει νομοθετημένο χάος. Θα υπάρχουν λέει πέντε ή έξι ή επτά ή οκτώ ή εννέα κανάλια με πανελλαδική άδεια εκπομπής, ενώ είναι γνωστό ότι η αγορά μόνον δύο μεγάλα κανάλια χωράει. Το τρίτο θα στηρίζεται μόνον στη φιλοδοξία του μεγαλοεπιχειρηματία να το κάνει ένα από τα δύο πρώτα.




Εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας, με τις διακοπές ρεύματος τη στιγμή που το έχουμε ανάγκη, και με τους υπεύθυνους γι αυτό το χάλι να πανηγυρίζουν γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα δηλαδή ένα γενικό μπλοκ άουτ. Το γεγονός ότι δεν είχαμε και μπλοκ άουτ, οφείλεται ακριβώς σ’ αυτές τις διακοπές ρεύματος, δηλαδή επιβεβαιώνει το χάλι μας. Εδώ όμως το παιχνίδι παίζεται για να τη βγάλουμε ως τις εκλογές, δηλαδή για τρεις μήνες ακόμα, από τους οποίους οι δύο είναι μήνες διακοπών. Λίγο αν κρατήσει το σύστημα, θα κυβερνάμε άλλα τέσσερα χρόνια. Μετά ας έρθει όποιος θέλει να κάνει κάτι καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: