Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2007

Χωρίς κέρδος κέρατα

Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος τελικά η ΝΔ το έχει στους τομείς όπου θα μπορούσε να έχει το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος. Αν τιμούσε τις προεκλογικές της υποσχέσεις, και μεγάλο καλό θα έκανε στη χώρα και θα είχε δύο σοβαρά επιχειρήματα να ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για δεύτερη φορά. Είχε υποσχεθεί την αποκατάσταση των 250.000 συμβασιούχων. Αν τους είχε βάλει σε μια σειρά, αντί να προσλαμβάνει μια άλλη σειρά συμβασιούχων που υπερβαίνουν τις 250.000 (το ΠΑΣΟΚ τους υπολόγισε σε 350.000) μετά από τρία χρόνια στην κυβέρνηση θα τους είχε απορροφήσει όλους. Και ασφαλώς δεν είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πάνω από το 40% εξ αυτών. Πάντως το 45% είναι σίγουρα νεοδημοκράτες) Εκτέθηκε όμως σε όλους τους πολίτες καταπατώντας εξώφθαλμα μια σαφέστατη υπόσχεση, έβγαλε το νομοθέτημα Παυλόπουλου με το οποίο βολεύτηκαν μόνον 32.000 άτομα και για να το στηρίξει κατέλυσε κάθε νόημα της ελληνικής γλώσσας, φάνηκε αναξιόπιστος, και στο τέλος για να το στηρίξει καταρρέει και το κύρος της Δικαιοσύνης, αφού ο Άρειος Πάγος βγάζει με τηλεφωνική και κατασκευασμένη πλειοψηφία, την αντίθετη από την περυσινή απόφαση και πάει περίπατο και η επανίδρυση του κράτους και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
(τα σχόλια της ραδιοφωνικής εκπομπής στη διεύθυνση www.antoniskokorikos.blogspot.com)

Χαντακώνονται δυό υπουργοί που θα μπορούσαν αν τηρούσαν τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού να γράψουν το όνομά τους στην ιστορία, αλλά κυρίως οι Έλληνες πολίτες χάνουν την ευκαιρία να δικαιωθούν για την επιλογή τους και η χώρα να κάνει ένα βήμα μπροστά. Τα πρώτα δειλά βήματα τα είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια (αφού βέβαια τα προηγούμενα είχε κι εκείνο οργιάσει) αλλά η ΝΔ ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει τα καλά βήματα και θα αποφύγει τα λαθεμένα (της ρουσφετολογίας και της κομματοκρατίας) έκανε το αντίθετο για να ικανοποιήσει τους πιο φανατικούς εκ των μελών της που ήθελαν εκδίκηση και δικαίωση. Να πάρουν τις θέσεις ευθύνης των πράσινων. Δεν ήταν οι ψηφοφόροι της ΝΔ αυτοί που ωφελήθηκαν, αλλά τα μέλη και τα στελέχη της που πήραν την εξουσία και τον μπεζαχτά που πάει μαζί της. Έχουμε τέσσερα χαμένα χρόνια στις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και ίσως να πάμε σε οκτώ χαμένα χρόνια και βλέπουμε.
http://www.youtube.com/watch?v=oOCLi54WA-o (διάλλειμμα για την Κάρμεν Ηλέκτρα)
Μια άλλη προεκλογική σημαία της ΝΔ είναι η διαφάνεια και η εντιμότητα απέναντι στη διαφθορά του δημοσίου και γύρω από τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Οι πολιτικοί πρώτης γραμμής και εν προκειμένω ο πρωθυπουργός κρίνονται από το αν ανέχονται κοροϊδίες γύρω από αυτά τα θέματα και αν ανέχονται στο άμεσο πολιτικό περιβάλλον τους, άτομα που δεν χειρίστηκαν καλά τέτοιες υποθέσεις. Όχι να έχουν βάλει στο χέρι στο μέλι άτομα από το περιβάλλον τους, αλίμονο. Αυτό θα ήταν σαφώς απαράδεκτο.

Αλλά στην υπόθεση των ομολόγων, ο ίδιος ο Καραμανλής είπε στη Βουλή ότι έχουν συμβεί απαράδεκτα πράγματα, χωρίς να έχει εξηγήσει ποια είναι αυτά τα απαράδεκτα που συνέβησαν. Δεν αρκεί να μας κλείνει το μάτι πονηρά την ώρα που λέει ότι ο Τσιτουρίδης για άλλο λόγο έφυγε και όχι για τα ομόλογα. Κι αφού δεχθούμε σιωπηρά ότι για την υπόθεση των ομολόγων έφυγε, πάει να πεί ότι και αυτός που τα εξέδωσε ήταν στο κόλπο. Και το κόλπο είναι ένα. Η λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για να κλείσει τις τρύπες του ο προϋπολογισμός. Αυτό είναι το πολιτικό ατόπημα.

Το γεγονός ότι γύρω από τους οικονομικούς υπουργούς τριγυρνούσαν και κάποια τρωκτικά (ας δεχθώ εγώ ότι δεν είναι γαλάζιοι ο Πρινιωτάκης, ο Αποστολίδης και ο Παπαμαρκάκης και οι άλλοι που προς το παρόν είναι άφαντοι) και έφαγαν μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κι ακόμα δεν φιλοτιμήθηκαν ούτε να τα επιστρέψουν να ζητήσουν συγγνώμη και την επιείκεια των δικαστηρίων, δείχνει ότι είτε είναι εντελώς ανίκανοι, είτε είναι μέσα στο κόλπο. Σε κάθε περίπτωση, έχουν πολιτικές ευθύνες τις οποίες πρέπει να αναλάβουν.

Τι σημαίνει ότι δεν θα αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες παραιτούμενος για παράδειγμα ο Γιώργος Αλογοσκούφης; Σημαίνει ότι τις αναλαμβάνει συνολικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Οι πολίτες θα ξέρουν ότι δεν έκανε του κεφαλιού του. Απλώς η ΝΔ δεν είναι αυτή που έλεγε ότι είναι, αλλά ένα κόμμα που ανέχεται τα τρωκτικά, έχει στις τάξεις της αυτούς που διευκολύνουν τα τρωκτικά και υπερηφανεύεται γι αυτούς. Δεν μπορεί να στερηθεί των υπηρεσιών τους και δεν έχει την πολιτική βούληση να μην δεχθεί τρίχα στο σπαθί της και καμιά σκιά στην πολιτική της.

Διαφθορά υπάρχει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σ’ αυτές που θεωρούνται πιο πολιτισμένες και πιο εκσυγχρονισμένες. Αλλά εκεί λειτουργούν οι θεσμοί, οι ένοχοι πάνε στη φυλακή, και οι υπουργοί παραιτούνται όσο μεγαλόσχημοι και αν είναι. Ακόμα και επίδοξοι πρωθυπουργοί βλέπουν την καρριέρα τους να καταρρέει λόγω ενός οικονομικού σκανδάλου το οποίο αποκαλύφθηκε την κρίσιμη στιγμή και ίσως αφορούσε δεκαετίες πριν όταν ήταν δήμαρχοι. Όπως έγινε στη Γαλλία και αλλού.

Μιλάμε για ποινές σαν αυτές που επεβλήθησαν από το δικαστήριο για την υπόθεση του Παντείου. Μπορεί για παράδειγμα να θεωρώ υπερβολική την ποινή των τρις ισόβια για τον καταδικασμένο ως αρχιαπατεώνα υπεύθυνο του λογιστηρίου, αλλά οι ποινές για τους υπόλοιπους είναι φυσιολογικές αφού ακόμα και για καταχρήσεις ιδιωτικού χρήματος, από ιδιοκτήτες ανωνύμων εταιριών επιβάλλονται τέτοιες ποινές των 10 και 20 χρόνων. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα που προέρχεται από τους φορολογούμενους. Ατυχώς η Δικαιοσύνη συνηθίζει να χαϊδεύει τους μεγαλοσχήμονες που έχουν άφθονα χρήματα να πληρώνουν μεγαλοδικηγόρους που θα ψάξουν και θα εκμεταλλευτούν το κάθε παραθυράκι που υπάρχει, και να είναι άγρια σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το παράβολο των 1.000 ευρώ του δικηγόρου της επιλογής τους, είτε γιατί είναι άνεργοι, ή οικονομικά κατεστραμμένοι, ή ακόμα και εργαζόμενοι μισθωτοί. Πού να το βρεί το περίσσιο χιλιάρικο, ο οικογενειάρχης που παίρνει 1500 ευρώ μισθό ή και λιγότερα;

Την ίδια στιγμή διαλέγει ο κ. Σιούφας για να αποποινικοποιήσει 11 κραυγαλέες περιπτώσεις κερδοσκοπίας οι οποίες τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης και να τις αντικαταστήσει με πρόστιμα. Δηλαδή συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια νεοφιλελευθεροποίησης, όπου ο κάθε κερδοσκόπος θα επιβραβεύεται όταν κλέβει τον κόσμο και εκτινάσσει τον πληθωρισμό στα ύψη. Κι αυτό γιατί η κερδοσκοπία είναι θρησκεία και ιδεολογία για τους ανθρώπους της αγοράς. Κερδοσκόπησες άγρια και αντί για επιχειρηματίας έγινες κλέφτης; Εκμεταλλεύτηκες τη συγκυρία και τη θέση σου στην αγορά για να πλουτίσεις πέραν του αναμενόμενου και του παραδεκτού; Πλήρωσε 500 ευρώ πρόστιμο και συνέχισε. Είσαι λαμόγιο; Συνέχισε.

Τώρα δεν θέλω να σχολιάσω άλλο τις τραγελαφικές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, ότι ότι με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της J.P.Morgan κατέρρευσε η υπόθεση των ομολόγων γιατί ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Ο κατηγορούμενος μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά ο κ. Αλογοσκούφης δεν μπορεί ποια να ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομίας. Δεν μπορεί πείσει πιά ότι διαχειρίζεται ορθά τα χρήματα του ελληνικού λαού, όταν καλύπτει αυτούς που συλλαμβάνονται να ψεύδονται και ταυτίζεται μαζί τους. Όταν φορτώνει τα ταμεία με τα ελλείμματά του, με ποιο κύρος θα διαπραγματευθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους και με τι κύρος θα πάει στην επιτροπή υπουργών της ΕΕ να δώσει και μαθήματα στους άλλους ευρωπαίους υπουργούς ή να ψηφίσει μαζί τους; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Μπορεί ο κ. καραμανλής να θέλει να τον κρατήσει, αλλά ας τον στείλει στο υπουργείο Πολιτισμού ή στο υπουργείο δημόσιας Τάξης.

1 σχόλιο:

elerosso είπε...

Άσχετο με το θέμα
Παραθέτω δύο δημοσιεύματα της ’’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ’’ με διαφορά 10 ημερών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιευμάτων Γενάρη, Φλεβάρη η ανεργία ήταν κάτω από 8 %!!
Μάγος Ο Κοντοπυράκης!!!

Στο 9,5% αυξήθηκε η ανεργία τον Μάρτιο

Αύξηση σημείωσε η ανεργία τον Μάρτιο του 2007 και διαμορφώθηκε στο 9,5%, από 9,2% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν χθες από τη Στατιστική Υπηρεσία και δείχνουν ότι η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται στο 14,2% και στους άνδρες 6,2%. Κατά γεωγραφική περιφέρεια το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νότιο Αιγαίο με την ανεργία να βρίσκεται στο 21,8%, όταν ένα χρόνο νωρίτερα στην ίδια περιοχή ήταν στο 11,5%. Ακολουθούν τα νησιά του Ιονίου με ποσοστό ανεργίας 19,1% και η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 14,1%. Στον αντίποδα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στη Θεσσαλία με 6,2% και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 7,5%. Το σύνολο των απασχολουμένων τον Μάρτιο 2007 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.418.510 άτομα, από 4.425.928 άτομα που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 462.042 άτομα, από 448.627 πέρυσι, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.428 άτομα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19 Ιουνίου 2007
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_850354_19/06/2007_231118


28/6/2007
Στο 9,1% η ανεργία πρώτου τριμήνου - Πρωταθλήτρια περιοχή το Ν. Αιγαίο
http://financial.kathimerini.gr/?page=news_home_details&new_id=21655