Παρασκευή, Ιουνίου 15, 2007

Ο Καραμανλής δεν έχει πιά την πρωτοβουλία

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δείχνει να έχει χάσει οριστικά την πρωτοβουλία για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ή θα αφήσει τον χρόνο να κυλήσει ως το τέλος της τετραετίας, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει το κλίμα (όπως φαίνεται από την αδυναμία του στους χειρισμούς της τροπολογίας Μπασιάκου για τα αυθαίρετα στα δάση η οποία αποσύρθηκε μόλις διαμαρτυρήθηκε ο Γ. Σουφλιάς αν και είχαν προλάβει να εκτεθούν οι κκ Μπασιάκος, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και Γ. Αλογοσκούφης) ή θα κάνει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2006 με μια αστεία δικαιολογία που δεν θα πιστέψει κανείς. Ή θα ρισκάρει περισσότερο χωρίς να γνωρίζει το κλίμα του Μαρτίου 2008 ή θα κάνει τις εκλογές το φθινόπωρο του 2007 σε αρνητικό κλίμα και με το σκάνδαλο των ομολόγων στο προσκήνιο. Αμφιβάλω αν μπορεί πλέον να αποπέμψει το οικονομικό επιτελείο για να πείσει ότι δεν δέχεται να υπάρχουν σκιές στο επίπεδο του υπουργικού συμβουλίου. Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δυό μήνες στη διάθεσή του για να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να θεραπεύσει το ΠΑΣΟΚ από τις ασθένειές του και ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κυβερνήσει. Οι εκλογές έχουν αποφασιστεί. Η ΕΡΤ έχει ειδοποιηθεί για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού των επόμενων 35 ημερών. Θα μιλήσει σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε 20 πόλεις της επαρχίας, από Κρήτη έως Κέρκυρα…

Κυβερνητική αδράνεια
Σήμερα μετά από πολύ καιρό, στην επικαιρότητα δεν είναι μόνον το θέμα των ομολόγων. Και για το θέμα των ομολόγων έχουμε τα αλληλοκαρφώματα Ευγένιου Παπαδόπουλου και Αγάπιου Σημαιοφορίδη. Ανίδεος για την πορεία του ομολόγου δηλώνει ο Παπαδόπουλος, αλλά ο Σημαιοφορίδης είχε πεί ότι του τηλεφώνησε στις 8 Σεπτεμβρίου 2006 για να του πεί «να τραβήξει το αυτί της οικογένειας Πρινιωτάκη επειδή χρεώνει μεγάλες προμήθειες για τα ομόλογα». Περίεργος είμαι όμως. Αφού ο Σημαιοφορίδης λέει ότι του τηλεφώνησε ο Παπαδόπουλος και του επεσήμανε τις μεγάλες προμήθειες, (άρα γνώριζε έκτοτε) τότε τι έκανε ο ίδιος; Ή δεν έκανε τίποτα;

Πάντως σήμερα υπάρχουν και άλλα θέματα της επικαιρότητας όπως είναι η μέτρηση της ΑΛΚΟ, η πρώτη μετά από καιρό που γίνεται με κάλπη, δείχνει τη διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 0,2% υπέρ της ΝΔ. Το άλλο θέμα φυσικά είναι η απόσυρση της τροπολογίας για τα δάση, την οποία υπέβαλε ο υπουργός Βαγγέλης Μπασιάκος, την υπερασπίστηκε η κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, αλλά μετά τις αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως του Γιώργου Σουφλιά. Ασφαλώς ο κ. Μπασιάκος είχε την έγκριση του πρωθυπουργού, γι αυτό φαίνεται ότι είχε υπογράψει και ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά μετά τις αντιδράσεις του κ. Σουφλιά ο οποίος τηλεφώνησε ο ίδιος στον Μπασιάκο και του είπε να την αποσύρει, πράγμα που έγινε. Δεν έχει πιά την πολυτέλεια το μέγαρο Μαξίμου να ρισκάρει κι άλλη κόντρα μεταξύ υπουργών. Φτάνει ο πονοκέφαλος του με τους κκ Αλογοσκούφη, Δούκα και Κουρή για τα ομόλογα. Και το άλλο θέμα είναι φυσικά η καταιγίδα που ενέσκυψε για την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος αποφάσισε με τηλεφωνική πλειοψηφία ότι οι συμβασιούχοι δεν μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου με απόφαση δικαστηρίων. Για την απόφαση της τηλεφωνικής ψήφου, έχουμε αντιδράσεις πλέον και από δικαστές και από δικηγόρους και από πρώην προέδρους και αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου και από τη ΓΣΕΕ και από την αντιπολίτευση

Εκλογές τον Οκτώβριο
Όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει κυβερνητική δραστηριότητα θετική που θα μπορούσε να δημιουργήσει επικαιρότητα. Είτε είναι αρνητική, η τροπολογία Μπασιάκου, είτε δεν προέρχεται από κυβερνητική δράση. Όπως η σφυγμομέτρηση, τα ομόλογα, η απόφαση του Αρείου Πάγου. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνον υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία διεκπεραιώνει μόνον ρουσφέτια για να ωφεληθούν οι υπουργοί. Από την άποψη αυτή, όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για όλους. Τώρα τσάμπα τρώνε το μισθό τους. Από την άλλη δεν μπορούν να γίνονται κάθε τρείς και λίγο εκλογές. Κανονικά πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Σωστά ο Καραμανλής ως τώρα έλεγε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και κακώς είπε τις τελευταίες φορές ότι θα γίνουν στην ώρα τους. Τώρα πιά δεν μαζεύεται το θέμα. Οι εκλογές με κάποια αστεία δικαιολογία θα γίνουν το φθινόπωρο, προφανώς τον Οκτώβριο.

Ότι και να πεί ο Καραμανλής εγώ προσωπικά δεν τον πιστεύω, γιατί έχω δεί τον κατάλογο των επισκέψεων του Καραμανλή στην επαρχία τις επόμενες 35 μέρες, όπως τον έδωσε το μέγαρο Μαξίμου στην ΕΡΤ. Θα επισκεφθεί 20 πόλεις στην επαρχία, από την Κρήτη ως την Κέρκυρα, κι από τη Βόρεια Ελλάδα ως τα νησιά. Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός κάνει προεκλογικές περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, ώστε να έχουν και τα άλλα κόμματα ίσες ευκαιρίες προβολής, και λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους πάει να πεί ότι θα γίνουν ολίγον πρόωρα δηλαδή τον Οκτώβριο.

Από την άλλη, για να μην αντιδρά και το ΠΑΣΟΚ, μεταδίδουν και τις ομιλίες του Παπανδρέου, όταν πηγαίνει στην επαρχία, κι έτσι είναι και η ΕΡΤ μισοκαλυμένη και μισονόμιμη. Κανονικά θα έπρεπε και το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα, να απαιτήσουν από τώρα να λειτουργήσει η διακομματική επιτροπή των εκλογών ώστε να υπάρχουν κάποιοι κανόνες ίσης προβολής όλων των κομμάτων από τα μέσα ενημέρωσης. Μπορεί ο νόμος να μην το προβλέπει, αλλά εδώ παραβαίνουν τον νόμο ο πρωθυπουργός και αναγκαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι φυσιολογικό να κάνει 20 ανοιχτές ομιλίες σε πόλεις της επαρχίας ο πρωθυπουργός σε 35 μέρες. Αυτό λέγεται προεκλογική εκστρατεία.

Χωρίς διακομματικό έλεγχο
Αν έχετε προσέξει επίσης, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, ασχέτως αν έχουν ανακηρυχθεί ή όχι, έχουν αρχίσει και παρελάζουν από τα πολιτικοποιημένα πρωϊνάδικα και από τις πολιτικές εκπομπές πριν κλείσουν για καλοκαιρινές διακοπές. Αν ίσχυε ο εκλογικές νόμος δεν θα μπορούσαν να εμφανίζονται όλοι αυτοί χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχοι υποψήφιοι από τα άλλα κόμματα. Τώρα απλώς και οι καναλάρχες προβάλουν τους φίλους τους και οι μεγαλοδημοσιογράφοι προβάλουν τους φίλους τους, και όσοι έχουν διασυνδέσεις με τα μέσα ενημέρωσης φροντίζουν να προβάλουν τον εαυτό τους. Κλείνει κι αυτή η παρένθεση.

Είναι στην αφετηρία
Η μέτρηση της ΑΛΚΟ δεν είναι για να πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ. Κι άλλη φορά είχε κλείσει η ψαλίδα, στο μέσον της τετραετίας, αλλά διευρύνθηκε πάλι. Επίσης με τα περιθώρια λάθους, δεν είναι σε αντίθεση αυτή η μέτρηση από τις άλλες τις τηλεφωνικές. Δείχνει διαφορά 0,2% με περιθώριο λάθους 2,1%, άρα μπορεί να είναι σήμερα και όχι την ημέρα των εκλογών από 2,3% υπέρ της Νδ έως 1,9% υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Πεντακομματική Βουλή
Αλλά και οι άλλες μετρήσεις που δείχνουν π.χ. 2% τη διαφορά υπέρ της ΝΔ, έχουν μεγαλύτερο περιθώριο λάθους και επομένως κι αυτές οι έρευνες προβλέπουν σχεδόν μηδενική διαφορά. Εκτός από αυτά όμως και η ίδια έρευνα λέει ότι η συσπείρωση των πρώην ψηφοφόρων των κομμάτων είναι μικρή. Και ως τις εκλογές θα αυξηθεί κι άλλο. Λίγοι θα μείνουν έξω από το μαντρί και αυτοί οι λίγοι θα κάνουν τη διαφορά, πολύ περισσότερο αν η διαφορά είναι μικρή. Υπενθυμίζω επίσης το εξής, που είχαμε συζητήσει και με τον Γιώργο Κίσσονα από αυτή την εκπομπή. Η έρευνα δείχνει τον ΣΥΝ στο 2,9%. Αυτό σημαίνει ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι 3,1% επομένως ο ΣΥΝ μπαίνει στη Βουλή, γιατί στο επίσημο αποτέλεσμα αφαιρούνται τα άκυρα και τα λευκά και το επίσημο αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα της κάλπης. Κυρίως όμως ευνοείται το πρώτο κόμμα από αυτή την αφαίρεση των άκυρων και των λευκών.

Η διαφορά της Αττικής
Και αυτό που έχει σημασία επίσης σ’ αυτές τις εκλογές είναι ποια είναι η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην αχανή Β’ Αθηνών και στη Β’ Πειραιώς. Αν η διαφορά των δύο κομμάτων, λένε ορισμένοι εκλογολόγοι του ΠΑΣΟΚ, είναι 5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ, τότε η ΝΔ μπορεί να χάσει το προβάδισμα που έχει στις υπόλοιπες περιφέρειες. Κι αυτό δεν μετριέται από αυτήν την έρευνα. Δεν ξέρω αν το έχουν μετρήσει και αυτό και θα το δούμε τις επόμενες μέρες, γιατί είναι ενδιαφέρον να μάθουμε πόσο προηγείται το ΠΑΣΟΚ στις δύο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες Αθηνών και Πειραιώς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: