Τρίτη, Ιουνίου 05, 2007

Ένα βήμα πολιτισμού


Είναι πολιτισμός
Είναι δυνατόν να είσαι άτομο με οικολογική συνείδηση και με ευαισθησία για το περιβάλλον και να είσαι παχύσαρκος χωρίς να έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας; Να είναι ο κάδος των σκουπιδιών σου γεμάτος με φαγητά που ξόδεψες για να τα αγοράσεις, σε άλλους θα ήταν πολύτιμα ή μπορεί και να τα στερούνται κι εσύ τα πετάς συστηματικά στα σκουπίδια; Ξόδεψες και ενέργεια για να τα μαγειρέψεις, για να τα πετάξεις; Μπορεί να ζείς και σε σπίτι που δεν έχει μόνωση και είναι ενεργοβόρο χειμώνα-καλοκαίρι; Όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος, από τα σκουπίδια ως την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (των αυτοκινήτων και της ΔΕΗ) είναι δεμένα με τα προβλήματα κακοδαιμονίας της νεοελληνικής κοινωνίας και του κράτους. Αλλά είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στον πολιτισμό. Γιατί πολιτισμός είναι όλα αυτά, από σεβασμό στο περιβάλλον ως την καθαριότητα στους δρόμους και στις παραλίες χωρίς συρματοπλέγματα. Η φυσική ομορφιά όπως άλλωστε και η γυναικεία ομορφιά (και η αντρική) είναι από μόνη της πολιτισμός.

Μια και είναι σήμερα η μέρα περιβάλλοντος, είναι σίγουρο ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως, θα εκδώσουν πανηγυρικούς δεκάρικους, αλλά αρκεί να σκεφθούμε πόσα ξοδεύουν δήθεν για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, απειλή που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, ή που δεν θα υπήρχε αν ακολουθούσαν πολιτικές σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και τη διεθνή νομιμότητα του ΟΗΕ. Αν ξόδευαν τα χρήματα κατά της τρομοκρατίας στον πόλεμο υπέρ του περιβάλλοντος, είναι βέβαιο ότι θα είχαμε πολλούς πιο ευτυχισμένους ανθρώπους παγκοσμίως και αντί να έχουμε θύματα (μόνο στο Ιράκ είχαν απώλειες 100 ανθρώπων οι ΗΠΑ σε ένα μήνα και οι Ιρακινοί πολλούς περισσότερους) θα είχαμε και ζωντανούς και πιο ευτυχισμένους.

Αν δούμε το ζήτημα σε ελληνικά πλαίσια, πάλι το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής κακοδαιμονίας. Σκουπίδια, διαχείριση των σκουπιδιών, μόλυνση της ατμόσφαιρας, νέφος της πόλης, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που πάει μαζί με τα μποτιλιαρίσματα στα αυτοκίνητα, πρόβλημα που δεν θα λυθεί με τον διπλασιασμό των προστίμων, μόλυνση στα ρέματα που τα κλείνουμε κάθε φορά που χτίζουμε και πλημμυρίζουν τα σπίτια κάθε φορά που βρέχει σαν και σήμερα. Λίγο δηλαδή.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, αλλά ακόμα και η ΔΕΗ που παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα που δεν μας φτάνει με τα γνωστά προβλήματα, θα είχε μικρότερα προβλήματα, δεν θα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα αν είχε προχωρήσει στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μάλιστα αν παρήγαγε από αυτές τις πηγές το σύνολο σχεδόν των αναγκών των νησιών και των παραλιακών περιοχών που έχουν άφθονη ηλιακή και αιολική ενέργεια αλλά και θαλάσσια που δεν τη συζητάμε, αλλά υπάρχει και είναι τεράστια η ενέργεια των κυμάτων.

Με λίγα λόγια το κάθε πρόβλημα δεν είναι ξεχωριστό, αλλά όλα μαζί αποτελούν ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί. Η χώρα γενικώς πρέπει να εκσυγχρονιστεί το οποίο σημαίνει να προχωρήσει τον πολιτισμό της ένα βήμα μπροστά. Γιατί πολιτισμός είναι να έχουμε καλό και καθαρό και αναπαραγόμενο φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός είναι να μην είμαστε παχύσαρκοι αλλά καλά γυμνασμένοι και υγιείς. Οικολογική συνείδηση έχει κι αυτός που δεν γεμίζει το σκουπιδοτενεκέ του με φαγητά που δεν έφαγε, γιατί δεν ξοδεύει χρήσιμες πρώτες ύλες για να τις κάνει σκουπίδια, αφού προηγουμένως ξοδέψει ενέργεια για να τις μαγειρέψει. Δεν είναι τσιγκουνιά να φτιάχνεις μόνον το φαγητό που σου χρειάζεται και μάλιστα να είναι φρεσκομαγειρεμένο, κάνεις καλύτερη ζωή έτσι. Ενώ αν φτιάξεις ένα καζάνι φαί, πρέπει να το φτιάχνεις και από το πρωί, οπότε θα το φάς ξαναζεσταμένο και θα πετάξεις στα σκουπίδια αυτό που δεν έφαγες. Και εδώ που τα λέμε, τρώγονται οι τηγανητές πατάτες κρύες;

Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι μας. Δεν νοείται να παριστάνουμε τους οικολόγους αλλά να κατοικούμε σε σπίτι χωρίς μόνωση οπότε χειμώνα-καλοκαίρι είναι ενεργοβόρο. Ούτε μπορείς να είσαι οικολόγος και να θέλεις να πάς για μπάνιο στη θάλασσα κουβαλώντας ξαπλώστρες και πολυθρόνες και ομπρέλλες ή ακόμα χειρότερα να τις νοικιάζεις και να θέλεις και παγωμένο φραπέ να σου σερβίρει η πανέμορφη και μακιγιαρισμένη σερβιτόρα στα γόνατα. Μπορεί να είσαι σείχης και να τρέχει το πετροδολλάριο, αλλά οικολόγος δεν είσαι. Σε λίγο μπορεί να θέλεις και κλιματιζόμενο δωμάτιο κάτω από την ομπρέλα με γεννήτρια ή έστω και ηλεκτρογεννήτρια…




Δεν υπάρχουν σχόλια: