Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2013

O εθνικισμός της Μέρκελ, απειλεί την ευημερία των Ευρωπαίων




Σήμερα δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία μια έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικών και Κοινωνικών ερευνών, μίας ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης, η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις των πολιτικών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Δηλαδή υιοθετεί μια οπτική γωνία που δεν ενδιαφέρεται για τα κέρδη των τραπεζιτών, αλλά για την πραγματική ζωή των πραγματικών ανθρώπων. Δηλαδή μια οπτική που θα έπρεπε να υιοθετούν οι πολιτικοί σε μια δημοκρατική πολιτεία, οι οποίοι εκλέγονται από πολίτες για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Η έκθεση λοιπόν αφού εξέτασε τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για όλες τις χώρες της Ευρώπης, διαπιστώνει με απλή παράθεση, ότι έπεσε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν πρόβλεψε σωστά τις οικονομικές εξελίξεις σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Με αποτέλεσμα να προτείνει και να υιοθετηθούν «λάθος» πολιτικές οι οποίες οδήγησαν σε δεύτερη ύφεση ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρη την ευρωζώνη και σε καταστροφικές εξελίξεις με τεράστια ύφεση, τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ονομάζει λάθος τις πολιτικές που πρότεινε και υιοθέτησαν οι ευρωπαϊκές χώρες, παίρνοντας ως δεδομένο κάτι που δεν ισχύει. Ότι το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για την πραγματική ζωή και για το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ανθρώπων, αλλά των τραπεζών και των άλλων επιχειρήσεων των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων, οι οποίες επιδιώκουν την καταστροφή των εργασιακών συνθηκών με σκοπό την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών, για το ποια προσφέρει τις άριστες συνθήκες για κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτό που με μία λέξη ονομάζουμε παγκοσμιοποίηση, ενώ θα έπρεπε να το λέμε φοροδιαφυγή και διαφθορά.


Το γεγονός ότι μια ελληνική εφημερίδα, το προβάλει ως πρώτο θέμα σχεδόν (το λέω αυτό γιατί το πρώτο θέμα που αφορά τον Ερντογάν είναι κίτρινο, δεν είπε ή προέκυψε ότι ο Ερντογάν θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα μέσω Κατάρ) δείχνει ότι έχουμε σε πολύ μεγάλη υπόληψη, οτιδήποτε μας έρχεται από το εξωτερικό και ιδίως από τις ΗΠΑ. Το θεωρούμε έγκυρο και σημαντικό. Τις ίδιες ακριβώς εκτιμήσεις και αποδείξεις για το πόσο λάθος είναι η πολιτική των μνημονίων, έχουν δημοσιεύσει εδώ και 2 ή 3 χρόνια μερικές δεκάδες Ελλήνων πανεπιστημιακών, αναλυτών, οικονομολόγων και δημοσιογράφων, αλλά σχεδόν καμία δεν έγινε πρωτοσέλιδο σε καμία ελληνική εφημερίδα, ούτε στην Ελευθεροτυπία όταν έβγαινε. Γιατί απαξιώνουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας και δεν θεωρούμε πιο έγκυρο π.χ. τον Σάββα Ρομπόλη, αλλά τον Γιόζεφ Στίγκλις, αν και ο κ Ρομπόλης, έχει πει τα ίδια ένα χρόνο πριν να τα πει ο Στίγκλις και με στέρεα επιχειρήματα, προσκομίζοντας και αξιόπιστα στοιχεία.

Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων, πέφτουν μέσα στις προβλέψεις τους, ενώ το ΔΝΤ, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση πέφτουν μονίμως έξω. Το πρόβλημά μας επομένως δεν είναι πρόβλημα σωστής πρόβλεψης, αλλά πολιτικής τάξης η οποία υπακούει σε ξένους εντολείς αντί να θεωρεί ότι ο εντολέας της είναι ο ελληνικός λαός. Ο ίδιος ο Σαμαράς έλεγε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως οικονομολόγος ότι η συνταγή είναι λάθος, αλλά ήταν αρκετά 2 24ωρα για να αλλάξει τις απόψεις του και να δεχθεί να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου για να περάσει το δεύτερο μνημόνιο και στη συνέχεια ανέλαβε ο ίδιος την πρωθυπουργία για να περάσει το τρίτο μνημόνιο. Δηλαδή η λάθος συνταγή, του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ η οποία συνεχίζει να εφαρμόζεται παρά την αντίθετη εντολή του ελληνικού  λαού.

Συνεπώς για να ακριβολογούμε, δεν πρόκειται περί λάθους του ΔΝΤ και της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά για σωστή εφαρμογή του προγράμματος της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, των τραπεζών και επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε φορολογικούς παραδείσους και τους ονομάζουμε «αγορές», ή «παγκοσμιοποίηση», ενώ το σωστό όνομα θα ήταν «ένα τσούρμο εγκληματίες και κερδοσκόποι», όπως τους είχε ονομάσει ένας Αμερικανός πρόεδρος, τότε που οι πολιτικοί εκτελούσαν εντολές των πολιτών και όχι του τσούρμου.

Θεωρώ πλέον χαμένο χρόνο, να επαναλάβω τα στοιχεία που παραθέτει το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών από τα οποία αποδεικνύεται ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πολύ μακριά από την πραγματικότητα, γιατί τα έχουμε πει δεκάδες φορές, από αυτή την εκπομπή, ενώ και χρόνια και μήνες και εβδομάδες. Για παράδειγμα για την Ελλάδα πρόβλεπε ότι θα επιστρέψει στην ανάκαμψη το 2010. Επίσης πρόβλεπε ότι η ύφεση στην συνέχεια θα ήταν κατακόρυφη, αλλά πάντως ηπιότερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ. Φέξε μου και γλίστρησα. Αν εγώ είχα κάνει τέτοιες προβλέψεις, ασφαλώς θα με είχε απολύσει ο διευθυντής μου. Ο διευθυντής μέσου ενημέρωσης που δεν έχει απολύσει τους ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους του, οι οποίοι ενώ γνώριζαν, δεν έλεγαν την αλήθεια, δεν το κάνει γιατί εκείνος τους έδωσε την εντολή να μην λένε την αλήθεια. Και αυτό δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε να το ομολογήσει ο ίδιος ο ακριβοπληρωμένος δημοσιογράφος. Το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Το ότι το ομολόγησε για παράδειγμα ο δημοσιογράφος του Μέγκα, ότι πράγματι μας έλεγαν ότι παιδιά μην αποκαλύπτετε στις συνεντεύξεις σας ότι σας λέει ψέματα ο καλεσμένος γιατί πρέπει να τον υποστηρίξουμε, απλώς δείχνει τον κυνισμό της δουλειάς που κάνουν. Το ότι γινόταν όλοι το γνωρίζουμε, αν και δεν ήμασταν μπροστά την ώρα που τους το έλεγαν.

Εν υπάρχει κάτι το οποίο είναι μυστικό, γιατί αυτοί οι πολιτικοί που κυβερνάνε, όπως η Μέρκελ για παράδειγμα η οποία κυβερνά την Ευρώπη, αισθάνεται τόση αυτοπεποίθηση και τόση σιγουριά ότι κανείς δεν θα την καλέσει ποτέ να λογοδοτήσει, ώστε τα λέει μόνη της δημοσίως. Αν διαβάσετε την ομιλία της Μέρκελ στο Νταβός πριν από λίγες μέρες, η γυναίκα τα λέει καθαρά, τα ομολογεί, δεν τα κρύβει.

Απλώς δεν υπάρχουν ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να μεταφέρουν τα λόγια της Μέρκελ με έντιμο τρόπο στους πολίτες της Γερμανίας, της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Τα λέει πάντως η γυναίκα, δεν κρύβεται.

Την ημέρα που ψήφισε την ίδρυση του ESM η Μέρκελ είπε τα εξής: Ο πλανήτης έχει πλέον 7 δισεκατομμύρια κατοίκους. Όλοι επιθυμούν να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Όταν ο Adenauer αγόρευε στη Βουλή, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν μόλις 2,5 δισεκατομμύρια – ενώ εμείς οι Ευρωπαίοι 500 εκατομμύρια. Σήμερα, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε ακόμη 500 εκατομμύρια, ενώ αποτελούμε το 8,7% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Παράγουμε το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και δαπανάμε το 50% περίπου, από όσο ξοδεύει ολόκληρος ο πλανήτης για κοινωνικές παροχές.

Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το κοινωνικό μοντέλο, το κράτος πρόνοιας δηλαδή, στο οποίο πιστεύουμε όλοι, περισσότερο ή λιγότερο, με διάφορες παραλλαγές, εάν θέλουμε να πολεμήσουμε για την ελεύθερη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, τότε θα πρέπει να καταλάβουμε το εξής: Δεν πρόκειται να εξασφαλίσουμε την ευημερία της χώρας μας και της Ευρώπης, χωρίς την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.»

Ας τα αναλύσουμε: «Σήμερα ο πλανήτης έχει 7 δισεκατομμύρια κατοίκους και όλοι επιθυμούν να ζήσουν καλύτερα». Πού είναι το πρόβλημα δηλαδή; Στα 7 δισεκατομμύρια ή στο ότι επιθυμούν να ζήσουν καλύτερα; Δεν καταλαβαίνω, αλλά για να μην αδικώ τη Μέρκελ, ας την αφήσουμε να συνεχίσει για να καταλάβουμε τι της φταίει από τα δύο. «Όταν ο Αντενάουερ αγόρευε στη Βουλή, (δηλαδή το 1953) ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν μόλις 2,5 δισεκατομμύρια και ο πληθυσμός της Ευρώπης 500 εκατομμύρια». Δηλαδή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έίμασταν οι Ευρωπαίοι, το καταλάβαμε αυτό. Πάμε παρακάτω. Λέει η Μέρκελ: «σήμερα εμείς οι ευρωπαίοι είμαστε πάλι 500 εκατομμύρια ενώ ο παγκόσμιο πληθυσμός είναι 7,5 δις, είμαστε το 8,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, παράγουμε το 25%  του παγκόσμιου ΑΕΠ και δαπανούμε το 50% των κοινωνικών παροχών».

Εδώ μας τα είπε όλα μόνη της η Μέρκελ: Δεν της φταίει το ότι είμαστε 7 δις, ούτε ότι όλοι θέλουν να ζουν καλύτερα, αλλά ότι αυξάνονται οι φτωχοί Κινέζοι, οι Ινδοί και οι λατινοαμερικάνοι, ενώ οι πιο πλούσιοι Ευρωπαίοι, δεν αυξανόμαστε και έχει μειωθεί το ποσοστό μας από 20% σε 8,7% μέσα σε 50 χρόνια, επομένως μας έχουν πνίξει και θα μας πνίξουν οι φτωχοί και μελαχρινοί. Οι σκούροι και οι πεινασμένοι. Της βγαίνει αυθόρμητα ένας εθνικισμός και ένας ρατσισμός υπέρ των πλούσιων λευκών και εναντίον των φτωχών σκούρων. Κι αυτό το κάνει για να μας πείσει στην πολιτική της όλους τους λευκούς και πλούσιους, ενώ γνωρίζει ότι δεν είμαστε όλοι οι Ευρπωπαίοι και λευκοί πλούσιοι αλλά μόνον το 1%. Το υπόλοιπο 99% των λευκών ευρωπαίων, δεν είμαστε βέβαια τόσο εξαθλιωμένοι όσο οι κίτρινοι και οι μελαμψοί, αλλά πάντως πολύ απέχουμε από το να είμαστε πλούσιοι. Όπως επίσης και το 1% των κίτρινων και των μελαμψών είναι πλούσιοι, όσο και οι λευκοί πλούσιοι, ενώ το 99% είναι εντελώς εξαθλιωμένοι.

Γιατί τονίζει αυτή την μείωση της αναλογίας των Ευρωπαίων από 20% σε 8,7%; Για να δώσει μια εθνικιστική διάσταση στην πολιτική της κατ αρχήν στους Γερμανούς και μετά σε όλους τους Ευρωπαίους. Συγκριτικά με τους άλλους, μειώνεται ο αριθμός μας. Εμείς δεν μειωνόμαστε, είμαστε οι ίδιοι, κατέχουμε τις ίδιες χώρες και ζούμε καλύτερα, αλλά οι άλλοι αυξάνονται και υπονοεί ότι θα έρθουν να μας φάνε. Αλλιώς γιατί να αισθανθούμε εχθρικά για τους άλλους που τριπλασιάστηκαν; Δεν θα είχε νόημα, παρά μόνον αν αισθανόμαστε ότι μας απειλούν. Η Μέρκελ πάντως αισθάνεται ότι απειλούμαστε από τους έγχρωμους και μας βγάζει τον ρατσισμό της.


Ρε σεις,… μπας και την αδικούμε τη Μέρκελ; Μήπως έχει άλλο σκοπό στο μυαλό της; Δεν διαβλάζουμε και το υπόλοιπο μέρος της δήλωσής της, η οποία έγινε εντελώς ελεύθερα μιλώντας σε Γερμανούς, μέσα στο κοινοβούλιο; «Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το κοινωνικό μοντέλο, το κράτος πρόνοιας δηλαδή, στο οποίο πιστεύουμε όλοι, περισσότερο ή λιγότερο, με διάφορες παραλλαγές, εάν θέλουμε να πολεμήσουμε για την ελεύθερη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, τότε θα πρέπει να καταλάβουμε το εξής: Δεν πρόκειται να εξασφαλίσουμε την ευημερία της χώρας μας και της Ευρώπης, χωρίς την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.»

Με μια κουβέντα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη, πρέπει να καταργήσουμε το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη. Αυτό μας λέει. Πρέπει να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας έναντι των Κινέζων και των Ινδών που δεν έχουν κοινωνικό κράτος, άρα να καταργήσουμε το κράτος πρόνοιας για να τους ανταγωνιστούμε. Τι άλλο θέλετε να μας πεί η γυναίκα; Μας θεωρεί τόσο ανόητους, ώστε να λέει καθαρά ότι αν θέλετε να διατηρήσετε ένα μέρος του κράτους πρόνοιας, για λίγο ακόμα, πρέπει να συμφωνήσετε να κόψουμε τώρα ένα κομμάτι ώστε να βελτιωθεί λίγο η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μας στην Κίνα, αργότερα κι άλλο ένα κομμάτι, μέχρι να φτάσουμε στο ιδανικό που είναι να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από τους Κινέζους και τους Ινδούς.

Δηλαδή ο σκοπός μας δεν είναι να διατηρήσουμε την ευημερία για τους Ευρωπαίους και το κράτος πρόνοιας για την Ευρώπη, αλλά να ανταγωνιστούμε τους Κινέζους για παγκόσμια κυριαρχία κι αυτό θα το πετύχουμε αν είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Πρέπει επομένως να καταργήσουμε σταδιακά το κράτος πρόνοιας για όλους τους Ευρωπαίους και να γίνουν όλοι οι Ευρωπαίοι σαν τους Κινέζους και τους Ινδούς που δεν έχουν κράτος πρόνοιας και γι αυτό είναι πιο ανταγωνιστικοί.

Δηλαδή με τα λόγια της Μέρκελ, οι έγχρωμοι όχι μόνον έχουν γίνει 7 δισεκατομμύρια από 2, αλλά είναι και πιο ανταγωνιστικοί, επομένως θα μας φάνε σίγουρα. Ως αρχηγός ενός εθνικιστικού κράτους, δεν δέχεται αυτή την υποβάθμιση σε παγκόσμιο επίπεδο η Μέρκελ, αν και παραδέχεται έμμεσα χωρίς να το λέει, ότι εμείς περνάμε καλύτερα γιατί έχουμε κοινωνικό κράτος, το οποίο πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια οι σκούροι. Γιατί αν το πληρώναμε εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα κινδύνευε. Αν όμως οι σκούροι όχι μόνον αυξήθηκαν αλλά και θέλουν να ζούν καλύτερα, σημαίνει ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας και τι μας προτείνει ως λύση; Να καταργήσουμε εμείς μόνοι μας το κράτος πρόνοιας για να τους κόψουμε το βήχα και να μην τους επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά μας με μισθούς Κίνας και χωρίς δαπάνες για κράτος πρόνοιας.

Ακόμα κι αν έλεγε όλη την αλήθεια δηλαδή η Μέρκελ δηλώνει ότι είναι μια εθνικίστρια η οποία δεν ανέχεται να χάνει το κράτος της και κατ επέκταση η Ευρώπη θέσεις έναντι της Κίνας και των Ινδών που πολλαπλασιάζονται σαν κουνέλια. Κι αυτή είναι η υπέρτατη αρετή της και όχι η ευημερία των Γερμανών και των Ευρωπαίων. Η προτεραιότητά της είναι να κυριαρχεί η Γερμανία και η Ευρώπη στον κόσμο κι αν δεν κυριαρχεί να μην χάνει θέσεις, να μην υποβιβάζεται και όχι να διατηρήσει την ευημερία και το κράτος πρόνοιας των Γερμανών και των Ευρωπαίων. Αυτά τα λέει μόνη της και σίγουρα τα έχει διαβάσει κι ο Πρετεντέρης, και τον τρώει η γλώσσα του να τα ξεστομίσει, αλλά δεν τον αφήνουν και γι αυτό δεν τα λέει. Αν τον άφηναν ελεύθερο κι εκείνος μπορεί να τα πεί και ίσως καλύτερα από μένα.

Τι δεν μας λέει η Μέρκελ, γιατί αποδεικνύουν τις προθέσεις και την πολιτική της; Δεν μας λέει ότι η ευημερία πάει χέρι χέρι με τη μείωση των γεννήσεων. Η φτώχεια και η εξαθλίωση πάει χέρι – χέρι με την αύξηση των γεννήσεων. Οι Έλληνες το 1920 είχαν μια αναλογία γεννήσεων έναντι θανάτων 7 προς 1. Σιγά – σιγά και κυρίως μετά το 1960 μειώθηκε η αναλογία και σήμ,ερα είναι κάτω από 1 δηλαδή ο πληθυσμός γερνάει και μειώνεται. Το ίδιο έγινε σε όλη την Ευρώπη, γι αυτό και ο πληθυσμός είναι σταθερός, γερνάει και δεν αυξάνεται. Το ίδιο γίνεται στην Τουρκία. Το 1922 μετά την μικρασιατική καταστροφή οι γεννήσεις έναντι θανάτων ήταν στο 7 προς 1, αλλά επειδή παρέμεινε φτωχή χώρα, σήμερα είναι στο 3,5 προς 1, αλλά ενώ στα παράλια της Μικράς Ασίας είναι μόλις 2 προς 1 και μεταξύ των πιο ευημερούντων Τούρκων 1,5 προς 1, στα βάθη της Ανατολίας και κυρίως μεταξύ των φτωχών Κούρδων η αναλογία εξακολουθεί να είναι 6 προς 1. Οι φτωχοί Κούρδοι πολλαπλασιάζονται σαν τα κουνέλια, ενώ οι ευημερούντες κάτοικοι των παραλίων και οι πιο πλούσιοι δεν αυξάνονται. Παντού στον κόσμο ισχύει αυτό.

Με άλλα λόγια και οι Κινέζοι και οι Ινδοί, αν δεν ήταν φτωχοί και εξαθλιωμένοι, δεν θα είχαν γίνει 7 δισεκατομμύρια αλλά θα είχαν μείνει 2 δις. Και τώρα αν αυξηθεί η ευημερία τους θα παραμείνουν 7 δ δις και δεν θα γίνουν 14 ή παραπάνω. Εμάς γιατί να μας ενοχλεί αυτό; Γιατί να μην ευημερήσουν οι άνθρωποι; Γιατί κινδυνεύουμε από τους φτωχούς και εξαθλιωμένους; Γιατί να γίνουμε κι εμείς φτωχοί και εξαθλιωμένοι; Ο πλούτος και η παραγωγή της Ευρώπης αρκεί και μας περισσεύει για να διατηρήσουμε το κράτος πρόνοιας, αν η διανομή του εισοδήματος γίνει δίκαια. Αν βέβαια το 1% θέλει να γίνεται όλο και πιο πλούσιο, που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, τότε πράγματι δεν μας φτάνει το εισόδημα που παράγουμε και είναι το 25% του παγκόσμιου εισοδήματος. Είμαστε το 8,7% του πληθυσμού και παράγουμε το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μια χαρά είναι. Οι Κινέζοι επομένως τα επόμενα χρόνια με τους ρυθμούς ανάπτυξης 8% που έχουν μπορούν να μας φτάσουν, χωρίς να πάρουν από τα δικά μας. Θα μεγαλώσουν την παγκόσμια πίτα και θα πάρουν το κομμάτι που δημιούργησαν με τη δουλειά τους. Αν μάλιστα το κατανείμουν και δικαιότερα ακόμα καλύτερα.

Γιατί εμείς πρέπει να εμποδίσουμε τους σκούρους να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν; Αν εμείς διατηρήσουμε το κράτος πρόνοιας στα σημερινά μεγέθη, και οι Κινέζοι ή οι Ινδοί συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να δημιουργούν κράτος πρόνοιας ενώ τώρα δεν έχουν, σε 50 χρόνια θα έχουν καταφέρει να μας φτάσουν και θα περνάνε κι αυτοί καλύτερα, θα έχουν το 75% των παγκόσμιων δαπανών για κράτος πρόνοιας κι εμείς δεν θα έχουμε χάσει τίποτα. Πού είναι το πρόβλημα, αν δεν θέλουμε με σαδισμό να τους βλέπουμε πάντα φτωχούς και εξαθλιωμένους και αυτή η επιθυμία μας μάλιστα είναι τόσο ισχυρή ώστε να επιλέξουμε να καταστρέψουμε και το δικό μας κράτος πρόνοιας για να μην γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και αποκτήσουν κι αυτοί κράτος πρόνοιας;

Δηλαδή τέτοιος ρατσισμός και εθνικισμός, που φτάνει στο σημείο να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας και την ευημερία μας, για να μην χάσουμε θέσεις και για να μην αναπτυχθούν οι άλλοι και βελτιώσουν τη ζωή τους και τη θέση τους στον πλανήτη. Μα δεν είμαστε όλοι τόσο φανατικοί με την παγκόσμια κυριαρχία και δεν μας ενοχλεί να αποκτήσουν σχολεία και νοσοκομεία όλοι οι Ινδοί και οι Βραζιλιάνοι και οι Κινέζοι. Καθόλου δεν μας ενοχλεί. …Μόνον αν είμαστε τυφλωμένοι εθνικιστές και θέλουμε να βγάλουμε το μάτι του γείτονα πιο πολύ από ότι θέλουμε να μείνουμε ανοιχτομάτηδες, μόνον τότε θα αισθανόμαστε απειλή επειδή οι άλλοι θα ζούν καλύτερα, σχεδόν σαν και μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: