Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2012

Μόνος στόχος: Η λεηλασία της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας ενόψει εξέγερσης ή χρεοκοπίας το 2013


Το γεγονός ότι ακόμα και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Στουρνάρας δεν είπε καν τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση στο γιούρογκρουπ, δείχνει το μέγεθος της αναξιοπιστίας των πολιτικών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι το κλίμα και είναι ταγμένος ψυχή τε και σώματι στην εφαρμογή του μνημονίου, αντιλαμβάνεται ότι δεν απομένει ίχνος αξιοπιστίας στους πολιτικούς αν την επομένη των εκλογών ξεχνούν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Χωρίς αξιοπιστία, όμως δεν υπάρχει δημοκρατία, ούτε κοινωνικό συμβόλαιο, ούτε και μπορείς να κυβερνήσεις.
Ο Στουρνάρας μπορεί να είναι ταγμένος να υπηρετεί επαγγελματικά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των επιχειρηματιών, μέσω της δήθεν ανεξάρτητης θέσης που κατείχε στο ΙΟΒΕ και τώρα αυτά εξυπηρετεί ταυτίζοντας τα με τα συμφέροντα της χώρας και αγνοώντας τα συμφέροντα όλων των άλλων Ελλήνων την ψήφο των οποίων ούτε ζήτησε ούτε έλαβε, ενώ έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της τρόικας λόγω της προηγούμενης δραστηριότητάς του εδώ και 3 χρόνια. Γνωρίζει επομένως ότι είναι αδύνατον να κυβερνήσει τη χώρα χωρίς να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν ξένο επιχειρηματία ο οποίος σκέφτεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Με τις πρώτες πληροφορίες που θα λάβει, θα σκεφτεί: «Εδώ, αυτοί δεν σέβονται αυτούς που χθες τους ψήφισαν, θα σεβαστεί τα δικά μου συμφέροντα; Άφησέ τους 2-3 χρόνια να δούμε τι σκοπούς έχουν και βλέπουμε»! Ας πάρουμε τη θέση ενός πολίτη, ο οποίος πίστεψε τις υποσχέσεις ότι θα καταργήσουν τους επαχθείς όρους του μνημονίου σταδιακά μέσω διαπραγματεύσεων και θα έχουμε απαγκιστρωθεί από το μνημόνιο το 2014. Βλέποντας ότι δεν λένε κουβέντα για κατάργηση της πράξης του ΥΣ για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, και της διαιτησίας, τι θα πει; Να πάω τρέχοντας να πληρώσω τους φόρους που αναλογούν στα περυσινά μου εισοδήματα, ενώ τα φετινά θα καταρρεύσουν πάνω από 50%;  Τι θα πει ακόμα και ο υπουργός Νίκος Νικολόπουλος που βλέπει ότι στην πράξη είπε ψέματα ακόμα και στους ψηφοφόρους του; Το γεγονός ότι δεν θεωρούν όλοι αυτονόητο ότι πρέπει να παραιτηθούν από τη στιγμή που δεν μένουν πιστοί στη λαϊκή εντολή που έλαβαν, δείχνει το μέγεθος της αναξιοπιστίας τους. Ο Νικολόπουλος δεν χρειάζεται καμιά εξήγηση για την παραίτησή του.

Η δε κυνική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν είναι όλοι για τα δύσκολα», δείχνει το μέγεθος της παχυδερμίας καθώς ως δυσκολία στην εκτέλεση των κυβερνητικών καθηκόντων θεωρούν το να αντέχουν στην αηδία και απαξίωση των πολιτών, να μην κάμπτονται από φιλότιμο και ηθικές αξίες, να κλείνουν τα μάτια τους στην κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας να μπορούν να κοιτάνε στα μάτια τους ανθρώπους που τους πίστεψαν και τους κορόιδεψαν  χωρίς να ντρέπονται. Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβάνονται το καθήκον τους σαν να κάθονται από την άλλη πλευρά του τραπεζιού και να διαπραγματεύονται για λογαριασμό των ξένων δανειστών και όχι για λογαριασμό εκείνων που τους ψήφισαν, των Ελλήνων δανειοληπτών οι οποίοι δανείζονται πλέον παρά τη θέλησή τους.

Δεν υπάρχει δημοκρατία και δημοκρατική νομιμότητα, από τη στιγμή που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν ότι συναινέσαμε στην καταστροφή μας και στον εξανδραποδισμό μας. Μπήτε στη θέση ενός συνταξιούχου, ο οποίος είχε εισόδημα 6.000 ευρώ το 2011 και έζησε στην πραγματικότητα χάρη στην ελεημοσύνη των παιδιών του και πρέπει να πληρώσει στην εφορία 3.200 ευρώ επειδή έχει κληρονομήσει πριν από δεκαετίες κάποια παλιά σπίτια, ακατοίκητα στο χωριό του. Δηλαδή πρέπει να πληρώσει τα επόμενα 8 μηνιάτικα όχι για να ζήσει, αλλά για να πληρώσει την εφορία. Ή να πουλήσει τα παλιά σπίτια στο χωριό. Έστω και κοψοχρονιά. Κι όχι να τα πουλήσει για να ζήσει, αλλά για να πληρώσει την εφορία. Γιατί αυτή είναι περιουσία που δεν αποδίδει εισόδημα επομένως δεν την αγοράζει και κανείς. ‘Άλλο είναι να έχεις ένα σπίτι που μπορεί να νοικιαστεί, άρα θα εισπράξεις τα νοίκια και θα τα δώσεις στην εφορία, (πράγμα επίσης παράλογο γιατί ισοδυναμεί με κατάσχεση) κι άλλο είναι περιουσία που δεν αποδίδει κανένα εισόδημα.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην περίπτωση επιχειρηματιών που έπεσαν έξω κι έρχεται από πάνω η εφορία με βάση τον ΚΒΣ που όλο καταργείται αλλά όλο επιζεί και βάζει στον άνεργο πρόστιμα αυθαίρετα ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Που αν είχαν προηγουμένως υλοποιήσει τη δέσμευσή τους, ότι οι πληρωμές στην εφορία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 25% των εισοδημάτων τους, θα έπρεπε να τους κάνουν 2.500 ετήσιες δόσεις για να ξοφλήσουν,  επομένως να τους εγγυηθούν ότι θα ζήσουν 2.500 χρόνια… Τόσο παράλογα είναι αυτά που κάνουν.
Δεν είναι όμως τρελοί ούτε άσχετοι. Το κάνουν για να βάλουν στο χέρι και την ιδιωτική μας ακίνητη περιουσία με ψίχουλα. Δεν τους φτάνει η δημόσια περιουσία. Και η βία του κράτους, η βία της εφορίας είναι η δύναμη με την οποία θα μας αποσπάσουν την περιουσία μας για να τη δώσουν στους άπληστους τραπεζίτες και ξένους δανειστές. Θα δώσει π.χ. ένας Γερμανός 20.000 ευρώ για να αγοράσει ένα σπίτι στο χωριό, θα πληρώσει ο χωριάτης την εφορία του και θα εισπράξει η τράπεζα της Γερμανίας τη δόση της, από τον λογαριασμό όπου μπαίνουν όλα τα έσοδα και κατά προτεραιότητα πληρώνονται οι δανειστές.
Η Ελλάδα φυσικά δεν πάει καλά, αλλά και η Ευρώπη πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Προσπαθεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες χωρίς τα κεφάλαια αυτά να μετράνε στο εθνικό χρέος, επομένως και χωρίς οι τράπεζες να ελέγχονται από τα εθνικά κράτη, χωρίς να υπάρχει μια πολιτική ένωση, μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία κρατών η οποία να μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις και την τραπεζική πίστη. Τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση υποτίθεται θα βάζουν οι ίδιες οι τράπεζες οι οποίες και χρειάζονται την ανακεφαλαιοποίηση, από τη φούσκα τους, δηλαδή από το τίποτα, γιατί τα εθνικά κράτη έχουν βάλει μόνον την εγγύηση. Τα κράτη όμως έχουν τη νομιμοποίηση και μπορούν είτε να εγγυηθούν είτε να μην πληρώσουν και όχι οι τράπεζες. Και γι αυτό σκέφτηκαν να επιβληθεί ένα φόρος στους πελάτες των τραπεζών, ο οποίος δεν θα χρησιμοποιείται από τα κράτη αλλά από τις τράπεζες ενώ θα εισπράττεται μέσω των κρατών επειδή οι τράπεζες δεν μπορούν να φορολογήσουν τους πολίτες.
Ακόμα και η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας βγήκε με καθυστέρηση μιάς εβδομάδας και είπε αυτό που είχαμε πεί εμείς από την προηγούμενη Δευτέρα, ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα χωρίς προηγουμένως μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία των κρατών εκλεγμένη και ελεγχόμενη από τους πολίτες της Ευρώπης. Για δικούς της λόγους, αλλά το είπε. Οι Γερμανοί δεν συμφωνούν να γίνει έστω τράπεζα ο ESM και να δανείζεται με 0,75% από την ΕΚΤ. Αφού δεν συμφωνούν σε αυτό, πως θα πιστέψουμε ότι θα συμφωνήσουν σε πολιτική ένωση που είναι μείζον; Είναι σαν να υπόσχεται ο αλκοολικός ότι δεν θα πιεί.
Δηλαδή για να λύσουμε ένα άμεσο και επείγον ζήτημα, βάζουμε ως προϋπόθεση το μεγαλύτερο ζήτημα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Και μάλιστα την επιτυχία του μεγαλύτερου εγχειρήματος ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην ιστορία της Ευρώπης. Με τα επιτόκια πάνω από 6% ούτε η Ιταλία, ούτε η ισπανία μπορούν να συνεχίσουν να ανήκουν στην ευρωζώνη. Κανονικά ο Ραχόϊ και ο Μόντι, θα έπρεπε να έχουν βρεί το θάρρος να πούν στη Μέρκελ ότι ή θα αναγκαστούν να βγούν από το ευρώ ή θα εκδοθούν ευρωομόλογα για το χρέος και η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Η Γερμανία δεν δέχεται τα ευθρωομόλογα, δηλαδή την αμοιβαιοποίηση του χρέους και η ΕΚΤ δεν δέχεται το δεύτερο, να αγοράζει ευρωομόλογα με σκοπό να τα διαγράψει.

Δηλαδή έχουμε αν σύστημα που δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν κάνουμε τίποτα μέχρι να καταρρεύσει, από φόβο ότι αν κάνουμε κάτι για να προετοιμαστούμε θα προκαλέσουμε τη γρηγορότερη κατάρρευση. Το να αρχίσει να σχεδιάζει έξοδο από το ευρώ είτε η Ιταλία είτε η Ισπανία σημαίνει ότι πρέπει να καταπατήσει χιλιάδες νόμους που το απαγορεύουν γι αυτό και κανείς δεν το κάνει. Στο τέλος κάποιος θα επικαλεστεί λόγους ανωτέρας βίας και το ευρώ που χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία προετοιμασίας πριν ξεκινήσει τη ζωή του το 2000, θα καταρρεύσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Και φυσικά αυτό θα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό σόκ του αιώνα γι αυτό και κανείς δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται ούτε να το προκαλέσει. Ούτε η Γερμανία πριν από τις εκλογές, ούτε ο Ομπάμα πριν από τις εκλογές ούτε κανείς άλλος που είναι μικρότερος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα το αποφύγουμε αν δεν κάνουμε κάτι έγκαιρα. Η Γερμανία ωθούμενη από τον εθνικισμό της είναι εκείνη που προετοιμάζεται έστω και σιωπηλά έστω και παράνομα.
Για παράδειγμα σε γερμανικά αεροδρόμια έχουν αρχίσει και κάνουν ελέγχους διαβατηρίων στους επιβάτες που προέρχονται από την Ελλάδα. Προς το παρόν δεν τους εμποδίζουν να μπούν σε γερμανικό έδαφος, αλλά η Ελλάδα δεν γνωρίζω να έχει κάνει έστω μια διαμαρτυρία ώστε να μην παγιωθεί μια συμπεριφορά η οποία εφαρμόζεται μόνον για χώρες εκτός ΕΕ. Αν διαμαρτυρηθούμε κάποια δικαιολογία θα ψελλίσουν αλλά η συμπεριφορά τους είναι παράνομη. Δεν υποχρεούται να έχει μαζί του διαβατήριο ένας Έλληνας για να μετακινείται εντός ΕΕ. Η ΕΚΤ άρχισε επίσης να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων προς τον Νότο θέτοντας όριο στα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του κράτους τα οποία δέχεται από τις τράπεζες του Νότου και τις ελληνικές. Δεν είδαμε καμιά διαμαρτυρία από Έλληνα τραπεζίτη, ούτε από τον κ. Παπαδήμο, ούτε από τον κ. Προβόπουλο, ούτε από πρόεδρο εμπορικής τράπεζας. Και όμως αυτό είναι παράνομο γιατί αντιστρατεύεται την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων.
Στα πιο πεζά, αν και ο Στουρνάρας το λέει εδώ και μήνες, εφαρμόζει το αντίθετο. Αν και έλεγε ότι η λύση δεν είναι στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά στη μείωση των δαπανών, κάνει το αντίθετο. Τα έσοδα του 2012 είναι 5% μικρότερα του 2011 και ο ΦΠΑ είναι μικρότερος κατά 7%. Επομένως δεν μπορεί να βρεθεί λύση με αυστηροποίηση των ποινών και με απειλές κατάσχεσης της περιουσίας που δεν θα πουληθεί για να πληρωθούν φόροι. Το χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ ήταν το μόνο που έφερε έσοδα με την απειλή της διακοπής ρεύματος η οποία ήταν παράνομη αλλά έπιασε. Με την απόφαση του ΣτΕ που το απαγόρευσε, και με τους ξεχωριστούς λογαριασμούς για το χαράτσι, πόσα ελπίζουν ότι θα εισπράξουν; Σίγουρα πάντως λιγότερα, αφού τα χρήματα των εργαζομένων και των άνεργων δεν φτάνουν για όλα.
Ή θα πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια ή την εφορία. Ή το ρεύμα ή το χαράτσι. Γιατί δεν υπάρχει κανείς που να παίρνει τον μισθό ή να έχει τα εισοδήματα του 2008 όταν συμφώνησε τις δόσεις με την τράπεζα, ούτε τα εισοδήματα του 2011 για να πληρώσει φέτος την αυξημένη εφορία η οποία προκύπτει από την προσμέτρηση σχολάζουσας ακίνητης περιουσίας. Γενικά γίνονται μη βιώσιμα σχέδια εν γνώσει τους ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν γιατί ο σκοπός τους είναι η λεηλασία της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας ενόψει εξέγερσης ή ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας το 2013.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=16804

Σας το χαρίζω, παρά το γεγονός οτι θεωρείστε "έμπειρος" δημοσιογράφος, εν τούτοις σας ταιριάζει γάντι... λαικίζετε ασυστόλως, οταν θέλετε να περάσετε την άποψή σας, καταφεύγετε σε περίεργες πηγές συνήθως καθόλου έγκυρες... αυτά τα ολίγα, γιατί αλλιώς θα πάμε σε "σεντονιάδα" των συμπεριφορών σας...
καλη σας μέρα...

Lara

Ανώνυμος είπε...

Είσαι τόσο γελοία που δεν χρήζει άλλης απάντησης το σχόλιο. Το μπλογκ είναι από τα λίγα που δεν μασάνε τα λόγια. Αυτό για τους κρετίνους που ακούν/διαβάζουν τα μνημονιακά πορνοκάναλα είναι λαικισμός. ΡΕ ΟΥΣΤ.