Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2012

"Αριστερός τραπεζίτης", όπως λέμε... μεγάλος νάνος!


Όπως κάναμε κι εμείς χθες το ίδιο έκαναν και οι μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, δηλαδή ασχολήθηκαν με τον νέο υπουργό Οικονομικών τον κ. Ράπανο. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι τον παρουσιάζουν και τον περιγράφουν η μία ως ακομμάτιστο ο οποίος είχε φυλακιστεί στη δικτατορία για την δυναμική του αντιδικτατορική δράση και η άλλη ως «αριστερό τραπεζίτη», το οποίο είναι αστείο. Γιατί το επίθετο και το ουσιαστικό είναι ασυμβίβαστα. Κάτι σαν «μεγάλος νάνος». Κάτι σαν «μικρό σύμπαν». 

Για να δείτε ότι και η ποιότητα του γερμανικού Τύπου δεν διαφέρει από μια λαϊκή ελληνική εφημερίδα τρίτης κατηγορίας. Η ουσία πάντοτε περιέχεται στο ουσιαστικό από όπου βγαίνει και η λέξη ουσιαστικό. Εμείς χθες τον είπαμε τραπεζίτη χωρίς επίθετα δηλαδή αναφερθήκαμε στην ουσία.  Κι αυτό μετράει. Στη στιγμή της κρίσης, δεν έγινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπουργός Εργασίας, ούτε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υπουργός Δημόσιας διοίκησης, ούτε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ υπουργός Εσωτερικών, αλλά έγινε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος των εφοπλιστών ιδιοκτητών θαλαμηγών τουρισμού, υφυπουργός Τουρισμού.

 Κατά σύμπτωση κι αυτός είναι  αγωνιστής του Πολυτεχνείου στα νιάτα του, στέλεχος του Ρήγα Φεραίου αν δεν κάνω λάθος. Με άλλα λόγια ασχολούνται με το «φαίνεσθαι» με το λαμπρό βιογραφικό και όχι με την ουσία. Για παράδειγμα ο Β. Ράπανος είχε μηνυθεί για τραπεζικό καρτέλ από καταναλωτές και έχουν κερδίσει την πρώτη δίκη στο διοικητικό εφετείο. Δεν έχει τελεσιδικίσει η υπόθεση. Και όλοι ξέρουμε τι δουλειά κάνουν οι τράπεζες, χορηγώντας δάνεια πολλαπλάσια των καταθέσεων, χωρίς να διατηρούν τα αναγκαία αποθεματικά και χωρίς να καλύπτουν τις επισφάλειες από το μετοχικό τους κεφάλαιο, αλλά από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και πως έχουν συμπεριφερθεί και συμπεριφέρονται στους πελάτες τους από τους οποίους αντλούν και τα μεγάλα τους κέρδη, ακόμα και μέσα στην κρίση. Όπως ότι ο κ. Ράπανος ήταν ο πρώτος εργοδότης, εκπρόσωπος εργοδοτικής οργάνωσης ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους. Αυτό είναι η ουσία του ουσιαστικού τραπεζίτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: