Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2012

Ελλάδα και Ισπανία μοιάζουν σαν δυό σταγόνες νερό!


Αντί να μολύνουμε τον εγκέφαλό μας με τα σκουπίδια της προεκλογικής εκστρατείας τα οποία υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί ακόμα και σήμερα η Ευρώπη, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να λογικευτεί. Υποτιμούμε τον εαυτό μας αν ασχοληθούμε με τις αθλιότητες όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τον ένοπλο αγώνα με αποδεικτικό υλικό, ένα βίντεο που ανέβασε πριν από έναν χρόνο, ένας άνθρωπος  ο οποίος το λιγότερο είναι νέος και άπειρος από οτιδήποτε και ο οποίος σήμερα είπε στον ΣΚΑΪ ο μόνος σταθμός που ήθελε να αναπαράγει την προεκλογική  λάσπη, ότι πράγματι προσπάθησε να αυτοπροταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος βουλευτής αλλά τον έκοψαν. Ας προσπαθήσουμε καλύτερα να καταλάβουμε τι έκανε η Ισπανία με τη θέλησή της κατά δήλωση του Ραχόϊ τον οποίο δεν πιστεύει κανείς γιατί όλοι ξέρουν ότι πιέστηκε από τη γερμανία και τους άλλους να δεχθεί αυτή τη λύση.

Η Ισπανία μέχρι σήμερα είχε ΑΕΠ περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ και δημόσιο χρέος ίσο με το 80% του ΑΕΠ ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα όμως έχει ιδιωτικό χρέος πολλαπλάσιο του ΑΕΠ της. Αυτό το ιδιωτικό χρέος που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, άρχισε να μετασχηματίζεται σε δημόσιο χρέος. Δηλαδή αντί να πληρώσουν τις ζημιές οι τραπεζίτες που έδωσαν τα δάνεια χωρίς να διατηρούν τα απαραίτητα από το νόμο και από τη λογική αποθεματικά, θα τα πληρώσουν οι Ισπανοί φορολογούμενοι. Το ίδιο έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες και κυρίως της Γερμανίας της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. Γι αυτό και όλες αυτές οι πλεονασματικές χώρες πίεσαν την Ισπανία να αποδεχθεί «βοήθεια», διάσωση» πείτε την όπως θέλετε, για να μην δούν ξαφνικά ουρές έξω  και από τις δικές τους τράπεζες και καταρρεύσει ο πλανήτης.

Η Ισπανία ήδη με αυτά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δανειστεί από το EFSF  με χαμηλότερο επιτόκιο από τις αγορές αλλά πάντως με μεγάλο επιτόκιο, ανάλογο  με της Ελλάδας, θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της από 80% σε 90%. Με μία ανακεφαλαιοποίηση το δημόσιο χρέος της αυξάνεται κατά 10% και επειδή δεν φτάνει καταλαβαίνουμε όλοι ότι για κάθε 100 δισεκατομμύρια ευρώ που θα φορτώνεται ο Ισπανικός λαός, οι οίκοι αξιολόγησης θα την υποβαθμίζουν παρακάτω και ήδη υπάρχει  μόλις ένα σκαλί πάνω από τα σκουπίδια. Αυτός είναι ο μοναδικός δείκτης όπου η Ισπανία είναι καλύτερη από την Ελλάδα και πρόβαλαν όλα τα μνημονιακά κανάλια και κόμματα όλο το Σαββατοκύριακο. Όλοι οι άλλοι δείκτες είναι χειρότεροι της Ελλάδας, ή της ίδιας ποιότητας με της Ελλάδας. Ο μοναδικός ίδιας ποιότητας με την Ελλάδα δείκτης είναι το ποσοστό του εξωτερικού χρέους. Το 100% του ΑΕΠ της Ισπανίας, 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, είναι εξωτερικό χρέος δηλαδή κατέχεται από ξένες τράπεζες κυρίως γερμανικές και γαλλικές. Λίγο πάνω από 110 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή 55% του ΑΕΠ κατέληξε να είναι το ελληνικό εξωτερικό χρέος το 2012 όταν έγινε το κούρεμα, αλλά τα μισά ήταν στα χέρια της ΕΚΤ και δεν κουρεύτηκαν κι έτσι το όφελος της Ελλάδας ήταν περίπου 29 δισεκατομμύρια ευρώ και μπορεί να γίνει μικρότερο. Καμία σύγκριση δηλαδή.
Η ίδια ποιότητα Ελλάδας Ισπανίας σε αυτό τον δείκτη προκύπτει μόνον από το γεγονός ότι οι ξένες τράπεζες δεν θα χάσουν χρήματα που θα έχαναν αν δεν ανακεφαλαιοποιούσε ο Ισπανός φορολογούμενος μέσω του Ραχόϊ, μέσω του ισπανικού κράτους, αυτή την πρώτη τράπεζα. Γιατί; Γιατί το μεγαλύτερο μέρος του ισπανικού συνολικού χρέους (δημόσιο και ιδιωτικό μαζί) είναι εσωτερικό δηλαδή το έχουν στα χέρια τους οι ισπανικές τράπεζες. Μόνο 1 τρις είναι εξωτερικό. Επομένως οι ισπανικές τράπεζες θα χάσουν τα περισσότερα λεφτά, δηλαδή θα χρεοκοπήσουν γιατί έχουν φάει τις καταθέσεις των Ισπανών καταθετών και είναι άδειες. Εφόσον υπάρχουν επισφάλειες έχουν καταρρεύσει και η κατάσταση δεν προβλέπεται να βελτιωθεί αλλά να χειροτερεύσει. Πώς θα έχαναν οι ξένες τράπεζες; Δεν θα μπορούσε όποια ισπανική ιδιωτική τράπεζα καταρρεύσει να πληρώσει τα ομολογιακά δάνεια που έχει πάρει με υποθήκη δάνεια που έχει χορηγήσει. Θα έχανε δηλαδή τα λεφτά της η μεγαλύτερη γερμανική ή γαλλική επενδυτική τράπεζα που της έδωσε το δάνειο με ενέχυρο τα ισπανικά δάνεια της φούσκας κατοικίας.
Γιατί τώρα πίεσαν οι  Γερμανοί και οι άλλοι την Ισπανία να δεχθεί με λάϊτ μνημόνιο και χωρίς ΔΝΤ φανερό να πάρει το δάνειο; Ήδη από τα παραπάνω είναι προφανές, αλλά ας το δούμε συνολικά. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα  έχει σύνολο ισολογισμού, (ενεργητικό και παθητικό) 31 τρισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή είναι το διπλάσιο του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος το 2008 που ήταν περίπου 16 τρισεκατομμύρια  δολάρια. Η Αμερικανική FED για να διασώσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ξόδεψε έκοψε χρήμα με διάφορες μορφές, περίπου 17 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επομένως η ΕΚΤ για να κάνει την ίδια δουλειά (που προς το παρόν δεν έχει το δικαίωμα) θα έπρεπε να ξοδέψει ένα ποσό που θα ξεπερνούσε το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ το οποίο είναι μόνον 60 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον όμως δεν θα πετύχανε τίποτα γιατί οι ΗΠΑ πέραν του ότι αποφασίζουν ακαριαία και ενεργούν σε 24 ώρες, από το 2000 ως τώρα εξάγει συστηματικά τα προβλήματα του τραπεζικού της τομέα στην Ευρώπη, που είναι ο ισχυρότερος οικονομικός χώρος παγκοσμίως. Χώραγε δηλαδή. Η Ευρώπη που θα εξάγει το δικό της πρόβλημα; Η Κίνα είναι πολύ μικρή και πολύ ανόρεχτη. Και να ήθελε όμως δεν θα μπορούσε.

Αυτός είναι ο λόγος ότι δηλαδή μια κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να την αντέξει η παγκόσμια οικονομία ούτε να την ανεχθούν οι ΗΠΑ ακόμα κι αν δεν είχε εκλογές ο Ομπάμα. Φυσικά ενόψει εκλογών δεν το συζητάμε, ούτε σκέψη να γίνεται ότι θα επιτρέψει τέτοια ρίσκα όπως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ότι και να λέει η Μέρκελ. Η Μέρκελ όμως ανακουφίστηκε γιατί κατάφερε να πείσει τον Ραχόϊ πριν τις ελληνικές εκλογές να ληφθεί η απόφαση. Γιατί τώρα στο Γιούρογκρουπ εκπροσωπεί την Ελλάδα στην ομόφωνη απόφαση ο Σαχινίδης και η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση. Ενώ αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φοβάται, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα για να συμφωνήσει δεν θα ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα όπως ζητάει εύλογα και φυσιολογικά και η Ιρλανδία;

Της Ιρλανδίας τώρα της είπαν ότι εντάξει μην κάνεις φασαρία και θα σε φτιάξουμε κι εσένα, αλλά άσε να δούμε την Ελλάδα τι θα ψηφίσει να σωθούμε όλοι μαζί με ξεχωριστή διαπραγμάτευση ο καθένας γιατί δήθεν έχει άλλο πρόβλημα ο καθένας. Για την Ελλάδα φταίνε όχι οι τράπεζες, αλλά τους έχουμε πείσει ότι φταίνε οι ίδιοι. Μην το πουλήσουμε τώρα και βγάλει γλώσσα ο Τσίπρας. Μά λέει η Ιρλανδία κι εμένα το πρόβλημά μου προκάλεσαν οι ιδιωτικές τράπεζες γιατί εμένα που βάλατε ταπεινωτικό μνημόνιο, ενώ ο Ραχόϊ δεν έγινε ρόμπα και παριστάνει τον πρωθυπουργό; Θέλω ίση μεταχείριση. Μά εσύ το έχεις υπογράψει… ας μην το υπόγραφες, αλλά εν πάσει περιπτώσει θα δούμε το άλλο δίμηνο όταν θα έρθει η τρόϊκα… Μην βγάλεις τσιμουδιά τώρα να δούμε πως θα μαζέψουμε τον Τσίπρα που με τα μνημόνια που βάλαμε τον κάναμε νοικοκύρη και χάσαμε εκείνα τα καλά παιδιά τον Παπανδρέου και σε λίγο χάνουμε και τον Σαμαρά…και θα μας βγεί κανένας Καμένος και θα τραβάμε τις τρίχες μας… Ευτυχώς η Ντόρα γύρισε και είναι πάντα διαθέσιμη… Κι αν καταφέρει ο Ψωμιάδης και πείσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ότι είναι αδερφά κόμματα, ακόμα καλύτερα… Στον Καμένο έχει σημασία να μην πάνε γιατί κι αυτός είναι ακόμα αχαρτογράφητος και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει… Χώρια που ζητάει και γερμανικές αποζημιώσεις! Μπλεξίματα.





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Η Αμερικανική FED για να διασώσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ξόδεψε έκοψε χρήμα με διάφορες μορφές, περίπου 17 τρισεκατομμύρια δολάρια"

Επειδή μου φαίνεται μεγάλο το νούμερο, διατίθεται κάποια πηγή;