Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2012

Μικρή φορολογική περιπέτεια (3)

Τί μαθαίνω μετά από τρείς μέρες ψάξιμο; Το 2005 απολύθηκα στις 25 Ιανουαρίου. Έμεινα 9 μήνες άνεργος. Έπαιρνα και επίδομα ανεργίας. Μέσα στη χρονιά εισέπραξα από την Χ.Κ. Τεγόπουλος για συνεργασία με την Ελευθεροτυπία (2 άρθρα στο περιοδικό ΓΕΩ) το ποσό των 750 ευρώ. Πληρώθηκα ως μη επαγγελματίας (γιατί δεν είχα πλέον ΔΠΥ) με απόδειξη πληρωμής. Τώρα η εφορία μου ζητάει να κάνω δήλωση, συγκεντρωτική κατάσταση, με πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής πάνω από 200 ευρώ, και διορθωτική δήλωση για το εισόδημα.


 Σημειωτέον οτι έχει γίνει παρακράτηση φόρου στην πηγή 20% επομένως χωρίς τα πρόστιμα και επειδή είναι αφορολόγητο το συνολικό "εισόδημα" της χρονιάς, λόγω ανεργίας, θα έπαιρνα επιστροφή. Όχι μόνον δηλαδή δεν υπάρχει φοροδιαφυγή αλλά έχει προκαταβληθεί μεγαλύτερος φόρος από αυτόν που αναλογεί. Παρόλα αυτά επιμένει οτι πρέπει να γίνει εκπρόθεσμη δήλωση ως ελεύθερος επαγγελματίας για να μπεί πρόστιμο. Δηλαδή όχι για την δίκαιη φορολόγηση, αλλά για την ικανοποίηση της δικής τους ερμηνείας για το είδος του εισοδήματος των 750 ευρώ. Το εισόδημα από άλλη πηγή είναι και τυπικά και ουσιαστικά αποδεδειγμένο, αλλά η γραφειοκρατική ερμηνεία στηρίζεται οτι το σύστημα ενημερώθηκε λάθος και δεν μπορεί να διορθωθεί.

Δεν ξέρω τί να κάνω...

Μετά διάβασα το εξής: Η εφορία ζητάει από τον Νικόλα Άσημο να κάνει διακοπή εργασιών για να μην πληρώσει 500 ευρώ για τη χρήση του 2011. Εγώ δεν είμαι πεθαμένος, αλλά επαγγελματικά νεκρός από το 2000 τουλάχιστον (επειδή είμαι μισθωτός). Ποιός είναι σε καλύτερη θέση; Εγώ ή ο Άσημος;

Ας τους πει κάποιος ότι έχει πεθάνει το 1988

Το υπουργείο οικονομικών θυμήθηκε το Νικόλα Άσιμο, τον αυτόχειρα καλλιτέχνη και του έστειλε ειδοποίηση να τακτοποιήσει τις εκρεμμότητές του...

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Ποντίκι», υπάλληλοι τις εφορίας έστειλαν ειδοποιητήριο παρότι ο στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής είχε αυτοκτονήσει σε ηλικία 39 ετών 17 Μαρτίου 1988.

Η εφορία τoν θυμήθηκε γιατί όπως αναφέρει το ειδοποιητήριο, αν δεν έχει διακόψει τις εργασίες του ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα θεωρηθεί ότι άσκησε τη δραστηριότητά του και για το 2011 και θα πρέπει να καταβάλει το τέλος επιτηδευματία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: