Τετάρτη, Μαΐου 23, 2012

Η Ελλάδα είναι κράτος και πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση



Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάθε φορά που ανοίγει το στόμα της η Μέρκελ ή ο Σόϊμπλε, ή άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να προτείνουν ή να πιέσουν για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνεται κι άλλη μια διαρροή καταθέσεων. Το ίδιο γίνεται και κάθε φορά που τα ελληνικά κόμματα του μνημονίου μεταφέρουν αυτό το κλίμα στην Ελλάδα και ψάχνουν να βρούν ύποπτους Έλληνες που επιθυμούν την αποχώρηση από το ευρώ. Κάτι αντίστοιχο με την αναζήτηση κομμουνιστών την εποχή του μακαρθρισμού στις ΗΠΑ όταν όποιος ήταν αντιρατσιστής, ή ειρηνιστής ή απλός φιλελεύθερος ή πάντως δεν ήταν φανατικός αντικομμουνιστής, γινόταν στόχος διώξεων, συκοφάντησης ή και λιντσαρίσματος.


Οι ίδιοι κύκλοι που προκαλούν αυτή την ανησυχία και την απόσυρση καταθέσεων, προσπαθούν και να το εκμεταλλευτούν για να πιέσουν την Ελλάδα κάνοντας ακόμα πιο απαραίτητες τις δόσεις του δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όταν είσαι εξαρτημένος, αυτή η εξάρτηση χρησιμοποιείται εναντίον σου. Ατυχώς το κόμμα του μνημονίου στην Ελλάδα, δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του, δηλαδή να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει από τους Γερμανούς ισότιμη και φιλική συμπεριφορά αντί για εχθρική στάση η οποία έχει μεταφερθεί μέσω της επίσημης προπαγάνδας και στο επίπεδο του κόσμου. Οι Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα είναι φέτος 30% λιγότεροι από πέρυσι, κι αυτό αρκεί για να καταλάβουμε πως έχουν δυσφημίσει τους Έλληνες και την Ελλάδα στη Γερμανία. Ακόμα και Έλληνες της Γερμανίας έχουν επηρεαστεί από αυτή την ανθελληνική προπαγάνδα και υποστηρίζουν ανοιχτά στο διαδίκτυο την Μέρκελ κατά των Ελλήνων. Πράγμα φυσιολογικό που μας επιτρέπει να καταλάβουμε το μέγεθος του μποϋκοτάζ της ελληνικής οικονομίας.



Σκέφτεστε τι κύμα διαμαρτυρίας θα είχε ξεσηκωθεί στη Γερμανία αν είχαμε μια αντίστοιχη μείωση 30% των εισαγωγών από τη Γερμανία; Εδώ αποδεχόμαστε τα χτυπήματα με στωϊκότητα και χριστιανική συμπεριφορά γιατί γυ7ρίζουμε και το άλλο μάγουλο να μας χαστουκίσουν. Και αυτή η συμπεριφορά έχει ως φυσιολογικό αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα χαστούκια σε όλα τα επίπεδα. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το απαράδεκτα ανίκανο πολιτικό σύστημα που μας εκπροσωπεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και ανακυκλώνεται στο πολιτικό σύστημα που είναι πλέον εξαρτημένο από τις δόσεις των προστατών του προτεκτοράτου.

Η λύση του προβλήματος είναι απλή με την προϋπόθεση ότι το πολιτικό σύστημα έχει καθαιρεθεί και έχουμε μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων πλέον. Την βλέπουν ακόμα και οι ξένοι με τη μορφή ενός βιώσιμου σχεδίου γιατί τα μνημόνια καταλήγουν να μην βγαίνουν ούτε στα χαρτιά και η μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργεί καινούργια προβλήματα. Τα βήματα είναι τρία και έπρεπε να γίνουν από την αρχή.

 Διαγραφή μέρους του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους

 Χαλάρωση της λιτότητας η οποία καταστρέφει την κοινωνία την οικονομία και το πολιτικό σύστημα

 Δημοσιονομικές μεταβιβάσεις πόρων στο εσωτερικό της ΕΕ για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Η Γερμανία προσπαθεί να αποφύγει το τρίτο, τις μεταβιβάσεις πόρων, γιατί καταλαβαίνει ότι εκείνη πρόκειται να πληρώσει το λογαριασμό γιατί εκείνη έχει και εκείνη επωφελείται από την ενιαία εσωτερική αγορά. Σπρώχνει λοιπόν την Ελλάδα και την Πορτογαλία σε πρώτη φάση εκτός ευρώ, αλλά το σχέδιό της είναι αδιέξοδο και δεν μπορεί να βρεί συνεργάτες στο εσωτερικό να την διευκολύνουν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν ότι μπορούν για να ανακαλύψουν εσωτερικό εχθρό, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να φτιάξουν τον Τσίπρα ως τον πιο φανατικό ευρωπαϊστή και υποστηρικτή του ευρώ. Είναι ο μόνος πολιτικός που έχει κάνει τόσες δηλώσεις υπέρ του ευρώ τον τελευταίο μήνα, στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό.

Αν η Γερμανία κατάφερνε να πείσει τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, αυτομάτως δεν θα είχε την υποχρέωση να δεχθεί μόνιμες μεταβιβάσεις πόρων στην ΕΕ για μερικά χρόνια. Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε η Γερμανία αν κατάφερνε φυσικά να πείσει τα άλλα κόμματα να δεχθούν την έξοδο από το ευρώ και προσπαθεί να το πετύχει λέγοντας ότι είναι μονόδρομος «μνημόνιο ή ευρώ». Καταστροφή της χώρας δηλαδή ή ευρώ. Καταστροφή του εθνικού κράτους ή ευρώ. Καταστροφή του κοινοτικού κεκτημένου για την Ελλάδα για να συνεχίσει μετά με την ίδια καταστροφή στις άλλες χώρες. Αντικειμενικά δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αυθτή τη στιγμή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα σαν να μην υπάρχουν. Δεν σας κάνει εντύπωση η πλήρης εξαφάνιση; Οφείλεται στο ότι τους χαλάει τη σούπα της προπαγάνδας ότι δηλαδή οι επικίνδυνοι Αριστεροί και κρυφοκομμουνιστές έχουν κρυφή ατζέντα την έξοδο από το ευρώ επειδή δεν δέχονται το μνημόνιο και την καταστροφή του εθνικού κράτους. Ενώ ο Καμένος δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως κρυφοκομμουνιστής ούτε ως αριστερός. Είναι απλώς αντιμνημονιακός όπως και ο Τσίπρας και όπως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δεξιών και αριστερών. Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι εναντίον του μνημονίου.

Ο καυγάς είναι ποιος θα κυβερνήσει. Εκείνοι που ελέγχονται από τους ξένους και έχουν υπηρετήσει τα σχέδιά τους, με τη θέλησή τους ή υποχωρώντας στις πιέσεις ή εκείνοι που δεν υποχωρούν και ελέγχονται περισσότερο από τους πολίτες παρά από τους ξένους;

Η υποδοχή του Τσίπρα και η ψυχρότητα στη Γερμανία και στη Γαλλία, αντανακλά ακριβώς αυτή την αμηχανία των ξένων που δεν ελέγχουν ούτε καν έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τον Τσίπρα. Η αδυναμία του Τσίπρα είναι η έλλειψη επικοινωνιακού χαρίσματος, με δυό συνεντεύξεις στα ξένα ενημέρωσης να τους κερδίσει λέγοντας το αυτονόητο. Εί9μαστε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ και έχουνμε τα ίδια δικαιώματα με τη Γερμανία και με τη Γαλλία. Απαιτούμε τον σεβασμό σας όπως κι εμείς σεβόμαστε τα ίδια δικά σας δικαιώματα. Εσείς θα δεχόσασταν να γίνεται προτεκτοράτο άλλης χώρας; Θα καταργούσατε το δικαίωμα της Βουλής να ψηφίζει προϋπολογισμό και της κυβέρνησης να κυβερνά; Ολόκληρη η Ευρώπη δεν πλήρωσε με αυξημένα επιτόκια το κόστος της επανένωσης της Γερμανίας; Γιατί δεν δείχνετε την ίδια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα; Αφού οι ξένες τράπεζες έχουν πάρει τα 81 σέντς από κάθε ευρώ που έχουμε δανειστεί, γιατί δεν αναλαμβάνετε το αντίστοιχο βάρος της επιλογής σας αλλά θέλετε να το φορτώσετε στην Ελλάδα; Εσείς πώς έχετε δικαίωμα να δέχεστε ή να μην δέχεστε το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά εμείς δεν έχουμε το ίδιο δικαίωμα; Εμείς γιατί δεν σας ζητούμε να φύγετε από το ευρώ όταν διαφωνείτε, αλλά εσείς το ζητάτε; Όπως το είχε κάνει με μία μόνον συνέντευξη ο Ανδρέας Παπανδρέου προς το αμερικανικό δίκτυο ABC μετά τις εκλογές του 1981 και κατάφερε να δώσει την εικόινα του σοβαρού εθνικού ηγέτη μιάς χώρας συμμάχου των ΗΠΑ, αντί για την κατασκευασμένη εικόνα της αμερικανικής προπαγάνδας, ότι είναι ο επικίνδυνος κρυφοκομμουνιστής που θέλει να διαλύσει το ΝΑΤΟ και να προσχωρήσει στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.



Ο Τσίπρας δεν χρειάζεται να είναι χαρισματικός και να τα ξέρει όλα. Μπορεί να έχει ένα σοβαρό επιτελείο και μια δημοκρατική ηγεσία στο κόμμα του, από κάτω μέχρι πάνω, με εκλεγμένα όργανα σε όλα τα επίπεδα απευθείας από τους πολίτες και να ρωτάει με δημοψηφίσματα τη γνώμη των πολιτών για τα σημαντικά ζητήματα. Οι χαρισματικοί καταλήγουν σε αυταρχικότητα και σε αρχηγικά κόμματα και χειραγωγούνται από τους εχθρούς τους. Οι Έλληνες έχουν ανάγκη να ελέγχουν πλήρως τα κόμματα τη Βουλή και την κυβέρνησή τους. Τα άλλα προβλήματα θα λυθούν μέσα από συντονισμένες προσπάθειες χωρίς περιττές θυσίες.

Η ανταγωνιστικότητα εφόσον δεν μπορεί να γίνει με μειώσεις των ονομαστικών και των πραγματικών μισθών, μπορεί να γίνει με επιδοτήσεις από εξωτερικούς πόρους. Ας το προτείνει η Γερμανία ή το ΔΝΤ αν νομίζουν ότι το επίπεδο των μισθών είναι καθοριστικό. Κυρίως όμως χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας μέσα από επενδύσεις και από δημόσιες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της τράπεζας Ευρωπαϊκών επενδύσεων και θα αποδώσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι αμέσως. Η κυβέρνηση του μνημονίου ούτε διανοήθηκε να το ζητήσει ή να το υπαινιχθεί. Δεν υπήρξαν καθόλου διαπραγματεύσεις.

Ακόμα και το κούρεμα με το PSI έγινε με προκλητικό τρόπο εις βάρος του ιδιωτικού τομέα και εις βάρος του ελληνικού ιδιωτικού τομέα. Οι ξένες τράπεζες είχαν πουλήσει τα περισσότερα ομόλογά τους στην ΕΚΤ ή είχαν ήδη πληρωθεί στο 100% μέσω του πρώτου δανείου και εξακολουθούν να πληρώνονται. Κι αυτό πρέπει να μπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κουρευτούν κι αυτά τα ποσά, μαζί με το ιδιωτικό χρέος στο εσωτερικό της Ελλάδας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στο ίδιο ποσοστό 53,5%. Τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει ο Παπανδρέου το 2009 και το 2010, αλλά έστω και πιο δύσκολα πρέπει να γίνει.



Και αυτές τις καθυστερήσεις δεν είναι δυνατόν να τις επωμιστεί μόνον η Ελλάδα γιατί δεν ήταν μόνον λάθος του Παπανδρέου που δεν αντιστάθηκε, αλλά και της Μέρκελ που επέμενε και εκβίαζε μεζί με τον Σαρκοζί. Το αυτομαστίγωμα δεν πρέπει να πάρει τώρα τη μορφή ότι για όλα φταίει μόνον ο Παπανδρέου ο οποίος έλεγε ναι σε όλα! Κάποιος τον υποχρέωνε να σκύψει και να λέει ναι σε όλα.

Το να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, σημαίνει να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα που το έχει ήδη μειώσει κι αν δεν υποχρεωθεί να μειώσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τότε είναι εφικτό να πιάσει τους στόχους της. Η λιτότητα μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόλις επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Νωρίτερα δεν γίνεται να έχει αποτελέσματα η λιτότητα στο δημόσιο τομέα. Σε όλες τις χώρες που πέρασαν κρίση, από την Αργεντινή ως τη Ρωσία, το δημόσιο έλλειμμα μηδενίστηκε μόνον όταν επέστρεψαν στην ανάπτυξη. Όταν δημιουργείται ύφεση της τάξης του 7% το έλλειμμα πάλι μεγαλώνει.

Το ευρώ μπορεί να σωθεί αν όλοι μοιραστούν τα βάρη εξίσου και δεν ζητείται από την Ελλάδα να καταστραφεί. Ήδη έχουμε 1.100.000 επίσημους άνεργους και άλλο 1.000.000 άνεργους που δεν καταγράφονται ως άνεργοι. Και οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους. Και οι επισφάλειες των τραπεζών είναι στο 20%. Για να επιστρέψουν κάτω από το 7% πρέπει να σταθεροποιηθούν τα εισοδήματα και να ξαναβρούν δουλειά όλοι οι άνεργοι, καταγεγραμμένοι και μη. Οι Γερμανοί θέλουν να επωφελούνται από το ευρώ, αλλά να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ γι αυτό. Για να συμβιβαστούν όμως Έλληνες και Γερμανοί πρέπει και οι Έλληνες να έχουμε μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τους Έλληνες. Και πρέπει ο συμβιβασμός να γίνει μεταξύ ισότιμων εταίρων της ΕΕ όχι με τις ιδιότητες του δανειστή και του δανειολήπτη. Η Ελλάδα είναι κράτος. Δεν είναι ιδιώτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: