Παρασκευή, Μαΐου 25, 2012

Μετά από μιά εβδομάδα προβολής του αποτυχημένου διλήμματος ευρώ ή Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 30%Πριν από δυόμιση χρόνια, η άρνηση της ΕΕ να εγγυηθεί το χρέος της Ελλάδας και να της διαθέσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, (και να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές με σπρέντ 1% από τα γερμανικά ομόλογα, οδήγησε στο μνημόνιο. Από τη στιγμή που η ΕΕ αρνήθηκε να εγγυηθεί το συνολικό χρέος των χωρών μελών (και συνεχίζει να το κάνει) όλοι θεώρησαν ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το σύνολο του χρέους, άρα οι τράπεζες που το είχαν δανείσει κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν κυρίως οι γαλλικές (είχαν δώσει το 36%) οι γερμανικές, (είχαν δώσει το 21%) και οι ελληνικές που είχαν δώσει τα υπόλοιπα. Αμέσως άρχισε η φυγή των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μέσα σε έναν χρόνο είχαν φύγει 70 δισεκατομμύρια ευρώ, από 240 δις έπεσαν οι καταθέσεις στα 170. Σήμερα είναι περίπου 160 δις δηλαδή κάτω από το ετήσιο ΑΕΠ.


Η ΕΚΤ, αγόρασε μέρος του ελληνικού χρέους από γαλλικές και γερμανικές τράπεζες (περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ) και η Ελλάδα πλήρωσε μέσω του πρώτου μνημονίου περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα οι ξένες τράπεζες έσωσαν περίπου τα δύο τρίτα από τα δάνεια που είχαν δώσει. Από το υπόλοιπο ένα τρίτο, υποχρεώθηκαν να κουρέψουν με το κούρεμα που ακολούθησε μόνον 29 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα κούρεψαν οι ελληνικές τράπεζες. Η υπόθεση των ξένων σχεδιαστών του μνημονίου ήταν ότι έτσι οι καταθέσεις θα επέστρεφαν στις ελληνικές τράπεζες και κυρίως δεν θα υπήρχε διαρροή καταθέσεων από τις ξένες τράπεζες.

Η υπόθεση αυτή δεν επαληθεύτηκε. Οι καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες δεν επέστρεψαν αντιθέτως έφυγαν κι άλλες για τα μαξιλάρια. Τώρα επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι μόνον οι ελληνικές καταθέσεις που κάνουν φτερά αλλά γίνεται το ίδιο με την Ισπανία και με την Ιταλία, χωρίς το φαινόμενο να έχει πάρει ακόμα τεράστιες διαστάσεις. Η ΕΚΤ εμφανίζεται ψύχραιμη γιατί οι περισσότερες από τις ελληνικές καταθέσεις κατευθύνθηκαν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και όχι σε τρίτες χώρες όπως η Ελβετία, η Αγγλία ή οι ΗΠΑ. Ήταν μικρό το τμήμα που έφυγε εκτός ευρωζώνης. Απόδειξη ότι τα γερμανικά ομόλογα έχουν πλέον επιτόκιο 0,07% δηλαδή σχεδόν μηδενικό και πάντως μικρότερο από το επιτόκιο της ΕΚΤ που είναι 1%.

Αντιθέτως οι λίγες καταθέσεις που κατευθύνθηκαν στην Ελβετία, οδήγησαν σε ανατίμηση του ελβετικού φράγκου πράγμα που αντιμετωπίστηκε από την κεντρική τράπεζα με κόψιμο χρήματος για να κρατήσει την ισοτιμία στο 1,2 του ευρώ.Η ΕΚΤ ανησύχησε μόνον για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα γι αυτό και έδωσε έκτακτη ρευστότητα περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο όμως κράτησε μόνον για τρείς μήνες χωρίς να ρίξει τα επιτόκια. Αυτή της στιγμή μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης δανείζονται με το απαγορευτικό 6% πράγμα που δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Το ελληνικό πειραματόζωο δείχνει ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη. Το ελληνικό πειραματόζωο δεν ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους. Ενδιαφέρουν μόνον τα αποτελέσματα της πολιτικής που δοκιμάζεται. Αν η Ελλάδα θέλει να σωθεί, πρέπει να έχει δική της πολιτική και να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Αν ζητήσει βοήθεια μπορεί να της δοθεί ή όχι, μπορεί να είναι μικρή ή μεγαλύτερη, αλλά μόνον αν στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και σταματήσει να είναι πειραματόζωο, μπορεί να σωθεί.

Αντίθετα η Γερμανία θέλει να κάνει κι άλλο ένα πείραμα πάνω μας. Να ακρωτηριάσει την ευρωζώνη, βγάζοντας την Ελλάδα και την Πορτογαλία από το ευρώ. Αν αυτή η θεραπεία για την ευρωζώνη αποδειχθεί σωστή και σταματήσει η κρίση της Ευρώπης, θα σπρώξει εκτός ευρώ και άλλες χώρες διατηρώντας το ευρώ μόνον για τον πλεονασματικό πυρήνα. Η δοκιμή είναι σαφώς παράνομη, γιατί το ευρώ αποσκοπούσε στην ενοποίηση της Ευρώπης και όχι στη διάλυσή της. Ήταν μάλιστα το πολιτικό τίμημα για να επιτραπεί η ενοποίηση της Γερμανίας. Η Γερμανία δοκιμάζει τώρα να δεί αν μπορεί να αλλάξει τη συμφωνία, να κρατήσει την ενοποίηση αλλά να απαλλαγεί από το ευρώ, δηλαδή από τις υποχρεωτικές μεταβιβάσεις πόρων στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Οι άλλες ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία, οι G-8 διαφωνούν πολιτικά και έτσι πρέπει να διαβάσουμε την ανακοίνωσή τους και τις δηλώσεις των ηγετών τους: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Η προσθήκη που κάνουν, ότι πρέπει και να τηρήσει το πειραματόζωο τα συμφωνηθέντα είναι αυτονόητη. Είναι απλώς το φύλλο συκής προς την Μέρκελ η οποία το εισπράττει. Ότι και καλά δεν της λένε απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός της ευρωζώνης, αλλά της λένε ότι θα τηρήσει η Ελλάδα τα συμφωνηθέντα και δεν θα της στοιχίσει πολύ ακριβά. Με βαριά καρδιά η Μέρκελ το αποδέχεται ενώ ο Σόϊμπλε δεν έχει καταθέσει ακόμα τα όπλα, γιατί ξέρει ότι αυτό θα της κοστίσει μερικά τρισεκατομμύρια σε βάθος δεκαετιών σε μεταβιβάσεις πόρων σε όλη την ευρωζώνη. Και εύχεται να συμβεί κανένα ατύχημα στην Ελλάδα ώστε αφού δεν μπορεί να την δολοφονήσει, να αυτοκτονήσει μόνη της. Ο Τσίπρας όμως δεν συνεργάζεται και δεν θέλει έξοδο από το ευρώ όπως ήλπιζαν. Ο Παπαδήμος έκανε ότι μπορούσε για να προκαλέσει κρίση με τη δήλωση ότι υπάρχουν προετοιμασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το χρηματιστήριο έχασε 100 μονάδες στη Νέα Υόρκη, αλλά μετά κι αυτό σταμάτησε. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάνουν ότι μπορούν συνδυάζοντάς το με εκλογικές σκοπιμότητες ισχυριζόμενοι ότι ο Τσίπρας μπορεί να μας οδηγήσει εκτός ευρώ, ακόμα και χωρίς να το θέλει λόγω ασχετοσύνης και ανικανότητας και γιατί η ΚΟΕ και ο Λαφαζάνης έχουν διαφορετική άποψη από τον Τσίπρα. Αλλά και η ΚΟΕ και ο Λαφαζάνης είπαν ότι δεν έχουν διαφορετική άποψη από τον Τσίπρα και δεν θέτουν τέτοιο ζήτημα σε αυτή τη φάση και πάντως σε αυτή τη δεκαετία. Το σύστημα γενικώς αξιοποίησε ακόμα και δηλώσεις Στρατούλη για να προκαλέσει κρίση στο τραπεζικό σύστημα, πάντα σε συνδυασμό με εκλογικά οφέλη, και φορτώνοντας την ευθύνη στον Στρατούλη που κάνει λάθος διατυπώσεις και όχι στους ίδιους που κάνουν την τρίχα τριχιά. Η ουσία είναι ότι ακόμα και ο Προβόπουλος παραδέχεται ότι μετά από μια εβδομάδα προσπαθειών, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι πρώτο κόμμα, ούτε οι καταθέσεις που έφυγαν ξεπέρασαν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή είναι απλώς τα λεφτά που φάγαμε από τις καταθέσεις μας του προηγούμενου μήνα για να βγάλουμε τον μήνα των εκλογών που είχαμε λίγα έξοδα παραπάνω. Το ΑΕΠ της χώρας είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, οπότε λογικό είναι να υπάρχουν τέτοιες μικρές αναταράξεις στο πορτοφόλι μας. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες αν κρατήσουμε κατά μέσο όρο 150 ευρώ στην τσέπη μας αντί για την τράπεζα, κάνουν 1,5 δις. Δεν είναι κανένα φοβερό ποσό. Αυτό έγινε και τα υπόλοιπα είναι για προπαγάνδα που λέει και ο Γιούνκερ.

Από δευτέρα θα το έχουν καταλάβει όλοι και θα σταματήσει η προπαγάνδα και λίγο λίγο και σιωπηρά το δίλημμα ευρώ ή Τσίπρα θα αποσυρθεί γιατί δεν το πιστεύει κανείς. Σύμμαχος του Τσίπρα δυστυχώς ήταν μόνον η Παπαρήγα η οποία έκανε δηλώσεις στην κατεύθυνση … σιγά να μην θέλει ο Τσίπρας να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Δεν τον βλέπετε που είναι η εφεδρεία του συστήματος; Εμένα πρέπει να ψηφίσετε που δεν συμμετέχω σε καμιά κυβέρνηση, ούτε με τον Τσίπρα. Πριν μια εβδομάδα έλεγα με τον Γιάννη το Μηλιό, ότι δεν φαντάζομαι να σας κάνει τέτοιο δώρο η ΝΔ και να σας επιτεθεί με το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και σας κάνει κόμμα του 30% και ήδη αυτό έχει γίνει. Αν συνεχίσουν άλλη μια εβδομάδα, θα γράψει 10 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ…Γιατί κανείς δεν πιστεύει τέτοια χονδροειδή προπαγάνδα, η οποία εξυπηρετεί μόνον τη Μέρκελ και τον Σόϊμπλε. Κανέναν άλλον στην Ευρώπη και ασφαλώς ούτε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αν θέλουν να είναι πειστικοί ότι επιδιώκουν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, πρέπει να αλλάξουν πολιτική και να πείσουν ότι αυτό που υπόσχεται ο Τσίπρας μπορούν κι εκείνοι να το κάνουν πιο καλά και πιο γρήγορα. Για παράδειγμα μπορούν να προσχωρήσουν στην πρόταση της ΓΣΕΕ και να δεσμευθούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ακυρώσει τις μειώσεις μισθών από 22 ως 50% στον ιδιωτικό τομέα και ότι θα ακυρώσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

Ο Μόνος που μπορεί να φρενάρει τον Τσίπρα είναι ο εαυτός του. Γιατί ασφαλώς δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι οι λεγόμενες αγορές, και η Μέρκελ και το ΔΝΤ και όλα αυτά τα ευαγή ιδρύματα στα οποία έχουμε παραδοθεί, εκδικούνται σκληρά όποιον δεν υποτάσσεται όπως π.χ. ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς. Και ασφαλώς αν θέλουν να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους δεν θα στραφούν εναντίον του ΚΚΕ που δεν συμμετέχει σε καμιά κυβέρνηση ή κατά της Χρυσής Αυγής η οποία είναι εκτός συστήματος διακυβέρνησης. Κανείς δεν πετάει πέτρες στα στέρφα δένδρα. Πέτρες πετάνε σε αυτά που κάνουν καρπούς.

Δημοσίευση σχολίου