Παρασκευή, Απριλίου 06, 2012

Ένα τυχαίο και έκτακτο γεγονός, μπορεί να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα!




Νομίζω ότι η νευρικότητα που υπάρχει ακόμα για την ημερομηνία των εκλογών και την οποία είχαμε παρουσιάσει και αναλύσει προχθές ως προς τις αιτίες, εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά όπως σας είπα και προχθές και είσασταν πρώτοι που το ακούσατε, σήμερα το γράφουν κι άλλα μέσα ενημέρωσης, δεν φαίνεται ότι είναι ικανοί αυτοί οι λόγοι να αναβάλουν τις εκλογές έστω και για μια βδομάδα. Ο λόγος είναι ότι το κούρεμα βαδίζει σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά έχει προσκρούσει σε αναμενόμενο εμπόδιο και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Δηλαδή αρνήθηκαν να κουρευτούν εθελοντικά ένα μεγάλο μέρος των κατόχων ομολόγων του δημοσίου τα οποία διέπονται από αγγλικό και γενικά από ξένο δίκαιο. Έχει δηλώσει συμμετοχή πάντως το 96% και πρέπει να ληφθεί απόφαση για το πώς θα χειριστεί η Ελλάδα το εμπόδιο.

Οι επιλογές είναι δύο. Ή να τους πληρώσει στο 100% της ονομαστικής αξίας και να ξεμπερδεύει, ή να τους αγνοήσει και να τους αφήσει απλήρωτους, δηλαδή να κάνει στάση πληρωμών και να επιστρέψει έστω και προσωρινά σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η πρώτη επιλογή είναι δύσκολη γιατί είναι σαν να κοροϊδεύεις τους εθελοντές στο κούρεμα. Να επιβραβεύεις τον ατίθασο και να κουρεύεις τον συνεργάσιμο. Από την άλλη δεν θέλεις να μπλέξεις με δικαστήρια για δέκα χρόνια, αλλά δεν μπορείς να το αποφύγεις γιατί τα Χέντς Φάντς είναι συνηθισμένα σε τέτοιες καταστάσεις.

Η άλλη επιλογή είναι να μην τους πληρώσεις και να αδιαφορήσεις για ότι κάνουν και να προετοιμαστείς να τους αντιμετωπίσεις στα ξένα δικαστήρια. Η δεύτερη αυτή επιλογή έχει τα εξής αρνητικά πέραν της επιστροφής σε καθεστώς χρεοκοπίας. Το πρώτο από αυτά τα ομόλογα λήγει στις 15 Μαίου δηλαδή πριν ακόμα ορκιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Αν μάλιστα οι εκλογές γίνουν 13 Μαίου, θα είναι κυριολεκτικά την επόμενη μέρα. Την απόφαση όμως θα την έχει πάρει η κυβέρνηση Παπαδήμου και θα είναι εκείνος υπεύθυνος. Μετά από ένα μήνα λήγει κι άλλο τέτοιο ομόλογο. Θέλει ο επόμενος πρωθυπουργός να έχει αυτό ακριβώς το πρόβλημα μπροστά του μόλις εκλεγεί; Ποιος θα αποφασίσει τώρα να οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας; Αν αυτό το πούμε προεκλογικά που είναι και το πιο σωστό, πως θα επιδράσει αυτό στο εκλογικό σώμα; Θα λέμε ότι σώσδαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία προεκλογικά ενώ έχει αποφασιστεί να επιστρέψει σε καθεστώς χρεοκοπίας στις 15 Μαίου; Δεν είναι απλό ζήτημα. Και πραγματικά συμμερίζομαι τις ανησυχίες εκείνων που πρέπει να λάβουν την απόφαση και στη συνέχεια να την χειριστούν επικοινωνιακά.



Κι αυτό γιατί σε αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο, το τυχαίο γεγονός μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς. Τέτοιο τυχαίο γεγονός μπορεί να είναι η αυτοκτονία ενός 77χρονου με μεταθανάτια δήλωση προκήρυξη ή το να ανοίξουν τα ΜΑΤ το κεφάλι ενός καλού φωτορεπόρτερ στο Σύνταγμα για να τον εμποδίσουν να φωτογραφίσει την επέμβαση των ΜΑΤ η οποία είναι πάντα βίαιη και βάρβαρη. Αυτό το γνωρίζουν και τα ΜΑΤ γι αυτό η εντολή που έχουν είναι πριν επιτεθούν σε διαδηλωτές να επιτεθούν με δακρυγόνα για να εμποδίσουν φωτογράφους κάμεραμαν και δημοσιογράφους να πάρουν φωτογραφίες, πλάνα και να δούν από κοντά την επίθεση. Αν ρωτήσετε έναν αξιωματικό των ΜΑΤ ή έναν δημοσιογράφο με εμπειρία στις διαδηλώσεις θα σας το βεβαιώσει ότι αυτό γίνεται πάντα. Το τέλειο είναι να μην ανοίξει κανένα κεφάλι, αλλά δεν το πετυχαίνουν πάντα.

Συμφωνώ επομένως 100% με την εκτίμηση που διατύπωσε το πρωί ο Γ. Κύρτσος ότι ο στόχος της επιχείρησης δεν ήταν να ανοίξουν το κεφάλι του Λώλου, αλλά να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ώστε να επιστρέψουν στον καναπέ τους μπροστά στην τηλεόραση, θέση η οποία είναι η πλέον ασφαλής για την κυβέρνηση και για την υγεία των διαδηλωτών. Το να σηκώνονται από τον καναπέ και να πηγαίνουν σε διαδηλώσεις και μάλιστα σε ειρηνικές διαδηλώσεις όπου μπορούν να φέρουν και τα παιδιά τους και να διαμαρτύρονται με αφορμή την κραυγή αφύπνισης ενός αυτόχειρα, δεν είναι ασφαλές για την κυβέρνηση και για την πολιτική του μνημονίου. Γι αυτό ο πολιτικός στόχος της αστυνομίας ως όργανου της κυβέρνησης, είναι να μην αφήσει καμιά διαδήλωση με πολιτικό περιεχόμενο και αντικείμενο να εξελίσσεται μπροστά στη Βουλή, έστω κι αν έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα με παραπετάσματα κλπ ώστε να μην διασαλευθεί η τάξη.



Τέτοια τυχαία γεγονότα μπορούν να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια στην Ισπανία που μια βόμβα στο τρένο έκανε πρωθυπουργό τον Θαπατέρο αντί του τότε εν ενεργεία πρωθυπουργού Αθνάρ και μετά η Ισπανία έκανε μια δεκαετία σχεδόν με σοσιαλιστική κυβέρνηση. Κι αν δεν ερχόταν η κρίση και το μνημόνιο, μπορεί ακόμα να κυβερνούσαν οι σοσιαλιστές.
Η κρισιμότητα των επόμενων ημερών νομίζω ότι έχει γίνει αντιλήπτή και από την Αριστερά η οποία δεν ψάχνει αφορμή όπως θα έχετε παρατηρήσει για να κάνει διαδήλωση. Ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΔΗΜΑΡ. Γιατί δεν θέλουν να φοβηθεί ο κόσμος και γιατί δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ποιος θα ωφεληθεί από ένα τυχαίο γεγονός ή από μια προβοκάτσια. Και ο χειρισμός αυτών των κρίσεων είναι πολύ σημαντικός για το αποτέλεσμα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός των πυρκαϊών του 2007 έδωσε την εκλογική νίκη στον Καραμανλή ενώ θα μπορούσε να του την στερήσει.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε, ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει τη χρεοκοπία και την υποχρεωτική έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από ότι φαίνεται δεν θα αποφύγουμε τις επόμενες μέρες τέτοιες δηλώσεις όπως αυτή που έκανε η Λαγκάρντ παρόντος του Σόϊμπλε ο οποίος ήταν επίσης αποδέκτης του μηνύματος. Μπορεί να μην το είπε για να επηρεάσει το αποτέλεσμα αλλά για να επισημάνει στη Γερμανία ότι πρέπει να βάλει κι άλλα λεφτά. Αντικειμενικά όμως διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει τη χρεοκοπία έστω και με τέτοιες σκληρές θυσίες. Αν όμως πρόκειται να χρεοκοπήσει μετά από τέτοια ύφεση και ανεργία, ο κόσμος απλώς επιβεβαιώνει αυτό που του λέει η κοινή λογική. Ότι ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: