Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2012

Μετάθεση εκβιασμού από τους βουλευτές στους πολίτες


Καμιά δουλειά δεν τελείωσε, αν δεν … τελειώσει! Λέει μια παλιά παροιμία. Στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας προβλέπεται να τελειώσει το θέμα του δανείου για το οποίο βιαζόταν την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανία, αλλά δεν δίστασε να ρίξει μια τελευταία τορπίλη εκβιασμού ακόμα και του εκλογικού φρονήματος των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές, προτείνοντας να μην δοθεί τώρα το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά ένα δάνειο γέφυρα για να πληρώσει στις 20 Μαρτίου η Ελλάδα το ομόλογο που λήγει ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (το οποίο υποτίθεται θα κουρευόταν κατά 50% της ονομαστικής του αξίας) και τα υπόλοιπα, μετά τις εκλογές.
Σε δραματικούς πλέον τόνους ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι παίζουν με τη φωτιά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και μετά τις αντιδράσεις υπέρ της Ελλάδας όπως από τον Γάλλο πρωθυπουργό, η ιδέα σιωπηρά φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε. Κι ενώ εμφανίστηκε ότι η απόσυρση της πρότασης είχε φιλικό χαρακτήρα προς την Ελλάδα, μετά επισημάνθηκε ότι τώρα η Ελλάδα είναι στο κενό και ότι αν τη Δευτέρα δεν υπάρξει συμφωνία, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Συνηθισμένα πράγματα στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται ως … συμμετοχή στο κούρεμα η απόφαση της ΕΚΤ να μοιράσει στα μέλη της δηλαδή στις ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης τα κέρδη της από την αγορά ελληνικών ομολόγων ως τώρα και στο μέλλον. Με άλλα λόγια η ΕΚΤ όχι μόνον δεν συμμετέχει στο κούρεμα, αλλά βγάζει κέρδη από τις πληρωμές της Ελλάδας, τα οποία αντί να επιστραφούν στην Ελλάδα, θα τα μοιράσει ως μέρισμα στους μετόχους της δηλαδή τα μισά από αυτά στις κεντρικές τράπεζες Γερμανίας και Γαλλίας.

Όλες αυτές οι κινήσεις έγινε προσπάθεια να έχουν ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο ώστε να μην βρεθούν οι κεντρικές τράπεζες με ελληνικά ομόλογα όταν αρχίσει το κούρεμα των άλλων ιδιωτών κατόχων ομολόγων. Η υπεραξία που έχει εισπράξει ως τώρα η ΕΚΤ είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό πλασάρεται ως βήμα προόδου για την επιτυχία του κουρέματος. Οι τρείς προϋποθέσεις όμως παραμένουν: Πολιτικές δεσμεύσεις ότι και μετά τις εκλογές θα τηρηθεί το πρόγραμμα, ταμείο για να κατατεθούν τα δάνεια στο εξωτερικό υπό τον έλεγχο των δανειστών ώστε να πληρώνονται μόνον ξένες τράπεζες και αυστηρή επιτροπεία σε κάθε υπουργείο, όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο.
Το πολιτικό παιχνίδι που παίζει το Βερολίνο, σχετίζεται φυσικά από τον μοναδικό επίσημο φορέα που θέτει το κύριο θέμα ότι το ελληνικό χρέος που θα προκύψει δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή το ΔΝΤ. Κανονικά θα έπρεπε η Ελλάδα να θέτει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν το θέτει για τους γνωστούς λόγους. Δεν διαπραγματεύεται τίποτα. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Το ΔΝΤ λέει, ότι το τελικό χρέος είναι 128% και επομένως μη βιώσιμο και η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Είναι βέβαια αξιοθαύμαστο πως γίνεται υπολογισμός του ΑΕΠ για τα επόμενα οκτώ χρόνια, όταν όλοι οι υπολογισμοί για τα προηγούμενα δύο χρόνια έπεσαν δραματικά έξω. Αντί για ύφεση 5,5% που πρόβλεπε το ΔΝΤ είχαμε -11% δηλαδή διπλάσια. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά μέτρηση οικονομικών μεγεθών αλλά τίθενται στόχοι με καθαρά πολιτικά κριτήρια.
Κι αυτό τη στιγμή που ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Μπόφινγκερ λέει ότι αν συνυπολογίσουμε τις αυξήσεις τιμών και την ύφεση, έχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 11% πράγμα που είναι νέο παγκόσμιο ρεκόρ και δεν πρέπει να επιμείνει η Γερμανία σε ένα πρόγραμμα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς μέχρι στιγμής οι πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν την ιδιωτική οικονομία της αγοράς δεν έχουν ακόμη υψώσει τη φωνή τους κατά του μνημονίου. Προς το παρόν το κάνουν όσοι υπερασπίζονται το δημόσιο τομέα και τις εργασιακές σχέσεις ή τη συνταγματικότητα των μέτρων και την απώλεια κυριαρχίας της χώρας. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την ελεύθερη αγορά ακόμα σιωπούν ή κρύβονται πίσω από την τρόϊκα.
Πάμε στα πολιτικά

Η είδηση της ημέρας είναι η προσχώρηση του Μάκη Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη στη ΝΔ. θεωρώ ότι είναι η φυσιολογική εξέλιξη της πορείας της ΝΔ η οποία μάλιστα άργησε πολύ να βγάλει το αγκάθι από τα πλευρά της το οποίο επέτρεψε να φυτρώσει ο Κ. Καραμανλής. Δεν πρέπει να αφήσουν χώρο στη λαϊκή δεξιά και στον Καρατζαφέρη γιατί αυτή είναι η κοινωνική δεξιά μια υπαρκτή κοινωνική δύναμη στην Ελλάδα. Ο Καρατζαφέρης υπάρχει επειδή ο Καραμανλής έκανε το λάθος κάποια στιγμή να ποντάρει στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, ο οποίος δεν υπάρχει. Θυμόμαστε όλοι ότι όταν είχε την έμπνευση να κατεβάσει τον Τζαννετάκο για υπερνομάρχη Αττικής τότε πήρε για πρώτη φορά μεγάλα ποσοστά ο Καρατζαφέρης. Ο Καρατζαφέρης χάνει όταν συμπλέει με τους νεοφιλελεύθερους όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Μπορεί την τελευταία στιγμή να κατάλαβε αυτό που εμείς λέγαμε εδώ και καιρό, αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να διασωθεί και να εκπροσωπείται στην επόμενη Βουλή. Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του ΛΑΟΣ οι οποίοι θα ένιωθαν πολύ πιο άνετα στη ΝΔ, ιδίως αν ο σαμαράς επέμενε ή επανέλθει στην αντιμνημονιακή πολιτική. Μπορεί τώρα να φαίνεται αντιφατικό αυτό που λέω, γιατί ενσωματώνει τους δύο βουλευτές που ψήφισαν ΝΑΙ στο μνημόνιο. Αλλά νομίζω ότι είναι θέμα ημερών για να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς μια έκκληση για ενότητα όλων των δυνάμεων της συντηρητικής παράταξης, στο πλαίσιο της οποίας θα επιστρέψουν στη ΝΔ όλοι οι διαγραμμένοι βουλευτές επειδή ψήφισαν ΟΧΙ στο μνημόνιο. Είναι οι αγκυλώσεις του παλαιού πολιτικού συστήματος που επέβαλαν και τη διαγραφή τους, δηλαδή η δεδομένη εκχώρηση της ψήφου των βουλευτών στον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματός τους. Μαζί με τους διαγραμμένους βουλευτές της ΝΔ προφανώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ίδιο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά και άλλοι βουλευτές και στελέχη του ΛΑΟΣ οι οποίοι ψήφισαν ΟΧΙ στο μνημόνιο. Και το έκαναν επειδή το πίστευαν όχι επειδή φοβήθηκαν την κομματική πειθαρχία του Καρατζαφέρη. Ούτε είναι δυνατόν να προσχωρήσουν στη ΝΔ βουλευτές του ΛΑΟΣ οι οποίοι ψήφισαν ΟΧΙ, αλλά να εξαιρεθούν οι βουλευτές της ΝΔ.
Ο λόγος που ο Σαμαράς πρέπει να προχωρήσει σε μια πολιτική ανατροπή, είναι απλώς ότι το σχέδιο που ψηφίστηκε δεν είναι βιώσιμο. Το χρέος στο 120% του ΑΕΠ δεν βγαίνει ούτε στα χαρτιά με κανένα επιτόκιο, εκτός κι αν είναι το βασικό της ΕΚΤ το 1%. Για να είναι το χρέος βιώσιμο πρέπει να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ όπως το ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ και ταυτόχρονα το επιτόκιο να παραμένει χαμηλό και ο δανεισμός να έχει μόνον αναπτυξιακό χαρακτήρα όπως είναι η πρόταση για το ευρωομόλογο. Η συμφωνία πακέτο, κούρεμα, δάνειο, μνημόνιο είναι λαθεμένη και δεν παύει να είναι λαθεμένη επειδή την ψήφισε και ο Σαμαράς. Είναι λοιπόν υποχρεωμένος προεκλογικά να πεί αυτό που έχει σκοπό να κάνει μετεκλογικά. Δεν υπάρχει περιθώριο για συνεχείς κωλοτούμπες.

Έχει επίσης χρέος να προφυλάξει τους πολίτες (και όλοι έχουν την ίδια υποχρέωση) από ψεύτικους εκβιασμούς και ψεύτικα διλήμματα. Η χρεοκοπία της χώρας όχι μόνον δεν αποφεύγεται με το μνημόνιο, αλλά αντιθέτως προκαλείται η χρεοκοπία και η απόφαση δεν είναι στα χέρια της Ελλάδας, αλλά των άλλων ευρωπαίων και ξένων. Είναι επίσης ψεύτικος εκβιασμός ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ παρά τη θέλησή της. Δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός ούτε νομική δυνατότητα. Υπάρχει και σχετική μελέτη της ΕΚΤ η οποία έχει κατατεθεί και στη Βουλή όπως είπε η κα Κατσέλη. Κακώς μεταφέρουν τέτοιους εκβιασμούς των ξένων Έλληνες πολιτικοί. Ψεύτικος εκβιασμός είναι επίσης αυτό που λέγεται δυστυχώς ακόμα, ότι αν δεν πάρουμε το δάνειο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ποτέ δεν ίσχυε ακόμα και όταν είχαμε μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, γιατί προφανώς και θα κόβαμε άλλες δαπάνες και όχι τους μισθούς των εργαζομένων. Το τελευταίο εξάμηνο όμως η Ελλάδα έχει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα 871 εκατομμύρια το προσδιόρισε η κα Κατσέλη. Αν δεν αρχίσουν τώρα τους διορισμούς και τις σπατάλες δεν θα έχουμε ξανά πρωτογενές έλλειμμα. Μόνον οι τόκοι θα είναι το έλλειμμά μας.
Αντιθέτως μπορεί να δημιουργηθεί νέο πρωτογενές έλλειμμα αν εφαρμοστούν οι μειώσεις μισθών του μνημονίου στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων γιατί θα προκαλέσουν νέα μείωση των εσόδων του κράτους. Και οι νέες περικοπές που έχουν προγραμματιστεί για 1,5% του ΑΕΠ είναι ανεπαρκείς όχι γιατί θα πληρωθούν οι μισθοί, αλλά γιατί η ύφεση θα είναι 7% όπως φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: