Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2009

Το έγκλημα, η κρίση, η φτώχεια και η ακρίβεια!


Η ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας ανάμεσα σε έναν αστυνομικό και σε δύο ληστές με θύμα μια 32χρονη υπάλληλο, είναι η αφορμή για το σημερινό σχόλιο για την πολιτική αδυναμία και για την οικονομική κρίση. Θα μου πείτε πώς συνδέονται; Έλα που συνδέονται.

Είναι κοινό μυστικό ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται μαζί με τη φτώχεια. Όταν λοιπόν αντιμετωπίζουμε χρόνιο πρόβλημα ακρίβειας, όταν επί δεκαετίες αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όταν μετά από την εφαρμογή επί μια πενταετία της νεοφιλελεύθερης συνταγής η οικονομία μπαίνει σε ύφεση και όταν αυτό συμπίπτει με την εισαγωγή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, μέσω του τουρισμού, τότε πρέπει να περιμένουμε αύξηση της εγκληματικότητας. Όταν οι ληστές που άλλοτε χτυπούσαν χρηματαποστολές τραπεζών ή καταστήματα τραπεζών, χτυπάνε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας σημαίνει ότι έχουν πολλαπλασιαστεί και οι στόχοι και οι ληστές και δεν έχουν πού να χτυπήσουν και καταλήγουν σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας.

Αντί να χτυπάνε τράπεζες που είναι και πιο δύσκολες και έχουν και λιγότερα χρήματα στα ταμεία τους, φτάσανε όπου υπάρχουν έστω και λίγα χρήματα. Σε βενζινάδικα, σε εκθέσεις αυτοκινήτων και σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας που επειδή εισπράττουν και μηνιαίους λογαριασμούς – όχι επειδή πουλάνε συσκευές – μαζεύουν κάθε μέρα κάποια μετρητούλια. Αναλογικά αν συνεχίσουμε έτσι, κι αν αυξηθούν και οι απαγωγείς, θα απαγάγουν εκτός από εφοπλιστές και βιομηχάνους και μεγαλογιατρούς – πού έχει γίνει ήδη – και μεγαλοδικηγόρους και γενικά καλά αμειβόμενους ελεύθερους επαγγελματίες ή υπαλλήλους επιχειρήσεων και θα ζητάνε λύτρα. Προς τα εκεί πάμε…

Αυτό το κλίμα που συνδυάζει τη φτώχεια, την οικονομική στενότητα, την έλλειψη ευκαιριών, την απελπισία και την απαισιοδοξία για το μέλλον σε συνδυασμό με την άδικη πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης είναι που φτιάχνει το εκρηκτικό κλίμα που είδαμε και στην εξέγερση του Δεκέμβρη, όπου μόλις μπήκε η θρυαλλίδα της άδικης δολοφονίας ενός 15χρονου, υπήρχε γύρω γύρω ξερό χορτάρι στην κοινωνία που προκάλεσε εξεγέρσεις και σκληρές συγκρούσεις σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα.

Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τα απλά. Πόσο μάλλον αυτά που είναι και λίγο πιο σύνθετα. Δεν αντιλαμβάνεται ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης για όλους, φτωχούς και πλούσιους, δεν μπορείς ούτε να δημιουργείς σκάνδαλα σαν το Βατοπέδι ή το σκάνδαλο Μανούσου-Παυλίδη, και κυρίως δεν μπορείς να τα κουκουλώνεις επίσημα και προκλητικά να απαγορεύεις να φτάσουν στη Βουλή και οι φάκελοι της δικογραφίας. Δεν μπορείς να απαλλάσσεις από τους φόρους τους πλούσιους την ίδια στιγμή που επιβάλεις βαρύτερη φορολογία στους φτωχούς. Δεν μπορείς να κάνεις ρουσφέτια και να διορίζεις μόνον γαλάζιους και οι άλλοι να πεθαίνουν στην ανεργία.

Η ίδια κυβέρνηση που παράγει την κοινωνική ένταση, είναι ανίκανη και να την διαχειριστεί. Ούτε μπορεί να μοιράσει χρήματα και να ανακουφίσει τις ακραίες μορφές φτώχειας, ούτε μπορεί να συντηρήσει έναν ακραία αποτελεσματικό μηχανισμό καταστολής με αστυνομικά μέτρα και ΜΑΤ για καταστολή διαδηλώσεων και ένας συρφετός ρουφιάνων, όπως θα μπορούσε π.χ. μια δικτατορία. Είναι υποχρεωμένη να τηρεί τα προσχήματα ότι και καλά διατηρεί τμήμα αντιτρομοκρατίας, ενώ το έχει κάνει και αυτό μπάτε σκύλοι κι αλέστε αρκεί να είσαστε κομματικοί.

Νομίζω ότι όλοι οι ακροατές αντιλήφθηκαν αυτό που θέλω να πω. Κάθε εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, στην οποία γίνονται απολύσεις μετατρέπεται σε μπαρουταποθήκη. Κάθε σπίτι που έχει έναν άνεργο (και με 500.000 ως 600.000 άνεργους είναι δύσκολο να βρεθεί έστω και ένα σπίτι που να μην έχει άνεργο ή μη απασχολούμενο που δεν μπορεί να ζήσει) γίνεται μπαρουταποθήκη. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΙ όπου όλοι οι απόφοιτοι προετοιμάζονται για ανεργία, είναι μπαρουταποθήκη. Ακόμα και οι ένοπλες δυνάμεις που αποτελούνται από έφεδρους αυτής της κατηγορίας είναι μπαρουταποθήκη. Τα γυμνάσια και τα λύκεια το ίδιο. Συγκεντρώνεται πολύ καύσιμη ύλη όπως λένε και για τα δάση σε περιόδους ξηρασίας. Η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει τεράστια πυρκαγιά.

Ο Καραμανλής δεν φέρεται καθόλου συνετά όταν πιστεύει ότι δεν θα ξανασυμβεί μια εξέγερση σαν του Δεκέμβρη. Στην πραγματικότητα δεν το πιστεύει, αλλά και δεν κάνει τίποτα για να το αποτρέψει. Όπως σε όλα τα επιμέρους θέματα πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας και η γενική εικόνα είναι ότι δεν κάνει τίποτα δημιουργικό απλώς κάνει κανένα ευχέλαιο και ελπίζει να μην χτυπήσει την Ελλάδα η κρίση. Κι αν τη χτυπήσει να τη χτυπήσει ελαφρά. Κι αν έρθει να φύγει έτσι όπως ήρθε σαν αεράκι του Νοτιά χωρίς η κυβέρνηση να κουνήσει και το δαχτυλάκι της. Είναι πάρα πολύ λάϊτ δηλαδή και κάνει μόνο για τελετές έναρξης και λήξης Ολυμπιακών Αγώνων αρκεί μια άλλη κυβέρνηση να έχει μοχθήσει επί μία οκταετία για να χτίσει τα στάδια και να πείσει όλον τον κόσμο ότι βρίσκεται σε οικονομική άνοδο σε σημείο να μπορεί να διοργανώσει τους πιο πολυδάπανους και ασφαλείς και λαμπρούς ολυμπιακούς αγώνες όλων εποχών μέχρι τότε. Αν τα βρει έτοιμα, μπορεί άνετα να πάει να κόψει την κορδέλα. Μέχρι εκεί. Με το που τέλειωσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν μπόρεσε να φτιάξει ούτε τη μία ανισόπεδη διάβαση στη λεωφόρο Κηφισίας που δεν έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ. Για να στρώσει την άσφαλτο σε ένα τούνελ που είχε τελειώσει επί ΠΑΣΟΚ στην Κακιά σκάλα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, ο Σουφλιάς έκανε πέντε χρόνια. Το πέταλο του Μαλιακού που με τους ρυθμούς πού πήγαινε επί ΠΑΣΟΚ θα τελείωνε σε 18 μήνες, όπως και με άλλα έργα που είχαν δημοπρατηθεί αλλά ο Σουφλιάς ακύρωσε για να αλλάξει το νόμο και μετά ο Αλογοσκούφης δεν χρηματοδοτούσε έκαναν 18 μήνες να αλλάξουν το νόμο, 36 μήνες να αλλάξουν τον μειοδότη εργολάβο και μετά από 72 μήνες είναι ακόμα στα σπάργανα όπως η σύνδεση της Χαλκίδας ‘όχι της Εύβοιας, της πόλης της Χαλκίδας με τον ΠΑΘΕ κι έτσι όπως πάει θα ολοκληρωθεί μάλλον επί ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ οι Χαλκιδέοι πληρώνουν διπλά διόδια από την εποχή όχι του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά του Κωνσταντίνου Καραμανλή του μακαρίτη…

Δηλαδή έλεος. Και το ΠΑΣΟΚ είχε καταντήσει για τα μπάζα, αλλά εσείς και στα μπάζα δίνετε αξία και τα κάνετε να μοιάζουν χρυσάφι…

2 σχόλια:

kostis είπε...

Φυσικά για να καταλάβουμε ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται,όπως και η φτώχεια,χρειαζόμαστε τις έρευνες.Από μόνοι μας δεν το έχουμε καταλάβει.Πρέπει να πληρώσουμε κάποιον να μας το πει.Δε φαίνεται.Τώρα θα μου πεις ότι αυτοί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το έχουν καταλάβει.Άλλο καπέλο.
Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο.
Ο κόσμος είναι εξαθλιωμένος και αυτοί ζητούν εκλογές,συναίνεση και πάταξη του δικομματισμού...

Unknown είπε...

Μέ κάτι τέτοια σε πιάνει απαλπισία και λες... σιγά να μην κάτσω να τους διορθώσω όλους... γιατί αυτοί θέλουν όλοι διόρθωμα... Κυβέρνηση αντιπολίτευση, Αριστερά παρααριστερά, κουκουλοφόροι,