Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2009

Ανοίγει πάλι η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και χωρίς Παλαιοκώστα!


Όποιος έχει την κοινή λογική δεν χάνει. Όποιος αντιμάχεται την κοινή λογική στο τέλος θα χάσει. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, με τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώνουν όσα έχουμε πει από το τέλος Ιανουαρίου. Αποδεικνύει ότι η πολιτική ανάλυση είναι απαραίτητη στην πολιτική περισσότερο από τις μετρήσεις. Όποιος πολιτεύεται με βάση τις μετρήσεις είναι περίπου ένα μήνα πίσω από τις εξελίξεις. Όποιος πολιτεύεται με βάση την κοινή λογική μπορεί και να διαμορφώνει μπορεί και να οδηγεί. Αλλιώς τρέχει από πίσω.

Η κυβέρνηση έχει σε εκκρεμότητα δύο τρία πράγματα που αφορούν την οικονομία. Πρώτα μια ρύθμιση που δεν θα επιτρέψει την ανηθικότητα οι μέτοχοι των τραπεζών να αδειάσουν τα ταμεία την ίδια στιγμή που οι φορολογούμενοι δανείζονται 28 δισεκατομμύρια ευρώ για να τις ενισχύσουν. Είναι αυτονόητο, το έχουμε πει ήδη από τον Νοέμβριο γιατί είναι κοινή λογική. Δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να μην ενδιαφέρεται για την επιχείρησή του, δεν μπορεί να μην βάζει το χέρι στην τσέπη να αυξήσει το μκ τη στιγμή που η επιχείρησή του περνάει κρίση. Αν η κυβέρνηση δεν είχε προσφερθεί εντελώς εσφαλμένα και με διάθεση υπαλλήλου να δώσει μετρητά και δωρεάν κρατική εγγύηση στις τράπεζες, ο τραπεζίτης θα είχε από μόνος του απευθυνθεί στην αγορά, στο επενδυτικό κοινό, στους μεγάλους και μικρούς επενδυτές για να αντλήσει ρευστότητα.

Εκεί, στη διαφημιστική καμπάνια, πρώτος αυτός θα έβαζε το χέρι στην τσέπη, ακόμα και με δανεικά, για να πείσει για την αξιοπιστία της επένδυσης και τους άλλους. Ανάλογα λοιπόν με το τι θα έκανε αυτός, θα ανταποκρίνονταν και οι άλλοι. Η αντιπολίτευση πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση να διορθώσει τη λαθεμένη της νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αφού έγινε από τον Αλογοσκούφη, είναι σαν να έγινε από τον ίδιο τον τραπεζίτη. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε όλες τις τράπεζες και αν οι άλλες δεν θέλουν,στην Εθνική τράπεζα. Αύξηση τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αν οι μέτοχοι δεν ανταποκριθούν το τμήμα που θα μείνει ακάλυπτο, το κράτος με τα χρήματα του φορολογούμενου να καλύψει τη διαφορά.

Αν η Εθνική Τράπεζα είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται, κανένας μέτοχος δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο το δικαίωμα προαίρεσης. Το δικαίωμα προτίμησης. Αν το αφήσει πάει να πει ότι έχει ανάγκη και τότε χρειάζεται να παρέμβει το κράτος και να γίνει ο κύριος μέτοχος. Να αποτραπεί ο κίνδυνος επιθετικής εξαγοράς, και να γίνει παράγοντας ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά. Τώρα είναι σαν υποκατάστημα των ιδιωτικών τραπεζών και με τη διοίκηση Αράπογλου είναι απλώς ο λαγός των άλλων τραπεζιτών για υπερκέρδη. Απαράδεκτα πράγματα. Μόνον ακραίος νεοφιλελεύθερος νους που θεωρεί ιερό οτιδήποτε ιδιωτικό και απαίσιο οτιδήποτε δημόσιο, μπορεί να συμπεριφέρεται με τον δογματικό αυτό τρόπο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διστάζει ως τώρα και δεν έχει δηλώσει καθαρά και ξεκάθαρα τις προθέσεις της για την Εθνική τράπεζα. Η ΝΔ απλώς θέλει να την πουλήσει. Τουλάχιστον ο Αλογοσκούφης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει καθαρά ποιος είναι ο ρόλος που επιθυμεί να παίξει η Εθνική. Είναι μεγάλο το μέγεθός της για να μην έχει ένα ειδικό κεφάλαιο στο κυβερνητικό του πρόγραμμα. Και όχι γενικότητα. Συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μπορεί να τα έχει καλά και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.

Το άλλο μέτρο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους για να συγκεντρώσει περίπου 700 εκατ. Ευρώ πέραν της προβλεπόμενης φορολογίας. Θεωρητικά αυτά τα λεφτά τα θέλει για να ανακουφίσει τους φτωχότερους. Τρίχες. Τα θέλει γιατί προβλέπει ότι τα έσοδα θα υστερήσουν από τα προϋπολογιζόμενα. Ο Αλμούνια έχει ζητήσει αυξημένα έσοδα. Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να τα μαζέψει και δεν θα τα ξαναδώσει παρά σε σπατάλες του δημοσίου και σε συμβούλους, κολλητούς, ξαδέρφια κλπ κλπ Σε τρύπες θα πάνε τα λεφτά.

Η σκέψη είναι να πληρώσουν όλοι. Όσοι δηλώσουν εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ να δώσουν μια δόση. Μά όσοι δηλώνουν 20.000 και είναι μισθωτοί θέλουν βοήθεια. Σημαίνει ότι παίρνουν 1500 με 1800 ευρώ το μήνα. Ποιος ενήλικος μπορεί να ζήσει στην Ελλάδα, να έχει και οικογένεια και σούπερ μάρκετ και αυτοκίνητο και να τη βγάζει με 1800 ευρώ το μήνα. Βοήθεια θέλει. Η δεύτερη σκέψη είναι να πληρώσουν με δόσεις ένα χιλιάρικο όσοι δηλώνουν 30.000 το χρόνο. Αυτοί είναι περίπου 700.000 άρα μαζεύονται τα 700 εκατομμύρια ευρώ που θέλουν. Δηλαδή ο κορμός των φορολογούμενων που είναι οικογενειάρχες με παιδιά. Εντελώς απαράδεκτο να μειώσει το εισόδημα των ανθρώπων που παίρνουν περίπου 2100 το μήνα και πρέπει να πληρώσουν 800 ευρώ σούπερ μάρκετ +600 ευρώ για τα παιδιά τους να σπουδάσουν + 700 ευρώ για στεγαστικό ή για νοίκι και επομένως ζουν με δανεικά γιατί χωρίς άλλα έξοδα φτάσαμε στα 2100. Βλέπετε τα παιδιά δεν έχουν δικά τους εισοδήματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να πιέσει να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη των επιχειρήσεων εφόσον υπάρχουν και τα μεγάλα εισοδήματα…

2 σχόλια:

kostis είπε...

Αφού ο Παλαιοκώστας το έχει ξανακάνει,άρα έχεις προσμετρηθεί σε άλλη έρευνα!!!Και προσέξτε γιατί ο Υπουργός αρχίζει και παίρνει κεφάλια(για παράδειγμα του συνεργείου καθαρισμού των φυλακών!!!!)

Όσο για τους τραπεζίτες τι να πει κανείς.Κάνουν ότι θέλουν και δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση τους έχει πει να δίνουν δάνεια κτλ και αυτοί κάνουν το δικό τους.Ποιος θα τους μιλήσει...

Unknown είπε...

Πέστε Κωστή...