Παρασκευή, Δεκεμβρίου 05, 2008

Κοιτάξτε την κοροϊδία με το επιτόκιο...


Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, θέλει πολύπλευρη αντιμετώπιση, αλλιώς θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά, κυρίως οι φτωχότεροι. Η απαίτηση των πλουσιότερων είναι να μην μειωθούν καθόλου τα κέρδη τους και έχουν πολλά όπλα για να το πετύχουν. Νομοθεσία, δικηγόρους, πολιτικούς έλλειψη κρατικών ελέγχων εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, ομαδικές απολύσεις, ελαστικά ωράρια, και στην ανάγκη, πιέσεις, αυθαιρεσίες και λοιπά.

Οι εργαζόμενοι έχουν μόνον τον εαυτό τους. Γιατί και τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι μηχανισμοί υπεράσπισης των αδύνατων, μόνον αν έχουν μεγάλη υποστήριξη από τους πολίτες μπορούν να πετύχουν πολλά πράγματα ή έστω να διατηρήσουν τη θέση τους. Αυτό σημαίνει ότι και για ένα κόμμα που ασκεί την διακυβέρνηση αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να δείξουν με ποιόν είναι.

Για παράδειγμα η ΕΚΤ έριξε το βασικό της επιτόκιο στο 2,5%. Θα περίμενα από την κυβέρνηση να επιβάλει ώστε να περάσει ολόκληρη αυτή η μονάδα σε όλων των ειδών τις δανειοδοτήσεις στα δάνεια κάθε είδους. Θα περίμενα να μειωθούν τα επιτόκια που είναι διψήφια, σε διπλάσιο ποσοστό. Θα περίμενα αν η κυβέρνηση δεν το κάνει εγκαίρως, η αντιπολίτευση να το κάνει ακαριαία ώστε να δημιουργήσει κλίμα και αναμονή ενεργειών. Να δημιουργήσει κλίμα ανταγωνισμού και μείωσης των επιτοκίων. Να ανασάνουν όλοι και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Για να σταματήσουν και οι επιχειρηματίες να λένε ότι πιέζονται αφόρητα και επομένως πρέπει να κάνουν απολύσεις.

Η μείωση των επιτοκίων έχει ανακοινωθεί από χθες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι ειδικοί στα τραπεζικά, δεν ξέρουν τι μείωση να περιμένουν και πότε. Σε όλα ή στα μισά δάνεια; Η αντιπολίτευση πρώτα από όλους έπρεπε να έχει ήδη βάλει την κόκκινη γραμμή στην οποία θα κρίνει την κυβέρνηση. Πάνω από αυτήν θα την καταγγείλει, κάτω από αυτήν θα την επαινέσει. Ή αν δεν την επαινέσει, (που θα έπρεπε για να έχει και αξιοπιστία) τουλάχιστον να μην πεί τίποτα αρνητικό. Η κυβέρνηση έπρεπε από χθες να έχει κινητοποιηθεί. Να έχει καλέσει ο Αλογοσκούφης και άλλοι πέντε υπουργοί μαζί με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας να έχουν καλέσει τον Αράπογλου και να του επιβάλουν πολιτικά να είναι απολύτως προς όφελος των πελατών της Εθνικής η μείωση των επιτοκίων και με περιορισμό του ποσοστού κέρδους της Εθνικής. Και για λόγους ισότητας, να καλέσει και όλους τους άλλους τραπεζίτες να κάνουν το ίδιο.

Και να δώσει δημοσιότητα σ’ αυτές τις ενέργειες ώστε να ξέρουν οι καταναλωτές τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες και να κουβαλήσουν τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες που θα ακούσουν τις συμβουλές. Δεν ακούσαμε τίποτα ως τώρα. Και είμαι βέβαιος ότι τίποτα δεν θα ακούσουμε ούτε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ούτε τις επόμενες μέρες. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πλέον οικονομικό επιτελείο, και η κυβέρνηση έχει σταματήσει να κυβερνά. Αλλιώς κι αν το ξέχασε ο Αλογοσκούφης, θα έπρεπε να τον έχει ξυπνήσει ο πρωθυπουργός και άλλοι δέκα υπουργοί που το σκέφτηκαν. Αλλά κανείς δεν κοιτά το συλλογικό συμφέρον. Όλοι κοιτάνε τον εαυτούλη τους και τις καλές δημόσιες σχέσεις τους.

Η τράπεζα της Αγγλίας έχει ρίξει το βασικό επιτόκιο στο 2% το χαμηλότερο επιτόκιο από το 1930. Κάθε μέρα υπάρχουν μάχες που πρέπει να δίνει η κυβέρνηση για να ανακάμψει και η αντιπολίτευση για να δείξει πόσο καλύτερη είναι. Η μάχη της οικονομίας, είναι και μάχη ψυχολογίας. Κλίματος και αισιοδοξίας. Εδώ μας έχει πιάσει όλους κατάθλιψη και δεν έχουμε αρκετούς ψυχολόγους για να μας υποστηρίξουν. Με άδεια τσέπη καμιά ψυχοθεραπεία δεν πιάνει τόπο.
Όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην αυτοκτονία, δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύβεται στην υποκρισία…

Γιατί μετά δεν είναι παρά απλές επιβεβαιώσεις της ανικανότητάς της τα γκάλλοπ που δείχνουν τη ΝΔ 5,5% πίσω από το ΠΑΣΟΚ που δεν κάνει και πολλά πράγματα, απλώς δεν κάνει λάθη αυτοκτονικά. Αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα μικρότερα πρέπει να κρίνονται. Γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτοδυναμία, και αυτά τα κόμματα είναι εν δυνάμει κυβερνητικά. Άρα πρέπει να κρίνονται και να έχουν γνώμη αν όχι πριν από τους άλλους τουλάχιστον αμέσως μετά. Το πρώτο ενδιαφέρον σαφώς πρέπει να είναι στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση…

2 σχόλια:

kostis είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα.Όλοι κάνουν ότι φωνάζουν και νοιάζονται για το καλό των πολιτών,αλλά τελικά η πραγματικότητα είναι πολλή διαφορετική.Και το λέω για όλους,συνδικάτα,κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

kostis είπε...

Βλέποντας τα ρεπορτάζ για τη δολοφονία του 15χρονου και όλα αυτά τα επεισόδια,με ενοχλεί πολύ να βλέπω τους πολιτικούς να παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος ενός τόσο τραγικού γεγονότος.Είναι άθλιο.Μερικά πράγματα έχουν τα όρια τους...