Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2008

Αλογοσκούφη... σε πήρανε χαμπάρι...

Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε συνηθίσει, αλλά κάθε φορά εντυπωσιαζόμαστε με το γεγονός ότι και η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση δεν έχουν ούτε την κοινή λογική ούτε τις στοιχειώδεις ικανότητες. Λόγου χάριν η κυβέρνηση έχει πιστέψει πλέον αφού της το είπαν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης εδώ και δύο μήνες, ότι έχει πρόβλημα και είναι για να φεύγει νύχτα. Θέλει να ανατρέψει το κλίμα τουλάχιστον αυτό λένε και εκτίθενται.

Αλλά αυτά που κάνουν είναι πολύ λιγότερα από όσα θα έπρεπε να κάνουν και ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν. Για παράδειγμα όταν έχει βουίξει το σύμπαν ότι εκτός από τα δικά μας οικονομικά προβλήματα έρχεται και διεθνής κρίση, θα περίμενες από μια μέτρια ακόμα και κακή κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα. Να μελετήσει κάποια μέτρα ή έστω να κάνει ότι τα μελετάει. Όταν οι άλλες χώρες ανακοινώνουν μέτρα, οι δικοί μας τότε μόνο σκέφτονται ότι η κριτική που μας κάνουν μερικοί δημοσιογράφοι δεν ήταν από κακία, αλλά από ανάγκη. Και φυσικά είναι απροετοίμαστοι.

Ο πρωθυπουργός για να ανατρέψει το κλίμα, κάνει περιοδείες στην Ελλάδα και μάλιστα στην επαρχία όπου οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης θα φτάσουν το καλοκαίρι και αφήνει την πρωτεύουσα που ήδη δοκιμάζεται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χωρίς καμιά παρέμβαση. Αλλά κι εκεί στην επαρχία που πάει, δεν λέει τίποτα άξιο λόγου και πάντως δεν λέει κάτι που να έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Όχι μόνο η κυβέρνηση δεν κάνει τα αυτονόητα, αλλά ή δεν κάνει τίποτα, ή λέει ταυτολογίες σαν τον υπουργό Οικονομίας που λέει με αφορμή τον προϋπολογισμό ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο, αλλά δεν ξέρουμε τι… ή δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες και ότι αποφασίσουν θα το μάθουμε και θα κάνουμε πάλι ότι είναι δυνατόν καλύτερο. Δηλαδή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει υπουργείο Οικονομίας.

Αντιθέτως κάνει ζημιές. Για παράδειγμα με την νομοθετική ρύθμιση για τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων, αναγνώρισε στην πραγματικότητα το καρτέλ των τραπεζών και το νομιμοποίησε. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς μοιράζονται το πακέτο όλες οι τράπεζες κατά το ποσοστό των ιδίων τους κεφαλαίων. Όλοι από λίγο κάτι σαν επιδότηση δηλαδή. Με μορφή εγγυήσεων και ρευστότητας δηλαδή κεφαλαίου κίνησης. Χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση που να εξασφαλίζει ότι θα μειωθούν τα επιτόκια από την πρώτη θέση της ευρωζώνης, που είναι σήμερα.

Μα μόνον με προπαγάνδα δεν γίνεται να λυθο9ύν τα προβλήματα. Ιδίας τα προβλήματα της οικονομίας δεν λύνονται με προπαγάνδα. Όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, παρά τις δεσμεύσεις τους, εγγράφως στο υπουργείο Ανάπτυξης, κάνουν σιωπηρές αυξήσεις στο ταμείο, κάθε εβδομάδα, σε πολλά, όχι όλα, είδη ανάγκης. Μα όταν κάνουν αυξήσεις σε λίγα προϊόντα, είναι σίγουρο ότι σε λίγο θα κάνουν και στα υπόλοιπα. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα οι αυξήσεις γίνονται υπογείως κυριολεκτικά κάθε εβδομάδα. Και ο κ. Φώλιας κάνει απλώς τον τροχονόμο. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ούτε για απλή ενημέρωση.

Και φυσικά οι αγορές μπαίνουν μία μία στην κατάψυξη. Πρώτα η διαφημιστική αγορά, μετά η αγορά αυτοκινήτου, μετά η βιομηχανία της διασκέδασης και τώρα στις γιορτές θα πάει καλιά της και η αγορά ρούχων και εποχιακών προϊόντων, δώρων κλπ μέχρι και τροφίμων. Αυτό όμως χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης. Μά καμία. Κανένας έλεγχος κόστους και αυξήσεων. Όλα στον αυτόματο πιλότο. Και φυσικά ένας ένας όλοι οι πολίτες αρχίζουν και κόβουν την κατανάλωσή τους

Έκαναν κάποιοι έμποροι την πρόταση να αρχίσουν εκπτώσεις την 1η Ιανουαρίου. Όπως αρχίζουν στην Αγγλία την επομένη των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει όμως κυβέρνηση για να το σκεφτεί και να αποφασίσει. Μα αν περάσει η 1η Ιανουαρίου και επομένως καταναλωθεί και το δώρο, μετά την 1η Ιανουαρίου, ποιος θα βρει λεφτά να πάει να αγοράσει τα απαραίτητα; Ο Μπράουν μειώνει τον ΦΠΑ κατά 2,5 μονάδες. Βέβαια εκεί είναι σίγουροι ότι με την μείωση του ΦΠΑ, η μείωση θα περάσει σε όλα τα προϊόντα.. Από αυτοκίνητα μέχρι τσίχλες στο περίπτερο. Έστω και κατά ένα λεπτό, μια πέννα, η τιμή θα πέσει. Στην Ελλάδα αν το έκανε μια κυβέρνηση, δεν θα άλλαζε καμιά τιμή. Ο Καφές που κάνει 4 ευρώ δεν θα πήγαινε 3.95 με τίποτα.

Αλλά ενώ σε όλον τον κόσμο, προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές σε όλα, από το χρήμα που δανειζόμαστε από τις τράπεζες, ως το γάλα που πίνουν τα παιδιά μας, κι αν δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο μειώνουμε την φορολογία, ακόμα και του ΦΠΑ, εδώ κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Χαϊδεύουμε τα καρτέλ και αυξάνουμε τη φορολογία, κυρίως των φτωχών ανθρώπων που δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα.

Αλλά και η αντιπολίτευση, εκτός από όσους ασχολούνται με το Βατοπέδι οι οποίοι κάνουν καλή δουλειά από ότι φαίνεται…οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με επάρκεια και με προτάσεις που θα δείχνουν από μακριά ότι είναι καταλληλότεροι. Αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν ότι μπορούν για να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Ενώ δηλαδή ΚΚΕ και ΣΥΝ θεωρητικά είναι εναντίον του δικομματισμού και των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αρνούνται να δεχθούν συμμαχικές κυβερνήσεις. Ούτε και θεωρητικά δεν θέλουν να ακούν το ενδεχόμενο αυτό. Οι πλειοψηφίες. Μα τότε γιατί κατεβαίνουν στις εκλογές; Γιατί δεν περιορίζονται σε άλλες μορφές πολιτικής δραστηριότητας;

1 σχόλιο:

kostis είπε...

Δεν ξέρω αν κολλάει,αλλά επιτέλους τα ''μικρά κόμματα,όπως ο ΣΥΝ μας εξήγησε ότι δεν θέλει να κυβερνήσει,απλά είναι εδώ για να φωνάζει και να κερδίζει εντυπώσεις.Επιτέλους,για αν ξέρει και ο λαός τι να ψηφίζει.

Δυστυχώς από το ΠΑΣΟΚ πολλοί λίγοι είναι αυτοί που δουλεύουν και κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση.Τους περίμενα πιο ενεργητικούς και το κακό είναι ότι η διαφορά αυξάνεται και αυτό είναι επικίνδυνο.Ο καθησυχασμός βλάπτει σοβαρά.

Το χρήμα της αγοράς δεν κινείται και θα συνεχίσει να είναι έτσι,όσο ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια.Με απλά οικονομικά όσο τα άτομα δεν καταναλώνουν,είτε γιατί κάνουν αποταμίευση(λέμε τώρα),είτε γιατί δεν έχουν να καταναλώσουν,θα επικρατήσει κρίση στην αγορά.Η μείωση της κατανάλωσης όχι ενός ατόμου,αλλά πολλών έχει καταστροφικά αποτελέσματα.Από τα πρώτα που μάθαμε στο Τ.Ε.Ι.Άραγε ο κ.Αλογοσκούφης που σπούδασε;Σε ιδιωτικό κολέγιο ίσως!