Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2008

Και τα τρελά τα βλέπουν λογικά....

(νύχτα στάσου...)
Σήμερα λέω να μιλήσουμε αν προλάβουμε για δύο θέματα… για την φαρσοκωμωδία με τις τράπεζες η οποία συνεχίζεται και με την πιο σοβαρή υπόθεση των μετρήσεων της κοινής γνώμης οι οποίες προοιωνίζονται αλλαγή της κυβέρνησης.

Ας αρχίσουμε με το πρώτο. Η οικονομία είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι εικονική, δεν είναι ψεύτικη και δεν μπορείς να κάνεις ρησέτ και σταρτ εγκέϊν. Ούτε και αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα με επικοινωνιακές τακτικές. Τέτοιες είναι οι προτάσεις των τραπεζών, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν υιοθετήσει ως πάγιες θέσεις τους αυτές που ανακοίνωσαν τώρα για την κρίση. Τουλάχιστον ας τις ενσωματώσουν στην εμπορική τους πολιτική και να ισχύουν για πάντα, για το προβλεπτό μέλλον. Δηλαδή όποιος χάνει τη δουλειά του να παγώνει αυτόματα το δάνειό του για όσο χρόνο παραμένει άνεργος.

Άλλωστε νομίζω ότι οι περισσότερες τράπεζες κάνουν υποχρεωτική ασφάλιση του δικαιούχου για απώλεια εισοδήματος και όχι μόνον μπορούν να παγώσουν, αλλά και να πληρωθούν τις δόσεις από την ασφαλιστική εταιρία. Έχουν κάνει υποχρεωτικά και με έξοδα του δικαιούχου, όλων των ειδών τις ασφάλειες. Ζωής, πυρός, σεισμού και απώλειας εισοδήματος. Άρα δεν έχουν κανένα κόστος και δεν χρειάζεται να φτάσουν ποτέ στην απειλή κατάσχεσης του ακινήτου. Είναι για το θεαθήναι όλες αυτές οι δήθεν διευκολύνσεις.

Είναι όμως απαράδεκτο για μια κυβέρνηση να διαχειρίζεται με τέτοια ανευθυνότητα 28 δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων τα οποία θα τα δανειστούμε εμείς, οι πολίτες για να σώσουμε τις τράπεζες από κατάρρευση. Και την ίδια στιγμή αυτές να μοιράζουν υπερβολικά κέρδη στους μετόχους τους, λές και η τράπεζα δεν είναι δική τους. Η κυβέρνηση έπρεπε καθαρά να τους πεί ότι μεταξύ άλλων, αν θέλουν κάποιες τράπεζες ή έστω και μία από αυτές τη βοήθεια των απλών φορολογούμενων, πρίν από όλα δεν θα μοιράσουν μέρισμα φέτος, αλλά θα κεφαλαιοποιηθεί για να βελτιωθεί η θέση της τράπεζας. Αν είχαν κάνει το ίδιο και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή δεν μοίραζαν το 100% των κερδών αλλά μόνον το ένα τρίτο, καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα είχε σήμερα πρόβλημα ρευστότητας.

Αντί γι αυτό, καθόμαστε εμείς οι φτωχοί, τους πλούσιους που ετοιμάζονται να μοιραστούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ…έως 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ τους και την επόμενη μέρα θα καταδεχτούν μια και θα έχουν αδειάσει το ταμείο τους να εισπράξουν από μας τα διπλάσια από όσα θα έχουν μοιραστεί για να κάνουν τη δουλειά τους.

Είναι εντελώς παράλογο ανθρωπινά και μόνον ο καταστροφικός καπιταλισμός το θεωρεί νόμιμο. Όπως θεωρεί νόμιμο να καταστρέφει τον πλανήτη που ανήκει σε όλους μας όπως ακριβώς νομιμοποιεί τη δηλητηρίαση του αέρα που αναπνέουμε για να βγάλουν κέρδη, έτσι θεωρούν κι αυτό νόμιμο. Έχει χρέος μια σοβαρή φιλελεύθερη κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο ένα σοσιαλιστικό κόμμα και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, να επισημάνει στον ελληνικό λαό, ότι αυτό δεν είναι λογικό. Η τράπεζα είναι μια ιδιωτική επιχείρηση. Επειδή αντιμετωπίζει πρόβλημα, ζητάει βοήθεια από τους φτωχούς πελάτες της με την ευρεία έννοια και έχει την απαίτηση να πάνε να δανειστούν και να αυξήσουν το χρέος τους για να τους βοηθήσουν, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες των ίδιων επιχειρήσεων, δεν θα βοηθήσουν καθόλου. Ούτε βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια επενδύοντας τα κέρδη των 2-3 προηγούμενων ετών, ούτε κεφαλαιοποιώντας τα φετεινά τους κέρδη.

Τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να ζητάει ένας απολυμένος, αύξηση τη στιγμή που απολύεται. Είναι σαν να ζητάει ένας άνεργος να παίρνει και το μισθό του μαζί με το επίδομα ανεργίας. Είναι απλώς λάθος. Αν έχεις πρόβλημα ρευστότητας ή θα βάλεις τα κέρδη σου στο ταμείο για να χρηματοδοτήσεις τη δουλειά σου, ή θα δανειστείς με τόκο για να αυξήσεις τα διαθέσιμα κεφάλαια. Ή και τα δυό. Δεν είναι σωστό τη στιγμή που το ταμείο σου έχει λεφτά από υγιή κερδοφορία, να τα δίνεις στο αφεντικό και η επιχείρηση να χρεώνεται και να επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος που για να το καλύψει να πρέπει να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Είναι κοροϊδία των πολιτών και αν η κυβέρνηση έχει ήδη βγάλει φτερά σαν το μυρμήγκι που ετοιμάζεται να χαθεί, τουλάχιστον η αντιπολίτευση σύσσωμη και κυρίως αυτή που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα, πρέπει να την εμποδίσει. Χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

Η σωστή λύση για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση είναι να πεί στις τράπεζες με κρατική διοίκηση, ότι θέλω από αύριο το πρωί τα στεγαστικά δάνεια να πέσουν κατά τρείς μονάδες, τα επιχειρηματικά δάνεια να πέσουν τέσσερις μονάδες, τα καταναλωτικά δάνεια να πέσουν πέντε μονάδες και τα δάνεια των πιστωτικών καρτών μέχρι και δέκα μονάδες. Έτσι οι συγκεκριμένες τράπεζες θα έχουν μικτό κέρδος πάνω από 2% στο τζίρο τους που είναι ένα πολύ καλό ποσοστό κέρδους για τραπεζικό ίδρυμα το οποίο τοκίζει ξένα λεφτά και όχι τα δικά του κεφάλαια.

Η τράπεζα με κρατική διοίκηση, η οποία θα επιβάλει αυτόν τον ανταγωνισμό, αξίζει να διευκολυνθεί από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου με 5 και με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ή με όσα χρειαστεί. Άλλωστε αυτά που λέμε είναι τα ποσοστά όλης της Ευρώπης της Ευρωζώνης, δεν είναι αυθαίρετα. Αφού οι ξένες τράπεζες κερδίζουν και οι ελληνικές θα κερδίσουν το ίδιο. Εννοείται ότι εφόσον η κρατική τράπεζα έριχνε στην αγορά αυτό το σχετικά φθηνό χρήμα, και οποιαδήποτε ιδιωτική τράπεζα το ζητούσε, θα έπρεπε να πάρει τις ίδιες διευκολύνσεις και με τα ίδια ανταλλάγματα και δεσμεύσεις. Μετοχές για να πάρεις μετρητά ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα δώσεις στην ΕΚΤ και θα πάρεις πάλι μετρητά.

Κι έτσι φτάσαμε στο άλλο θέμα που είναι η αλλαγή κυβέρνησης που δείχνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει αυτά, υπάρχει άλλη πρόθυμη να τα υιοθετήσει. Αυτή είναι η κοινωνική πίεση. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν έχει χρέος να είναι η εναλλακτική λύση. Αλλιώς δεν είναι κοινωνικά αναγκαίο και δεν είναι χρήσιμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: