Παρασκευή, Νοεμβρίου 07, 2008

ΠΑΣΟΚ κουνήσου... θα σε φάνε στη στροφή...

(εκ πρώτης όψεως γνωστή φυσιογνωμία)
Απορώ μερικές φορές με το ΠΑΣΟΚ και με τα καθυστερημένα ανακλαστικά του. Νεύρα δεινόσαυρου. Τώρα πέφτει το ερέθισμα την επόμενη εβδομάδα αντιδρά. Το λέω γιατί στην υπόθεση της διαχείρισης των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αντέδραση κατά βάση σωστά αλλά με καθυστέρηση και με αμηχανία. Σαν να έχει τη φωλιά του λερωμένη, σαν να μην θέλει να χαλάσει τις δημόσιες σχέσεις του με τους μεγαλομετόχους των τραπεζών, και κυρίως με μαγάλη καθυστέρηση. Αρκετά 24ωρα κι αφού είχε προηγηθεί μέρος του Τύπου που δεν ελέγχεται από τις τράπεζες.

Πάλι καλά που τουλάχιστον υιοθέτησε εγκαίρως κάποια μέτρα έστω και λίγο πριν να τα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση όμως τα υιοθετεί για λόγους επικοινωνιακούς με σκοπό να τα υπονομεύσει προς όφελος των τραπεζών. Είναι οι δημοσκοπήσεις που φοβάται η κυβέρνηση και προσπαθεί απλώς να κοροϊδέψει τον κόσμο. Αυτό το παιχνίδι και τη διελκυστίνδα δεν την έχει καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνεται όμως να πατάς σε δύο βάρκες. Δεν μπορείς να τα έχεις καλά και με τον τραπεζίτη και με τον πελάτη που του πίνουν το αίμα. Πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους αυτό. Με μισόλογα δεν γίνεται δουλειά. Ή σοσιαλιστικό κόμμα θα γίνουν ή δεξιό σοσιαλδημοκρατικό. Και τα δυό δεν γίνονται.

Ο Σημίτης είχε διαλέξει. Ο Παπανδρέου επίσης πρέπει να διαλέξει. Και τα δυό δεν γίνονται. Δεν μπορεί ο σεχταρισμός του Τσίπρα να σας σώζει. Κάποια στιγμή θα ξυπνήσει και ο ΣΥΝ και θα καταφέρει να εκφράσει τους απογοητευμένους αριστερούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αυτούς που δεν θέλουν να βλέπει τη δεξιά να κυβερνάει, και είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι γι αυτό. Θέλουν όμως κατάλληλη ηγεσία.

Γιατί τα λέω αυτά. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έπρεπε τουλάχιστον από την αρχή της εβδομάδας που έγινε ευρέως γνωστό σε εκατομμύρια Έλληνες ότι οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ η ΕΚΤ τα είχε ήδη μειώσει και περιμέναμε την προχθεσινή νέα γενναία μείωση, η αντιποολίτευση, και ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ θα έπρεπε να έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση ως κυβέρνηση ανδρικέλων των τραπεζιτών. Αντί με όρους ανταγωνισμού να τους επιβάλει μείωση των επιτοκίων και άνοιγμα της κάνουλας των χορηγήσεων, ασκεί παρελκιστική πολιτική με σκοπό να κλείσουν τους ισολογισμούς του 2008 οι τράπεζες με υπερκέρδη. Να κλείσουν τη χρονιά χωρίς τίποτα να αλλάξει με σκοπό να βάλουν χέρι οι μεγαλομέτοχοι στα ταμεία των τραπεζών και να τα αδειάσουν.

Η μέθοδος είναι απλή. Θα μοιράσουν το σύνολο των υπερκερδών τους στους μετόχους με τη μορφή μερίσματος. Συνολικά υπολογίζουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ με διάφορες μορφές. Αντί να κάνουν χορηγήσεις που θα αυξήσουν το τζίρο τους αυξάνοντας την ισχύ και την υγεία της τράπεζας, προτιμούν να την ξεζουμίσουν με τη δικαιολογία των μεγάλων κερδών που επιτρέπουν μεγάλο μέρισμα. Το ίδιο έκαναν και πέρυσι. Το έχουν υποσχεθεί στους μετόχους και έχουν συνδέσει τα στελέχη τα μπόνους στον εαυτό τους με αυτή την κερδοφορία. Όχι με την ανάπτυξη της τράπεζας. Δεν θα επενδύσουν τα κέρδη τους στην τράπεζα. Θα τα ρίξουν στο παντελόνι.

Γι αυτό κάνουν αυτές τις τζιριτζάντζουλες και κάνουν ότι δήθεν εμείς δεν έχουμε ανάγκη τη βοήθεια του κράτους. Με χρήματα των φορολογούμενων. Φυσικά και την έχουν ανάγκη. Το ταμείο τους δεν έχει περισσευούμενα. Με δανεικά δανείζουν. Δεν δανείζουν με δικά τους κεφάλαια. Δεν είναι τράπεζες πλέον, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό μεταπράτες άλλων τραπεζών ή μεσολαβητές άλλων χρηματοδοτών. Τα δικά τους κεφάλαια τα έχουν ενθυλακώσει και θέλουν να προλάβουν να βάλουν και φέτος στην τσέπη αν τα καταφέρουν έως και το ένα τρίτο της αξίας της μετοχής.

Ο Αλογοσκούφης το γνωρίζει και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, καταφέρνει και πείθει τον Καραμανλή, δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να τα έχει καλά με τους τραπεζίτες και να τους φορτώσει με το σχέδιό του τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με τα οποία θα μπορέσει αυτός μετά, να κλείσει τρύπες και να μοιράσει ψίχουλα στις ασθενέστερες τάξεις. Δηλαδή τα χρήματα των φορολογούμενων θα τα πάρουν οι τράπεζες για να συνεχίσουν τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια και ίσως για να μεγαλώσουν τα υπερκέρδη τους για άλλον έναν ή δύο χρόνια. Ο Αλογοσκούφης θα πάρει ένα μέρος για τις τρύπες του και όχι για να φτιάξει επιτέλους έναν κανονικό προϋπολογισμό, αλλά για σπατάλες ρουσφέτια και εξυπηρέτηση φίλα προσκείμενων εφοπλιστών, επιχειρηματιών, επιδοτήσεις κλπ

Με τη διοίκηση του Αράπογλου η Εθνική Τράπεζα δεν είναι κρατική, αλλά ιδιωτική και στην πραγματικότητα για να μην εκτίθενται οι άλλες ιδιωτικές τράπεζες, βάζουν τον Αράπογλου να λέει τα δικά τους. Είναι υπάλληλος των ιδιωτών τραπεζιτών και όχι του κράτους. Και θα τον δείτε, μόλις φύγει από την Εθνική που θα πάει να δουλέψει. Ήδη δουλεύει γι αυτούς. Φαίνεται από μακριά…

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν κάθεται και τους κοιτάει. Δεν τους καταγγέλει και κυρίως δεν εξαγγέλει δικές του ενέργειες στην αντίθετη κατεύθυνση, στην περίπτωση που θα εκλεγεί. Κάτι τέτοιο θα φόβιζε και την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση θα υποχωρούσε και θα αναγκαζόταν να τις συμμαζέψει έστω και αν δεν το πιστεύει κι αν δεν το έκανε ο Αλογοσκούφης θα αναγκαζόταν ο Καραμανλής επιτέλους έστω και με καθυστέρηση που θα του κοστίσει την πρωθυπουργία να δεχθεί τις εισηγήσεις του Σουφλιά και άλλων στελεχών της ΝΔ, να αλλάξει οικονομική πολιτική μαζί με τον Αλογοσκούφη. Οι τραπεζίτες επίσης για να αποφύγουν τα χειρότερα, δηλαδή να κρατικοποιήσει η κυβέρνηση την Εθνική τράπεζα και να προκαλέσει υγιή ανταγωνισμό ανοίγοντας τη στρόφιγγα των χορηγήσεων και μειώνοντας τα επιτόκια, θα προτιμούσαν να θυσιάσουν έστω το μισό μέρισμα από αυτό που σκοπεύουν να μοιραστούν.

Με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,25% με προοπτική να πέσει άλλη μισή μονάδα ως το τέλος της χρονιάς, στο 2,75%, τα στεγαστικά δάνεια δεν είναι δυνατόν να είναι πάνω από το 4,75% με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το κρατάνε όμως στο 7% κερδοσκοπώντας με την ανοχή της κυβέρνησης. Πρόκειται για κυβέρνηση υπάλληλο των τραπεζιτών. Η Εθνική και η Αγροτική όφειλαν να δίνουν ήδη δάνεια ή να χρηματοδοτούν μεταφορές στεγαστικών δανείων από άλλες τράπεζες με κυμαινόμενο επιτόκιο στο 4,75%. Αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα για όσους ξέρουν λίγα οικονομικά. Οι τράπεζες θα είχαν μεγάλα κέρδη. Απλώς δεν θα έκλεβαν. Θα ήταν τράπεζες και όχι γερο-Λαδάδες…

Γιατί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ δεν σκληραίνει τη γλώσσα του και δεν τολμά να εξαγγείλει με σαφήνεια και εξειδίκευση τα σωστά μέτρα; Ο ΣΥΝ δεν μπορεί να το κάνει γιατί δεν έχει στελέχη. Είναι μικρό κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη ή δεν έχει ηγεσία; Στελέχη έχει. Αν όμως η ηγεσία φοβάται να μιλήσει για να μην κάνει γκάφα και μειώσει τα ποσοστά του, απλώς κάνει λάθος. Δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από τον Καραμανλή και να κατεβάζουν τόσο χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από το λαό. Δεν θα είναι άξιοι της αποστολής τους έτσι, δεν θα είναι καλή αντιπολίτευση και δεν θα γίνουν καλύτερη κυβέρνηση, από την κυβέρνηση Σημίτη. Η κυβέρνηση Σημίτη όμως είναι παρελθόν.

Δε λέω άλλα, αλλά οι άνθρωποι πάνε γυρεύοντας να κρατήσουν τον Καραμανλή στην κυβέρνηση, άλλη μια τετραετία, με την ελπίδα ότι έτσι θα κυβερνήσουν κι εκείνοι έχοντας τα ίδια αφεντικά με τον Καραμανλή. Τους τραπεζίτες. Τέτοιοι δεξιοί σοσιαλδημοκράτες φιλοδοξούν να γίνουν φαίνεται. Χειρότεροι από τον Σημίτη. Γιατί ο Σημίτης ποτέ δεν ξέπεσε τόσο χαμηλά. Αναγκάστηκε… Αυτοί το θέλουν. Είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους…Στην ασυδοσία τους οι τραπεζίτες έχουν και την κάλυψη του ΠΑΣΟΚ όσο περνάει από το χέρι τους.

Ένα μικρό παράδειγμα. Όλοι οι επιχειρηματίες πελάτες της Εθνικής Τράπεζας που έχουν δάνεια της τάξης των 100, 200, 300 500 χιλιάδων ευρώ σε αλληλόχρεους λογαριασμούς, ή ύψους 5 και δέκα εκατομμυρίων ευρώ με μικτές καλύψεις και ένα μέρος χωρίς άλλες καλύψεις παρά μόνον με την επιφάνεια και τους τζίρους της εταιρίας, έλαβαν μια επιστολή. Τους ειδοποιεί ότι το επιτόκιο αυξάνεται κατά 0,75% την ίδια μέρα που η ΕΚΤ το μείωσε κατά μισή μονάδα. Και τους λέει ότι αν συμφωνείτε καλώς. Αλλιώς μέσα σε 30 μέρες να μας φέρεται όλα τα χρήματα και να κλείσουμε τον λογαριασμό. Αυτό δεν θα το έκανε ποτέ η Εθνική αν δεν ήξερε ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη ελληνική τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει τους πελάτες της ώστε να την εξοφλήσουν και να μεταφέρουν σε κείνην τα επιχειρηματικά τους δάνεια. Όλες οι άλλες ιδιωτικές τράπεζες όμως θα στείλουν μέσα σε μια βδομάδα το ίδιο χαρτάκι σε όλους τους πελάτες τους βέβαιες ότι η Εθνική τράπεζα έχει κάνει το ίδιο. Άρα δεν κινδυνεύουν κι αυτές με τη σειρά τους να χάσουν πελάτες από τηνν εθνική τράπεζα.

Έτσι παίζεται το παιχνίδι, επιχειρήσεις κλείνουν από αυτόν τον στραγγαλισμό και φυσικά θα είναι αυτές που δεν ανήκουν σε μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες, Αυτές έχουν αποθέματα και καλύτερους όρους. Δεν εκβιάζονται.

2 σχόλια:

kostis είπε...

Λες ν απαραμονεύουν και αν χτυπήσουν σε μια γρήγορη αντεπίθεση;Μπα..Απλά περιμένουν την εξουσία να πέσει σαν ώριμο φρούτο στην αγκαλιά τους.Δε λέω ότι δεν υπάρχει κινητικότητα.Αλλά είναι καθυστερημένη και αργή.Πρέπει να είναι πιο επιθετικοί και συνεχώς να ''χτυπούν'' τα πλάγια της κυβέρνησης.

Κια όπως είχα πει σε παλαιότερο σχόλιο,οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ζημία,έχουν απλα΄λιγότερα κέρδη.Ποιος θα πληρώσει τη ζημία;Μα ποιος άλλος.Εμείς οι απλοί πολίτες.Κια μέσα σε όλα αυτά,η ΔΕΗ αναγγέλει 5% αύξηση από 1η Ιανουαρίου,και δεν βρέθηκε ένας να ρωτήσει τον Αθανασόπουλο,που ζει.Αν έχει καταλάβει σε τι καιρούς ζούμε.Μήπψς να τον ευχαριστήσουμε κιόλας που δεν είπα 10 ή 15%;Εκεί αθ φτάσουμε στο τέλος...

Unknown είπε...

ο σωστό είναι να κόβεις το ώριμο φρούτο. Είναι εύκολο και είναι στην καλύτερη στιγμή του. Για να πέσει μόνο του πρέπει να παραωριμάσει και μερικές φορές σαπίζει χωρίς να πέσει. Αν πέσει αλλά είναι σάπιο είναι και άχρηστο....