Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2008

Μετά τον Ρουσόπουλο, ο Αλογοσκούφης...

(Εσύ Θοδωρή...δεν ντρέπεσαι;)
Ήδη από την περασμένη Τρίτη, δηλαδή από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του Καραμανλή να συσταθεί εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για το βατοπέδι, σας είχαμε πεί ότι την ημέρα εκείνη, ο πρωθυπουργός είχε να διαχειριστεί δύο παραιτήσεις, που ήταν αυτονόητες. Του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Δικαιοσύνης. Στα κυριακάτικα φύλλα διαβάσαμε το ρεπορτάζ και η σιωπή που τα ακολούθησε απλώς τα επιβεβαιώνει. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είναι απλώς η κοινή λογική.

Εδώ και έναν μήνα, σας έχουμε πεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορεί να ασκεί πλέον τα καθήκοντά του, δεν έχει καμία αξιοπιστία και λειτουργεί εις βάρος του πρωθυπουργού προσωπικά. Όσο μένει κάνει μόνο ζημιά στην κυβέρνηση, γιατί κανείς δεν λέει πιά όπως έλεγε ως τώρα καλώς τον καλό άνθρωπο, πές μας τι καλό έχεις να μας μεταδόσεις. Όλοι λένε… καλώς τον ψεύτη… κάτσε να μας πείς κανένα ψέμα να γελάσουμε… Είναι κοινή λογική. Όποιος πάει κόντρα στην κοινή λογική, στο τέλος το πληρώνει γιατί γίνεται και ο ίδιος συνένοχος.

Θα σας πώ άλλο ένα πράγμα που είναι κοινή λογική πέρα από το όποιο ρεπορτάζ που υπάρχει για το ποιος λέει ή εισηγείται τι… Ας αφήσουμε στην άκρη την προανακριτική επιτροπή. Και μόνον η ομόφωνη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να παραμένουν στις θέσεις τους. Η παραίτησή τους ή η υποχρεωτική απομάκρυνσή τους από τον Καραμανλή μέσω ενός δήθεν ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που δήθεν δεν συνδέεται με το βατοπέδι, αλλά είναι μια άσχετη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, είναι σίγουρη. Είναι παιδαριώδης προπαγάνδα, να προσπαθήσεις να πείσεις την κοινή γνώμη ότι ο Καραμανλής ασκεί ένα προνόμιό του χωρίς να πιέζεται και επομένως δεν ρίχνει ο ίδιος πολιτικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους υπουργούς. Το αντίθετο συμβαίνει.

Απλώς ο πρωθυπουργός όσο καθυστερεί να τους απομακρύνει ή να αποδεχθεί τις παραιτήσεις τους, τόσο χρεώνεται ο ίδιος από την κοινή γνώμη ως υπεύθυνος για την κατάσταση. Και αντί να νομίζει ότι υπάρχει περιθώριο χρόνου, αργότερα να επιδιώξει αλλαγή πολιτικής στην οικονομία…κάποιος που τον αγαπάει και είναι δίπλα του, πρέπει να του πεί ότι δεν έχει άλλο χρόνο. Στον επόμενο τόνο που ο ίδιος νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο, η πλειοψηφία των πολιτών θα έχει αποφασίσει να αλλάξει τον ίδιο και να τον στείλει στην αντιπολίτευση. Απλώς θα ροκανίζει πλέον την τριετία που απομένει, γιατί η ελπίδα πεθαίνει πρότελευταία και θα ελπίζει ως την τελευταία στιγμή, ότι θα ανατρέψει το πολιτικό κλίμα. Σαν τον Σημίτη. Είναι ήδη αργά κατά τη γνώμη μου…γιατί δεν δείχνει σημάδια ότι έχει αντιληφθεί την κατάσταση. Ακόμα και ο Γιώργος παπανδρέου μπορεί να γίνει αυτοδύναμος πρωθυπουργός αν επιμείνει να αγνοεί την πραγματικότητα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Αλλά αν ο Καραμανλής επιμένει να μην βλέπει, το μέγεθος της στροφής στους πολίτες εναντίοπν του, θα τα καταφέρει να κάνει τον Γιώργο Παπανδρέου…αυτοδύναμο πρωθυπουργό. Κοινή λογική είναι πλέον.

Τώρα στο επίπεδο του ρεπορτάζ, τι σημαίνει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα στείλει στη Βουλή τη δικογραφία για το Βατοπέδι, μόλις συσταθεί, αλλά πάντως μετά τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής; Θα αποδειχθεί ότι πρόκειται περί συνεννοημένης κατάστασης, με στόχο την παραγραφή των αδικημάτων, που είναι πιθανόν να εντοπιστούν. Όλα τα άλλα είναι για το θεαθήναι. Η προανακριτική επιτροπή θα γίνει οπωσδήποτε όμως, δεν μπορεί να μην γίνει. Είναι πολύ χοντρό να προκαλέσουν τόσο φανερά τον ελληνικό λαό και να αγνοήσουν τόσο επιδεικτικά ακόμα και τη βάση της ΝΔ.

Αν επρόκειτο για καμιά σκευωρία που στηριζόταν σε μάρτυρες στημένους εναντίον του πρωθυπουργού, ίσως να είχε μια ελπίδα η ΝΔ να δείξει αλληλεγγύη στον ηγέτη της παράταξης. Όταν όμως πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που πολλοί αγνόμονες νεοδημοκράτες τον θεωρούν τρίχα στο ζυμάρι, και δυό υφυπουργούς άντε και έναν υπουργό…ακόμα, τότε απλώς ο πρωθυπουργός φθείρει τον εαυτό του. Τίποτα άλλο.
Δημοσίευση σχολίου