Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 15, 2008

Δεν φαντάζομαι να χύσετε πάλι την καρδάρα με το γάλα...

(Γιαπωνέζικο λουτρό)

Είναι μια εβδομάδα κρίσιμη για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ. Αν δηλαδή η ΝΔ έχει άλλη μια κακή εβδομάδα στη σειρά μετά τις δύο προηγούμενες, θα αρχίσει να έχει πρόβλημα. Δεν Έχει όμως πολλά περιθώρια να χάσει έστω και μισή μονάδα ακόμα, γιατί τότε θα βρεθεί στη δεύτερη θέση και μαζί θα χάσει όσα είχε ως τώρα και την ευνοούσαν στις μετρήσεις όπως την παράσταση νίκης και άλλα συμπαρομαρτούντα όπως οι ψηφοφόροι που πάνε πάντα με τον νικητή και του δίνουνε τη διαφορά.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν μπορεί να περιμένει για πάντα τη ΝΔ να πέφτει αλλά πρέπει να αρχίσει κι εκείνο να ανεβαίνει επιτέλους στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις. Ως τώρα, είχαμε το φαινόμενο, μόλις πάει λιγάκι να ανακάμψει, να βγαίνουν δύο τρία στελέχη, συνήθως ένας από αυτούς ήταν ο Βενιζέλος και να προκαλούν με τις δηλώσεις τους νέα κρίση εσωστρέφειας, και να χύνουν την καρδάρα με το γάλα. Για να πω την αλήθεια εδώ βάζαμε οι δημοσιογράφοι στοιχήματα μεταξύ μας, αν στις κυριακάτικες εφημερίδες θα είχαμε καμιά τέτοια συνέντευξη που θα προκαλούσε τέτοια προβλήματα, αλλά δεν είχαμε. Καλό για το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό, αλλά απλώς τώρα τα στοιχήματα πέφτουν για την επόμενη Κυριακή.

Μερικοί πάντως ποντάρουν στο γεγονός ότι ο χοντρός δεν πρόκειται να αφήσει τον Παπανδρέου να πάρει κεφάλι και κάτι θα κάνει για να του τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια. Οπότε είναι θέμα χρόνου.

Πρακτικά όμως έχουμε το εξής φαινόμενο. Δύο κόμματα που μοιράζονται τους ίδιους ψηφοφόρους εδώ και πολλά χρόνια, δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να αποτελέσουν από κοινού, αυτό που δεν μπορούν το καθένα μόνο του. Την εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας. Οι πολίτες που δίνουν στις μετρήσεις το διψήφιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ίδιοι που έδιναν το μεγάλο ποσοστό και την αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έβλεπαν άλλη λύση, κυρίως λόγω εκλογικού συστήματος. Τώρα το εκλογικό σύστημα επιτρέπει τη συνεργασία δύο κομμάτων και μάλιστα για τελευταία φορά. Όχι για τις μεθεπόμενες εκλογές. Επομένως αν εξακολουθεί να είναι πρώτο κόμμα και να κυβερνά η ΝΔ ήδη οφείλεται στο εκλογικό σύστημα και στην άρνηση της ηγεσίας του ΣΥΝ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει η κυβέρνηση.

Αυτό μας πάει από μόνο του στο ποια πρέπει να είναι η τακτική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τις αγκυλώσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πιο πρακτικό μυαλό από τους δογματικούς και από τους κολλημένους. Πρέπει απλώς να τους καλεί να ψηφίσουν με βάση τον εκλογικό νόμο και με βάση τη σταθερή προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Να δηλώσει ότι στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα και επωφεληθεί αυτό από τις 40 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει στην κυβέρνηση. Αλλιώς ας κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο ώστε να μοιραστούν το μπόνους.

Ο ΣΥΝ όλοι γνωρίζουμε ότι έχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στο να κατέβει με κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ. Τη βεβαιότητα ότι τα στελέχη του που επι σειρά ετών αποκλείουν δογματικά και με υβριστικά για τη βάση του ΠΑΣΟΚ λόγια, τη συνεργασία, δεν θα πάρουν σταυρό για να εκλεγούν στη Βουλή. Εξαίρεση είναι τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας, όπως ο Κουβέλης, ο Παπαγιαννάκης, ο Παπαδημούλης κλπ που ευνοούν τη συνεργασία. Αυτοί όμως είναι η μειοψηφία του ΣΥΝ. Η μεγάλη πλειοψηφία αποτελείται από στελέχη, που πιο εύκολα βρίζουν το ΠΑΣΟΚ και συλλήβδην τη βάση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο την ηγεσία, οπότε και καταλαβαίνουν ότι για να βγούν βουλευτές, μόνον με αυτόνομη κάθοδο θα το πετύχουν ή με λίστα. Πρέπει να είναι όμως ανόητος ο Καραμανλής για να κάνει εκλογές με λίστα, δηλαδή ως τις 15 Μαρτίου οπότε συμπληρώνεται το 18μηνο που προβλέπει ο νόμος.

Για να πούμε του στραβού το δίκιο, υπάρχει δηλαδή και ο προσωπικός παράγοντας που επηρεάζει τη στάση του καθενός, όσο και αριστερός να είναι ή να το παίζει…

Πρακτικά δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απευθύνεται ανοιχτά στην ηγεσία, του ΣΥΝ ώστε να ακούν όλοι οι εν δυνάμει υποψήφιοι ψηφοφόροι του. Κι η ηγεσία δεν ανταποκριθεί, θα ανταποκριθεί η βάση. Η βάση αυτή όμως δεν θέλει να ακούει την γνωστή υπερφίαλη δήλωση περί αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να τροποποιηθεί η φρασεολογία, όσο κι αν δείχνει ηττοπάθεια, μάλλον σεμνότητα δείχνει, ότι επιδιώκουμε να είμαστε πρώτο κόμμα για να πάνε οι 40 έδρες στην κεντροαριστερή πλειοψηφία. Εμείς προτιμάμε, να είναι το μότο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσουμε με 149 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και με 15 από τον ΣΥΝ παρά με 152 μόνον από το ΠΑΣΟΚ.

Τα δεδομένα του εκλογικού νόμου είναι αυτά και με το να παριστάνει ο Παπανδρέου όπως το έκανε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ότι είμαστε το πρώτο κόμμα και θα σχηματίσουμε μόνον αυτοδύναμη κυβέρνηση, και δεν συζητάμε τίποτα άλλο, είναι λάθος. Ας κρίνει η ηγεσία του ΣΥΝ αν θέλει να μείνει στο 5% ή να πάει και πιο κάτω, ή αν θέλει να γίνει το ένα από τα δύο κόμματα της κεντροαριστερής πλειοψηφίας
Δημοσίευση σχολίου