Τετάρτη, Ιουνίου 25, 2008

Η ΖΗΜΕΝΣ είναι μία από τις πολλές...

(το καραβακι μας, όταν το έβγαλε η φουρτούνα στη Μαλτεζάνα)
Άκουγα προηγουμένως τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος αναφέρθηκε στο ουσιαστικό μέρος της μεγάλης υπόθεσης πολιτικό χρήμα. Γιατί πολιτικό χρήμα πάντοτε υπήρχε και υπάρχει γιατί έχουν αυξημένο ενδιαφέρον όσοι έχουν περίσσεια χρημάτων, να αποκτήσουν περίσσεια πολιτικής και νομοθετικής επιρροής. Αλλά και οι αδύνατοι που έχουν ανάγκη προστασίας, επειδή είναι πολλοί και έχουν επιρροή κάνουν και τις συμμαχίες τους και εξασφαλίζουν αυξημένη πολιτική και νομοθετική επιρροή. Αυτό είναι το μείζον θέμα που το πολιτικό σύστημα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και το έλασσον είναι η Ζήμενς και η υπόθεση που αποκαλύφθηκε με αμερικανική πρωτοβουλία και εκτέλεση.

Δηλαδή όλες οι μεγάλες εταιρίες διακινούν πολιτικό χρήμα. Και μία από αυτές είναι η Ζήμενς. Αλλά και για τη Ζήμενς από τα 100 δις δρχ που αναλογούν στις συμβάσεις των τελευταίων ετών συζητάμε για το ένα εκατομμύριο μάρκα του Τσουκάτου δηλαδή το πολύ 200 εκατ. δρχ Και το μείζον θέμα δεν είναι ότι κάποιες ιδιωτικές εταιρίες δίνουν χρήματα, αλλά κυρίως ότι το πολιτικό σύστημα τα απορροφά και τα χωνεύει και κάνει την πάπια ή μάλλον κάνει τον τιμητή, τον επιστάτη της διαφάνειας και τον νομοθέτη της διαφάνειας.

Αν η πολιτική επιθυμούσε τη διαφάνεια θα μπορούσε και μπορεί να την επιβάλει δηλαδή να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν κατ’ αρχήν για να ανέβει η υπόληψή της. Αλλά δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, αλλά αντιθέτως διατηρείται π.χ. η Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών όπου για να εκλεγείς βουλευτής, οίκοθεν νοείται ότι πρέπει να υπερβείς το όριο των εκλογικών δαπανών. Άρα συνειδητά δεν εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζουν. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα.

Αλλά και τώρα μόλις αν αποφασίσουν να εφαρμόσουν τους νόμους, πάλι θα τα καταφέρουν δεν έχουν πρόβλημα. Ποιος κατάργησε τα αεροπανώ και τις αφισοκολλήσεις; Το ίδιο πολιτικό σύστημα που ψήφισε σχετικό νόμο. Ποιος κατάργησε τα εκλογικά κέντρα στα ισόγεια; Το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Ποιος καθιέρωσε τον δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο στα κόμματα σε όλα τα κανάλια; Το ίδιο πολιτικό σύστημα. Πού πηγαίνει η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα; Κυρίως πηγαίνει στα κανάλια και στον Τύπο γενικά, στις εταιρίες χάρτου και εκτυπώσεων και στις μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, βαπόρια, τραίνα και λεωφορεία. Ας εφαρμόσουν τη νομοθεσία να ψηφίζουν όλοι στον τόπο της κατοικίας τους και τελείωσαν οι δαπάνες για μεταφορές σαν να είναι γραφεία ταξιδιών. Η διαφήμιση επί πληρωμή επίσης θα μπορούσε να καταργηθεί για όλους, αλλά θα δυσαρεστηθούν πέντε ιδιοκτήτες. Εδώ η κυβέρνηση Σημίτη τους χάρισε και το αγγελιόσημο στους εκδότες και φυσικά ο Καραμανλής, διατήρησε αυτή τη σκανδαλώδη επιχορήγηση των καναλαρχών που αποφάσισε ο Σημίτης με τον Πρωτόπαπα…

Δεν υποτιμώ τη σημασία που έχουν οι αποκαλύψεις για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ένα εκατομμύριο μάρκα όπου εμπλέκεται ο Τσουκάτος. Κι αυτό έχει τη σημασία του όπως και τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Γιατί εμπλέκονται π.χ. δέκα πρόσωπα, αλλά μόνο για τα μισά έχουν υπόνοιες ότι κράτησαν και κάτι για τον εαυτό τους. Και ο Γείτονας ήταν στο οικονομικό και ο Χυτήρης αλλά γι αυτούς δεν είπαν τίποτα. Ούτε για τον Σπύρο τον Αυγερινό και για τον Σουμάκη είπε κανείς τίποτα. Πως γίνεται; Γι άλλους λένε εδώ και πολλά χρόνια και για τις εκλογικές τους δαπάνες και για τα μέγαρα και συνήθως είναι στη Β’ Αθηνών. Δε θέλω να πω εγώ ονόματα γιατί θα μου κάνουν μήνυση. Αλλά οι σύντροφοί τους τα λένε πίσω από την πλάτη τους. Μην κάνουν τους ανήξερους…


1 σχόλιο:

Adamantia είπε...

Aχ Αντωνη σταματα αυτα τα αρθρα γιατι δεν θα κρατηθω,ειδικα για εναν κλαδο που ανεφερες σημερα,και μας βλεπω να γνωριζομαστε στο ανακριτικο!