Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2007

Η λυπητερή των εκλογών ήρθε!

Βασικά αλλάξτε όποιους θέλετε, αλλά κανένας δεν θα πειράξει το φίλο μου τον Μπάμπη τον Μανιάτη, ο οποίος εκτός από φίλος του Παυλόπουλου και σοβαρός άνθρωπος είναι και φίλος δικός μου, από την εποχή που ήμασταν συμμαθητές. Αλλάξτε όποιους άλλους θέλετε, βάλτε όσους θέλετε κυβερνητικούς εκπροσώπους αναπληρωτές, αλλά ο Λειβαδάς κάπου αλλού πρέπει να τοποθετηθεί και όχι περιφερειάρχης Αττικής. Μην τρελαθούμε τελείως.

Τι λέει ο προϋπολογισμός σε ότι μας αφορά; Ότι τους λείπουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν από μας όλους μαζί που είμαστε φτωχοί, νεόπτωχοι, εργαζόμενοι και παίρνουμε από 700 έως 1700 ευρώ το μήνα. Συν δύο δισεκατομμύρια που πρέπει να μας κρατήσει η ΕΕ γιατί με την αναθεώρηση του ΑΕΠ αυξάνεται και η εισφορά μας, σύνολο έξι. Αυτά αν δεν προκύψει καμιά αναποδιά και καμιά πλημμύρα της προκοπής οπότε πρέπει να αποζημιωθούν άνθρωποι και περιουσίες.

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί κανονικά θα έπρεπε να έχουν πέσει με τα μούτρα να δουλεύουν και να καθαρίσουν τα ρέματα, όχι μόνο από τα μπάζα αλλά και από τα αυθαίρετα. Έτσι θα μας στοιχίσει λιγότερο και θα είναι για δημιουργικό σκοπό τα χρήματα που θα ξοδευτούν. Γιατί τώρα δουλεύουν αλλά μόνο σε περιοχές που έχουν καεί. Και οι άλλες περιοχές όμως κινδυνεύουν εξίσου γιατί έχουν καεί πέρυσι και πρόπέρσι. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε ξηρασία και φέτος όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αντί λοιπόν να πληρώνουμε αποζημιώσεις 300 και 400 εκατομμυρίων ευρώ, θα ήταν πιο δημιουργικό να πληρώσουμε τα ίδια χρήματα προκαταβολικά και να πιάσουν τόπο. Σε δράσεις και όχι σε αντιδράσεις. Χώρια που τώρα δεν έχουμε εκλογές και είναι σίγουρο ότι δεν θα τους πιάσουν και μεγάλες ευαισθησίες.

Δεν ξέρω αν περιμένετε να σχολιάσω τις ενδοπασοκικές εξελίξεις, αλλά τουλάχιστον στη συζήτηση της Βουλής δεν είδαμε κάτι δραστικά διαφορετικό από το πρόσφατο παρελθόν και επομένως τι να σχολιάσουμε; Ως την Πέμπτη θα έχει ανακοινώσει και η Άννα Διαμαντοπούλου τις προθέσεις της γιατί περιμένει να δεί κάποιες μετρήσεις της κοινής γνώμης γιατί χωρίς αυτές δεν μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να δηλώσει παρούσα ή αν θα είναι ωσεί παρούσα.

Πάντως τον χαβαλέ δεν θα τον αποφύγουμε από τη στιγμή που έχουμε και την υποψηφιότητα Τζιώτη. Προφανώς κάποιοι έχουν παρεξηγήσει το ρόλο ενός αρχηγού κόμματος και νομίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με εκλογή βουλευτών και η Βουλή είναι αντιπροσωπευτικός θεσμός πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές τάξεις, όλα τα επαγγέλματα.

Μερικοί νομίζουν ότι είναι το ίδιο να εκλέγεσαι βουλευτής και να είσαι αρχηγός κόμματος. Δεν τους κατηγορώ γιατί υπάρχουν πολύ υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που πιστεύει ότι το μόνο προσόν που πρέπει να έχει ένας αρχηγός κόμματος είναι καλή τηλεοπτική παρουσία, και να είναι δημοφιλής στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, έτσι ώστε να βοηθά το κόμμα του να κερδίσει τις εκλογές. Βέβαια ο ίδιος ποτέ δεν ήταν πολύ δημοφιλής, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Το 2004 με αυτό το κριτήριο πρόκρινε τον Γιώργο Παπανδρέου και με το ίδιο κριτήριο τώρα πρόκρινε τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Και είναι σαν να ακούω τον Βαγγέλη Βενιζέλο να διαμαρτύρεται γιατί το 2004 παρέδωσαν λευκή επιταγή στον γιο του ιδρυτή, αλλά τώρα ζητάνε από τον ίδιο, πλατφόρμες, συλλογικότητα, και άλλα δυσνόητα που θα μείνουν γράμμα κενό μετά την ανάδειξη αρχηγού γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχος πολιτικός πολιτισμός.

Αυτό δεν είναι μομφή ούτε για τον ΓΑΠ ούτε για τον ΒΒ. Απλώς πείστηκε και ο Τζιώτης και έβαλε υποψηφιότητα. Χώρια που μπορεί να διευκολύνει μερικές μανούβρες. Να είναι «λαγός» για να μαζευτούν υπογραφές πίσω από συγκεκριμένους υποψήφιους.
Δημοσίευση σχολίου