Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

Ο Γιώργος Παπανδρέου στον Φλάς

«Δεν αναγνωρίζω καμία απόφαση της κυβέρνησης μετά την προκήρυξη των εκλογών» τόνισε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΦΛΑΣ 96 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου-χαρακτήρισε ασύμμετρη απειλή την απόφαση που υπέγραψε πριν από 4 ημέρες ο Πέτρος Δούκας για την παραχώρηση 2. 500 στρεμμάτων στη Ζαχάρω.

«Ο λαός θα αποφασίσει την ανατροπή, έχουμε τεράστια δυναμική, εκ του πονηρού οι φημολογίες, η ΝΔ προσπαθεί να εκφοβίσει και να εκβιάσει» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Περιέγραψε επίσης το κυβερνητικό του μοντέλο με 4 ενότητες, 16 υπουργεία και δύο υπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ, οι οποίοι θα παρακολουθούν την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων. Εθεσε επίσης ως στόχο , το 50% των μελών του κυβερνητικού σχήματος να είναι γυναίκες.

«Θέλουμε ισχυρή πλειοψηφία, αλλά θα κυβερνήσουμε με οποιαδήποτε πλειοψηφία αυτοδυναμίας» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η σύναψη ευρύτερης συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων, για να γίνουν μεγάλες ανατροπές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «δήθεν θεσμικό», είπε ότι κρύβει στοιχεία για το σκάνδαλο των ομολόγων και σημείωσε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως μπανανία. «Ο κ. Καραμανλής ήταν απών στην κρίση στις πυρκαγιές, ασκούσε μόνο επικοινωνιακή πολιτική» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε επίσης ότι η πελατειακή λειτουργία πρέπει να σπάσει, υπογράμμισε ότι η πλατιά βάση του ΠΑΣΟΚ θέλει ένα κόμμα κοινωνίας και όχι παραγόντων.

Δεσμεύτηκε, ακόμη, για ενίσχυση του ρόλου της Βουλής και των Ανεξάρτητων Αρχών και προανήγγειλε τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης για την προώθηση εθνικών στόχων και την αντιμετώπιση νέων πιθανών εθνικών απειλών, το οποίο θα λειτουργεί υπό τον εκάστοτε πρωθυπουργό και η σύνθεσή του θα είναι υπερκομματική.
Ανακοίνωσε επίσης ότι κάθε 45 ημέρες θα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και η κυβερνητική επιτροπή στην έδρα κάθε Περιφέρειας, με τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις σε Ολυμπία-Καστελόριζο και Ορεστιάδα.

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «Flash 96»
Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2007


Συνέντευξη στον Flash 96Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στον Ρ/Σ «Flash 96» και στους δημοσιογράφους Αντώνη Κοκορίκο και Γιώργο Σταματόπουλο

Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα κ. Πρόεδρε.

Γιώργος Παπανδρέου : Καλή σας ημέρα.

Δημοσιογράφος: Εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ από ώρα, δηλαδή έχουμε...

Δημοσιογράφος: Λέμε και το πρόγραμμά σας.

Γιώργος Παπανδρέου: Πολύ ωραία.

Δημοσιογράφος: Μοιράζουμε τα Υπουργεία που λέγατε προηγουμένως.

Γιώργος Παπανδρέου: Έτσι, ε;

Δημοσιογράφος: Κι αυτό είναι το αγαπημένο τραγούδι του Προέδρου.

Γιώργος Παπανδρέου: Αγαπημένο τραγούδι και μου θυμίζει βέβαια, ότι το είχαμε αξιοποιήσει αυτό το τραγούδι, με την Ολυμπιακή Εκεχειρία, όταν γυρνάγαμε όλη την υφήλιο, προωθώντας την ιδέα και μαζεύαμε υπογραφές από μεγάλους ηγέτες, για να στηρίξουν την έννοια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για να ξαναφέρουμε αυτόν τον θεσμό κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και καταφέραμε, στο τέλος, να έχουμε το πρώτο ομόφωνο ψήφισμα στον ΟΗΕ, για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Ήταν μια διπλωματική μας επιτυχία, που ανέδειξε βεβαίως και την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στο Στούντιο του FLASH 96, ο Αντώνης Κοκορίκος και ο Γιώργος Σταματόπουλος στα μικρόφωνα του σταθμού.

Θα σας έχουμε μαζί, λοιπόν, κ. Παπανδρέου σε ένα Μέσο αρκετά αγαπητό για σας, το ραδιόφωνο.

Γιώργος Παπανδρέου: Πράγματι.

Δημοσιογράφος: Που δίνεται η ευκαιρία νομίζουμε να γίνεται και ένας διάλογος μακριά από τους εντυπωσιασμούς της εικόνας, έτσι, πολύ σοβαρό αυτό σε μία...

Γιώργος Παπανδρέου: Πολύ σωστό, και γι' αυτό, το ραδιόφωνο έχει ιδιαίτερη ισχύ και σημασία και πρέπει να του δώσουμε αυτή την δυνατότητα. Και με τις νέες τεχνολογίες, πιστεύω, ότι θα έχει ακόμα περισσότερες δυνατότητες και στο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Αλλά επειδή έχετε και περιορισμένο χρόνο να μπω κατευθείαν εγώ στην ουσία;

Γιώργος Παπανδρέου: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Γιατί νομίζω σε όλα τα καφενεία σε όλη την Ελλάδα σήμερα θα λένε, ποιοι θα είναι αυτοί οι 16 υπουργοί, αλλά στο μέτρημα μαζί με τους δύο υπουργούς Παρά τω πρωθυπουργώ τους έβγαλα 18, δηλαδή όσοι είναι και σήμερα. Και μαζί με τους υφυπουργούς γίνονται 52. υφυπουργοί δεν θα υπάρχουν;

Γιώργος Παπανδρέου: Πρώτα απ' όλα, το σχήμα είναι τελείως διαφορετικό, έχει τέσσερις Ενότητες, οι οποίες συντονίζονται και παρακολουθούνται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Άρα, λοιπόν, έχουμε τέσσερα μεγάλα θέματα που προωθούμε, από την ανασυγκρότηση του κράτους, την ασφάλεια και την προβολή της χώρας μας διεθνώς, μέχρι το κοινωνικό κράτος, μαζί με τους ανθρώπινους πόρους και την βιώσιμη ανάπτυξη, μία δομή, ουσιαστικά, για τον παραγωγικό μας ιστό, που οδηγεί σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Έχουμε κάνει σημαντικές αλλαγές που, από την εμπειρία μας, θωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητες και, ουσιαστικά, μιλάμε για ένα επιτελικό κράτος. Δηλαδή είναι μικρότερος ο αριθμός των Υπουργείων, αλλά και λειτουργικότερο το σχήμα.

Θα ήθελα να πω όμως και για τους δύο της Επικρατείας,. Οι δύο Επικρατείας δεν έχουν Υπουργεία, είναι απλώς το μάτι -αν θέλετε- του πρωθυπουργού, σε βασικές προτεραιότητες. Παραδείγματος χάρη ...

Δημοσιογράφος: Θα μοιάζει λίγο με τον παλιό Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κάτι τέτοιο;

Γιώργος Παπανδρέου: Όχι, Αντιπρόεδρος. Εμείς, έχουμε χρησιμοποιήσει, παλιότερα στην Ελλάδα, τον θεσμό του Αντιπροέδρου, δεν θα έλεγα, όμως, ότι αυτός είναι ο ρόλος του Αντιπροέδρου, συνήθως, είναι ένα -πιο πολύ- συντονιστικό πρόσωπο. Εδώ, μιλάμε για κάποιον, που θα παρακολουθεί συστηματικά έναν συγκεκριμένο τομέα, που έχει οριζόντια λειτουργία.

Παραδείγματος χάρη, η ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου ή των πυρόπληκτων περιοχών, αναγκαστικά, είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με πάρα πολλά Υπουργεία, από το Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι βεβαίως αυτό της Ενέργειας.

Υπάρχει το θέμα της ακρίβειας, το οποίο, επίσης, μπορεί να υπάγεται θεσμικά σε ένα Υπουργείο, αλλά από την άλλη μεριά, όμως, μπορεί να χρειαστούν συντονισμένες ενέργειες, από πολλά Υπουργεία, για να χτυπηθεί.

Δημοσιογράφος: Άρα κατά περίπτωση δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχετε σε κάθε συγκυρία;

Γιώργος Παπανδρέου: Ανάλογα με τις προτεραιότητες, βεβαίως. Έχουμε μιλήσει για τις προτεραιότητες και έχω αναφέρει ότι μερικές από τις προτεραιότητες, σήμερα, είναι η κοινωνίας της πληροφορίας και αυτό είναι ένα από τα αιτήματα πάρα πολλών εταιρειών, αλλά και Ιδρυμάτων, που ασχολούνται με το θέμα της πληροφορικής και της ουσιαστικής ενσωμάτωσης αυτής της τεχνολογίας στην ελληνική κοινωνία, ότι χρειάζεται κάποιος δίπλα στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα το κυνηγάει νυχθημερόν.

Αυτό, λοιπόν, που θα κάνουμε είναι ένα πολύ πιο παρεμβατικό, με την καλή έννοια, πρωθυπουργικό γραφείο και Επιτελείο.

Δημοσιογράφος: Για να υπερνικήσετε δηλαδή τις αγκυλώσεις, την γραφειοκρατία...

Γιώργος Παπανδρέου: Αγκυλώσεις, γραφειοκρατίες ...

Δημοσιογράφος: Τις εξουσίες των υπουργών επίσης.

Γιώργος Παπανδρέου: Βεβαίως, όπως ξέρετε, τα Υπουργεία λειτουργούν, πολλές φορές, ως φέουδα και μπορεί να μην συνεργάζονται μεταξύ τους. Βεβαίως, εμείς μιλάμε και για μια επιτελική κυβέρνηση. Ένα μεγάλο πρόβλημα στις κυβερνήσεις είναι ότι, όταν οι αρμοδιότητες βρίσκονται κεντρικά, μπορεί να έχετε μία υπηρεσία σε μια πόλη, είτε στην Αθήνα, είτε αλλού, που να είναι δίπλα σε μια δεύτερη υπηρεσία, σε μια τρίτη υπηρεσία, ένα σχολείο, ένα Κέντρο Υγείας, τον ΟΑΕΔ π.χ., τα οποία δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους σε τοπικό επίπεδο, διότι πρέπει να συνεργαστούν οι υπουργοί μεταξύ τους, δηλαδή ο υπουργός Υγείας, ο υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Εργασίας, για να πάρουν μια απόφαση.

Δημοσιογράφος: Ή στις φωτιές στην Πελοπόννησο έπρεπε να πάει ο πρωθυπουργός για να αρχίσουν μετά από μέρες να συντονίζονται οι διαφορετικές υπηρεσίες.

Γιώργος Παπανδρέου:, Στο θέμα των κρίσεων, βεβαίως, υπήρχε η Πολιτική Προστασία. Εδώ, όχι μόνο δεν είναι θεσμικό το θέμα, πιστεύω, αλλά έχει πολύ μεγάλες πολιτικές ευθύνες αυτή η κυβέρνηση, για το πώς χειρίστηκε την όλη κρίση.

Αλλά εγώ σας λέω, ότι, ουσιαστικά, με την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, θα έχουμε πρώτα απ' όλα την ευελιξία, σε τοπικό επίπεδο, να λαμβάνονται αποφάσεις, αν π.χ. λέμε, ότι υπάρχει θέμα εμβολιασμού στα σχολεία ή πρόληψης ή εκπαίδευσης των καθηγητών για τα θέματα Υγείας, δεν θα πρέπει αναγκαστικά να πάρει μια απόφαση ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Παιδείας για το συγκεκριμένο σχολείο. Θα υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιείται σε τοπικό επίπεδο.

Άρα, λοιπόν, η επιτελική κυβέρνηση θα πρέπει, περισσότερο να σκέφτεται, να ερευνά, να σχεδιάζει, να αφομοιώνει όλες τις πιο καινοτόμες ιδέες που υπάρχουν παγκοσμίως και αυτές να τις εφαρμόζει. Σήμερα, ο υπουργός, είναι αναγκαστικά διαχειριστής της καθημερινότητας, που δεν μπορεί να είναι τελικά, διότι είναι τόσο πολλά τα μικροπροβλήματα, δεν μπορεί να υπογράφει για την άδεια του οδηγού του Πρύτανη των Ιωαννίνων, όπως -θυμάμαι- υπέγραφα εγώ, όταν ήμουν στο Υπουργείο Παιδείας.

Δημοσιογράφος: Να πάρουμε για παράδειγμα μια δική σας πρόταση. Το Laptop των 80,00 ευρώ που έχετε προτείνει να μοιράζεται στα παιδιά, δηλαδή πάνω - κάτω το κόστος των βιβλίων τόσο είναι 80,00 ευρώ με 100,00 ευρώ. Εκεί χρειάζεται εμπλοκή πολλών Υπουργείων: του Υπουργείου Παιδείας, προφανώς του Υπουργείου Οικονομίας για το κόστος, του Υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή ο Υπουργός Επικρατείας, ένας από τους δύο, όταν πρέπει να λύσετε αυτό το θέμα, θα εποπτεύει όλη αυτή τη διαδικασία.

Γιώργος Παπανδρέου: Ας πάρουμε αυτό το παράδειγμα. Θα πω σε έναν από τους υπουργούς Επικρατείας, αυτό το θέμα, θέλω να το λύσεις μέσα σε δύο εβδομάδες, μέσα σε ένα μήνα. Θα βρεις τους τρεις υπουργούς, θα συζητήσετε, αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, θα το αναφέρεις σ' εμένα για να το λύσω, αν δεν υπάρξει πρόβλημα, θα προχωρήσει και θα λυθεί.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Γιώργος Παπανδρέου: Μ' αυτό τον τρόπο, σπάμε τα κενά και τα φέουδα. Και βεβαίως, πολλές φορές δεν μπορεί ένας υπουργός, που έχει χίλια - δυο άλλα θέματα, να ασχοληθεί με ένα θέμα χρονοβόρο, αν ξέρει ότι θα πρέπει να συναντήσει τον άλλον υπουργό, να κάνει άλλα 10 ραντεβού και τα οποία μπορεί να καθυστερήσουν για 2-3-5 μήνες, χωρίς να το εφαρμόσουν.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι η αποτελεσματικότητα είναι αυτό που σας ενδιαφέρει.

Γιώργος Παπανδρέου: Είναι η αποτελεσματικότητα. Έχω δει στην Γαλλική Κυβέρνηση που, και αυτή έχει γευτεί αρκετές αγκυλώσεις, αλλά έχει σίγουρα και πολλά θετικά, εκεί, το Γραφείο του Προέδρου, σ' αυτή την περίπτωση, όχι του πρωθυπουργού, έχει τη δυνατότητα να ορίζει έναν υπουργό, όπως είναι ο υπουργός της Επικρατείας, ο οποίος, ακόμα και υπηρεσίες έχει στη διάθεσή του, για να μπορεί να λύσει ένα θέμα που είναι διυπουργικό.

Άρα, λοιπόν, μ' αυτή την λογική λέμε, υπάρχει ο υπουργός Επικρατείας.

Δημοσιογράφος: Δυο διευκρινιστικές μόνο. Αυτό το πελατειακό σύστημα που έχουμε στην Ελλάδα, δυστυχώς στηρίζει όλους αυτούς τους υφυπουργούς που λέγαμε πριν, δεν θα υπάρχουν δηλαδή καθόλου υφυπουργοί; Και το άλλο, εάν θα υπάρχουν επικεφαλής των τεσσάρων κύκλων. Αυτοί οι τσάροι, ας τους πούμε έτσι.

Γιώργος Παπανδρέου: Στόχος είναι, να συντονίζεται το σύστημα από τον πρωθυπουργό και το γραφείο του, για να μην υπάρχει αυτό που λέτε, οι τσάροι, δηλαδή, μια νέα γραφειοκρατία. Και αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει, κατά τακτά διαστήματα - και, όχι όπως ο σημερινός πρωθυπουργός, που το Υπουργικό Συμβούλιο, νομίζω 6 ή 7 φορές το έχει συγκαλέσει και περισσότερο για λόγους επικοινωνιακούς και τελετουργικούς - και αυτή είναι και η δουλειά του, να συγκαλεί και το Υπουργικό Συμβούλιο και τα διάφορα όργανα που υπάρχουν και, βεβαίως, τις ενότητες αυτές, για να μπορεί να επιλύει τα προβλήματα και να προχωράει.

Οι υφυπουργοί, όπως πολύ σωστά είπατε, πολλές φορές, έχουν μπει στην κυβέρνηση για πελατειακούς λόγους, δηλαδή, δεν χρειαζόμαστε τόσους υφυπουργούς. Βεβαίως, υπάρχει ένα θετικό στους υφυπουργούς, αλλά αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να προετοιμάζεις νέους πολιτικούς και να αποκτούν εμπειρία και νέα πρόσωπα.

Δημοσιογράφος: Να φτιάχνεις πάγκο δηλαδή.

Γιώργος Παπανδρέου: Ακριβώς. Αυτό είναι, όμως, σημαντικό, όχι μόνο για κάθε κυβέρνηση, αλλά και για την πολιτική. Όμως, συμφωνώ απόλυτα, η πελατειακή λειτουργία του κράτους πρέπει να σπάσει. Αυτό σημαίνει διαφάνεια, σημαίνει αξιοκρατία, σημαίνει ανοιχτές διαδικασίες, είτε είναι για προμήθειες, είτε για υπογραφές υπουργού για κάποια χρηματοδότηση.

Π.χ. σήμερα, μπορεί ένας υπουργός να δώσει χρήματα, από εδώ και από εκεί πελατειακά, στην περιοχή του. Η υπογραφή, κάθε υπογραφή του υπουργού, θα μπαίνει στο διαδίκτυο, θα ελέγχεται.

Δημοσιογράφος: Κάτι συναφές, επειδή είναι και απ' ό,τι βλέπουμε μόνιμο μέλημά σας το να φτιάξετε την εικόνα του ΠΑΣΟΚ συνολικά στην κοινωνία, ακούσαμε προηγουμένως κάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το ασυμβίβαστο ουσιαστικά που θέτετε μεταξύ της κομματικής ιδιότητας και της ανάληψης κυβερνητικής ή μάλλον κρατικής θέσης. Αυτό πώς το φαντάζεστε;

Δημοσιογράφος: Είχε ξαναμπεί στο παρελθόν όμως και δεν απέδωσε.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή κομματικοποίηση του κράτους, κρατικοποίηση του κόμματος. Είναι το ΠΑΣΟΚ που έχει τόσο βαθιές ρίζες και στο συνδικαλισμό και τέλος πάντων σε αυτό που λέγεται κομματική ένταξη, είναι έτοιμο να το δεχθεί αυτό κ. Παπανδρέου;

Γιώργος Παπανδρέου: Απολύτως. Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να το δεχθούν, ας μην το δεχθούν. Δεν είναι στις προθέσεις μου, να το διαπραγματευτώ αυτό. Αλλά έχω την αίσθηση, ότι η μεγάλη, η πλατειά βάση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο είναι έτοιμη να το δεχθεί, αλλά το θέλει. Διότι δεν θέλει το κόμμα των παραγόντων. Θέλει το κόμμα της κοινωνίας.

Και όταν γίναμε κόμμα παραγόντων, τότε κάναμε λάθη. Το κόμμα της κοινωνίας, σημαίνει να εκφράζει γνήσια τον Έλληνα πολίτη, δημοκρατικά την περιοχή, το συνδικάτο, τον εργαζόμενο, τον αγρότη και όχι τις πιθανές φιλοδοξίες του κάθε πολιτευτή ή οτιδήποτε άλλο. Βεβαίως, οι φιλοδοξίες, όχι μόνο επιτρεπτές είναι, αλλά και αναγκαίες, για να πάει η χώρα μπροστά, για να έχει κάποιος τους στόχους του, αλλά μέσα από κανόνες, μέσα από διαδικασίες διαφάνειας, διακριτών ρόλων. Ένα πρόβλημα, που έχουμε στη χώρα μας, είναι οι διακριτοί ρόλοι.

Δημοσιογράφος: Διακριτός ρόλος είπατε κόμματος και κυβέρνησης.

Γιώργος Παπανδρέου: Κόμματος και κυβέρνησης. Διακριτός ρόλος πρέπει να υπάρχει, επίσης, μεταξύ κράτους και Μέσων Ενημέρωσης. Θέλουμε την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης. Διακριτός ρόλος πρέπει να υπάρχει και μεταξύ Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας. Δυστυχώς, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης είναι κάτι που είδαμε αυτά τα τελευταία χρόνια.
Διακριτός ρόλος σημαίνει ισχυρό Κοινοβούλιο, που να ελέγχει την εξουσία. Διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας - Κράτους. Αυτά είναι πολύ σημαντικά, για να μπορούμε να έχουμε μια Δημοκρατία, που θα λειτουργεί και θα αλληλοελέγχεται, αλλά όπου θα είναι και καθαρές οι σχέσεις. Όταν δεν είναι καθαρές οι σχέσεις, τότε βεβαίως δημιουργούνται και πολλά προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Επειδή σας πιάσαμε και λίγο μονότερμα, να σας κάνω μια πιο μεγάλη ερώτηση να πιείτε και μια γουλιά νερό. Όλοι περιμένουν την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία απ' ό,τι φαίνεται τουλάχιστον σε εμάς, θα γίνει επάνω στην κάλπη. Επομένως, εσείς νομίζετε ότι έχει προηγηθεί, έχει γίνει ήδη η πολιτική ανατροπή η οποία θα καταγραφεί σαν εκλογικό αποτέλεσμα ή θα γίνει κυριολεκτικά και αυτό στις τελευταίες 48 ώρες μετά απ' την προεκλογική εκστρατεία, κυριολεκτικά πάνω απ' την κάλπη;

Γιώργος Παπανδρέου: Εγώ πιστεύω ότι, ήμασταν ήδη μπροστά, εδώ και αρκετό καιρό και, αυτή τη στιγμή, έχουμε μια τεράστια δυναμική, που σιγουρεύει αυτή την ανατροπή. Και όλες αυτές, οι διάφορες φημολογίες, είναι περισσότερο εκ του πονηρού, είναι ένα παιχνίδι, από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προσπαθεί - διότι δεν έχει και κανένα άλλο επιχείρημα, δεν της έχει μείνει και τίποτα, δεν έχει κάπου να πει για το ουσιαστικό έργο της - απλώς να δημιουργήσει, είτε ψευτοδιλήμματα, ή να εκβιάσει, ή να εκφοβίσει, ή να σπάσει το ηθικό των δημοκρατικών πολιτών.

Σήμερα, αποφασίζει πια ο λαός. Κανένας άλλος. Και ο λαός θα αποφασίσει την ανατροπή.

Δημοσιογράφος: Εάν έχετε την ιδέα ότι πραγματικά έχει συντελεστεί έστω και μερικές μέρες, μερικές βδομάδες πριν αυτή η πολιτική ανατροπή, σε ποια θέματα νομίζετε ότι έγινε αυτό; Ποια ήταν η αφορμή, στην οποία την είδαν οι πολίτες και είπαν όχι, μέχρι εδώ, όπως το λέτε και εσείς «φτάνει πια», θα επιλέξω το ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Παπανδρέου: Έχω την αίσθηση ότι υπήρχε, μέσα στον κάθε πολίτη, μία λογική, να δούμε, να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, εντάξει, μια νέα κυβέρνηση, δεν θα την απορρίψουμε αμέσως. Αλλά σιγά-σιγά, ο κόσμος και, δεν νομίζω ότι ήταν από μία μόνο πράξη, σιγά-σιγά, ο κόσμος είδε ότι καμιά υπόσχεση δεν τηρήθηκε, κανένα ουσιαστικό έργο δεν έχει να παρουσιάσει αυτή η κυβέρνηση.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά λειτούργησε με τις πιο παλαιοκομματικές αντιλήψεις, είτε είναι πελατειακές, είτε είναι ακόμα και αυταρχικές. Θυμίσανε εποχές του '50 και του '60. Παλιές λογικές του κράτους - λάφυρο που, ουσιαστικά, το είδαμε από το πώς χειρίζονται τις υπηρεσίες, με την πλήρη κομματικοποίηση των υπηρεσιών.

Ένας λόγος, για τον οποίο η Πυροσβεστική δεν λειτούργησε καλά, είναι ότι αλλάξανε τους αξιωματικούς τον Μάιο, όταν αυτοί λέγανε ότι ήταν έτοιμοι απ' το Φλεβάρη. Αν ήσασταν έτοιμοι απ' τον Φλεβάρη, γιατί αλλάξατε τους αξιωματικούς τον Μάιο, τους περισσότερους, περίπου 18 από τους 26, αν θυμάμαι καλά, με κομματικά κριτήρια.

Αυτό αποσυντόνισε μια πολύ σημαντική υπηρεσία, μπροστά σε ένα καλοκαίρι που, όλοι ξέραμε, ότι θα είχαμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για τη χώρα μας. Είδαμε το σκάνδαλο των ομολόγων, για το οποίο, ακόμα δεν έχει απολογηθεί ο πρωθυπουργός, ακόμα κρύβεται. Ακόμα κρύβει στοιχεία. Μέχρι και τώρα, στις εκλογές. Δεν έχουν επιστρέφει τα λεφτά.
Μας εκβιάζει η Morgan Stanley. Εκβιάζει, ακόμα και μέσα από τη λογική, ότι θα αλλάξει το Χρηματιστήριο, θα χτυπηθεί το Χρηματιστήριο αν αλλάξει η κυβέρνηση κλπ. Απαράδεκτη λογική, σαν να είμαστε Μπανανία. Μας χειρίζονται, σαν να είμαστε Μπανανία.

Αυτές οι λογικές, αυτά τα ζητήματα, οι «γαλάζιες συνεντεύξεις», όλα αυτά, έχουν πια γεμίσει το ποτήρι και έχει ξεχειλίσει το ποτήρι πια. Και νομίζω αυτό έχει γίνει, κάποια στιγμή, ξεχείλισε το ποτήρι και είπε ο κόσμος «φτάνει πια». Δεν σας δίνω δεύτερη ευκαιρία. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο, το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόγραμμα, το ΠΑΣΟΚ φέρνει ελπίδα.

Δημοσιογράφος: Έτσι όπως έχει κινηθεί η επικαιρότητα τα δύο τελευταία 24ωρα κ. Παπανδρέου, έχει φανεί κάτι όμως περίτρανα. Ότι όσο εσείς προτείνετε πράγματα, επιβάλλεστε σε αυτό που λέγεται πολιτική ατζέντα. Σύνταξη για τις ανασφάλιστες νοικοκυρές. Κάνατε όλο το πολιτικό σύστημα να μιλάει γι' αυτό το πράγμα.

Σήμερα, έστω και τελευταία ουσιαστικά μέρα της προεκλογικής περιόδου, δίνετε στη δημοσιότητα τη δομή, το κυβερνητικό μοντέλο που εισηγείστε. Μήπως αυτά έπρεπε να γίνουν νωρίτερα; Δηλαδή μήπως έχει χαθεί πολιτικός χρόνος ο οποίος θα είχε καταστήσει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή στην πολιτική κουβέντα;

Γιώργος Παπανδρέου: Εμείς δώσαμε τους αγώνες μας, εδώ και τρία χρόνια, αρχικώς, ξεκινώντας από μία, θα έλεγα, μεγάλη ανοχή. Ανοχή στην κυβέρνηση, για να της δώσουμε περιθώριο. Μάλιστα, υπήρξε μεγάλη κριτική και απέναντί μου, και εσωκομματικά ακόμα, γιατί δεν έκανα σκληρή αντιπολίτευση. Εγώ θέλησα πραγματικά, ως Έλληνας πατριώτης, ξεφεύγοντας απ' τις στενές κομματικές αντιλήψεις, να δώσω ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο, που λεγόταν Καραμανλής.

Δυστυχώς για τη γενιά μας, μας γύρισε πίσω, σε παλιές αντιλήψεις και σε παλιές λογικές. Δεν άρπαξε την ευκαιρία, να διαμορφώσει ευρύτερες συναινέσεις, να διαμορφώσει πραγματικά ένα πρόγραμμα καινοτομιών και αλλαγών που μπορούσε να δεχτεί η Ελλάδα. Τι ήταν η Ελλάδα τότε; Ήταν η Ολυμπιακή Ελλάδα.

Ήταν η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης. Ήταν η Ελλάδα των μεγάλων έργων. Ήταν η Ελλάδα των Βαλκανίων. Ήταν η Ελλάδα της Ελληνικής Προεδρίας, που όλοι μας δώσανε εύφημο μνεία, στις μεγαλύτερες κρίσεις που είχε η Ευρώπη με το θέμα του Ιράκ. Ήταν η Ελλάδα, που ήταν το υπόδειγμα για τα Βαλκάνια. Μα οι Τούρκοι, μα οι Βούλγαροι, μα οι Αλβανοί, μα οι Πολωνοί, λέγανε εμείς θέλουμε να δούμε πώς, εσείς, από βαλκανική χώρα στην Ευρώπη, γίνατε ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Ήμασταν το πρότυπο. Και αυτό το πρότυπο, σήμερα, έχει υπονομευτεί, έχει διασυρθεί η χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Να το θέσω λίγο πιο προσωπικά όμως. Δηλαδή και εσείς έχετε...

Γιώργος Παπανδρέου: Να πω, όμως, κάτι. Εμείς, δώσαμε τις μάχες. Απ' τον Φλεβάρη ζητήσαμε εκλογές, γιατί βλέπαμε πού πήγαινε η κατάσταση και κάναμε και τότε υπεύθυνη αντιπολίτευση, γιατί ξέραμε πού πήγαινε η χώρα. Δυστυχώς, με τον πιο τραγικό τρόπο, δικαιωθήκαμε. Με τον πιο τραγικό τρόπο. Είτε είναι τα σκάνδαλα για τις υποκλοπές, είτε είναι τα σκάνδαλα για τα Ταμεία, είτε είναι η μεγάλη καταστροφή του καλοκαιριού, θα έπρεπε να είχαν γίνει εκλογές.

Ο κ. Καραμανλής, δήθεν θεσμικά, ο δήθεν θεσμικός πρωθυπουργός, έβαλε τον κ. Ρουσόπουλο να αναγγείλει τις εκλογές, αποφάσισε να κάνει εκλογές-εξπρές, δηλαδή, να μην δώσει χρόνο για να συζητήσουμε αυτά τα οποία είπατε, το Πρόγραμμα, τις θέσεις μας, το θέμα του ασφαλιστικού. Δεν ήθελε.

Βεβαίως, εμείς πιστεύω ότι έχουμε δώσει, όσο μπορούσαμε, την μάχη της ενημέρωσης, αλλά βεβαίως, ο κ. Καραμανλής δεν το ήθελε αυτό, βλέποντας ότι η εκλογική κατηφόρα, τον έπαιρνε από κάτω.

Δημοσιογράφος: Πολλοί πάντως συμμερίζονται αυτό που λέτε.

Γιώργος Παπανδρέου: Και το τρίτο, βεβαίως, είναι ότι βλέπουμε πως αυτός ο δήθεν θεσμικός πρωθυπουργός, δεν βγάζει βιβλία για τα σχολεία, διότι τα τυπογραφεία αναγκαστικά όπως είπε η κυβέρνηση, τυπώνουν τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Τώρα είμαστε σοβαρή χώρα; Αυτή είναι σοβαρή κυβέρνηση;

Δημοσιογράφος: Παρεμπιπτόντως, του ευχηθήκατε τηλεφωνικώς που είχατε πει για τα γενέθλιά του σήμερα;

Γιώργος Παπανδρέου: Θα του στείλω τις ευχές μου, αυτό είναι σίγουρο. Και ευτυχώς που μου το θυμίσατε, να μην το ξεχάσω.

Δημοσιογράφος: Αλλά πάντως και εσείς έχετε μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσετε την εξουσία. Ο Καραμανλής γιατί δε δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία να την ασκήσει. Ακόμη και αν συμφωνούν όλοι με αυτά που λέτε και οι Νεοδημοκράτες ψηφοφόροι.

Γιώργος Παπανδρέου: Διότι, αξιολογείστε την πρώτη του ευκαιρία. Εγώ, ζητάω την πρώτη ευκαιρία.

Δημοσιογράφος: Για να ασκήσετε εξουσία.

Γιώργος Παπανδρέου: Για να ασκήσω εξουσία ως πρωθυπουργός, γιατί εξουσία έχω ασκήσει και, αν θέλετε, να την αξιολογήσετε, γιατί πολλές φορές μιλάμε για το ποιος είναι καταλληλότερος κλπ, αξιολογείστε με. Η ουσιαστική αξιολόγηση θα είναι, να με αξιολογήσετε, μετά τη δική μου θητεία, με την θητεία του κ. Καραμανλή. Ή να αξιολογήσετε το δικό μου έργο στα Υπουργεία απ' τα οποία πέρασα, με το έργο του κ. Καραμανλή. Πιστεύω ότι η σύγκριση είναι καταλυτική.

Αλλά για να μην πάμε σε αυτή τη λογική, εγώ θέλω να πω το εξής: Στον κ. Καραμανλή δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Του έδωσε ο ελληνικός λαός 45% και κάτι. Δεν το αξιοποίησε. Όχι μόνο δεν το αξιοποίησε, αλλά πήγε την χώρα πολύ πίσω. Γιατί να έχει δεύτερη ευκαιρία; Για να κάνει, τι; Δηλαδή, την επομένη, τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής για το ασφαλιστικό; Για το ασφαλιστικό στο οποίο, αυτή τη στιγμή, συγκαλύπτει το μεγαλύτερο σκάνδαλο για τα Ταμεία της χώρας. Θα είναι όμηρος και δέσμιος αυτών των συγκαλύψεων.

Δημοσιογράφος: Μπορούσε να το λύσει το ασφαλιστικό δηλαδή στην πρώτη τετραετία, στα 3,5 χρόνια;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν ασχολήθηκε καθόλου. Ή μάλλον ασχολήθηκε, αλλά μόνο με τον συντονισμό των 24 Ταμείων, τα οποία θα έπρεπε να επενδύσουν στα επικίνδυνα ομόλογα.

Δημοσιογράφος: Ξεχωρίζετε κάποιον τομέα της κυβέρνησης που μπορεί να πήγε καλά κ. Πρόεδρε;

Γιώργος Παπανδρέου: Έχω προσπαθήσει, πραγματικά, για να μην μου πουν ότι είμαι ακραίος. Αλλά δυστυχώς, δεν έχω δει κάτι θετικό. Και έχω ρωτήσει και στη Βουλή, έχω ρωτήσει τον πρωθυπουργό, πέστε μου κάτι, για το οποίο μπορεί να είσαστε περήφανος, κάτι που κάνατε, κάτι που φτιάξατε. Τη δημόσια διοίκηση, την κομματικοποίησε, τη διέλυσε, δεν λειτουργεί.
Σκάνδαλα επί σκανδάλων. Βάζουν κουμπάρους και συγγενείς, για να διοικήσουν την χώρα. Δημιουργούν μια χείριστη εικόνα στο εξωτερικό. Τώρα, έχουμε αυτό το θέμα που μας είπαν, για ασύμμετρες απειλές. Και βεβαίως, όλος ο κόσμος ξέρει ότι αυτό διασύρει την χώρα, διότι ουσιαστικά, παραπέμπει σε τρομοκράτες.

Και είχαμε χρόνια, το γνωρίζετε, χρόνια εγώ, ως υπουργός Εξωτερικών, γυρνούσα ανά τον κόσμο και πάλευα για τα εθνικά θέματα.

Δημοσιογράφος: Για να ανατρέψετε αυτό το κλίμα που υπήρχε.

Γιώργος Παπανδρέου: Όταν θέλανε να μου δημιουργήσουν πρόβλημα ή θέλανε κάτι να πουν...

Δημοσιογράφος: «Έχετε ζήτημα ασφάλειας με την 17Ν».

Γιώργος Παπανδρέου: Μου έλεγαν, «εσείς τώρα, τι μας λέτε γι' αυτό το θέμα ή το άλλο, εσείς δεν μπορείτε ούτε τους δικούς σας εκεί πέρα να μαζέψετε κλπ». Το κλείσαμε αυτό το θέμα. Θα το ξαναφέρουμε; Ξέρετε, πόσο επηρεάζει τον τουρισμό; Ξέρετε ότι, αμέσως μετά απ' αυτές τις, σε παγκόσμιο επίπεδο πια, δηλώσεις περί ασύμμετρων απειλών, οι πιθανοί τουρίστες, επισκέπτες κλπ, άρχισαν να ρωτούν, τι γίνεται εδώ πέρα; Θα πάμε στην Ελλάδα;

Τελικά, όμως, ξέρετε ποια είναι η ασύμμετρη απειλή; Είναι αυτό που έκανε ο κ. Δούκας. Ο κ. Δούκας, ο οποίος υπέγραψε, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, την παραχώρηση 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων, για να οικοπεδοποιηθούν.

Δημοσιογράφος: Να αξιοποιηθούν.

Γιώργος Παπανδρέου: Να αξιοποιηθούν, ναι, όπως ξέρουμε τη λέξη.

Δημοσιογράφος: Καπιταλιστικά, κερδοσκοπικά.

Γιώργος Παπανδρέου: Εμείς, έχουμε κάνει μια πρόταση για μια συνολική ανασυγκρότηση, δίνοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Πελοπόννησο, διαμορφώνοντας μια ουσιαστική, ένα νέο πρότυπο, αν θέλετε, ανάπτυξης, δηλαδή, να αξιοποιήσουμε - από την τραγωδία έστω - μια ευκαιρία ενός νέου είδους ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον, που μιλάει για οικολογικά προϊόντα, που μιλάει για την κοινωνία της γνώσης, μέσα από μια Πανεπιστημιούπολη, που διαμορφώνει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, έναν τουρισμό, που θα είναι συνδεδεμένος με την ποιότητα, αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Δημοσιογράφος: Είδατε όμως πόσοι πολλοί είμαστε οι καταπατητές, ώστε θεώρησε ο κ. Δούκας και η κυβέρνηση προφανώς ότι θα αποφέρει περισσότερες ψήφους να παραχωρηθεί αυτή η έκταση τώρα προεκλογικά, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, παρά να περιμένουν έστω μετά τις εκλογές. Δηλαδή το θεώρησαν προεκλογικό ατού, αυτό που θεωρείτε εσείς...

Γιώργος Παπανδρέου: Εγώ θέλω ψήφους, αλλά όχι τέτοιου είδους ψήφους.

Δημοσιογράφος: Θετικές ψήφους δηλαδή.

Γιώργος Παπανδρέου: Θετικές ψήφους, που λένε όχι στους καταπατητές και θέλω αυτούς, που θέλουν το καλό της Ελλάδας. Επιτέλους, πρέπει να τελειώσουμε με αυτό. Και θέλω να κάνω μια δήλωση: Δεν αναγνωρίζω καμία απόφαση αυτής της κυβέρνησης μετά την προκήρυξη των εκλογών και, σαφώς, δεν αναγνωρίζω αυτή την απόφαση που έχει πάρει ο κ. Δούκας, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές.

Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό αυτό που λέτε κ. Παπανδρέου. Έχουμε ήδη φτάσει στα 200 μηνύματα στον FLASH GR που σας αφορούν.

Γιώργος Παπανδρέου: Μπράβο!

Δημοσιογράφος: Έχουν να κάνουν με ερωτήσεις βέβαια τις οποίες θα σας τις δώσουμε αμέσως μετά κ. Παπανδρέου προφανώς να τις απαντήσετε και το γραφείο σας, γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Γιώργος Παπανδρέου: Βεβαίως, θα το κάνουμε.

Δημοσιογράφος: Ένα ερώτημα το οποίο έχει να κάνει με τη συζήτηση που κάνετε, ο κ. Καραμανλής και τον ακούσαμε πολλές φορές να λέει ότι "την περίοδο της κρίσης δεν αποκεφαλίζεις κάποιους που μπορεί να έχουν ευθύνη". Έρχονται τα δύσκολα και για τη δική σας κυβέρνηση και εμφανώς κάποιοι υπουργοί, κάποιοι κυβερνητικοί Αξιωματούχοι δεν κάνανε καλά τη δουλειά τους. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα, προκειμένου να είναι Επιτελική κυβέρνηση όπως λέτε;

Γιώργος Παπανδρέου: Πρώτα απ´ όλα, ο κ. Πολύδωρας, δεν ήταν η πρώτη κρίση, ήταν η πολλοστή κρίση, την οποία δεν αντιμετώπισε, αλλά βεβαίως, δεν είναι τελικά και του Πολύδωρα το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν τελικά του κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη, όταν ένα Υπουργείο κι ένα άλλο Υπουργείο δεν συνεννοούνται, γιατί ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία δεν είναι ο Πολύδωρας, είναι ο Παυλόπουλος, που δεν φάνηκε.
Και ξέρετε τι άκουγα, τουλάχιστον από τους Νομάρχες; Τους έλεγε "δεν μπορώ να κάνω κάτι, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον Πολύδωρα, συνεννοηθείτε εσείς μαζί του". Δηλαδή, αυτό έλεγε στους Νομάρχες των πυρόπληκτων περιοχών, όταν υπήρχαν πυρκαγιές, πέταγε το μπαλάκι σε κάποιον άλλο υπουργό.

Δημοσιογράφος: Αλλά πάντως συγνώμη ζήτησε για λογαριασμό τους στην Αιγιαλεία.

Γιώργος Παπανδρέου: Εν πάση περιπτώσει. Τουλάχιστον, αναγνώρισε την ευθύνη αυτός. Αλλά την ευθύνη, την είχε ο πρωθυπουργός. Όταν δύο Υπουργεία δεν συντονίζονται σε μια κρίση, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει την ευθύνη, κανένας άλλος. Τι έκανε ο κ. Καραμανλής; Απών Και μόνον επικοινωνιακή πολιτική.

Το έλεγα και το πρωί σε μιαν άλλη εκπομπή, μετατράπηκαν οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, σε συντονιστικά όργανα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Θυμάμαι, όταν πλησίαζε η φωτιά στην Ολυμπία και βγήκε κραυγή αγωνίας από τον Αξιωματικό της περιοχής στα Μέσα Ενημέρωσης, ότι "έρχεται και θα κάψει την Ολυμπία", η κυβέρνηση είχε αυτή μετατραπεί σε τηλεοπτικό σταθμό, για να δημιουργήσει την υποτιθέμενη καλή εικόνα. Βεβαίως, αυτά, κάποια στιγμή, ο ελληνικός λαός τα βλέπει και τα έχει δει.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχετε και φορτωμένο πρόγραμμα με τρώει η γλώσσα μου οπωσδήποτε να υποβάλω μία ερώτηση.

Γιατί σας άκουσα προχθές, όταν απαντήσατε για πρώτη φορά σε ερώτηση για πιθανή ανάθεση θεσμικού ρόλου στον Κώστα Σημίτη στον πρώην πρωθυπουργό, εγώ κατάλαβα, επειδή είχα υπόψη μου και τις προτάσεις που είχατε κάνει στο παρελθόν περί διαφάνειας, ή για την ανάγκη να αλλάξει η Δημόσια Διοίκηση με διακομματικές συμφωνίες, ή για τις προτάσεις που κάνετε για συνεργασία με τον Συνασπισμό ασχέτως αυτοδυναμίας που λέγατε σήμερα, ότι κάτι τέτοιο είχατε στο μυαλό σας για τον κ. Σημίτη, να συντονίσει διαφορετικά τα κόμματα μεταξύ τους σε τέτοιου είδους μεγάλα εθνικά θέματα, Δημόσια Διοίκηση, διαφάνεια και τα λοιπά.
Ατυχώς ο πρώην πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον θέλατε για υπουργό ή για υφυπουργό. Ποιος σας καταλαβαίνει καλύτερα τελικά εγώ ή ο πρώην πρωθυπουργός;

Γιώργος Παπανδρέου: Καλά το θέσατε. Πρώτα απ´ όλα, υπήρξε - και δεν είναι η πρώτη φορά - προσπάθεια, με τα διάφορα παπαγαλάκια όπως λέμε, να δημιουργήσουν τώρα, ενόψει των εκλογών, μία διάσταση απόψεων μεταξύ εμού και του κ. Σημίτη.

Καταρχήν, έχουμε δουλέψει πάρα πολλά χρόνια μαζί, έχουμε μια άριστη συνεργασία, έχω τις τελευταίες μέρες συχνή επαφή μαζί του για τις εκλογές, για τον αγώνα και, βεβαίως, ο κ. Σημίτης είναι μάχιμος, και τώρα προεκλογικά, και μετά, που θα είμαστε κυβέρνηση. Μάχιμος στο πλευρό μας. Αλλά για το τι θα είναι η κυβέρνησή μου αύριο, ποια πρόσωπα θα έχει, αυτό θα το μάθετε από την Δευτέρα.

Δημοσιογράφος: Έχετε σκεφτεί κάτι παρόμοιο με αυτό που ζήσαμε στη Γαλλία; Δηλαδή να δεσμευτεί προεκλογικά ο κ. Σαρκοζί ότι το 50% ή 7 από τα 15 Υπουργεία θα είναι γυναίκες. Το έχετε σκεφτεί για τη δική σας κυβέρνηση κ. Παπανδρέου;

Γιώργος Παπανδρέου: Έχω δεσμευθεί παλαιότερα, δεν έχει προκύψει σε αυτές τις εκλογές, ότι θα προσπαθήσω να είναι το 50% γυναίκες.

Δημοσιογράφος: 50%, μάλιστα.

Γιώργος Παπανδρέου: Ναι. Είναι σημαντικό, όπως το έκανε, όχι μόνο ο κ. Σαρκοζί, και ο Ζαπατέρο το έκανε, και ο Μπλερ το έκανε, και ο Μπράουν το έκανε και, βεβαίως, η Σκανδιναβία, στις βόρειες χώρες πια, είναι καθεστώς. Μάλιστα, νομίζω σε μια πρόσφατη κυβέρνηση, είναι περισσότερες οι γυναίκες από τους άντρες. Αλλά έχουμε πολύ ικανά στελέχη, και γυναίκες, και πρέπει να τους δώσουμε την δυνατότητα, πρέπει να τους αξιοποιήσουμε.

Δημοσιογράφος: Η πρώτη κουβέντα που είπε ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη χθες αρχίζοντας την ομιλία του αναφερόταν στα Σκόπια και πήρε μια συγκεκριμένη θέση όπως είδατε. Εσείς θεωρείτε ότι αυτή η θέση που υιοθέτησε χθες ο κ. Καραμανλής είναι ένα βήμα καινούριο της Κυβέρνησης, γιατί κι εμείς δεσμευόμαστε από την ενδιάμεση συμφωνία, ή θεωρείτε ότι δεν αλλάζει σε τίποτα η κυβερνητική πολιτική και ήταν αυτό που έχετε ξαναπεί "μια τσάμπα μαγκιά" πάλι;

Γιώργος Παπανδρέου: Τι να σας πω; Εγώ έχω μείνει έκπληκτος, από την έλλειψη οποιασδήποτε στρατηγικής στα εξωτερικά θέματα, απ´ αυτή την κυβέρνηση. Το μόνο που έκανε προεκλογικά, το 2004, είναι ότι είπε ότι θα ακολουθήσει την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο δεν έκανε.

Και από 'κει και πέρα, στο Κυπριακό, στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη βαλκανική μας πολιτική, στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, στο θέμα της Μέσης Ανατολής, στο θέμα της Φυρόμ, στο θέμα της Ευρώπης, ουσιαστική απουσία, καμία ουσιαστική παρουσία.

Κι όταν, μάλιστα, ένας πρωθυπουργός καταθέτει τα όπλα και δημοσίως, είτε για την Τουρκία, είτε για οτιδήποτε άλλο, σε σχέση με τη δυνατότητα να επιβάλει βέτο, είναι βεβαίως ένας πρωθυπουργός, που δεν θέλει να αναμετρηθεί με τα δύσκολα.

Δημοσιογράφος: Δεν ήταν δηλαδή ένα βήμα αυτό έστω;

Γιώργος Παπανδρέου: Εγώ θεωρώ ότι, δεν είναι αξιόπιστα, αυτά που λέει ο κ. Καραμανλής, για την εξωτερική πολιτική. Δεν είναι αξιόπιστα. Τώρα, για προεκλογικούς λόγους, μπορεί να ήθελε κάτι να πει στην Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αξιόπιστα πια αυτά που λέει ο κ. Καραμανλής, γιατί ό,τι έχει πει, έχει κάνει το αντίθετο, και στην εξωτερική πολιτική. Είναι επικοινωνιακή και μόνον η πολιτική του και, επικοινωνιακή για το εσωτερικό, όχι για το εξωτερικό, γιατί μακάρι να είχαμε μια θετική εικόνα προς τα έξω.

Δημοσιογράφος: Δεν πιάνει εκεί δηλαδή η επικοινωνιακή πολιτική;

Γιώργος Παπανδρέου: Εκεί πιάνει, εκεί πιάνει, αλλά το αντίθετο, όταν μιλάς για ασύμμετρες απειλές, όταν θεωρούμαστε πια απατεώνες λόγω της απογραφής, όταν υπήρξε ένας ευτελισμός της χώρας μας με την προώθηση του βασικού Μετόχου, όταν χάσαμε -τι ήταν- τη γαλοπούλα, βεβαίως αυτά είναι θέματα, τα οποία διασύρουν την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Δημοσιογράφος: Και τους παρακολουθητές τους χάσαμε.

Γιώργος Παπανδρέου: Και τους παρακολουθητές χάσαμε και, βεβαίως, έχουμε εμπλακεί και σε αυτό το σκάνδαλο, το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι πια ένα διεθνές σκάνδαλο, αυτό των ομολόγων.

Δημοσιογράφος: Κύριε Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής είπε προηγουμένως ότι "αν έχει ισχνή πλειοψηφία, κοινοβουλευτική πλειοψηφία 153-155 εδρών", γιατί έτσι είναι ο εκλογικός νόμος, "δεν θα πάει σε εκλογές". Εσείς θα πάτε;

Γιώργος Παπανδρέου: Εμείς, θέλουμε ισχυρή πλειοψηφία, αλλά βεβαίως, με οποιαδήποτε πλειοψηφία, δεν υπάρχει λόγος να πάει κανείς σε εκλογές, με πλειοψηφία αυτοδυναμίας.
Και εν πάση περιπτώσει, ο κ. Καραμανλής κάνει κι ένα θεσμικό ατόπημα, όταν προσπαθεί να εκβιάσει, λέγοντας ότι δεν θα αποδεχθεί καν την συνταγματική εντολή, αν αυτή είναι η περίπτωση, που θα του έδινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τη διερεύνηση του σχηματισμού πιθανής κυβέρνησης.

Όμως, η απάντηση στον κ. Καραμανλή είναι απλή, είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, για ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, για ανατροπή αυτής της παρακμιακής κατάστασης που ζούμε.

Δημοσιογράφος: Μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Γιώργος Παπανδρέου: Ισχυρή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ. Εγώ, έχω δεσμευθεί, να κάνω ό,τι μπορώ για μια ευρύτερη πλειοψηφία, συμμαχία αν θέλετε, συναίνεση με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, για να κάνουμε σημαντικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις. Θα κάνουμε σημαντικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, θέλω να τις κάνω με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία.


Δημοσιογράφος: Ήταν χαρά και τιμή μας να έχουμε στο στούντιο του FLASH 96 τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Δημοσιογράφος: Αλλά δυστυχώς πρέπει να σας μοιραστούμε και με άλλους.

Γιώργος Παπανδρέου: Κι εγώ, με ιδιαίτερη χαρά, ξαναήρθα στο σταθμό σας και ελπίζω, να μπορέσω να έρθω και σύντομα, ως πρωθυπουργός, για να μιλήσουμε για τις δεσμεύσεις.
Δημοσιογράφος: Μετά τις εκλογές. Θα κρατήσουμε την κασέτα για να βλέπουμε τι κάνατε.

Γιώργος Παπανδρέου: Βεβαίως, να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Γιώργος Παπανδρέου: Ευχαριστώ πολύ.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ο/Η Σπύρος Σεραφείμ είπε...
ποιος πολιτικός, είπαμε, Αντώνη, ότι μπορεί να παραδεχτεί την πραγματικότητα;

καλησπέρες

2:39 μμ


Ο/Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ είπε...
κύριε Αντώνη, δεν ψηφίζεις μόνο για να αναδείξεις κυβέρνηση, αλλά και να δείξεις πως θα ήθελες να είναι η κυβέρνηση. Πάντως με μια δυναμική και διαφορετική αντιπολίτευση τα πράγματα γίνονται καλύτερα γιατί και η κάθε κυβέρνηση θέλει να προσέχει τα νώτα της..

9:06 μμ


Ο/Η rvagos είπε...
Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις για αυτά τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της Χώρας .Επιδέχεται καμιά σύγκριση το τι παρέλαβαν και τι αφήνουν?Η αναφορά στο Σιμήτη και μόνο αρκεί να πείσει και τον πιο αναποφάσιστο και χωρίς παρωπίδες άνθρωπο . Δεν θέλω να υπερθεματίσω άλλα ένα μόνο θα πω.Θυμήσου την 16 Απριλίου του 2003. Ήταν που η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ και εκείνη την ημέρα υπογραφόταν η ένταξη της Κύπρου .
Είδε κανείς τέτοια εικόνα ,ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που του δόθηκαν έτοιμοι?

ΥΓ.Θα έρθω.

9:12 μμ


Ο/Η Georgios είπε...
Και η πλάκα είναι ότι κατηγορούσαν τον Σιμήτη για αρχιερέα της διαπλοκής. Αυτοί με τόσα σκάνδαλα σε μόλις 3 χρόνια , πώς πρέπει να τους χαρακτηρίσει κανείς?

Ο αρχιεπίσκοπος της ανευθυνότητας (Καραμανλής) ήταν εξαφανισμένος για 3 χρόνια και ξαφνικά βγήκε από το κρησφύγετό του στην Ραφήνα, γιατί άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες. Και αυτές οι καμπάνες δεν χτυπούν μόνο για τον Καραμανλή.

Ας αφήσουν τις δημόσιες σχέσεις, τα επικοινωνιακά τρικ και τα κροκοδείλια δάκρυα και επιτέλους να πιάσουν δουλειά.

12:24 πμ


Ο/Η Apostolos είπε...
Αντώνη,
Είναι κακό πράγμα η εμπάθεια, ο φανατισμός, η μονόπλευρη αντίληψη και η "προοδευτικότητα". Οδηγεί στον Πρετεντερισμό.

9:34 πμ


Ο/Η vaios είπε...
ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 16/9 (ΕΚΛΟΓΕΣ). ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ..

Ακουω αυτη τη στιγμη τον κ. Βουλγαρακη να μιλα για πολυ μεγαλο αριθμο πυρκαγιων.
Ακουσα χτες τον κ.Γεωργιαδη (βολευτη Ν.Δ.) να μιλα για 187 πυρκαγιες την 1η μερα (24/8 ?) των πυρκαγιων στην Πελοπονησο).
Η πυροσβεστικη μιλουσε για την 1η μερα για 120 πυρκαγιες.
Οι διαφοροι κομματικοι της Ν.Δ. μιλουσαν για 200.
Ο κ. Αντωναρος στη συνεντευξη του στο CNN ανεφερε 400.
Στις 3/9 ολα τα μεσα αναφερομενα στις 2/9 προφανως, ελεγαν οτι σχεδον εχουμε ξεμπλεξει με τις πυρκαγιες στην Πελοπονησο και ο κ. Ρουσοπουλος ανεφερε 150 μετωπα.Η πυροσβεστικη μετρησε 150 πυρκαγιες για την Πελοπονησο στις 2/9??

Θα ειχε πολυ ενδιαφερον κ. Κοκορικο να βρειτε τα στοιχεια της πυροσβεστικης για τις παραπανω ημερομηνιες 24,25/8 και 2/9, οχι ομως το συνολικο αριθμο πυρκαγιων αλλα αναλυτικα μια προς μια τις περιοχες, που βρισκονταν αυτες.

Πιστευω θα γελασει ο καθε πικραμενος (και το παρδαλο κατσικι).

** Για καθε σκεπτομενο ατομο ειναι περιττο να πω τι σημαινει "μετωπο πυρκαγιας" και οτι μπορουν να δημιουργουνται σε ελαχιστο χρονο με γεωμετρικη προοδο.Ειναι περιττο να πω τι σημαινει "αναζωπυρωση".(αληθεια μηπως για τις αναζωπυρωσεις θα καταγγειλουμε την πυροσβεστικη σαν εμπρηστη?).

5/9/2007

12:23 μμ


Ο/Η antoniskokorikos είπε...
Για Σπύρο Σεραφείμ
Ποιός είπαμε οτι μπορεί να παραδεχθεί την πραγματικότητα; Είπαμε;

Για καπιταλιστικό κουμούνι
πράγματι μπορείς να ψηφίσεις και για αντιπολίτευση. Μάλλον είναι η πιό αγνή ψήφος, απαλλαγμένη από προσωπικά συμφέροντα και σκοπιμότητες. Ιδίως αν δεν έχεις ελπίδα οτι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. προς το καλύτερο. Γι αυτό νομίζω οτι θα ενισχυθούν τα μικρά κόμματα. Οι περισσότεροι πολίτες όμως ψηφίζουν για κυβέρνηση. και στις δημοτικές για δήμαρχο. Και στα συνδικάτα για συνδικαλιστή. Αλλά δυστυχώς η κομματικοποίηση τα έχει γαμήσει όλα...

1:17 μμ


Ο/Η antoniskokorikos είπε...
Για rvago
Να έρθεις.
Για γεώργιο
Ωραίο αυτό! Χτύπησαν οι καμπάνες και ο Καραμανλής πετάχθηκε έξω από το σπίτι. Αλλά αντί να πιάσει έναν κουβά να σβήσει καμιά φωτιά (πράγμα που θα του έδινε και τις εκλογές) έπιασε την προπαγάνδα. Φαντάζεσαι να μην ήταν αυτός που ήταν και αντί να φύγει νύχτα το Σάββατο από την Ηλεία, καθόταν με έναν κουβά ως την άλλη βδομάδα που έσβησαν οι φωτιές;

1:21 μμ


Ο/Η antoniskokorikos είπε...
Για απόστολο
Συμφωνώ.
Για Βάϊο

Το σημαντικότερο Βάϊε, είναι οτι μία φωτιά που ξεκίνησε εκείνη την Παρασκευή από τη Ζαχάρω, έσβησε μετά από 8 ημέρες στην Αρκαδία.

1:23 μμ


Ο/Η danae είπε...
Η ψήφος σε μικρό κόμμα, γενικά, μπορεί να δείχνει οτι δεν πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να παν προς το καλύτερο. Η ψήφος στην αριστερά όσο μικρό κόμμα κι αν είναι είναι πολιτική ψήφος και όχι διαμαρτυρία. Και αντιθέτως προέρχεται ΜΟΝΟ από όσους δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι τα πράγματα ΜΠΟΡΟΥΝ να παν και καλύτερα, ότι δηλαδή τα πράγματα αλλάζουν και αυτό ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ δεν μπορούν ούτε θέλουν να το εκφράσουν._
Δευτερευόντως σου εφιστώ την προσοχή στο ότι δεν έχεις γυναίκες σχολιαστές κι αυτό όχι γιατί οι γυναίκες δεν σερφάρουν αλλά γιατί έχεις φτιάξει ένα "ανδρικό"/ απαράδεκτα προσβλητικό για τις γυναίκες blog. Μέχρι να αποφασίσεις λοιπόν να μην προβάλεις τις γυναίκες ως μουνιά κώλους και αντικείμενα δεν τηα τα ξαναπούμε διαδικτυακώς μπαμπάκα...

Υ.Γ. Μην ακούσω δικαιολογίες! Σε όλους μας αρεσει το αντίθετο ή το ίδιο φύλο και το sex πάρα πολύ, είναι θέμα χώρου και περιστάσεων η συμπεριφορά μας.

Χαίρετε!

7:10 μμ


Ο/Η antoniskokorikos είπε...
Τί θέλεις να πείς Δανάη; οτι είμαι ένα φαλλοκρατικό σεξιστικό γουρούνι που βλέπω τις γυναίκες ως κώλους και μουνιά; Δεν σου φαίνεται πολύ πρόχειρη η εκτίμησή σου; Πως γνωρίζεις άραγε οτι δεν επισκέπτονται το μπλόγκ και γυναίκες; Αλλά εγώ το διακοσμώ, όπως εμένα μου αρέσει. Δεν το έχω βγάλει στην αγορά να το πουλήσω για να σκεφτώ τί τάρκετ γκρούπ με συμφέρει να πιάσω. Ασφαλώς με ενδιαφέρει να το διαβάζουν και γυναίκες και σ' αυτό εκτός από το ίδιο κίνητρο που έχω για τους άνδρες αναγνώστες, επισκέπτες, σχολιογράφους κλπ έχω και σεξουαλικό; Άρρωστο κι αυτό;
Μήπως μπορείς να με συμβουλεύσεις πώς θα προσελκύσω και γυναίκες σχολιογράφους; Τί εικόνες σου αρέσουν; Θέλεις να γίνεις χρήστης να δούμε και τις δικές σου προτάσεις;
Δεν σου κρύβω, οτι μερικές φορές κι εγώ σοκάρομαι από μιά φωτογραφία που δημοσιεύω. Αλλά δεν κωλώνω. Αφού εγώ την είδα γιατί όχι και κάποιος άλλος; Λές να με παρεξηγήσει ή να χαλάσει η δημόσια εικόνα μου; Δεν είμαι σοβαροφανής. Μπορεί αν ήμουνα βουλευτής ή δήμαρχος να δίσταζα. Αλλά ξέρω πολλούς βουλευτές και δημάρχους που απολαμβάνουν το περιεχόμενο του μπλόγκ. Είμαστε όλοι σεξιστικά γουρούνια;

Κι αν καμιά φωτογραφία δεν είναι πολύ καλλιτεχνική, αλλά ψιλο-πορνό κατά την κρίση σου, ποιά είναι η διαφορά; Δεν μπορεί να είναι αξιόλογη;

Σχημάτισες την εντύπωση οτι όποιος μπαίνει στο μπλόγκ, το κάνει για να ερεθιστεί σεξουαλικά; Δεν νομίζω να υπάρχει ούτε ένας τέτοιος. Αλλά και να υπάρχει, δεν με θίγει. Μπορεί να ωφεληθεί και από κάτι καλό που θα διαβάσει. Το ίδιο ισχύει και για μιά καλή συνέντευξη που δημοσιεύεται στο "πλέημπόϊ" ή στο "Χάστλερ". Δεν σημαίνει οτι πρέπει να ντρέπεται κάποιος πολιτικός να δώσει συνέντευξη ή κάποιος αναγνώστης να πεί οτι το διάβασε στο "Πένθχάουζ".

Το πήγα πολύ μακριά, αλλά η ανεκτικότητα της δημοκρατίας πάει πολύ πιό μακριά. Αναγνωρίζει πολλά περισσότερα δικαιώματα, από το να απολαμβάνουν οι άνδρες ωραίες γυναίκες σε φωτογραφίες. και μάλιστα τέτοιες θεές. Όπως είδες "κατέβασα" το επίπεδο, μόλις διάβασα το σχόλιό σου. Αντί για θεές, σε κανονικές γυναίκες της διπλανής πόρτας. Αυτό είναι πιό σεξιστικό ή πιό δημοκρατικό;

Θέλεις να σε κάνω χρήστη και να ανεβάζεις εσύ κατά βούληση τις δικές σου φωτογραφίες και κείμενα; Άλλωστε αυτό είναι το μήνυμα της διαδραστικής επικοινωνίας. να μην είμαστε μόνον δέκτες αλλά πομποί.