Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2007

Επιτέλους ευθύνες!


Συνέντευξη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ, μέλους του Πολιτικού και του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό FLASH 96 και το δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο, για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Θα μιλήσουμε με ένα σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τον κ. Χρήστο Παπουτσή ο οποίος είναι και από τα πιο ψύχραιμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αυτή την εποχή. Καλή σας μέρα κ. Παπουτσή.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλημέρα σας.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Νομίζω ότι η ψυχραιμία είναι αυτό που χρειάζεται γενικά στην πολιτική δηλαδή.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Χρειάζεται και σκέψη φυσικά. Ψυχραιμία και σκέψη. Δεν χρειάζονται βιασύνες.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μπήκατε κατ' ευθείαν. Με μια κουβέντα μπήκατε κατ' ευθείαν στην ουσία. Ας πιάσουμε λοιπόν τις βιασύνες. Θα βάλει το Πολιτικό Συμβούλιο φρένο στην εκλογή εξπρές νέου αρχηγού, χωρίς να συζητηθούν πολιτικές;
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θα το συζητήσουμε. Αλλά το πρώτο πράγμα που πιστεύω εγώ ότι πρέπει να συζητήσει το Πολιτικό Συμβούλιο είναι η πολιτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών, η καταγραφή σε όλη τη χώρα. Πρέπει να συζητήσουμε για ποιο λόγο δεν πείσαμε τους πολίτες. Δεν πείσαμε εκείνους οι οποίοι ήταν παραδοσιακοί ψηφοφόροι μας και φαίνεται ότι μετακινήθηκαν προς άλλα Κόμματα της Αριστεράς ή τα εξωκοινοβουλευτικά Κόμματα.
Επιπλέον πιστεύω ότι δεν πρέπει να διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε το 2004 όταν μετά τη στρατηγική ήττα εκείνης της εποχής δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση για τα πραγματικά αίτια εκείνης της ήττας. Και κανείς εκ των υπευθύνων δεν ανέλαβε και τις ευθύνες του.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Πάλι με μια κουβέντα βάλατε τον τίτλο σε ένα τεράστιο κεφάλαιο, δηλαδή εκτίμηση του αποτελέσματος του 2004. Είπατε «στρατηγική ήττα» τότε συνέβη η στρατηγική ήττα. Αν μπορείτε δώστε μας και μερικές λέξεις ακόμη να καταλάβουμε τις σκέψεις σας.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε τη μάχη του σε αυτές τις εκλογές. Οι προηγούμενες εκλογές, οι εκλογές του 2004 ήταν εκλογές επί τη βάση του κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ και της προσφοράς του. Ένα έργο το οποίο είναι αδιαμφισβήτητο, με μια προσφορά τεράστια στην ελληνική κοινωνία, στη σύγχρονη Ελλάδα. Ήταν η πολιτική την οποία ακολούθησε η Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.
Όμως την ίδια στιγμή υπήρξαν πρακτικές, υπήρξαν λαθεμένες πρωτοβουλίες, μεμονωμένες, οι οποίες δυστυχώς όμως διαμόρφωσαν κλίμα. Υπήρξε μια αυστηρή κριτική των πολιτών για τον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας. Δημιουργήσαμε την αίσθηση ότι βρισκόμασταν μακριά από τους πολίτες.
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο υπήρξαν κάποια χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης, τα οποία απομάκρυναν τους πολίτες από κοντά του. Αυτά τα χαρακτηριστικά προφανώς δεν έχουν αποβληθεί, ή τουλάχιστον έτσι αισθάνονται οι πολίτες. Δεν καταφέραμε να τους πείσουμε για την καθαρότητα της πολιτικής μας.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Δυστυχώς όμως κ. Παπουτσή βλέπω ότι παρά το ότι είμαστε στο 2007 κι έχουν περάσει και οι εκλογές του 2007, ακόμη οι πολίτες δεν κατάφεραν να σας πείσουν ότι ήσασταν μακριά από τους πολίτες.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εμένα προσωπικά με έχουν πείσει. Συναντούσα αυτή την αντίδραση σε όλη την προεκλογική περίοδο, όπως και πριν από αυτήν, όταν συζητούσα με τον κόσμο. Έβλεπα ανθρώπους οι οποίοι με πόνο ψυχής για πολλά χρόνια συμμετείχαν στις διαδικασίες μας, ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, φίλοι, μέλη και στελέχη μας, τα οποία όμως για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν ήθελαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία πάλι.
Ένας από τους λόγους για παράδειγμα είναι το γεγονός ότι υπήρξε μια πλήρης αποδιοργάνωση των Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Που κι αυτό συνέβη επί των Κυβερνήσεων Σημίτη.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν έχει σημασία πότε συνέβη.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Πως δεν έχει σημασία.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχει σημασία υπό την έννοια ότι συμβαίνει πολλά χρόνια κι έχουμε ευθύνη όλοι μας. Και εμείς που διατυπώσαμε τις απόψεις αυτές αλλά σε χαμηλούς τόνους, δεν υψώσαμε τους τόνους όταν χρειαζόταν, και εκείνοι που σιώπησαν, και εκείνοι οι οποίοι συνέργησαν, κι εκείνοι οι οποίοι έλαβαν τις αποφάσεις.
Σημασία έχει όμως ότι στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρώτα απ' όλα μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση όσον αφορά τα αίτια μιας εκλογικής ήττας και της αδυναμίας που το διακρίνει αυτή τη στιγμή και δεύτερον όσον αφορά τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου Κόμματος το οποίο θα λειτουργεί με βάση το αξιακό πλαίσιο ενός Αριστερού Κινήματος, ενός Κινήματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Δηλαδή αυτό μπορεί να γίνει έστω και καθυστερημένα τώρα;
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Φυσικά και μπορεί να γίνει. Πάντοτε η δυναμική του κόσμου και η απαίτηση των πολιτών που μας ψήφισε, είναι ακριβώς αυτή. Σε αυτό ακριβώς εμπιστεύτηκαν τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια που δεν ολοκληρώθηκε για διάφορους λόγους. Είτε γιατί υπήρξαν διάφορες πολιτικές συμπεριφορές που απέτρεπαν την εξέλιξη των πραγμάτων, είτε γιατί ο ίδιος μέσα στην πολιτική του μεγαθυμία, ανέθεσε ρόλους σε πρόσωπα τα οποία σηματοδότησαν αρνητικές καταστάσεις του παρελθόντος.
Επιπλέον διότι επέτρεψε μέσα από τη μειωμένη λειτουργία των οργάνων, από την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Κινήματος, να δημιουργείται η σύγχυση όσον αφορά την καθαρότητα των θέσεων και την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
Εχω εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη μου προς τον Γιώργο Παπανδρέου για τις απόψεις και το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις του, αλλά ωστόσο όταν λείπει η πολιτική συζήτηση, όταν λείπει η διαδικασία ενοποίησης των πολιτικών, τότε βρίσκουν ευκαιρία να δράσουν εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. Και βεβαίως αυτό το πεδίο το εκμεταλλεύτηκε πάρα πολύ η Νέα Δημοκρατία πρέπει να σας πω, οξύνοντας και διαμορφώνοντας και παρουσιάζοντας μικρές αντιθέσεις, επιμέρους αντιθέσεις, λαθεμένες προσωπικές εκτιμήσεις και πρωτοβουλίες, ως τα κυρίαρχα θέματα και ως μεγάλες αντιθέσεις.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Να σας αναφέρω όμως ότι και τώρα σε αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν μεγάλες ή και μεγαλύτερες ακόμη δυσκολίες να καταγραφούν αυτές οι λάθος πολιτικές και πρακτικές και να αποδοθούν και στα πρόσωπα ευθύνες, για το λόγο ότι ο καθένας τώρα εκ των δυο υποψηφίων –ή κι αν έχουμε κι άλλους δεν ξέρω- θα θέλει να πάρει τις περισσότερες ψήφους, τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή για να εκλεγεί.
Πως θα καθίσουμε να κάνουμε σωστή κριτική και να την προσωποποιήσουμε κιόλας και να πούμε «κύριε εσύ που εκπροσώπησες αυτή την πολιτική, δεν μπορείς πια να συνεχίζεις είτε με τον ένα είτε με τον άλλο υποψήφιο για την αρχηγία». Δεν είναι πιο δύσκολο τώρα;
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κατ' αρχάς οπωσδήποτε είναι δύσκολο και γι' αυτό επισημαίνω την ανάγκη και ασκώ κριτική γιατί έλειψε ο πολιτικός διάλογος και η πολιτική λειτουργία.
Όμως θέλω να διευκρινίσω κάτι για να μην έχουμε και παρεξηγήσεις: Πρόεδρος του Κινήματος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Εγώ είμαι βουλευτής. Σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Έχουμε το πρόγραμμά μας..
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Αυτό το λένε και πολλοί ακροατές του «Flash» ότι «εγώ ψήφισα κάποιους υποψήφιους …
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Επειδή ήταν υποψήφιοι στο Κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: «…Και την επόμενη μέρα μου βγήκαν Βενιζέλος. Άμα το ‘ξερα, δεν ξέρω τι θα έκανα».
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είναι δικαιολογημένη η απορία. Εγώ πάντως έτσι αισθάνομαι τη σχέση μου με τους πολίτες που με ψήφισαν κι έτσι παραμένω σε αυτή την κατεύθυνση. Και γι' αυτό τον λόγο εξέφρασα με απόλυτη σαφήνεια την εμπιστοσύνη μου και την υποστήριξή μου στο Γιώργο Παπανδρέου.
Από εκεί και πέρα θέτω ουσιαστικά ζητήματα λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ. Εγώ ζητώ να υπάρχει συλλογική λειτουργία, γι' αυτό ζήτησα να συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω μια συζήτηση σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματός μας, σε όλη τη χώρα. Όλοι πρέπει να εκφραστούν.
Δεν μπορεί να περνάνε η ήττα του 2004, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2006 χωρίς καμία απολύτως συζήτηση πουθενά και χωρίς κανένα απολογισμό. Δεν έχουν όλοι ευθύνες για όλα. Υπάρχουν τοπικές ευθύνες που δεν συζητήθηκαν ποτέ. Υπάρχουν στελέχη τα οποία εν ψυχρώ υπονόμευσαν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές και σήμερα παρέμειναν, χωρίς την απόδοση των ευθυνών, χωρίς ποτέ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ούτε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών αναλύθηκε, πόσο μάλλον να φτάσουμε σε αυτό που είπατε, να πούμε με το όνομά τους ποιοι υπονόμευσαν επιλογές.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι βεβαίως. Κανείς ποτέ δεν συζήτησε αυτά τα ζητήματα και σήμερα βλέπω ορισμένους εξ αυτών να εμφανίζονται ως τιμητές της νίκης του ΠΑΣΟΚ. Μα ποια ήταν η πολιτική συμπεριφορά όλων μας, όλη αυτή την περίοδο; Συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου. Γιατί κι εγώ κάνω αυτοκριτική επειδή σιώπησα και ανέχτηκα πρακτικές και λογικές προσώπων και στελεχών, τα οποία δεν τιμούν ένα προοδευτικό χώρο.
Αλλά αυτά κάποτε πρέπει να τελειώνουν. Και σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά αυτή η περίοδος έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται να σιωπήσω, θα λέω πάντοτε τα πράγματα με το όνομά τους και θα επιμένω με βάση τη δική μου πολιτική ηθική και τη δική μου πολιτική συνέπεια.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Αυτό βέβαια είναι πολύ σημαντικό για όλους μας και υποθέτω ότι όσοι μας ακούν και τυχαίνει να είναι και μέλη ή φίλοι του ΠΑΣΟΚ, επίσης θα ενδιαφερθούν να συζητήσουν αυτές τις πολιτικές στις Οργανώσεις, έστω αυτές τις υποτυπώδεις Οργανώσεις έστω αν είναι εικονικές, έστω μέσω Internet κλπ.
Γιατί προς το παρόν δεν έχει γίνει καθόλου τέτοια συζήτηση και μάλιστα άκουσα τον κ. Βενιζέλο που έλεγε να γίνει ένα debate ενώ όλοι ξέρουμε ότι στις τηλεοράσεις θα εμφανιστείς πέντε λεπτά, θα πεις ένα σλόγκαν και θα φύγεις. Δεν γίνεται σοβαρή πολιτική συζήτηση από την τηλεόραση, εκτός κι αν βάλουμε κανά τηλεπαιχνίδι σαν αυτά που κλείνονται σε ένα σπίτι και κλείσουμε μέσα τους υποψήφιους για να τους παρακολουθούμε. Δηλαδή έλεος!
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι η εποχή είναι αρκούντως επικοινωνιακή και επιβάλλει τους δικούς της κανόνες. Θέλω να πω όμως ότι δεν είμαστε ανυποψίαστοι άνθρωποι κι όλοι γνωρίζουμε ότι σε όλες τις εποχές, από τότε που λειτουργεί η πολιτική και από τότε που άρχισαν να λειτουργούν οι σχέσεις εξουσίας, πάντοτε υπάρχουν συμφέροντα οικονομικά, συμφέροντα κοινωνικών ομάδων, που προσπαθούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των πολιτικών Κομμάτων. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.
Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι τα Κόμματα, που είναι θεσμός της δημοκρατίας μας, θα πρέπει να είναι ζωντανός θεσμός. Να λειτουργεί. Να έχει τα δικά του φίλτρα, τις δικές του επεξεργασίες, τις δικές του αντιστάσεις. Γιατί μόνο έτσι η πολιτική είναι καθαρή και είναι αυτόνομη. Αυτό ακριβώς ζητάει ο Γιώργος Παπανδρέου: την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ζήτημα πολιτικής υπευθυνότητας.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Απέναντι στα συμφέροντα τα πολιτικά κλπ.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γι' αυτό τον λόγο πιστεύω ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση πρέπει οι φίλοι, τα στελέχη, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι δημοκράτες και οι προοδευτικοί πολίτες να απαιτήσουν τη λειτουργία των Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική συζήτηση. Την πολιτική συζήτηση, για το που θέλουμε να πάει η χώρα, τι θέλουμε να εκφράζουμε, ποιοι είμαστε και που πάμε. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει γενικώς για να ασκεί κάποια εξουσία. Πρέπει να είναι απολύτως σαφές στο όνομα ποίων ασκεί την εξουσία.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Ξαναγυρίσαμε και στις μαρξιστικές αναλύσεις του ΠΑΣΟΚ, βλέπω.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν είναι ζήτημα μαρξιστικής ανάλυσης. Είναι ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Για λογαριασμό ποιας κοινωνικής τάξης; Έτσι είναι όπως το λέτε, δεν το είπα για κακό εγώ όπως ξέρετε, το είπα για καλό.
Θα ήθελα να ήξερα επίσης εάν σε αυτή την περίοδο εσωστρέφειας, θα μπορείτε να ασχολείστε κιόλας με την Κυβέρνηση και να κάνετε και τα καθήκοντά σας δηλαδή ως Αντιπολίτευση ή όχι. Και να κάνω μια δοκιμή: πως σας φάνηκε η Κυβέρνηση Καραμανλή;
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η Κυβέρνηση του Καραμανλή κατ' αρχάς σε επίπεδο προσώπων, έχει εξαιρετικά συμπαθείς ανθρώπους, νέους ανθρώπους και ανθρώπους που πλέον έχουν και την εμπειρία της προηγούμενης φάσης.
Όμως σε επίπεδο πολιτικό -γιατί αυτό είναι που κρίνεται κάθε φορά , για να έρθω και στα δικά μας θέματα, δεν είναι δηλαδή ζήτημα προσώπων είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών- εγώ ακούω τον κ. Καραμανλή να λέει ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια αποφασιστικότητα οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις.
Τις μεταρρυθμίσεις όμως της Νέας Δημοκρατίας τις είδαμε. Είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το δημόσιο τομέα, την εκποίηση δηλαδή του δημόσιου πλούτου. Τι θα γίνει στο χώρο των εργασιακών σχέσεων και το ασφαλιστικό;
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Άρα θα περιμένουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα είναι λιγότερο ανεκτικό απέναντι στην Κυβέρνηση, λιγότερο συναινετικό και με μεγαλύτερη ευκολία θα υποστηρίζει κινητοποιήσεις κλπ. Είναι αναμενόμενο.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δέσμευση του κ. Παπανδρέου και όλων μας, είναι να σταθούμε στο πλευρό του πολίτη, του εργαζομένου, του νέου ανθρώπου που αναζητεί ένα καλύτερο μέλλον, που απαιτεί υψηλό επίπεδο δημόσιας παιδείας και δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα θα έχουμε πάντοτε προτάσεις για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους και την αναβάθμιση της θέσης μας στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Σε αυτό τον τομέα πάντως των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός, γιατί αυτό το πρόγραμμα που υπήρχε, φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων, ή τουλάχιστον ακόμη κι αν εσείς πιστεύετε ότι ήταν τέλειο, ο λαός δεν είχε αυτή τη γνώμη.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν μιλάω εγώ για τελειότητα. Λέω όμως ότι το πρόγραμμα με το οποίο ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού και αποτελεί και τις δεσμεύσεις μας με τη σχέση μας μαζί του, ήταν σύγχρονο –και είναι σύγχρονο- είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και επιπλέον είναι προσαρμοσμένο, και θα έλεγα ότι βλέπει και μακρύτερα, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς δεν παρουσίασε πρόγραμμα, προφανώς μένουμε με το ίδιο με το οποίο μας κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς θα είμαστε κοντά στους εργαζόμενους, κοντά στους πολίτες, ανεξάρτητα από το ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε μια μορφή εσωστρέφειας, την ίδια στιγμή όμως πρέπει να δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Να δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη στη Βουλή, κοντά στα Συνδικάτα, κοντά στους εργαζόμενους.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Άρα ίσως χρειαστεί και επανεξετάσετε και θέσεις σας. Όπως για παράδειγμα απέναντι στο άρθρο 16.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτή είναι σαφής η θέση.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Θα περιμένουμε να δούμε αν θα τα συζητήσουν αυτά και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες μέρες.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχουμε τελειώσει με τη διαδικασία της αναθεώρησης, το έχουμε εξηγήσει αυτό, το άρθρο 16, το άρθρο 24 που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος…
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Είναι πολλά θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν: Σκόπια, εξωτερική πολιτική, Κυπριακό, πολλά – πολλά.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εμείς σας υπενθυμίζω είχαμε προτείνει μια νέα εθνική στρατηγική, ένα συνολικό πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της χώρας που υπερασπίζει τα εθνικά συμφέροντα. Και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας ως μια χώρα που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία των λαών στην ευρύτερη περιοχή μας.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Κύριε Παπουτσή σας ευχαριστούμε πολύ.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Καλό μεσημέρι.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να ‘στε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: