Παρασκευή, Ιουνίου 08, 2007

H λύση θα ήταν απλή και γι αυτό δεν την βρίσκουν


Η λύση είναι απλή, αλλά δεν τους συμφέρει

Έτσι όπως το πάνε το θέμα των ομολόγων, μάλλον θα φουντώσει τις επόμενες μέρες αντί να κοπάσει. Ας δούμε με δυο λόγια τι λέει το να του Βασίλη Μαγγίνα. Ότι τα ταμεία θα μπορούν και στο μέλλον να επενδύουν έως 23% όπως και επί ΠΑΣΟΚ, σε μετοχές εισηγμένων εταιριών, ή σε αμοιβαία, ή σε σύνθετα προϊόντα του χρηματιστηρίου της Ελλάδας ή της ευρωζώνης. Υπενθυμίζω ότι από αυτή τη δυνατότητα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα ταμεία αύξησαν την περιουσία τους. Οφείλεται στην αύξηση τη λογιστική της αξίας του χαρτοφυλακίου τους. Αν το ρευστοποιήσουν τότε θα ξέρουμε αν κέρδισαν ή όχι. Εάν το χρηματιστήριο ξαναπέσει στις 1400 μονάδες που είναι η πραγματική του αξία χωρίς τον αέρα, είναι σαφές ότι και τα ταμεία θα εμφανίσουν μείωση της περιουσίας τους κατά το ίδιο ποσοστό.

Επιπλέον αυτών, όμως ο Βασίλης Μαγγίνας λέει ότι τα ταμεία θα μπορούν να αγοράζουν και δομημένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου άλλο ένα 2% των αποθεματικών τους. Δηλαδή αυξάνει το ρίσκο. Αφού το γράφει αυτό τα ταμεία βλέπουν ότι ήδη έχουν αγοράσει περισσότερα δομημένα από τις παρέες που τους τα πλάσαραν με την εγγύηση του Αλογοσκούφη, αλλά που η εγγύηση δεν υπήρχε και τώρα ο υπουργός λέει κομψά ότι ας τα κάνουν ότι θέλουν και ας τα βάλουν εκεί που ξέρουν οι σύμβουλοί τους. Δηλαδή και από αυτή την αρχική πρόθεση του Μαγγίνα, φαίνεται ότι οι διοικήσεις των ταμείων, είτε πέφτοντας θύματα των επιτήδειων, είτε επειδή ήταν κάποιοι στο κόλπο, ρισκάρισαν υπέρμετρα, ακόμα και με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Αλλάζει λοιπόν το άρθρο 4 νομίζω και λέει ότι εξαιρούνται όσα ταμεία έχουν αγοράσει τα σαπάκια δομημένα 25ετίας και αυτά δεν θα τιμωρηθούν που θα διακρατήσουν τα προϊόντα που τους πούλησε η παρέα του Λονδίνου και οι άλλες τράπεζες της περιοχής. Αλλά όσοι κατάφεραν και διέφυγαν τον κίνδυνο, μπορούν τώρα να εκτεθούν στον ίδιο κίνδυνο έως 2%.

Δηλαδή πρόκειται περί κουκουλώματος της υπόθεσης, αντί η κυβέρνηση να υποστηρίξει τα ταμεία ώστε να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Και ο μεν Αλογοσκούφης καλά κάνει και λέει ας κάνουν μόνα τους κουμάντο τα ταμεία με τα σαπάκια που τους πούλησε, αλλά πρέπει και να τους υποστηρίξει, δίνοντας σε κάθε ταμείο την πλήρη σύμβαση κάθε ομολόγου, ώστε να μπορούν με άλλους τρόπους να στραφούν εναντίον όσων έβγαλαν μίζες εκατομμυρίων και να τις πάρουν γιατί στου κασίδη το κεφάλι τις έβγαλαν. Για παράδειγμα εάν το ΤΕΑΔΥ και το ΤΕΑΠΟΚΑ είτε πιέζοντας, είτε εκβιάζοντας ότι θα τους χάσουν από πελάτες, είτε δικαστικά να πάρουν πίσω τα 42 εκατομμύρια ευρώ που κάποιοι έβγαλαν λόγω της άγνοιάς τους.

Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει ο κατηγορούμενος και να καταδικάσει έτσι τον εαυτό του. Είναι λοιπόν επείγον να αλλάξουν οι πρόεδροι που διορίζονται από την κυβέρνηση, με άλλους που δεν θα επιλεγούν με βάση το γαλάζιο χρώμα τους αλλά με βάση τις ικανότητές τους και ασχέτως χρώματος. Στις περιπτώσεις που οι διοικήσεις δεν ανταποκρίνονται, οι εργαζόμενοι μέσω των συνδικάτων ας καταθέσουν μηνύσεις και εναντίον των διοικήσεων για να τρέχουν. Αφού δεν τρέχουν μόνοι τους αν και έπιασαν φωτιά τα μπατζάκια τους, ας τρέχουν επειδή τους κυνηγάνε. Και μέχρι να εκδικαστεί οριστικά η υπόθεσή τους ας ζητήσουν με ασφαλιστικά μέτρα, να δεσμευθεί η κινητή και η ακίνητη περιουσία τους, ώστε και στο μέλλον να μπορούν να αποζημιωθούν. Ας κάνει και η Δικαιοσύνη μια φορά τη δουλειά της σαν να είναι ανοιχτομάτα και όχι τυφλή.


Εκείνο που θα έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει, ή έστω το ΠΑΣΟΚ να προτείνει και να δεσμευθεί ότι θα το κάνει ως κυβέρνηση, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία (αφού χειραφετηθούν) και πρώτο το ΙΚΑ που έχει τα περισσότερα αποθεματικά και τα περισσότερα προβλήματα, να αγοράσουν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο οποίο να αναθέσουν τη διαχείριση των επενδύσεών τους και το οποίο να τους ανήκει. Για παράδειγμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προσφέρεται προς πώλησιν από την κυβέρνηση. Κι έτσι όχι μόνο θα ελέγχουν το ΤΤ αλλά και θα αποκτήσει την ικανότητα με το προσωπικό του να γίνει σοβαρός χρηματοπιστωτικός οργανισμός ο οποίος θα βγάζει και κέρδη από τη λειτουργία του. Αντί να έχουν κόστος διαχείρισης να έχουν κέρδος. Αλλιώς δεν είναι δυνατόν το κάθε ταμείο (87 είναι όλα) να προσλάβει τόσες δεκάδες ή και εκατοντάδες εξπέρ που να τους συμβουλεύουν να αγοράζουν δομημένα με το αζημίωτο…Κοινή λογική και αποτελεσματικότητα χρειάζεται. Όχι νέους ασαφείς οργανισμούς, άρα νέες προσλήψεις και νέα σκάνδαλα με τα λεφτά μας.

Λίγο μυαλό χρειάζεται ώστε το ΠΑΣΟΚ εκτός από κριτική στην κυβέρνηση να έχει να προτείνει και κάτι σοβαρό που να εντάσσεται σ’ αυτό το λεγόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα που έκανε και συνέδριο για να μας πεί ότι το έφτιαξε, αλλά που οι πολίτες δεν γνωρίζουν και δεν θα γνωρίσουν ποτέ με τους ρυθμούς που πάμε…

Ουδέν κακόν αμιγές καλού και η κυβέρνηση αν είχε λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση και καλή πρόθεση να κάνει καλό αντί να διαχειρίζεται ως ένοχος που τον έπιασαν με το χέρι στο βάζο με το μέλι, θα μπορούσε να γυρίσει υπέρ της την κατάσταση. Αλλά επειδή φοβάται ότι και πολιτικά πρόσωπα είναι αναμιγμένα, έχει τα χέρια της δεμένα και ο Αλογοσκούφης ακούγεται κυνικός όταν λέει ας κάνουν τους λογαριασμούς τους τα ταμεία. Είναι σαν να λέει ας κόψουν το λαιμό τους. Δεν πρέπει να το λέει όμως γιατί αυτός ευθύνεται που έμπλεξαν έτσι τα ταμεία με τα δομημένα του. Αλλά ακόμα και αν δεν έφταιγε πάλι ως υπουργός Οικονομίας έπρεπε να τους συμπαρασταθεί αντί να συμπαρίσταται στην J.P. Morgan.
Και να ταυτίζεται μαζί της.










Δεν υπάρχουν σχόλια: