Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2007

Σε μαγικό κόσμο ζουν οι αγρότες


Μαγική εικόνα
Θα έτριβαν ασφαλώς τα μάτια τους οι αγρότες, παρακολουθώντας από την κρατική τηλεόραση, την Κυριακή, τον μαγικό κόσμο στον οποίο ζούν. Μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά και το εισόδημά τους αυξήθηκε και η περιφέρεια βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυτά τα τρία χρόνια, οι νέοι αγρότες έχουν κίνητρα όχι μόνον για να αγοράσουν γή, αλλά και για να επενδύσουν σε πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και για να χτίσουν και για να εξοπλίσουν την αγροτική τους κατοικία. Δεν υπάρχουν φυσικά τέτοια πράγματα. Απλώς τα περιγράφει η κυβερνητική προπαγάνδα για να πείσει τους κατοίκους των … πόλεων, οι οποίοι αγνοούν την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι ηλικιωμένοι αγρότες πένονται και περίπου 20.000 νεώτεροι εγκαταλείπουν τα χωριά τους και ψάχνουν αλλού για δουλειά. Όπως και το 2004. Η βιώσιμη ανάπτυξη, η παραγωγή ποιότητας και τα υγιεινά προϊόντα σε φθηνές τιμές για τον καταναλωτή, όχι μόνον υπήρχαν στις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ το 2004, αλλά θα μπούν και στις υποσχέσεις του 2008. Γιατί δεν υλοποιήθηκε τίποτα.

Έτυχε να μου ξεφύγουν τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών και την Κυριακή ενημερώθηκε από τη ΝΕΤ για όσα έγιναν την Κυριακή στο Θεσσαλικό κάμπο όπου έκανε το προεκλογικό της προσυνέδριο η ΝΔ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού. Έμεινα με την εντύπωση ότι στον αγροτικό κόσμο έχει γίνει κοσμογονία. Αν δεν ήξερα λόγω επαγγέλματος την πραγματικότητα, σαφώς θα έλεγα ότι ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του, έγραψαν ιστορία. Αύξησαν το εισόδημα του αγρότη, έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση καλλιεργιών και φυσικά τώρα πιά οι αγρότες είναι μικροί επιχειρηματίες. Κάτι σε μικρούς βιομηχάνους. Οι μεσάζοντες απλώς δεν υπάρχουν.

Φυσικά μετά , πάλι λόγω επαγγέλματος έλαβα περισσότερη ενημέρωση, όπως μπορεί σήμερα να λάβει γνώση και ο κάθε αναγνώστης εφημερίδων. Στην πραγματικότητα ακούστηκαν και φωνές αγροτών που είπαν στον πρωθυπουργό την αλήθεια για την κατάσταση των αγροτών. Αν θέλει δηλαδή ο πρωθυπουργός, έχει τη σωστή πληροφόρηση. Αν επιλέξει σε όλες τις από δώ και πέρα ομιλίες του να περιγράφει μια ονειρική πραγματικότητα, θα είναι δική του επιλογή.

Αυτού του είδους η προπαγάνδα νόμιζα ότι έχει πεθάνει από το 1989 για το ΠΑΣΟΚ και από το 1993 για τη ΝΔ. Γιατί δεν αποδίδει. Δεν μπορείς να λες φανερά ψέματα στους πολίτες και να ισχυρίζεσαι ότι κάνεις κομματική προπαγάνδα. Αν θέλεις να είσαι αποτελεσματικός πρέπει να περιγράφεις την πραγματικότητα έτσι όπως είναι. Και πρέπει να κάνεις προτάσεις επεξεργασμένες στη λεπτομέρειά τους, υλοποιήσιμες και να πείθεις για την αξιοπιστία σου και για την ικανότητά σου να τις υλοποιήσεις.

Την προηγούμενη τετραετία όταν η ΝΔ υποσχόταν τα πάντα σε όλους, είχαν στο στόμα για δικαιολογία ότι εμείς αντιπολίτευση είμαστε, δεν είμαστε υποχρεωμένοι για κάθε πρότασή μας να υποβάλουμε και έτοιμο νομοσχέδιο και κοστολόγηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους. Εμείς κάνουμε προτάσεις και η κυβέρνησή μας θα τις πραγματοποιήσει. Είμαστε νέοι, είμαστε ωραίοι, είμαστε άφθαρτοι, ψηφίστε μας. Φυσικά αυτά ήταν υπεκφυγές. Δεν ήθελε να δεσμευθεί σε τίποτα. Και γι αυτό δεν έκανε τίποτα σχεδόν σε κανέναν τομέα πλην της ανακατανομής του εισοδήματος υπέρ των δυνατότερων το οποίο δεν είχε υποσχεθεί.

Κάτι μου θυμίζει βέβαια αυτό, αλλά δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μιλάμε για τη ΝΔ. Για τον ίδιο λόγο, επειδή δηλαδή δεν θεωρεί εαυτόν δεσμευμένο, δεν αισθάνεται και ντροπή να υπόσχεται για να κερδίσει την επόμενη τετραετία να υποσχεθεί τα ίδια. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ελήφθησαν μέτρα για τη στήριξη του αγρότη και για την ενδυνάμωση της περιφέρειας.

Ατυχώς είδα ότι διατηρεί και το ίδιο σύνθημα. Στηρίζουμε τον αγρότη, δυναμώνουμε την περιφέρεια. Κι αυτό το έκανε για τους αγρότες δηλαδή για το μέρος του πληθυσμού που στο παρελθόν στήριζε το ΠΑΣΟΚ και έκανε αισθητή έως θεαματική στροφή προς τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές. Εκεί οφείλεται το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις 4-5 γιατί δεν γίνονται μόνον εθνικές εκλογές, η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα βάφονται μπλέ τη βραδιά των εκλογών. Δεν ανήκουν στους δυνατούς όμως οι αγρότες και δεν πλούτισαν με τα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν για τις επιχειρήσεις.

Και η αγροτική οικονομία είναι ένας τομέας, που χρειάζεται πολύ δουλειά για να καρποφορήσει μια νέα αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών και των εκμεταλλεύσεων. Ο κανόνας είναι ότι μαζί με τους αγρότες που μεγαλώνουν ηλικιακά, μειώνεται και ο αριθμός τους και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Οι εισαγωγές αυξάνονται, οι μεσάζοντες είναι οι κύριοι τροφοδότες της αγοράς, οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα και οι αγρότες πένονται και με την πρώτη φυσική καταστροφή καταχρεώνονται στην αγροτική τράπεζα. Εύκολα μπορούν να χάσουν και την ακίνητη περιουσία τους την οποία κληρονόμησαν. Για αγορά γεωργικής γής δεν το συζητάμε γιατί σε όλη την Ελλάδα έχει τιμές οικοπέδου. Κι αυτό φυσικά γιατί πραγματικά μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε οικόπεδο. Είτε νόμιμα, αν είναι 4 στρέμματα, είτε και παράνομα ή μέσα από παραθυράκια.

Σε περιοχές που υπάρχει ζήτηση είτε για οικιστικούς λόγους, όπως π.χ. Στην Αττική, στην Κόρινθο, στη Χαλκίδα, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στα νησιά είτε για τουριστικούς λόγους, αυτό γίνεται άναρχα σε βάρος της αγροτικής γής και των δασικών εκτάσεων όπως γινόταν από τη δεκαετία του 1960. Η αλήθεια είναι ότι οι αγρότες όχι μόνον δεν μπορούν να αγοράσουν γή και να κάνουν επενδύσεις, αλλά το εισόδημά τους είναι περίπου στο 50% των πολιτών της ΕΕ. Τα υπόλοιπα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες που πουλάμε στους κατοίκους των πόλεων, ελπίζοντας να τους κοροϊδέψουμε άλλη μια φορά για να μας ψηφίσουν…






Δεν υπάρχουν σχόλια: