Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2007

Άλλοι λένε ναι... άλλοι λένε όχι...


Σαν το γνωστό ανέκδοτο:
--Πείτε μας κ. Καραμανλή, τελικά πότε θα γίνουν εκλογές; Ξέρεις;
--Τι να σας πώ… άλλοι λένε το φθινόπωρο, άλλοι λένε την επόμενη άνοιξη…
Παυλόπουλος και Σιούφας για να λέμε την αλήθεια είχαν τη γνώμη ότι για να πάς στις εκλογές πρέπει να έχεις να πείς πέντε πράγματα κυρίως για την οικονομία, άρα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μεϊμαράκης και Ζαγορίτης είχαν μεν την προσωπική γνώμη ότι οι εκλογές πρέπει να επισπευσθούν, αλλά φέρεται να άλλαξαν γνώμη πρόσφατα για να εξυπηρετήσουν τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.
Όλοι οι άλλοι, περιλαμβανομένων των Ντόρας Μπακογιάννη, Σουφλιά, Αλογοσκούφη, Αβραμόπουλου, Λιάπη Βουλγαράκη κλπ πολλών είναι αμετακίνητοι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο, δεν κρατιέται άλλο η κατάσταση, θα καταρρεύσει το σύστημα.
Το καλύτερο «επιχείρημα» όμως είναι να μπείτε εσείς, ο καθένας από μας, στη θέση του Καραμανλή. Αν σας έλεγαν όλες οι ενδείξεις ότι το φθινόπωρο, μάλλον κερδίζετε τις εκλογές, ενώ την άνοιξη κανείς δεν ξέρει, αλλά πάντως η κατάσταση θα είναι χειρότερη, θα κάνατε εκλογές το φθινόπωρο, ή όχι;

Αν περιμένεις βέβαια από τους υπουργούς να σου πούν την αλήθεια… σώθηκες. Υπάρχει περίπτωση να σου πούν την αλήθεια για τα ομόλογα, αν και είναι ηλίου φαεινότερον; Όχι. Άρα ποώς να σου πουν για τις εκλογές; Μήπως ξέρουν κιόλας;


Όποιος όμως είναι ψύχραιμος, δεν χρειάζεται γνώμες υπουργών. Βλέπει μόνος του την κατάσταση. Σας απαριθμώ μερικά γεγονότα που η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Έχουμε εκλογές στην Κύπρο και ο συμμαχικός παράγων και ο αμερικανικός ειδικότερα δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου γιατί τον έχει χρεώσει με την κύρια ευθύνη του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Επειδή θέλουν λοιπόν να κλείσουν το θέμα, θέλουν να βγάλουν από τη μέση τον παράγοντα που εκτιμούν ότι είναι δύσκαμπτος στις διαπραγματεύσεις. Σου λέει… την προηγούμενη φορά είχαμε μαζί μας τους μισούς Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς και όλους τους Έλληνες της Ελλάδας Σημίτη παπανδρέου, καραμανλή και ντόρα μπακογιάννη και δεν πετύχαμε τίποτα. Την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Για τον καραμανλή όμως είναι πρόβλημα να μην υποστηρίξει τον Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος προεκλογικά στην Ελλάδα τον είχε προτιμήσει από τον Σημίτη. Από την άλλη δεν μπορείς εύκολα να πεις όχι και στους Αμερικανούς.

Στα εσωτερικά η κατάσταση είναι χειρότερη. Η οικονομία βρίσκεται σε οριακά σημεία και δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί λόγω κεκτημένης ταχύτητας η ανάπτυξη έστω και με μικρότερους ρυθμούς, ή αν θα μπούμε σε περίοδο ύφεσης να σκληρές συνέπειες για την πλειοψηφία των εργαζόμενων. Τα κύματα της ακρίβειας είναι και δεδομένα και συνήθη και δεν έρχονται συνήθως μέσα στο καλοκαίρι. Αν λοιπόν αφήσουν να περάσουν άλλα δύο κύματα αυξήσεων σε όλα τα είδη χωρίς να μεσολαβεί κάποια ευκαιρία έστω και για αυξήσεις ανάλογες του τιμαρίθμου των φτωχότερων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάτι παραπάνω θα χάσουν. Μά λίγο, μα πολύ.


Ο Καραμανλής έχει αρχίσει την παροχολογία με τα επιδόματα, με τις συντάξεις των αγροτών με αυτά τα ψίχουλα έστω. Δεν έχει άλλα όμως να ρίξει στην αγορά για να μπορεί να αντέξει ως την άνοιξη με τις ίδιες προϋποθέσεις που έχει τώρα. Μπορεί και τώρα να μην είναι καλές οι προϋποθέσεις, να παίζεται κορώνα γράμματα η νίκη ή η ήττα στις κάλπες, αλλά τα πράγματα δεν προβλέπεται να βελτιωθούν. Τώρα είπε ότι είπε, σε μια βδομάδα αρχίζουν τα μπάνια του λαού, κάνουμε μια περίληψη τον Σεπτέμβριο και στήνουμε κάλπες. Αν δεν στηθούν οι κάλπες, τα υπουργεία δεν θα έχουν ούτε διαφημίσεις να πληρώσουν στα μέσα ενημέρωσης για να είναι έτσι φιλικά που είναι τώρα. Θα έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ το οποίο δεν ρυθμίζει τίποτα αλλά θα τα ρυθμίσει μετά τις εκλογές ο υπουργός Επικρατείας. Με τι θα τους κρατήσει; Ενώ τώρα που τους ταίζει, έχουν το στόμα τους μπουκωμένο και δεν μπορούν να μιλήσουν.

Βλέπουν για παράδειγμα τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, αλλά ενώ είναι χειρότερες για τη ΝΔ σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, οι συνήθεις σχολιαστές λένε ότι είναι οι καλύτερες. Δεν μπορείς όμως να τους πείς τίποτα γιατί είσαι τηλεθεατής. Τι να του πείς;

Το καλύτερο επιχείρημα όμως είναι να μπείτε εσείς, ο καθένας από μας, στη θέση του Καραμανλή. Αν σας έλεγαν όλες οι ενδείξεις ότι το φθινόπωρο, μάλλον κερδίζετε τις εκλογές, ενώ την άνοιξη κανείς δεν ξέρει, αλλά πάντως η κατάσταση θα είναι χειρότερη, θα κάνατε εκλογές το φθινόπωρο, ή όχι;
Περισσότερα: www.antoniskokorikos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: