Τρίτη, Ιουνίου 26, 2007

Ποιός χάνει; Ποιός κερδίζει;


(τα σχόλια της εκπομπής στο www.antoniskokorikos.blogspot.com)
Αναμενόμενο ήταν να απορριφθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των ομολόγων. Γιατί έτσι έχουμε μάθει. Στην πολιτική κυριαρχεί η σκοπιμότητα και όχι η ηθική που εξαγγέλλεται μόνον και μόνον για να μην εφαρμοστεί ποτέ. Όταν ακούγεται μια καταγγελία, δεν ψάχνουν αμέσως να βρουν αν ισχύει ή όχι γιατί από αυτό και μόνο θα εξαρτηθεί και η αντίδραση, αλλά το αντίθετο. Δηλαδή πως θα μειωθούν οι συνέπειες και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από την καταγγελία, ασχέτως αν ισχύει ή δεν ισχύει.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην υποστούν ζημιά στον μόνο τομέα που τους ενδιαφέρει. Να διατηρήσουν την άσκηση της εξουσίας, λες και είναι κληρονομική. Μα δεν είναι στις δημοκρατίες και όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται υπέρ αυτού και του τόπου που λέει και το Σύνταγμα. Έχω παρακολουθήσει πολλές κυβερνήσεις και περισσότερους υπουργούς σε πανικό και στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν μια κρίση. Κάποιος βουλευτής ή μια εφημερίδα κάνει μια αποκάλυψη και αμέσως καλούνται οι δήθεν ειδικοί στην αντιμετώπιση κρίσεων, οι οποίοι συνήθως είναι αεριτζήδες χωρίς καμιά εμπειρία και γνώση, για να δουν τι θα κάνουν.

Η σκέψη τους είναι αμέσως να μειώσουν τις εντυπώσεις να διαβεβαιώσουν ότι ερευνούν την υπόθεση και να διαβεβαιώσουν ότι εάν αποδειχθεί οτιδήποτε, θα εφαρμοστούν οι νόμοι και θα επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό γίνεται από την περίπτωση που καταγγέλλεται κάποιος σύμβουλος υπουργού έως το να καταγγέλλεται το σκάνδαλο των ομολόγων.

Επί τέσσερις μήνες μας απασχολεί και η καρδιά του προβλήματος είναι αν το υπουργείο Οικονομίας, εξέδωσε αυτά τα ομόλογα κρυφά για να καλύψει το έλλειμμα απέναντι στις Βρυξέλλες αλλά δεν άντεξε στον πειρασμό να δανειστεί με πολύ ευνοϊκούς όρους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό είναι δεδομένο γιατί είναι πράξη και δεν μπορεί να διαγραφεί. Αν ο πρωθυπουργός ήταν από την αρχή ενήμερος και είχε συμφωνήσει – πράγμα πιθανότατο – είναι λογικό οι επικοινωνιολόγοι που παριστάνουν τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη να τον καλύψουν και παράλληλα να δώσουν εντολή στους άμεσα εμπλεκόμενους να υπερασπιστούν την εντιμότητα της πράξης τους.

Αυτό φαίνεται ότι έγινε. Μόνο που προφανώς δεν είπαν στον πρωθυπουργό ότι θα κάνουν και μια διαδρομή πριν καταλήξουν στα ταμεία από την οποία θα βγάλουν μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ οι ενδιάμεσοι. Αυτό το έκανε το οικονομικό επιτελείο, θέλουμε όλοι να πιστεύουμε εν αγνοία του πρωθυπουργού, αλλά έτσι είναι όλοι δεμένοι μεταξύ τους και τώρα πιά, ο ένας θα παρασύρει τον άλλον αν αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει
Είναι δυνατόν να χαίρεται μια κυβέρνηση επειδή η Δικαιοσύνη ερευνά τις ποινικές ευθύνες που προέκυψαν κατόπιν ενεργειών της; Στο σκάνδαλο των ομολόγων αυτό συμβαίνει. Η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από την έρευνα της δικαιοσύνης η οποία είναι ανεξάρτητη εξουσία στα χαρτιά. Η εκτελεστική εξουσία δεν πρέπει να κάνει κάτι άραγε; Τι επίσημη αδράνεια και άρνηση να κάνει το καθήκον της είναι αυτή; Και αυτή η αδράνεια επεκτείνεται και στην νομοθετική εξουσία η οποία δεν έχει καμιά ανεξαρτησία από την εκτελεστική εξουσία. Ούτε η Βουλή θα ερευνήσει οτιδήποτε μέσω εξεταστικής επιτροπής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της εξουσίας. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι οι βουλευτές έχουν εκχωρήσει τα συνταγματικά τους δικαιώματα στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων. Το έλλειμμα δημοκρατίας μέρα με τη μέρα διευρύνεται, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα συζητηθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα που πήραν άδεια καλοκαιρινών διακοπών

Δεν υπάρχουν σχόλια: